Warning: session_start(): open(/home3/luju/public_html/m/tmp/sess_sq8sgtr1h49hui9outcl72e3n0, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home3/luju/public_html/m/.includes/init/session.php on line 13
ANA, DA-TE JOS DE PE SCAUN - Premierul Viorica Dancila i-a gasit inlocuitor Anei Birchall, data afara de la Ministerul Justitiei, dar tinuta in functie de Klaus Iohannis cu incalcarea Constitutiei. Dancila l-a propus interimar la MJ pe vicepremierul Daniel Suciu. Mesaj pentru Iohannis: “Domnule Klaus Iohannis, o tara intreaga asteapta sa va faceti treaba. Si nici macar nu v-am cerut sa va sacrificati weekend-ul” ANA, DA-TE JOS DE PE SCAUN - Premierul Viorica Dancila i-a gasit inlocuitor Anei Birchall, data afara de la Ministerul Justitiei, dar tinuta in functie de Klaus Iohannis cu incalcarea Constitutiei. Dancila l-a propus interimar la MJ pe vicepremierul Danie

ANA, DA-TE JOS DE PE SCAUN - Premierul Viorica Dancila i-a gasit inlocuitor Anei Birchall, data afara de la Ministerul Justitiei, dar tinuta in functie de Klaus Iohannis cu incalcarea Constitutiei. Dancila l-a propus interimar la MJ pe vicepremierul Daniel Suciu. Mesaj pentru Iohannis: “Domnule Klaus Iohannis, o tara intreaga asteapta sa va faceti treaba. Si nici macar nu v-am cerut sa va sacrificati weekend-ul”

Scris de: George TARATA

04.10.2019 14:44
Vizualizari: 4641

Premierul Viorica Dancila i-a gasit inlocuitor ministresei Justitiei Ana Birchall (foto), tinuta in functie de presedintele Klaus Iohannis cu incalcarea Constitutiei Romaniei. Este vorba vicepremierul Daniel Suciu.

Astfel, premierul Dancila i-a trimis in cursul zilei de vineri, 4 octombrie 2019, propunerea de numire ca interimar la Ministerul Justitiei a lui Daniel Suciu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii. Gestul Vioricai Dancila vine dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei prin care a constatat ca existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre premier si presedintele Klaus Iohannis cauzat de refuzul celui din urma de a semna decretul de revocare a Anei Birchall si de a numi ministri interimari.


Este o decizie in care CCR ii explica lui Iohannis ca a incalcat Constitutia Romaniei cand a refuzat sa o revoce pe Ana Birchall, ca nu are niciun drept de optiune in cazul propunerii de revocare si ca singura sa obligatie este cea de a semna decretul de eliberare din functie:Curtea retine ca revocarea reprezinta un mijloc legal pus la dispozitia primului-ministru pentru vacantarea unei functii din structura Guvernului, o masura pe care primul-ministru o propune Presedintelui Romaniei exclusiv in sensul respectarii formalismului si a principiului simetriei ce guverneaza regimul actelor juridice de numire in functii publice si fata de care, fara a avea un drept propriu de apreciere, Presedintele trebuie sa se conformeze intr-un termen legal de 15 zile de la data propunerii primului-ministru.

109. Curtea retine ca Presedintele Romaniei nu a emis, nici pana in prezent, decretele de vacantare a functiilor in urma propunerilor de revocare din functie inaintate de primul-ministru in data de 26 august 2019, desi termenul legal de 15 zile a expirat.

110. Raportand cele mai sus aratate la circumstantele specifice prezentei cauze, Curtea constata ca Presedintele Romaniei a incalcat dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ, mai sus indicate, precum si ale art.147 alin.(4) din Constitutie, in considerarea jurisprudentei in materie a Curtii Constitutionale [Decizia nr.875/2018], refuzand sa dea curs propunerii de revocare formulata de primul-ministru, propunere fata de care, asa cum s-a aratat mai sus, Presedintele nu are un drept de optiune”.

Abuz in serviciu prezidential

Desi au trecut doua zile de la aparitia motivarii deciziei CCR obligatorii, pe care Iohannis anunta ca o asteapta ca sa o analizeze, hotararea fiind publicata inclusiv in Monitorul Oficial, pana in momentul de fata presedintele nu s-a deranjat sa o puna in aplicare, sfidand atat Curtea Constitutionala a Romaniei, cat si Constitutia Romaniei. Mai mult, prin refuzul de respecta si aplica o decizie CCR, este limpede, credem noi, ca ne aflam in fata unei incalcari grave a legii prin comiterea unui abuz in serviciu. Aspect evidentiat si de premierul Viorica Dancila joi seara, 3 octombrie 2019, intr-o interventie la Romania TV: Eu stiu atat: motivarea Curtii Constitutionale spune – revocarea celor doi ministri, ministrul Justitiei si vicepremierul pe parteneriate strategice, si numirea ministrilor interimari. Tot in motivarea CCR este precizat faptul ca prim-ministrul poate trimite numiri catre presedintele Romaniei, iar presedintele poate sa refuze numai motivat si din punct legal, nu al oportunitatii. Nimic din toate acestea nu a facut. Eu cred ca toate acestea sunt lucruri care pot merge spre penal. O sa ma consult cu juristii si o sa vedem”. Tot joi, premierul Dancila i-a transmis un mesaj ironic presedintelui Klaus Iohannis, intrebandu-l cand are de gand sa respecte decizia CCR: Inca o zi de incalcare a Constitutiei de catre presedinte. Domnule Klaus Iohannis, o tara intreaga asteapta sa va faceti treaba. Si nici macar nu v-am cerut sa va sacrificati weekend-ul. Cand puneti in aplicare decizia Curtii Constitutionale?”.

In ceea ce o priveste pe revocata ministresa a Justitiei Ana Birchall, aceasta se comporta ca si cum decizia CCR care il obliga pe Iohannis sa o dea afara nu ar exista. Spre exemplu, Birchall isi vede linistita de intalniri cu presedinti de instante si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ignorand faptul ca in acest moment prezenta sa la conducerea MJ este ilegitima. In paralel, aceeasi revocata Ana Birchall trimite scrisorele de razboi pentru presedinta CSM Lia Savonea, deranjata fiind ca aceasta i-a cerut sa explice public in ce constau poruncile pentru Romania pe care le-ar fi primit de la Procurorul General al SUA.

Comentarii

# multumim_psd date 4 October 2019 15:56 -384

nu inteleg de o schimba, daca nu are ce ii reprosa.

# UN ROMAN NEDUMERIT date 4 October 2019 18:37 +5

FEMEIA are un TO DO LIST DE EXECUTAT, de ce sa nu ramana ? Mai sunt multe de preluat din Romania.

# Goargăș date 4 October 2019 22:58 +4

Domne, ori eu sunt prost și nu înțeleg nimic, ori nea' Cutare este muuuuuuuuuult mai prost decât mine! Și căpos! Și retard (percutează cu întârziere și doar atunci când este încolțit). Păi dacă nici ăsta nu e un motiv de ieșit în stradă?!? N-ați văzut?, cipații rezistenți latră insistent după orice bă...șină săsească! Obicei rămas de pe vremea lu' Flatulentu'. P.S. Hombre, România nu este moșia ta. De râs să fiu dacă te voi vota! (am vrut să generalizez dar votul este la liber. Ca și prostia). P.P.S. Unii/unele n-ar trebui să mai iasă din casă, d'apoi să meargă la serviciu/minister.

# DA date 5 October 2019 07:49 +4

De la data incoronarii lui Iohanis in Romania nu a mai fost respectata Constitutia,legile statului si nici hotariri judecatoresti definitive/irevocabile. Acest individ a distrus justitia in Romania!

# vasile date 5 October 2019 13:31 +3

Sunt curios dacă înțelege cineva că doamna Birchall, stând ANTICONSTITUȚIONAL ca ministru al JUSTIȚIEI, tot ce face și ce zice ea în calitate de „ministru” al JUSTIȚIEI este atacabil în instanță... Când CCR a decis că DEÎNDATĂ trebuie revocată iar ea stă acolo CU ÎNCĂLCAREA CONSTITUȚIEI, ce valoare mai are semnătura ei în calitate de ministru al JUSTIȚIEI???

# johanniskraut date 5 October 2019 19:20 +1

Hannah e in misiune, bagata pe gat de partenerul-strategic... Veorica si Gauleiterul se fac ca "lupta, lupta si da-i, si da-i si lupta". Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim... Nemtii au o vorba: "lange Leitung", pentru cei carora le trebuie muuult pana sa se dumireasca.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii