18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Argumente pro si contra reducerii salariilor si / sau a pensiilor judecatorilor si procurorilor

Scris de: av. Florin Constantin DURGHEU | pdf | print

18 May 2021 16:49
Vizualizari: 3825

Ieri, 17 mai, pe intervalul orar 15,00 – 17,00, am avut placerea de a fi unul dintre invitatii lui Alex Ferariu la emisiunea „Deschide lumea”, in platoul Realitatea Plus.



Unul dintre subiectele abordate a fost cel referitor la dorinta furibunda a unora de a se reduce drastic veniturile – in special pensiile – judecatorilor, procurorilor, politistilor si militarilor.

Referitor la militari, s-a discutat si despre necesitatea / posibilitatea maririi pensiilor veteranilor de razboi.

Acest ultim subiect nu a starnit controverse virulente, deoarece orice om normal la cap, care gandeste si simte romaneste, nu poate fi decat de acord cu marirea pensiilor putinilor veterani de razboi pe care ii mai avem in viata.

Un popor care nu isi cunoaste istoria si nu isi respecta eroii nu are viitor.

Opinia mea referitoare la subiectul dat de dorinta arzatoare a multor mai mult sau mai putin #rezistenti, de reducere a pensiilor de serviciu ale judecatorilor si ale procurorilor, a starnit nu doar aprige controverse, dar mi-a adus si numeroase injurii grosolane, invocata fiind, desi nu are nicio vina, si mama mea.

Teoretic, nu ar fi trebuit sa dau nicio atentie unor persoane care au dovedit ca sunt atat de mici, raportat la caracter, incat sa ma trimita zgomotos in origini desi nu ne cunosc nici pe mine, nici pe mama mea.

M-am decis sa scriu acest articol deoarece subiectul este de o importanta covarsitoare pentru societatea romaneasca.

Toata lumea isi doreste o justitie independenta, justitie infaptuita, pe langa avocati, de judecatori si procurori bine pregatiti profesional, echilibrati si total impartiali.

Societatea are dreptul de a pretinde oricarui judecator sau procuror sa aiba o inalta tinuta in infaptuirea actului de justitie, sa fie elegant, nu doar vestimentar, dar si in exprimare, sa fie un excelent profesionist si, evident, sa pronunte toate solutiile exclusiv raportat la reala situatie de fapt si la probele administrate in mod corect si onest, cu respectarea dreptului la aparare si la un proces echitabil.

Cu alte cuvinte, orice cetatean onest are dreptul de a pretinde oricarui judecator sau procuror sa fie total independent si echidistant, astfel incat nicio solutie sa nu poata fi criticata in mod onest din perspectiva respectarii tuturor drepturilor si libertatilor fundamentale garantate atat de catre Constitutie, cat si de catre dispozitiile CEDO.

Mai mult, atat societatea in ansamblu, cat si individual, orice cetatean, are dreptul de a pretinde si obtine nu doar excluderea din magistratura, ci si tragerea la raspundere, inclusiv penala, a oricarui judecator sau procuror care, in exercitarea profesiei, a comis grave abuzuri, dispunand trimiterea in judecata si / sau condamnarea unor oameni nevinovati, exclusiv in baza unor probe ticluite sau obtinute in mod nelegal.

Niciun judecator sau procuror care nu are timp sau nu are dorinta de a administra probe esentiale si in favoarea – nu doar in defavoarea – suspectului sau inculpatului, sau care provoaca o persoana sa savarseasca ori sa continue savarsirea unei fapte penale cu scopul de a obtine probe, ori care pronunta solutii generate de presiunea exercitata de opinia publica sau alte institutii de forta care nu au ce cauta in procesul infaptuirii justitiei nu are ce cauta in nobila roba a judecatorului sau procurorului.

Romanii, in general, stiu sa ceara, fiind experti in a pretinde altora un comportament corect si decent, uitand si de obligatiile corelative.

Societatea are dreptul de a le pretinde magistratilor multe alte lucruri in plus in afara celor enumerate de mine, in mod succint, dar ce le ofera in schimb?

Pentru a fi clar pentru toata lumea, inclusiv pentru oamenii politici: pensiile judecatorilor si ale procurorilor nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu.

Un judecator sau un procuror are foarte multe restrictii, neavand dreptul legal de a obtine venituri in afara salariului, decat in calitate de cadre didactice la universitati de profil. Nimic altceva.

In acest context, orice tanara persoana care s-a decis sa urmeze cariera de judecator sau procuror si-a asumat faptul ca toata viata cat va exercita aceasta profesie se va limita exclusiv la veniturile legale pe care le poate realiza.

Este oare corect ca, dupa o viata intreaga dedicata profesiei, dupa ce a iesit la pensie, un judecator sau procuror sa se trezeasca cu pensia drastic micsorata din cauza populismului unor politicieni si a neintelegerii de care dau dovada numerosi compatrioti?

Deoarece pana acum am prezentat cateva dintre argumentele in favoarea mentinerii cuantumului pensiilor judecatorilor si procurorilor, in cele ce urmeaza voi expune si cateva argumente contrare.

Argumentele in favoarea reducerii pensiilor magistratilor pot fi grupate in doua categorii:

1. Din prima categorie fac parte sustinerile populiste ale politicienilor, sustinerile potrivit carora prin reducerea asa-ziselor pensii speciale (ei, saracii, nici macar nu stiu faptul ca pensiile magistratilor sunt de serviciu, nu speciale), guvernantii fac rost de resurse financiare care pot fi redirectionate in alte domenii.

2. Din a doua categorie fac parte frustrarile cetatenilor, frustrari care pot avea diverse explicatii, inclusiv propria experienta nefasta pe care au avut-o cu prilejul judecarii unui proces care-i privea sau ii privea pe cei apropiati lor.

Fara discutie, au existat mult prea multe derapaje, atat ale unor judecatori, precum si ale unor procurori.

„Faptele de vitejie” ale diverselor „Unitati de Elita” ale DNA nu pot fi uitate, stiut fiind faptul ca timpul poate schimba unele lucruri, dar nu poate sterge amintirile!

La fel, nu pot fi uitate nici sentintele pronuntate in urma unor adevarate mascarade judiciare, nicidecum in urma unor procese echitabile.

Dar asta nu inseamna ca, nefiind de acord cu sustinerile mele din timpul emisiunii, sustineri potrivit carora pensiile de serviciu ale judecatorilor si ale procurorilor trebuie sa ramana neatinse, persoane care se pretind a fi elevate, exclusiv pentru ca pretind ca au absolvit o facultate respectabila, precum Facultatea de Muzica din Bucuresti, pot eructa public, pe pagina mea de Facebook, mizerii precum:

„Zau, usr-istule???? Nu stiu sa scriu corect?!? Invata-ma tu sa scriu, lua-te-ar mama dracului! Am scris corect injuratura, sluga? Meriti sa fii injurat birjareste, la ce jocuri mizerabile practici! Oare cine mama naibii te-a facut vedeta TV, la cat esti de 'alunecos'? Unde crezi ca vei ajunge? In politica... never, sluga!

Nu, pensiile magistratilor NU trebuie sa ramana la nivelul la care sunt, acestea sunt o adevarata HOTIE de la bietul contribuabil!

Magistratii sunt HOTII, CORUPTII, PUTREGAIURILE, PARAZITII bietului popor platitor de taxe! E parerea mea. Gresesc? Nu cred!”

Pentru a nu fi acuzat de plagiat, trebuie sa mentionez „sursa”: „doamna” Viorica Ghita, care, potrivit propriilor mentiuni de pe pagina ei de Facebook, a absolvit Facultatea de Muzica din Bucuresti si traieste in Baia Mare.

Trebuie mentionat faptul ca asa-zisa doamna mi-a dat raspunsul anterior citat dupa ce i-am raspuns elegant jignirilor si injuraturilor de mama pe care mi le-a adresat, ca urmare a pozitiei mele in favoarea mentinerii la acelasi cuantum a pensiei magistratilor, pozitie pe care am exprimat-o public, intr-un platou TV.

Am relatat aceasta „patanie” deoarece consider ca este nevoie de un restart in mai multe domenii, dintre care mentionez doar doua:

1. Este nevoie de un restart in activitatea judecatorilor si procurorilor, astfel incat, macar de acum inainte, sa nu mai existe derapaje care sa genereze astfel de opinii precum cea exprimata public pe pagina mea de Facebook de „doamna” Viorica Ghita.

Nu poate fi contestat faptul ca, din cauza unor derapaje / abuzuri punctuale, nu pot fi blamati toti judecatorii si procurorii din tara, majoritatea absoluta fiind data de persoane educate, bine pregatite profesional.

2. Este nevoie de un restart si in ceea ce priveste comunicarea publica a opiniilor personale.

Faptul ca nu esti de acord cu opinia exprimata de alta persoana nu inseamna ca ai dreptul si poti sa o jignesti FARA A SUPORTA CONSECINTELE LEGALE!

Evident, degeaba i-am reprodus asa-zisei doamne, cuvintele pline de intelepciune ale regretatului Ion Ratiu: „Am sa lupt pana la ultima picatura de sange pentru ca tu sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine”, fiind mai presus de orice dubiu, din raspunsurile pe care mi le-a dat, ca nu a inteles nimic!

Desi raspunsul la intrebarea din titlu este mai mult decat evident, sustin cu tarie (chiar si cu riscul de a suporta si alte injuraturi din partea unor persoane frustrate sau de a receptiona apostrofarile colegilor de breasla care nu au ezitat sa imi reaminteasca faptul ca numerosi judecatori cenzureaza in mod arbitrar onorariile avocatilor) faptul ca, pentru a avea o justitie asa cum ne dorim, atat judecatorii, cat si procurorii trebuie sa beneficieze atat de salarii, cat si de pensii al caror cuantum sa fie semnificativ si, implicit, faptul ca nimeni nu trebuie sa se atinga de pensiile magistratilor.

Comentarii

# Grig7 date 18 May 2021 21:15 +5

Interesant stimate avocat.Spre stiinta dvs. si functionarii publici au aceleași interdictii.Cu toate astea însă nu beneficiază de salariile și pensiile din magistratură.In definitiv nu ii obliga nimeni sa isi aleaga această meserie, drept urmare nu inteleg de ce trebuie să fie suprastimulati.

# Functionarii publici date 19 May 2021 00:09 -4

...nu sunt o putere in stat!cum este autoritatea judecatoreasca! Sa consideram ca dna X de la.ghiseul fiscului ttebuie sa aiba o pensie ca a unui magistrat?

# Gica contra sistemului date 19 May 2021 09:33 +4

Ați omis motivul ce mai importat, pentru care se vor reduce toate pensiile și salariile, nu mai "este" bani. Dezmățul financiar s-a terminat. Analizați fenomene economice fără cultura economica necesara. Dar nici nu vreți sa rețineți, probabil ca nu înțelegeți, intrucat în mai multe postări v-am spus ca nu mai"este" bani. Ce credeți ca este vistieria statului? sac fără fund? Ați trăit pe picior mare din împrumuturi, amanetand viitorul tarii și al generațiilor viitoare. Puneți mana și mai luați o licență în economie asa cum am făcut eu în Drept și veți înțelege atunci. Asta doar dacă articolul nu este numai o limba trasa undeva magistratilor. P. S. Ați terminat de strâns probe pentru dovedirea crimei și adevăraților faptuitori de la Colectiv?

# Vargolitci date 19 May 2021 10:26 +7

Puterea judecătorească ,nu este putere ... Puterea este una singură ce o are și o exercită statul român prin .... Justia este un necesar, ca și apa pentru cafea, ca și administrația, ca și lucrătorii la canalizare (fara de care ne-am umple de boli), că și grădinarul, că și gunoierul, ca și instalatorul, că și ... .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva