ANA SE INSPIRA DE LA BINOM – Virusata de propaganda SRI-DNA obsedata de corupti, ministresa Justitiei Ana Birchall creste de la 60 la 65 de ani limita de varsta pentru liberarea conditionata, chiar si la infractiuni fara violenta. Birchall a publicat proiectul de OUG care inaspreste pedepsele pentru lipsirea de libertate si care inlesneste conditiile pentru perchezitii la infractiunile flagrante. Miscarea ministresei vrea sa distraga atentia de la incompetenta procurorilor (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC

22.08.2019 17:51
Vizualizari: 8239

Persista riscul ca tragedia din Caracal sa fie instrumentata in sensul impunerii unor norme aberante. Dupa aparitia unor voci care au cerut cartele pre-pay doar cu buletinul (in ciuda jurisprudentei de sens profund contrar a CCR – click aici pentru a citi), iata ca acum ministresa Justitiei Ana Birchall (foto) are un demers cu doua taisuri.


Birchall a publicat joi, 22 august 2019, proiectul de ordonanta menit sa opereze modificari atat in Codul penal si cel de procedura penala, cat si in OUG nr. 78/2016 privind organizarea si functionarea DIICOT. Cele mai multe amendamente propuse pot fi considerate cat se poate de legitime in sensul descurajarii infractiunilor grave – cu atat mai mult acum, cand cazul Caracal continua sa ingrozeasca opinia publica. De altfel, insasi nota de fundamentare a proiectului de OUG mentioneaza drept principal factor care a facut necesare modificarile legislative „amplificarea fenomenului criminalitatii savarsite cu violenta, in general, dar si realitatile sociale ale ultimei perioade”.

Cu toate acestea, exista o sageata otravita in initiativa de act normativ. Ne referim la faptul ca proiectul de OUG creste de la 60 la 65 de ani varsta dupa care condamnatul poate cere liberarea conditionata. Indiferent de infractiunile comise! Cu alte cuvinte, daca ordonanta Anei Birchall va intra in vigoare, ea ii va tine in puscarie chiar si pe cei care nu au savarsit infractiuni cu violenta. Or, procedand asa, Birchall indeplineste un vechi deziderat al Binomului SRI-DNA si al propagandistilor acestuia: obsesia coruptilor care trebuie calcati pe cap cu orice pret, chiar daca faptele acestora nu prezinta un pericol social ridicat, cum sunt cele comise cu violenta. Altfel spus, ordonanta Birchall ii pune pe aceeasi treapta pe cei care au luat mita cu cei care au omorat, violat, talharit etc.

Pe de alta parte, suspectam ca miscarea Anei Birchall este o perdea de fum, menita sa distraga atentia de la cumplita incompetenta a procurorilor din cazul Caracal. Spunem asta in conditiile in care procurorii le puteau salva pe cele doua fete – Alexandra si Luiza – chiar si in absenta acestor modificari, propuse de ministresa Justitiei. Spre exemplu, in proiectul de OUG este prevazut mura-n gura faptul ca perchezitia poate fi efectuata si inainte de ora 6 dimineata in cazul infractiunilor flagrante, ca si cum – vezi, Doamne – acest lucru nu ar fi fost posibil pana acum. Total fals! Codul de procedura penala are deja doua articole (159 si 293) care le dau dreptul procurorilor si politistilor sa faca perchezitie inainte de ora 6 in cazul infractiunilor flagrante. Or, proiectul Anei Birchall nu face altceva decat sa detalieze un text de lege deja existent, ca pentru ultimul habarnist.

Alta anomalie – din punctul nostru de vedere – este aceea ca proiectul Anei Birchall majoreaza in principal limitele superioare de pedeapsa, nu si pe cele inferioare. Or, majorarea limitelor inferioare este masura care ar conduce la descurajarea infractorilor. In caz contrar, vor continua sa existe situatii in care judecatori vor pronunta decizii de condamnare cu pedepse minime, unele chiar mai mici decat cele din cazul unor infractiuni fara violenta.

Redam principalele amendamente aduse de proiectul de OUG (gasiti la final intreaga lista):

1. cresterea perioadei dupa care detinutii pot fi liberati conditionat: dupa 25 de ani in cazul condamnarilor pe viata fata de 20, cum prevede actuala forma a articolului 99 din Codul penal;

2. majorarea de la 60 la 65 de ani a varstei dupa care se poate dispune liberarea conditionata (art. 100 CP);

3. sporirea limitelor de pedeapsa in cazul lipsirii de libertate comise prin rapire, asupra unei persoane care nu se poate apara, precum si in cazul in care victima moare in captivitate (art. 205 CP);

4. inlesniri pentru autoritati in cazul infractiunilor flagrante, in special in ceea ce priveste patrunderea in domiciliul suspectului, efectuarea perchezitiei si emiterea mandatului (art. 61, 158, 159 si 293 Cod procedura penala)

5. detalierea sporita a infractiunilor de competenta DIICOT (OUG nr. 78/2016)

6. posibilitatea extinderii competentelor DIICOT si prin alte legi, nu doar prin OUG nr. 78/2016.

* Vedeti aici intregul proiect de ordonanta de urgenta

* Cititi aici nota de fundamentare a proiectului de OUG

* Gasiti aici tabelul comparativ cu actualele si viitoarele reglementari

Comentarii

# INCOMPETENTII - ZEROURILE PROFESIONALE date 22 August 2019 18:45 +31

Doamna ministreasa este doar o expresie a incompetentei sistemului, care nestiind sa descoperere criminalitatea (de orice fel) arunca praf in ochii populatiei, facand ca Ceausescu in decembrie '89. A mai dat si ea ceva...care vezi Doamne amplifica lupta cu criminalitatea. Nu a dat nimic, ci a facut un joc de manipulare impreuna cu corpul incompetentilor din DIICOT ! Despre politisti ce sa mai vorbim. Aia sunt pe mana cu interlopii. Halal Justitie, halal ministra, vai mama lor de procurori  ! Domnule Cumpanasu acum luati aminte la sustinerea MCV-ului pentru bucuria incompetentilor care se lafaie in salarii uriase, distrugand vieti si destine ale unor copii, tinere dar si oameni de afaceri. Iar cand incompetentii sunt si prosti atunci prin fudulia lor nimeni nu le mai ajunge la nas. Niste ratati.

# Balbaita ( o alta tovarasa) date 22 August 2019 20:02 +18

Fara foaie  in fata nu era in stare sa vorbeasca. Ce penil citea ...cu oraLe si nu oraRe...si multe altele... Ce ghinion pe Romania cu incompetentii astia! DAR RASPUNDEREA PROCURORILOR DE CE NU O PROMOVEAZA JUSTITIABILA BIRCHAL ? Le e frica ca nu mai au arme de distrugere in masa a destinelor umane ? Pai sunt vreo trei mii si ceva parca prin Romania, si se afla printre noi. Oricum o sa-i bata soarta pe acesti nemernici care isi spun procurori sau politisti judiciaristi  care lucreaza cu rea credinta sau incompetenta crasa, fiind doar expresia nulitatii lor ca oameni cu caracter infect, pusi doar pe combinatii. Blestemati sa fiti !

# F. Tuca / avocat date 22 August 2019 20:54 +14

De ce oare ar promova raspunderea procurorilor ? Ei au nevoie de creiere spalate care inteleg cat piciorul gâstii dar executa la greu. Si apoi isi fac bani din combinatiile cu proxenetii, cu deal-arii de droguri, etc. Astia sunt procurorii de astazi ai Romaniei. Hastagi, spalati pe creier, combinagii iar procurori adevarati la care sa apreciezi caracterul, profesionalismul, intrasigenta reala bazata pe probe...devin din ce in ce mai putini. 

# BeBEE: "Peshtile dela cap se'mp#te si se curata de la coada" date 23 August 2019 12:13 +2

Nereguli semnalate de zeci de ani in Romania apar deoarece CEI CARE CONDUC SE PREFAC CA NU STIU CUM SI CINE FURA DE LA ROMANI!?  De exemplu, cetatenilor nu li s-au prezentat anual, in fiecare localitate sau judet valoarea totala a suprafetelor de teren retrocedate pentru care Statul prin Prefectii sai a emis titluri de proprietate si nici sumele platite cu titlu de despagubire aferente suprafetei totale despagubite. Nu avem de 30 de ani o situatie la nivel local si national? Desi se recunoaste faptul ca, in acte, s-au retrocedat in total suprafete care depasesc suprafata tarii, s-au platit despagubiri necuvenite ADMINISTRATIA NU PREZINTA RAPOARTE!? STATUL A FOST CAPTURAT!? Administratia stie multe... asa s-a ajuns la "tara lu' se descurca fiecare cum poate, toata lumea trebuie sa fie santajabila cu ceva"? "Industria Justitiei" nu e simbolizata de o zeita legata la ochi? Sferele de interese nu sunt atent protejate? Crestem BeBEE pentru lapte, branza, carne, piele, lana si... Cash, NU!? 

# imun/teanu date 22 August 2019 18:49 +6

Ana se da in stamba, sa-i fluture fusta. Ca, "are mere". La Marele Slem ambasadoRE de inteles, cu fata de fante puriu. Dar si la doamna Dancila? La dansa o mare dilema. Ca un celebru maior "aspru dar sever" cu doamna Andronescu, pentru o "apa de ploaie" scoasa dintr-un context. In timp ce cu Ana "gingasa", in pofida cator ei sarituri peste cai /de!, amazoana, vezi bine! Ca Ana acum "asa" ordonanta. Doar daca semneaza Dancila /docila iar Anei?! Cert misiune Anei, sa desfiinteze SIIJ, adaptata si la "rezist" dincolo ordinelor /sa-i afilieze si la asta Dancila? Si sa fie candidatura sa la "pres" doar joc de glezne? Ca, "necunoscute sunt caile Domnului" /care-ar fi EL insa!, dincolo de pupaturile unui TimerLenc si darilor buzna cand vrea ale Marelui Slem. Ana ne mai fiind enigma decat la babaci tremurati in nadragi, ca de, "are mere". Sa cocheteze Dancila de enigma si ea? Dileme?, daca ai timp de pierdut sau nu ai ce face. "Scarba noastra si mania."

# morarescu date 22 August 2019 19:18 +10

Tulburatoare initiativa doamnei ministru. Confuziunea intre liberarea pe motive umanitare si cea conditionata este pe cale sa se produca. Liberati direct in pensie. Ratiunea liberarii conditionate este redarea mai devreme, societatii, unor oameni activi nu a unor pensionari...Mare diferenta intre ce am avut si ce avem. Pardon pentru afront !

# Carcotas date 22 August 2019 20:09 +10

Oug prin care se majorează pedepsele este neconstituțională . Nu exista nicio urgenta in mărirea pedepselor. Urgenta este aplicarea ferma a legilor existente. Doamna care vrea sa ramana si ea in istoria Justitiei mai bine s-ar preocupa de creșterea calitatii actului de justitie si de crearea unor conditii omenesti in toate locurile de detinere. Nu se stie cand o sa aiba nevoie!

# Cetateanul date 22 August 2019 20:28 +5

Mai dobitoci cu aere de guvernanti: cum dracu dai oug afectatoare de drepturi. Si, doi, nu zise populatia ca fara oug pe justitie? Daca mai exista uninominalul toti ministrelii la un loc nu adunau 10 voturi. Dar intreb totusj: pentru abuzurile magistratilor nu se da oug? dar pentru ejectarea taratoarelor.... de copii nu se da oug? dar pentru pensiile nesimtite nimic? Stati ca ratzele pe lac sperand idiot ca va face Ala procentele. Ghinion! O sa pierdeti.... la mare scor. Drama voastra e alta: nentu vostru de ii uraste pe socialisti (gen hilary si obama) a dat drumul la "relansarea" anticoruptiadei cu voi in toate rolurile principale. Papagalul de Victor Viorel cand a zis ca scapa cine poate a zis prea multe. Deci popcorn si cola.

# jude date 22 August 2019 21:46 +6

Astia din justitie sunt asa de prost pregatiti incat orice om de bun simt o ia la fuga cand o aude pe asta in romana. Poate mai bine vorbeste in engleza-amaericana decat in romana. Este asa de incompretenta incat imi dau pumni in cap cand o aud! TT-ul era mai bun de 1000 de ori de Birchall! Huuo DANCILA cu toti infiltratii americani din guvern.

# Ioana M. date 22 August 2019 21:46 0

Daca eu sunt obligata sa muncesc pana la 65 de ani, ar putea si ei sa fie eliberati conditionat la 65. Nu cred ca se vor grabi afara la 60 ani ca sa munceasca...

# BeBEE: la 65 cand vor iesi nu-i angajeaza nimeni... pensii!? date 23 August 2019 14:17 +1

Ajutoare sociale - ajung astea pentru un trai decent!? Ipoteza..., vor dori inapoi "la racoare unde se da si mancare"... faptui-vor  oarecare... !?? Asadar Statul va cheltui toate resursele nu pentru a crea viitor prosper pentru toti cetatenii sai ci se va transforma in Stat Penitenciar care cheltuie pentru a-i apara "pe cei de afara de cei tinuti inauntru"!? Acesta este calea democratiei stabilita pentru romani dupa 1990... Statul nu mai se implica in economie ci se ocupa de colectarea, alocarea si cheltuirea banilor publici. indiferent daca "cetatenilor dependenti " le place sau nu in "rezervatie"!? Daca eram tara neutra probabil ca nimeni n-ar fi indraznit sa abuzeze atat de banii publici. Daca Statul nu se implic SRL-urile vor crea industrii performante? Cu 2-3 asociati se pot cladi multe firme de subzistenta, nu cercetare sau "oteluri speciale pentru unelte sau bunuri performante", nu? "Industria justitiei obsedante" e-n toate! Fara gaze si petrol vom fi iar cu frunzu' gol...!?!

# Procurorul date 22 August 2019 21:59 +9

Ati vazut a zis "oral" în loc de "orar". Asta rimează cu "genunchii tociti". Ce să-i faci, gura pacatosului...pacate rostește.

# mihai date 22 August 2019 22:10 0

Mai interesante sunt cele 2 prevederi ."..... nu se poate dispune liberarea condiționată dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită sau, în cazul pluralității de infracțiuni, pentru una din infracțiunile săvârșite,este de 10 ani sau mai mare, decât după executarea efectivă a cinci șesimi din durata pedepsei. ------- orice pedeapsa de 7 ani cu consecinte deosebit de grave - se duce la 10,5 ani - cum ar fi trafic de influenta, dare de mita, evaziune fiscala peste 100k si multe altele etc.... deci nu vor mai putea fi eliberati inainte de 5/6 din pedeapsa ... ca maximum legal se ajusteaza ..... a doua - În calculul fracțiunilor de pedeapsă prevăzute ... se ține seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. --- se elimina orice alta situatie - scrierea unei carti, recursul compensatoriu, deoarece e limitata exclusiv reducerea doar pe baza muncii prestate....

# Test date 22 August 2019 22:46 +1

Scuzati ca va intreb, dar poate careva sa imi explice si mie ce e cu adaugarea: "(6) Se consideră lipsire de libertate şi fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la 2 ani."? Ca citind articolul 205 constat ca legea romana nu considera un copil cu varsta pana la 2 ani nici persoana, nici minor... Deci ce e copilul pana la 2 ani? Elicopter? Mitraliera? Intreb si eu. Ca persoana nu e si nici minor nu e, daca au simtit nevoia sa precizeze asta...

# Neanae date 23 August 2019 00:54 -1

Si totusi! Mai nicaieri in lume nu se vând cartele pre plătite fără un document de identitate. Asta de cand cu lupta anti-tero, ca dementii astia de asasini psihopatici le puteau cumpara si comunica intre ei fără grija. Si mă întreb de ce oare sa fie o problema sa declar cine sunt cand mi se atribuie si mie o cartela cu un număr? Poate daca am o relație clandestina si ca sa nu se prinză cine poarta coarnele ca le ... poarta cu fălie (ca e ea ori ca e el) daca da de mesajul meu, dapai sa nu știe ca io sunt. Dar e atat de ridicol. Pot ascunde numarul de la care apelez. Doar sa am unul de ebonită cu disc sa nu-mi pot ascunde numarul. Dar de ce sa-mi ascund numarul. Dar de ce sa-mi ascund identitatea daca iau un număr. Ce naiba am eu de ascuns ca sa ramân in umbra umbrelor? Ca doar am libertate de mișcare, de expresie, sunt o persoana civilizata, de ce daca ma comport frumos si cineva vrea sa ma contacteze sa nu poată da de drăgălășenia mea prin numarul meu? Unde e problema?

# DIICOT!!! date 23 August 2019 02:41 +1

:lol: :lol: :-) Nimic nu împiedica DIICOT să aplice legea nici până acum! ... Dacă și-ar fi făcut treaba nici nu era nevoie de DNA! Doar corupția și incompetența îi împiedică să performeze!!! Ceea ce-i ajută cu prisosință este "competența" teritorială care le îngăduie ca, în funcție de interes, să înăbușe orice dorință a unui procuror local de a face o anchetă! ... Niște nesimțiți!!!, care, bucurându-se de sprijinul fățiș al domnului Codruț Olaru ( fost șef al DIICOT actualmente în CSM), duc corupția pe cele mai înalte standarde!

# romanul date 23 August 2019 08:35 +1

Alta analfabeta trimisa sa apere procurorii incompetenti! :cry:

# escu date 23 August 2019 08:46 +1

Nu mai este nici un secret. Ana joacă în alt film. Ea este paralelă cu legea, dar și cu politica guvernului și a PSD. Ea face corp comun cu abuzurile din justiție și cu procurorii care, vai mama lor, simulează actul de justiție, cu cei din mișcarea rezist, ilegală, dar agreată mult de Johannis.

# poporul date 23 August 2019 10:38 +1

dna ministru al justitiei,este clar pentru toata lumea,sunteti in afara legii,nu aveti nici cele mai uzuale cunostiinte despre legile justitiei,intr-un cuvant ,despre nimic.sunteti de partea celor care au facut si fac in continuare rau acestei tari. nu ne aparati cu nimic ,din contra va bateti joc de noi.ati facut miting pentru indreptarea erorilor din justitie si domnia voastra vrea sa ne faca mai rau decat este acum.nu veti mai castiga alegerile in veci.daca Dragnea a mai avut curajul sa faca ceva,voi ne-ati intocsicat cu minciunule voastre si mai rau schimbati si legile justitiei in favoarea #rezistentilor. RUSINE Doamna Ministru cu pregatire mediocra!

# Horia date 23 August 2019 11:34 0

Asta este dovada că cei numiți în funcție pentru a conduce destinele unor ministere, nu au experiență.

# Oricum Bitchall si-a facut treaba prevazuta de Klemm ... date 23 August 2019 15:30 0

O constrangere si control si mai mare pe populatia coloniei RO , cu pedepse infinite ! Ma intreb cand dracu` va veni un ministru normal la cap care sa reduca tot ce-a facut capra lu` Klemm (sclavetele lu` Obama) , alt milog. :-*

# Ioana M. date 23 August 2019 17:36 0

#beBEE: ar fi de preferat sa mai stea in penitenciar cu o farfurie de.mancare decat sa iasa sa pericliteze viata cetatenilor cinstiti si sa mai cheltuie statul ' meleoane' cu o noua cercetare penala/ proces penal...nu cred ca vor iesi la 60 sa munceasca...mai ales pedofilii si violatorii...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii