AYAHUASCA SE JUDECA IN LIBERTATE – Curtea de Apel Ploiesti l-a eliberat din arest pe fostul sef DGIPI Gelu Oltean. Aceeasi decizie a fost luata si fata de logodnica lui Oltean, Vanessa Youness si samanul britanic Thomas Lishman. Instanta a inlocuit carcera cu controlul judiciar, interzicandu-i lui Oltean sa paraseasca judetul Dambovita. Celor trei le este interzis sa desfasoare activitati profesionale sau extraprofesionale la clinica Youness (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE

16.03.2020 19:54
Vizualizari: 3432

Fostul sef al serviciului secret din cadrul Ministerului de Interne (DGIPI), Gelu Oltean (foto), logodnica acestuia Vanessa Youness si cetateanul britanic Thomas Lishman au fost eliberati din arestul preventiv in celebrul dosar Ayahuasca. Curtea de Apel Ploiesti a decis luni, 16 martie 2020, admiterea contestatiilor formulate de cei trei impotriva solutiei pronuntate de Tribunalul Dambovita si a decis plasarea acestora in control judiciar. Solutia Curtii de Apel Ploiesti vine la o saptamana de la data la care judecatorii Tribunalului Dambovita au decis mentinerea acestora in stare de arest, si la circa 10 zile de la data la care DIICOT – ST Brasov, prin procurorul Marian Drilea, a dispus trimiterea in judecata a celor trei.


 

Conform minutei pronuntate in dosarul nr. 1125/120/2020/a2, Curtea de Apel Ploiesti a decis desfiintarea solutiei de la fond si a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive dispuse fata de Oltean, Youness si Lishman cu masura preventiva a controlului judiciar, pe o durata de 60 zile.

In aceasta perioada, Curtea de Apel Ploiesti le-a interzis lui Gelu Oltean si Vanessa Youness sa ia legatura cu Thomas Lishman, (primii doi putand sa comunice intre ei), dar si sa depaseasca raza teritoriala a judetului Dambovita. In ce il priveste pe Thomas Lishman, instanta a dispus ca acesta sa nu depaseasca raza teritoriala a municipiului Bucuresti.

Pe de alta parte, Curtea de Apel Ploiesti le-a interzis celor trei sa desfasoare vreo activitate profesionala sau extraprofesionala in cadrul clinicii Youness, acolo unde, asa cum este bine cunoscut, acestia desfasurau ceremonii spirituale in cadrul carora se consuma un ceai (decoct) preparat din mai multe plante si ierburi, printre care si Chacruna si vita de Ayahuasca, care ar fi continut intr-o concentratie neprecizata si DMT – drog de mare risc.

Fata de aceasta situatie, Lumea Justitiei a aratat AICI si AICI ca acuzatiile procurorilor DIICOT nu se sustineau, publicand atat rapoarte, studii si sentinte care aratau caracterul neclar al acestui lichid la nivel international. De altfel, am aratat si faptul ca

Cu toate acestea, procurorul DIICOT Marian Drilea a decis la inceputul lunii martie 2020 trimiterea in judecata a celor trei!


Publicam in continuare minuta pronuntata in dosarul nr. 1125/120/2020/a2 de Curtea de Apel Ploiesti:

"In temeiul art. 425 ind. 1, alin. 7, pt. 2, lit. a Cod proc. penala rap. la art. 205 Cod proc. penala admite contestatiile declarate de contestatorii inculpati Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor si Oltean Gelu Marin, impotriva incheierii judecatorului de camera preliminara din cadrul Tribunalului Dambovita, din data de 11 martie 2020.

Desfiinteaza in parte incheierea contestata si pe fond, ca urmare a rejudecarii, dispune urmatoarele:

In temeiul art.348 alin.2 Cod procedura penala raportat la art.242 alin.2 Cod procedura penala, art. 211 si urmatoarele Cod procedura penala, inlocuieste masura arestarii preventive dispuse fata de inculpatii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray si Oltean Gelu Marin cu masura preventiva a controlului judiciar, pe o durata de 60 zile, care se calculeaza de la data pronuntarii prezentei incheieri.

Potrivit art. 215 alin.1 Cod procedura penala, pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpatii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray si Oltean Gelu Marin trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati;

b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea lor, Politia Orasului Racari in cazul inculpatilor Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti in cazul inculpatului Lishman Thomas Ivor Mowbray, conform programului de supraveghere intocmit sau ori de cate ori sunt chemati.

In baza art. 215 alin.2 Cod procedura penala, pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpatii Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin au obligatia de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale cu coinculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray (interdictia de comunicare nu se aplica inculpatilor Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin, intre ei).

In baza art. 215, alin. 2 C.p.p., in perioada in care se afla sub masura preventiva a controlului judiciar, inculpatii au urmatoarele obligatii:

- sa nu depaseasca raza teritoriala a judetului Dambovita, in cazul inculpatilor Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin si raza teritoriala a Municipiului Bucuresti in cazul inculpatului Lishman Thomas Ivor Mowbray;

- sa comunice periodic informatii relevante privind mijloacele de existenta;

- sa nu desfasoare nicio activitate profesionala sau extraprofesionala in cadrul clinicii Youness.

In baza art. 215 alin.2 Cod procedura penala, in perioada cat se afla sub control judiciar inculpatii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray si Oltean Gelu Marin trebuie sa respecte obligatia de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu martorii Popa Vladimir Stefan, Rotariu George, Dragan Rares Viorel, Haimovitz Otilia Thea, Yildirim Gazel Yagmur, Dumitru Mircea Lucian Bogdan, Savu Roxana, Soare Ioana Florentina, Ratiu Roxana Mara, Iclezan Ioana Cristina, Yahia Rakan, Bahnariu Bogdan, Vladau Bogdan Alexandru, Dinca Razvan Cosmin Valentin, Mustatea Gabriel Sorin, Mihaiescu Dan Eduard, Marisca Florentina Gabriela, Chirila Cristian Nicusor, Radu Mihai, Popescu Elena si cu orice alta persoana care va dobindi in cauza calitatea de martor; interdictia nu se aplica sotilor, concubinilor si rudelor sau afinilor pina la gradul al IV – lea inclusiv.

Face aplicarea art. 215 alin. 3 si 7 Cod procedura penala, in sensul ca, in cazul in care, pe durata controlului judiciar, inculpatii incalca cu rea-credinta obligatiile care le revin sau exista suspiciunea rezonabila ca au savarsit o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lor, judecatorul de camera preliminara, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune inlocuirea masurii controlului judiciar cu masura arestului la domiciliu sau cu masura arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege.

Dispune punerea de indata in libertate a inculpatilor, daca nu sunt arestati sau detinuti in alte cauze, de sub puterea mandatelor de arestare preventiva, dupa cum urmeaza: inculpatul Oltean Gelu Marin de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 41/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brasov, inculpata Youness Amal – Vanessa, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 42/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brasov si inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 43/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brasov.

Face aplicarea dispozitiilor art. 215 alin.5 din Codul de procedura penala si dispune comunicarea prezentei minute institutiilor prevazute de art. 215, alin. 5 C.p.p., inclusiv Inspectoratului General pentru Imigrari, pentru inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray. Dispune traducerea de urgenta a minutei si a incheierii in limba engleza, urmand ca onorariul sa fie achitat traducatorului de limba engleza din fondurile Ministerului Justitiei.

Onorariul interpretului de limba engleza care a participat la sedinta de camera de consiliu de la ora 9,30 la ora 15,00 se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei. In temeiul art. 275, alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Definitiva. Solutionata si pronuntata in camera de consiliu, astazi, 16 martie 2020".

Comentarii

# Vlad Mantoiu date 16 March 2020 21:14 +2

Asa cum bine a-ti spus si voi Diicot s-a facut de rusine! Au creat un tam-tam ieftin si oamenii de acolo foloseau droguri, asa arata si medicii! Au creat un prejudiciu de imagine celor 3 si inclusiv ceaiului ayahuasca. Singurul care s-a facut de rusine este Marian Drilea

# un mizantrop date 17 March 2020 02:48 +1

Evident ca, in libertate...avem nevoie de oameni ca astia, mai ales in plina criza...In Olanda, motzul civilizatiei si emanciparii, care a hotarat sa-si imunizeze colectiv populatia (adica s-o lase la dispozitia incorect politicului virus), se fac cozi imense la marhuana... Dar, Olanda e si tara care a legiferat eutanasierea si in urma cu vreo doi ani a inceput demersurile pentru desfiintarea pensiilor de stat...Chiar, s-a intrebat cineva ce profit fac asiguratorii, din disparitia varstnicilor, cate pensii si asigurari de viata raman neplatite?! oricum, firmele de asigurari nu iau in calcul (indiferent de cat de mari sunt ratele pe care le platesti) o varsta peste 90, contributia femeilor fiind mai mare tocmai pentru ca speranta lor de viata e mai mare P.S. Tot n-am inteles de ce i-au arestat pe oamenii aia, se terminasera clanurile interlope, traficantii de orice?!

# Gaia date 18 March 2020 17:17 +1

Halucinanta e reactia la toata povestea asta... Vrem o tara ca afara!!! Pe bune? DMT se cerceteaza in occident, si au rezultate extraordinare in ceea ce priveste depresia. Noi? Tot in evul mediu... Fugim dupa Samani sa-i ardem pe rug... Ayahuasca este medicament, sa va intre bine in cap.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii