BARNA, NERVOS CA MAGISTRATII NU REVIN SUB SANTAJUL DNA – Seful USR Dan Barna face scandal ca UDMR se opune reinstaurarii terorii DNA asupra judecatorilor si procurorilor: „Amendamentul UDMR nu face decat sa mute SIIJ la Parchetul General.... In loc s-o desfiintam, schimbam eticheta de pe usa si adresa de pe cartea de vizita... Trebuie sa desfiintam SIIJ ca sa scapam de MCV”. Barna nu exclude asumarea raspunderii pe distrugerea SIIJ si nici ruperea coalitiei daca va continua blocajul (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC

12.07.2021 15:16
Vizualizari: 5087

Presedintele Uniunii Salvati Romania (USR), vicepremierul Dan Barna (foto), este vanat de furie din cauza ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) se opune desfiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) si astfel readucerii judecatorilor si a procurorilor sub teroarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Teroare – amintim noi – confirmata explicit de catre Inspectia Judiciara prin raportul votat de catre CSM, pe care Lumea Justitiei l-a prezentat in serialul „Magistratura sub cizma DNA”.Luni, 12 iulie 2021, dupa sedinta Biroului National al USR-PLUS, Barna a denuntat blocajul din coalitie creat ca urmare a unui amendament depus de catre UDMR la Senat, prin care competentele SIIJ sunt transferate Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General, iar nu catre DNA, asa cum insista PNL si USR-PLUS. Este vorba despre un amendament depus in aprilie de catre senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt, al carui principal pasaj suna in felul urmator:

De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt de competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.

Dupa cum Lumea Justitiei v-a aratat inca din aprilie, chiar daca proiectul de distrugere a sectiei speciale a trecut de Camera Deputatilor inclusiv cu voturile UDMR (si ar fi trecut chiar si fara ele), maghiarii pot inclina balanta in sens invers la Senat, de cei 9 senatori UDMR depinzand adoptarea sau respingerea intregului proiect de lege (click aici si aici pentru a citi).

 

Nervii lui Barna


Revenind la iesirea de luni a lui Dan Barna, trebuie sa spunem ca viceprim-ministrul a criticat UDMR, sustinand ca amendamentul senatorului Csaszar nu face altceva decat sa pastreze de facto SIIJ, chiar daca respectivele posturi sunt mutate la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest context, Barna s-a lamentat ca Romania nu le face pe plac Comisiei Europene si Comisiei de la Venetia, care – ne amintim – au adoptat punctul de vedere al magistratilor #rezistenti din Romania, insistand pentru distrugerea sectiei speciale.

Dupa cum veti vedea mai jos, disperarea lui Barna este atat de mare, incat USR-istul-sef a dat de inteles inclusiv ca nu exclude ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea in Parlament pe proiectul de distrugere a SIIJ. Mai mult: Dan Barna nu a infirmat nici ipoteza ruperii coalitiei PNL-USR-PLUS-UDMR din aceeasi cauza a impotrivirii maghiarilor.

Pe de alta parte, Barna a evitat sa raspunda daca USR va deconta electoral problema inchiderii SIIJ. In acel moment, politicianul a schimbat subiectul, vorbind in schimb despre necesitatea ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare pe care Comisia Europeana l-a instituit asupra Romaniei.


Prezentam afirmatiile lui Dan Barna despre SIIJ si UDMR (vezi video):


A fost o discutie lunga pe actualul blocaj legat de desfiintarea SIIJ. Am analizat impreuna cu colegii din Biroul National toate variantele posibile. Concluzia este una foarte clara: amendamentul UDMR care se afla in momentul de fata in comisia de la Senat este unul care nu desfiinteaza SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decat sa mute sectia speciala dedicata magistratilor la Parchetul General. Or, nu ne putem permite ca stat sa transmitem acest mesaj de reforma ca si gluma, prin care, in loc sa desfiintam SIIJ, pur si simplu schimbam eticheta de pe usa si adresa de pe cartea de vizita si mutam o sectie speciala dedicata tot magistratilor la Parchetul General.

Este un lucru de neacceptat si atata timp cat nu vom gasi in cadrul coalitiei o varianta prin care recomandarile si solicitarile si ale Comisiei Europene, si recomandarile sustinute de avizul Comisiei de la Venetia de desfiintare a SIIJ in forma propusa de Guvern, adica desfiintare reala a SIIJ, cu competenta si cu dosarele distribuite apoi dupa competenta catre parchete, astfel incat si magistratii sa fie tratati ca orice cetatean al acestui stat – respectiv: cazurile de coruptie la DNA, cazurile de criminalitate [organizata] la DIICOT, cazurile de infractiune comuna la parchet... Asa este normal sa functioneze un sistem juridic: fara discrepante si fara sectii speciale destinate anumitor categorii profesionale. Ideea propusa de UDMR, acest amendament toxic, prin care mutam SIIJ la Parchetul General, dar ramane tot o sectie speciala dedicata magistratilor, este de neacceptat si atata timp cat nu gasim in coalitie o solutie, o sesiune extraordinara este – din punctul nostru de vedere – prematura si nefunctionala.

Suntem in fata unei negocieri foarte complicate. Obiectivul – din punctul meu de vedere si al sedintei de coalitie de astazi – va fi tot acesta de a incerca sa gasim o solutie de deblocare a SIIJ. Vom vedea daca ajungem la un consens”.


Intrebat daca risca sa se rupa coalitia in cazul in care nu vor fi operate schimbari in domeniul justitiei – inclusiv desfiintarea SIIJ:


In politica, orice este posibil. Stim asta de 30 de ani in Romania. Insa pana la momentul de fata, aceasta coalitie a aratat ca a avut si intelepciunea, si capacitatea de a gasi solutii la problemele care au aparut pana la acest moment si eu raman in continuare optimist ca vom gasi o solutie pentru ca desfiintarea SIIJ sa devina o realitate, si nu doar un simulacru de schimbare a placutei pe usa”.


Intrebat care este linia rosie care, odata depasita, ar provoca ruperea coalitiei si iesirea USR-PLUS de la guvernare:


Daca pe chestiunea de calendar sunt, intr-adevar, discutii unde nu putem fi toleranti, linia rosie este asumarea unor decizii impotriva programului de guvernare. In momentul in care vom ajunge in situatia sa decidem lucruri in contra a ceea ce am scris, ceea ce Parlamentul a sustinut in programul de guvernare, atunci vom avea intr-adevar o problema si tocmai de aceea vom sta la discutii cat va fi necesar pentru a gasi solutii prin care programul de guvernare sa devina realitate”.


Intrebat cum ii va putea convinge pe UDMR-isti sa renunte la amendament:


Discutia de fond este ce vrem sa facem si cum vrem sa functioneze justitia din Romania. In momentul de fata, in ceea ce priveste SIIJ, avem toate argumentele: si interne, si politice, si juridice – inclusiv cele are Comisiei de la Venetia, ale Comisiei Europene, prin care ni se spune foarte clar: o sectie speciala dedicata exclusiv magistratilor este de neacceptat si este un element care saboteaza functionarea justitiei. Aceasta este discutia de fond si aici purtam discutiile in coalitie, tocmai pentru a-i convinge pe actualii parteneri de la UDMR ca amendamentul pe care dansii il propun nu face decat sa mute pur si simplu adresa unei sectii speciale care va continua sa existe la Parchetul General – lucru pe care nici Parchetul General nu si-l doreste”.


Intrebat daca ar fi putut fi rezolvata problema SIIJ prin modificarea legilor justitiei si daca este un blocaj in coalitie din acest punct de vedere:


Nu este un blocaj. Genul acesta de argument, in care plec de acasa si dupa care ma plang ca n-am fost gasit acasa, nu e unul foarte functional – inclusiv pe subiectul legilor justitiei. Acest subiect este discutat in cadrul comisiei comune constituite in cadrul coalitiei cu colegii de la comisiile juridice si de la PNL, si de la UDMR, si de la USR-PLUS. Este o discutie care functioneaza si are loc de multe saptamani, impreuna cu Ministerul Justitiei. Sunt foarte multe lucruri care au fost clarificate sau detaliate si in perioada urmatoare vom agrea si calendarul de prezentare a acestor legi in Parlament – evident: incepand cu septembrie. Deci nu e nici pe departe un blocaj. Sunt teme complexe. Pentru multe dintre ele exista alternative care sunt, in momentul de fata, in discutie.

Nu a fost in niciun moment aceasta abordare (n.r. desfiintarea SIIJ prin schimbarea legilor justitiei) in programul de guvernare. In programul de guvernare, foarte clar, desfiintarea sectiei speciale era un prim pas asupra caruia nu a existat un diferend, exceptand pozitia specifica a UDMR (ce se intampla cu dosarele dupa aceea). Sper si sunt increzator ca vom rezolva subiectul sectiei speciale inainte de legile justitiei, tocmai pentru ca acelea sunt un demers tot mai complex, care va dura in Parlament o perioada mai lunga: ma astept la finalul acestui an si probabil si inceputul anului viitor”.


Intrebat daca ia in calcul asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul privind desfiintarea SIIJ in forma Guvernului (in cazul in care UDMR insista):


In momentul de fata, suntem in discutii in cadrul coalitiei pentru a gasi o varianta. Sigur ca da: e si aceasta o varianta teoretica de lucru. Sper sa nu fie necesar si sa gasim in cadrul coalitiei o solutie”.


Intrebat daca are sustinerea premierului Florin Citu pe varianta angajarii raspunderii:


Nu suntem inca acolo. Discutii in momentul de fata sunt pe gasirea unei variante prin care sa gasim un consens in cadrul coalitiei”.


Intrebat daca USR este dispus la un compromis cu UDMR:


Nu e vorba de un compromis. Este vorba de a gasi o solutie (si noi consideram ca solutia este exact varianta Guvernului) prin care SIIJ sa devina istorie, sa fie desfiintata. Acesta este contextul. Dincolo de asta, nu sunt foarte multe alternative. Am vazut: s-a incercat un amendament la Camera, a venit si UDMR cu o propunere prin care de fapt n-o desfiinta, ci numai ziceam c-am desfiintat-o. Avizul Comisiei de la Venetia e unul foarte clar: spune ca aceasta sectie trebuie desfiintata, spune foarte clar ca magistratii nu trebuie tratati ca o categorie distincta, care sa beneficieze de un alt tip de justitie decat restul cetatenilor”.


Intrebat daca USR va deconta electoral aceasta problema:


Eu cred ca miza in momentul de fata pentru Romania in raport cu Comisia Europeana, in raport cu ceea ce inseamna sansa noastra reala de a scapa de MCV... Pentru ca desfiintarea SIIJ – spusa mai explicit sau mai implicit – este una dintre conditiile pe care Romania si le-a asumat pentru a putea discuta de ceea ce inseamna ridicarea MCV si intrarea in acel mecanism european care si el este inca in faza de implementare in multe dintre state: mecanismul statului de drept. Deci ca sa scapam de MCV, trebuie sa desfiintam SIIJ. Ca sa desfiintam SIIJ, trebuie sa trecem aceasta lege si chiar sa desfiintam SIIJ, nu doar sa schimbam eticheta de pe usa”.

Comentarii

# Buie Marna date 12 July 2021 16:10 +131

Mei Barnosule , desfiintat trebuie serviciul "zecret" care te-a propulsat acolo , tu fiind un nimeni , un zero , in politica ; ne amintim , nu-ti fa griji , cum ai aparut peste noapte . La fel si Mocirlosh , aparut ca Fat Frumos din balega . Jos cu carnatarii astia, din gruipul # :eek:

# JOS DNA date 12 July 2021 16:56 +100

:zzz Doar asa scapi, BOSCHETARULE??? :lol:

# Gilu date 12 July 2021 19:08 +116

Esti nervos ca o rama ! Ati vrea sa controlați judecătorii, ca pe vremea Bashinescului ; in ticăloșia lui acela era cu două capete peste voi... Nu sunteti decât niste marionete jalnice ale străinătății,pentru care nu însemnați nimic ( dar sunteti prea prosti si ticăloși ca sa va dati seama)...Ultima redută in calea ticalosiei voastre rămân ungurii de la UDMR , adevărate caractere pe care un dobitoc numit ciolos a reușit sa- i calce pe nervi, spre norocul Romaniei. Adevarata vina a existenței voastre, aparține serviciilor secrete ce ființează in Romania,dar se pun în slujba altor puteri,amestecandu- se in procesul electoral și tradandu- si patria!

# nuibai date 12 July 2021 20:56 +33

Cu regret, trebuie să repet ce am mai scris: ungurii sînt singurii români normali în fauna politică de la noi.

# Badea Ion date 12 July 2021 23:22 +40

@nuibai cu regret te anunt ca UDMR e singura adunatura etnica, auto-intitulata partid si e cea mai curva in apucaturi , se baga sub pielea celor de la putere , precum capusele.

# santinela date 13 July 2021 07:10 +27

Uitati-va la poza astuia si realizati cine a fost ales de unii.Cit de timpit poti fi sa faci o coalitie cu asa ceva.Si ete ca s-au gasit astia,incepind cu dealul Cotroceniului !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii