19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BALTAG SI OPRINA ZGUDUIE STATUL PARALEL – Judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina ii cer presedintei CSM sa dispuna verificari la Inalta Curte fata de modalitatea de respectare a dispozitiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranta nationala pe judecatori si procurori in perioada 2014–2018: „Au reprezentat forme de presiune cu consecinte directe in infaptuirea actului de justitie... Prezinta un grad de intruziune extrem de ridicat in drepturile si libertatile magistratilor”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 January 2020 16:51
Vizualizari: 5209

Lovitura la temelia Statului Paralel dupa publicarea motivarii Hotararii nr. 255 din 19 octombrie 2019 prin care s-a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare privind "respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, pe care Lumea Justitiei l-a prezentat in premiera AICI. Judecatoarele Gabriela Baltag (foto stanga) si Evelina Oprina (foto centru) din Consiliul Superior al Magistraturii ii cer presedintei CSM judecatoarea Nicoleta Tint (foto dreapta) sa dispuna de urgenta verificari la Inalta Curte de Casatie si Justitie fata de modalitatea de respectare a dispozitiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranta nationala sub toate aspectele si in toate situatiile care i-au vizat pe judecatori si procurori in perioada 01.01.2014 - 31.07.2018.


 

Solicitarea pe care judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina au formulat-o joi, 9 ianuarie 2020, si pe care Lumea Justitiei o prezinta mai jos, are la baza concluziile Hotararii nr. 255/2019 a Plenului CSM in care s-a retinut ca modalitatea in care procurorii DNA au instrumentat cauzele cu magistrati a reprezentat forme de presiune asupra acestora, fiind afectat inclusiv modul de infaptuire a actului de justitie.

In acest sens, judecatoarele Baltag si Oprina au aratat presedintei CSM in solicitarea transmisa ca s-au constatat perioade de inactivitate nejustificata in multe cauze, subsecvente dispunerii unor masuri de supraveghere tehnica, de multe ori pe durate de timp semnificative; au fost amanate incunostintarile persoanelor vizate de supravegherea tehnica, si au fost solutionate in bloc cauzele lasate in nelucrare fix inainte de operationalizarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, la data de 23 octombrie 2018.

Aceste actiuni, sunt corelate cu numarul mare de magistrati vizati de anchete, fata de care in final au fost dispuse solutii de neurmarire penala sau de achitare, si prezinta, precizeaza judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina, „un grad de intruziune extrem de ridicat in drepturile si libertatile magistratilor vizati”, constituind „un factor de presiune evidenta asupra acestora, cu consecinta afectarii garantiilor de independenta a judecatorilor”.

Publicam in continuare in exclusivitate solicitarea transisa de judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina presedintei CSM Nicoleta Tint:

Subsemnatele, judecator Gabriela Baltag si judecator Evelina Oprina, membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, avand in vedere considerentele Hotararii Plenului CSM nr. 225/15 octombrie 2019 prin care s-a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind „respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, prin prezenta va solicitam sa demarati, la nivelul Sectiei pentru Judecatori, formalitatile necesare in sensul dispunerii de verificari la Inalta Curte de Casatie si Justitie vizand modalitatea de respectare a dispozitiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranta nationala sub toate aspectele si in toate situatiile care i-au vizat pe judecatori si procurori in perioada 01.01.2014 - 31.07.2018.

Astfel, in considerentele Hotararii Plenului CSM nr. 225/15 octombrie 2019, se arata ca practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauze cu judecatori in modalitatile mentionate in cuprinsul Raportului Inspectiei Judiciare au reprezentat forme de presiune asupra acestora, cu consecinte directe in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie. Printre aceste modalitati se numara:

-perioade de inactivitate nejustificata in multe cauze (de ordinul anilor) subsecvente dispunerii unor masuri de supraveghere tehnica, de multe ori pe durate de timp semnificative;

-amanarea incunostintarii persoanelor vizate despre supravegherea tehnica exercitata;

-solutionarea in bloc a cauzelor lasate in nelucrare inaintea operationalizarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Aceste imprejurari corelate cu numarul mare de judecatori vizati de activitatile de urmarire penala in cauzele aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie (Structura Centrala si structurile terioriale), precum si cu faptul ca in majoritatea covarsitoare a acestor cauze au fost dispuse solutii de neurmarire penala sau de achitare prezinta, prin natura lor, un grad de intruziune extrem de ridicat in drepturile si libertatile magistratilor vizati si au constituit - astfel cum s-a constatat deja de Plenul CSM - un factor de presiune evidenta asupra acestora, cu consecinta afectarii garantiilor de independenta a judecatorilor.

Intrucat obiectivul general al controlului Inspectiei Judiciare a vizat respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea de urmarire penala, respectiv activitatea de judecata in cauzele de competenta DNA in care au fost cercetate/urmarite/judecate persoane avand calitatea de magistrat si in cauzele de pe rolul instantelor in care trimiterea in judecata s-a realizat prin rechizitorii emise de PICCJ - DNA care au legatura cu dosarele in care au fost urmariti magistrati, pentru a se asigura o lamurire deplina a modului in care au fost respectate principiile generale ale procesului penal in cauzele cu magistrati sau in cauzele aflate in legatura cu acestea, este necesara si verificarea modalitatii de respectare a dispozitiilor legale care privesc emiterea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a mandatelor de siguranta nationala, inclusiv din prisma prevederilor Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, verificarile urmand a clarifica toate aspectele ce se subsumeaza acestei proceduri, pentru perioada 01.01.2014 - 31.07.2018”.


Comentarii

# carcotas date 9 January 2020 18:22 +4

ia sa o vedem pe nico acuma daca are sange in instalatie! la urma urmei nu risca nimic, caci are arvunit postul de sef al c.a. bv pana revine din csm; ca de, asa e neofeudalismul, feudele se pastreaza pana se incredinteaza succesorului, la schimb cu ceva

# Antisistem date 9 January 2020 23:59 +1

Doamna Baltag nu zguduie nimic şi pe nimeni! Exagerați cu asemenea titluri, sunt prea puțini şi fără putere magistrații care iau atitudine. Sunt de admirat, dar titlurile astea par uşor ridicole dacă ținem cont că nu s-a întâmplat nimic ori de câte ori un magistrat a ieşit public cu vreo declarație antihaştag! Sunt mulți şi ticăloşi, e nevoie de un justițiar aidoma celor din filme ca să se facă măcar o breşă! Nu pot să cred nici acum că PSD a pierdut guvernarea şi că principalul vinovat pentru asta se numeştè Moliceanu! Un cameleon! Un oportunist ordinar!

# Botez Ediard date 10 January 2020 04:23 0

Pentru prima data in istoria instanțelor ieșene, un judecator de la Tribunalul Iasi a dat cu DNA-ul iasi de pamant inca de la procedura camerei preliminare! La instantele din vestul tarii, aceasta este de mult o normalitate legala, însă pentru Iasi aceasta este o premiera! Se stie ca procurorii DNA Iasi sunt in relatii foarte apropiate cu judecătorii de la Tribunal si Curtea de Apel Iasi, judecatorul Chiriac Adrian, președintele Sectiei Penale de la Curtea de Apel Iasi fiind sotul procurorului Chiriac Cristina, procuror DNA Iasi. Mandatele de ascultare au fost mereu admise pe nanda rulanta! Subiectul este interesant si a mai fost preluat de Dezvaluirea.ro https://www.dezvaluirea.ro/dna-iasi-de-tot-rasul-singurul-dosar-din-2019-desfiintat-de-instanta/

# taran date 10 January 2020 06:48 +2

Sa lumineze Dumnezeu mintea la cat mai multe doamne, de genul celor doua, caci numai asa s-ar putea sa mai avem o sansa ca tara asta sa se redreseze si sa ajunga acolo unde ai este locul. Dar atata timp cat suntem colonie condusa din afara si cu cozile lor de topor, batui-ar Dumnezeu, este cam greu. Sa nu uite nici-un nenorocit din actualii conducatori ca judecata Lui va veni ca un traznet asupra lor, si atunci sa vedem cine le va plange de mila!

# santinela date 10 January 2020 07:47 +1

Un control la ICCJ asta da ! Acolo este serparie,ramasite active ale nenorocirilor facute de Stanciu si Tarcea !

# steluta date 10 January 2020 09:36 +2

Nu poate fi Moliceanu de vina ca PSD nu a schimbat legile justitiei si Securitatii nationale in Parlament timp de 3 ani , ca PSD are atatia acoperiti absolventi de "academie" SRI prin Posta precum Teodorovici care au acceptat ca Dancila sa mentina STS colectorul voturilor la Alegeri sau ca la ordinul lui Dragnea sa nu faca numaratoare paralela la europarlamentare ., ca Dancila nu-si mai amintea cine este statul paralel... Tradarea este generalizata

# escu date 10 January 2020 11:31 +2

Poate ar trebui verificat și modul în care se respectă deciziile CCR, decizii pe care unele persoane din ICCJ le folosesc pentru a se șterge undeva cu ele și pentru care contează ce spune UE nu instituțiile abilitate ale REPUBLICII ROMÂNIA.

# GH. Dobrican date 10 January 2020 12:38 +1

Foarte binevenita verificarea mandatelor de siguranta nationnala, deoarece este de notorietate ca acesteqa se dadeau cu incalcarea legii de catre judecatorii proveniti din procurori, precum si de judecatorii parteneri ai D.N.A. Sa vedem si masurile care se vor lua.

# statul paraleu date 11 January 2020 17:51 0

Cred ca se impune o mica observatie: de la atata zguduiala statul paralel e mai teapan ca altadata. Propunere: lasati-o mai usor cu ......zguduielile, deoarece pot avea consecinte nedorite.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva