AVOCATII, LASATI PRADA CORONAVIRUSULUI - Masurile luate de Curtea de Apel Bucuresti pentru prevenirea raspandirii coronavirusului au starnit nemultumirea UNBR: “Ii protejeaza numai pe magistrati, in sala de judecata. Ar trebui stabilite intervale orare pentru prezentarea justitiabililor si a avocatilor... Este putin fezabil ca jandarmeria sa poata asigura distanta de 1,50 m intre justitiabili si avocati, in conditiile in care cei mai multi vor astepta strigarea cauzei in incinta instantei”

Scris de: B.G.

10.03.2020 15:08
Vizualizari: 4330

Nemultumiri in randul avocatilor din cauza masurilor luate de catre Curtea de Apel Bucuresti, condusa de judecatoarea Luminita Cristiu Ninu (foto dreapta), pentru prevenirea raspandirii coronavirusului.Uniunea Barourilor din Romania arata ca singurii protejati in urma acestor masuri sunt judecatorii, in timp ce avocatii, nu.

 

Curtea de Apel Bucuresti a anuntat o serie de masuri care au intrat in vigoare marti, 10 martie 2020, acestea avand rolul de a preveni raspandirea coronavirusului. In acest sens, instanta arata ca: “S-a recomandat completelor de judecata ca strigarea cauzelor si implicit a justitiabililor prezenti pentru sedinta de judecata sa se faca in etape,  pe loturi de 2-3 cauze, astfel incat sa se evite aglomerarea in sali. S-a mai recomandat completelor de judecata ca, prin intermediul jandarmilor, sa se ingrijeasca ca in timpul sedintei de judecata,  justitiabilii si avocatii sa pastreze intre ei o distanta de cel putin 1 m si 50 cm”.

De partea cealalta, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de Traian Briciu (foto stanga), precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii marti, 10 martie 2020, ca aceasta masura ii protejeaza numai pe magistrati, in sala de judecata, si ca este putin probabil ca jandarmeria sa poata asigura distanta de 1,50 m intre justitiabili si avocati.

UNBR sustine ca
pentru evitarea aglomeratiei, inclusiv pe holurile instantelor, ar trebui stabilite intervale orare pentru prezentarea justitiabililor si a avocatilor. Astfel, avocatii cer CSM aplicarea art. 215, alin. 1, teza a 2-a  Cod procedura civila, potrivit caruia: ”lista cu procesele va cuprinde intervale orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor”.

 

Iata comunicatul Curtii de Apel Bucuresti:

 

“In contextul raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de virusul gripal COVID-19, pentru diminuarea acestui risc, pentru a asigura sanatatea si securitatea in munca a personalului Curtii de Apel Bucuresti,  sanatatea justitiabililor,  dar si  pentru buna desfasurare a activitatii de judecata,  prin Decizia Presedintelui Curtii, emisa in data de 9 martie 2020,  s-au dispus o serie de masuri,  unele dintre acestea vizand  si publicul si avocatii, pe care Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa le aduca la cunostinta publica.

S-a recomandat completelor de judecata ca strigarea cauzelor si implicit a justitiabililor prezenti pentru sedinta de judecata sa se faca in etape,  pe loturi de 2-3 cauze, astfel incat sa se evite aglomerarea in salile de judecata si sa se asigure, in acelasi timp, publicitatea sedintelor de judecata. S-a recomandat completelor de judecata, ca prin intermediul jandarmilor responsabili de sala de judecata, sa se ingrijeasca ca in timpul sedintei de judecata,  justitiabilii si avocatii sa pastreze intre ei o distanta de cel putin 1 m si 50 cm.

S-a dispus ca in birourile de arhiva si registratura, accesul publicului sa se faca pe rand, grefierii acestor compartimente si grefierii-sefi sectii urmand a lua masurile necesare pentru introducerea pe rand a persoanelor in incaperi dar si pentru pastrarea unei distante corespunzatoare intre cei aflati la usa, in asteptare.

S-a dispus ca personalul Compartimentului administrativ,  sub coordonarea directa a managerului economic sa ia masurile necesare si sa supravegheze igienizarea de catre salariatii societatii care asigura curatenia in incinta Palatului de Justitie, prin  dezinfectarea salilor de sedinta si a Salii Pasilor, de doua ori pe zi, o data la terminarea programului de activitate si o data in timpul sedintei de judecata, conform programului agreat in prealabil de completul de judecata, in cazul sedintelor de judecata prelungite. Dezinfectarea se va face cu produse dezinfectante pe baza de alcool si clor.
Aceleasi masuri s-au dispus a fi luate si pentru compartimentele arhiva/registratura la terminarea programului de lucru cu publicul, personalul acestor compartimente urmand a fi dotat in limita fondurilor necesare cu masti de protectie si produse de dezinfectare a mainilor si a suprafetelor.


S-a interzis accesul in incinta Palatului de Justitie a persoanelor cu privire la care autoritatile competente au dispus masuri de carantina sau de autoizolare, pana la expirarea acestor masuri. S-a dispus ca persoanele aflate in situatia de mai sus sa instiinteze instanta prin cerere trimisa in scris, prin posta sau prin mijloacele de comunicare rapida-fax, posta electronica, curier, etc.

S-a interzis accesul in incinta Curtii de Apel Bucuresti a persoanelor care au calatorit in zonele de risc, in ultimele doua saptamani sau care, desi nu au calatorit, suspecteaza ca au intrat in contact in Romania cu persoane care au calatorit in respectivele zone precum si a celor care prezinta simptomatologia specifica infectarii cu virusul gripal.

In acest sens,  s-a dispus ca la intrarea justitiabililor care se va face in incinta Curtii de Apel printr-un singur punct de acces, cel situat in Splaiul Independentei, sa se puna la dispozitie chestionare, pe care le vor completa si prin care vor declara pe proprie raspundere, daca au calatorit in zonele de risc, daca au intrat in contact cu persoane suspecte si daca prezinta simptomatologia specifica bolii-febra, tuse, dificultati respiratorii, dureri musculare.

 In situatia in care, in urma completarii chestionarului, va rezulta ca o persoana se afla in situatia de mai sus, prin grija personalului jandarmeriei va fi anuntata de indata conducerea instantei pentru luarea masurilor legale si pentru instiintarea completului de judecata. Asemenea chestionare vor fi completate si de catre avocati.
 S-a recomandat justitiabililor si avocatilor ca in Sala Pasilor sa pastreze o distanta de cel putin 1 m si 50 cm unii fata de ceilalti, astfel incat sa fie evitat riscul unei eventuale infectari.


S-a adus la cunostinta Administratiei Nationale a Penitenciarelor si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care are in subordine Centrul de Retinere si Arestare Preventiva, sa nu prezinte la instanta persoanele aflate sub puterea unei masuri preventive privative de libertate, daca aceste persoane sunt aduse din zonele de risc, pana cand starea de sanatate a acestora nu va fi clarificata, in sensul ca nu sunt purtatoare de virus si nici persoanele care prezinta simptomatologia specifica infectarii  cu virusul gripal.

S-a recomandat institutiilor de mai sus, ca la instanta sa fie aduse numai persoanele admise la triajul epidemiologic efectuat in acest sens de medicul penitenciarului. Decizia mentionata va fi aplicabila incepand cu data de 10 martie 2020.

Totodata, dorim sa facem precizarea ca desi in anumite publicatii a aparut astazi dupa-amiaza stirea ca la Curtea de Apel Bucuresti nu s-au luat masuri de impiedicare a raspandirii virusului gripal COVID-19, stirea este una fundamentata pe o sursa, cel mai probabil, neverificata, asa cum cere deontologia profesionala, deoarece, in limita fondurilor banesti aflate la dispozitia Curtii  in acest scop, salile de judecata si usile de acces sunt dezinfectate inca de saptamana trecuta”.

 

Iata comunicatul UNBR:

 

In contextul masurilor luate de Curtea de Apel Bucuresti, la data de 9 martie 2020,  pentru prevenirea raspandirii infectiilor cauzate de virusul gripal COVID-19, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR)  solicita Consiliului Superior al Magistraturii aplicarea art. 215, alin. 1, teza a 2-a  Cod procedura civila, potrivit caruia 'lista cu procesele va cuprinde intervale orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor'. Aceste masuri ar trebui luate si in cazul proceselor penale.

Conform Comunicatului Curtii de Apel Bucuresti, 'S-a recomandat completelor de judecata ca strigarea cauzelor si implicit a justitiabililor prezenti pentru sedinta de judecata sa se faca in etape,  pe loturi de 2-3 cauze, astfel incat sa se evite aglomerarea in salile de judecata si sa se asigure, in acelasi timp, publicitatea sedintelor de judecata. S-a recomandat completelor de judecata ca, prin intermediul jandarmilor responsabili de sala de judecata, sa se ingrijeasca ca in timpul sedintei de judecata,  justitiabilii si avocatii sa pastreze intre ei o distanta de cel putin 1 m si 50 cm'.


Consideram ca pentru evitarea aglomeratiei, inclusiv pe holurile instantelor, ar trebui stabilite intervale orare pentru prezentarea justitiabililor si a avocatilor, nefiind suficienta masura strigarii pe loturi de 2-3 cauze. Practic, aceasta masura ii protejeaza numai pe magistrati, in sala de judecata. Este putin fezabil ca jandarmeria sa poata asigura distanta de 1,50 m intre justitiabili si avocati pe holurile instantelor, in conditiile in care cei mai multi vor astepta strigarea cauzei in incinta instantei.

Practic, aceasta masura ii protejeaza numai pe magistrati, in sala de judecata. Este nerealist sa credem ca jandarmeria poate asigura distanta de 1,50 m intre justitiabili si intre justitiabili si avocati pe holurile instantelor, in conditiile in care cei mai multi vor astepta strigarea cauzei in incinta instantei
”.

Comentarii

# tremurati? date 10 March 2020 16:49 +3

Covid, nu face diferenta! avocat traditional, legal, ilegal, botist, nebotist, magistrat, se baga unde vrea si curata ,,sistemul'' de lichele si jeguri.Ramane doar rasa pura, avocatul pur.

# carcotas date 10 March 2020 20:23 +1

Da, asa e, dar si prostii si carcalacii! Cume vei comunica cu astia?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii