29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BREAKING NEWS: CAZANCIUC E VIU – Inexistentul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, anunta modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala: „Peste 20 de proiecte... 4 dintre ele sunt pornite la solicitarea Ministerului Justitiei, a CSM, venite in special de la judecatori si de la procurori... Sunt 20 si ceva de articole declarate neconstitutionale”. Cazanciuc traieste pe alta lume: „Lucrurile merg in directia buna”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 October 2015 13:12
Vizualizari: 4615

Exista dovada ca Romania are ministru de Justitie. Tacutul si inexistentul Robert Cazanciuc (foto) traieste! Mai mult decat atat, chiar vorbeste! Ministrul Robert Cazanciuc a fost invitat, marti seara 13 octombrie 2015, la emisiunea „Vorbeste liber” de la TVR, ocazie cu care a vorbit despre problemele din Justitie. Nu va ganditi insa ca ministrul a abordat deficientele reale cu care se confrunta sistemul sau ca a condamnat abuzurile comise de unii procurori si judecatori.

In schimb, Cazanciuc a anuntat ca se lucreaza la modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, dupa masacrarea acestora de catre Curtea Constitutionala. In acest sens, ministrul a dezvaluit ca exista peste 20 de proiecte de acte normative de modificare a codurilor, unele fiind initiate chiar la cererea judecatorilor si procurorilor.

De asemenea, Cazanciuc a dat asigurari ca lucrurile merg in directia buna in Justitie, in pofida abuzurilor si derapajelor care ies la iveala aproape zilnic. Totusi, ministrul a admis ca mai exista probleme ce trebuie rezolvate.


Prezentam cateva declaratii ale ministrului de Justitie Robert Cazanciuc:

Ati vorbit despre modificari in noul Cod de Procedura Penala si la Codul Penal. La ce va referiti?

Avem o dezbatere in momentul de fata, parlamentara. Peste 20 de proiecte, de acte normative, de modificare fie a Codului Penal, fie a Codului de Procedura Penala. 4 dintre ele sunt pornite la solicitarea Ministerului Justitiei, a CSM-ului, venite in special de la judecatori si de la procurori, din aplicarea de pana acum a codurilor. Incercam sa aducem imbunatatiri, incercam sa aducem anumita claritate textelor de lege. Sper sa avem in perioada urmatoare un vot pozitiv pe propunerile venite din sistem, pentru ca au legatura cu nevoia reala a sistemului de a fi eficient.

Poate ar fi bine sa dati mai multe detalii despre aceste modificari. tinem cont si de faptul ca in ultimul an si jumatate de la aplicarea noilor Coduri, Curtea Constitutionala a declarat foarte multe… Foarte multe in sensul ca sunt zeci si aici poate aveti o statistica sa ne spuneti, de articole din Codul de Procedura Penala care fiind neconstitutionale.

Sunt 20 si ceva de articole din Codul de Procedura Penala si din Codul Penal declarate neconstitutionale. Deci 20 si ceva de decizii din sutele de decizii pronuntate pana acum, cu referire la texte din Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Unele dintre aceste interpretari au fost rezolvate de-a lungul timpului si in practica judecatoreasca. S-a intamplat ca anumite texte sa nu fie foarte clare. Este o consecinta a faptului ca din pacate acest Cod Penal si Codul de Procedura Penala, nu au fost dezbatute in Parlament, ci si-a asumat Guvernul raspunderea pe ele. si atunci, neavand dezbatere, anumite lucruri au scapat. Nu are rost sa vedem cine este vinovat de acest lucru, important e ce putem corecta. Ele contin mecanisme de indreptare a practicii neunitare, exista un mecanism spre exemplu de intrebare preliminara, atunci cand o instanta in derularea unui proces poate adresa Curtii Supreme, Inaltei Curti, o solicitare de interpretare a unui anumit text. E un mecanism care deja functioneaza. Sigur, Curtea poate constata ca anumite expresii nu respecta intru totul Constitutia. Am intervenit de cele mai multe ori destul de rapid pentru a face corecturile necesare. E un mecanism viu. Am stat din pacate aproape 5 ani de zile cu codurile adoptate si neintrate in vigoare. Intre timp s-au mai schimbat lucrurile, au aparut decizii la nivelul Uniunii Europene care au trebuit sa fie transpuse si, evident, au fost mai multe interventii. Din pacate, neintrarea in vigoare la timp a codurilor a creat si o anumita dezamagire la nivelul magistratilor, care pur si simplu nu au mai crezut la un moment dat ca aceste coduri vor intra in vigoare. Si cand au intrat in vigoare si au inceput sa le aplice, si-au dat seama cu adevarat ca nu toate mecanismele sunt foarte bine puse la punct. Noi avem in momentul de fata, am initiat o evaluare impreuna cu judecatori, cu procurori, cu CSM-ul, la un an de zile de la intrarea in vigoare a codurilor in materie penala in special, dar si civil, a consecintelor asupra actului de justitie. Avem o justitie care functioneaza mai rapid? Avem mai multa incredere in actul de justitie? Sunt procedurile mai simple sau mai complicate dupa intrarea in vigoare a codurilor? Avem acest dialog cu judecatorii, cu procurorii, si ne-am propus de aici incolo ca o data pe an sa venim cu propuneri de ajustare, daca este cazul, dupa ce pachetul de legi aflat acum in Parlament va fi fost deja votat. Sper sa avem un vot pozitiv pe textele propuse de Ministerul Justitiei in acord cu sistemul judiciar. Unele dintre textele propuse de membri ai Parlamentului si-au gasit deja rezolvare de-a lungul timpului in diverse acte normative sau chiar in cod sau deciziile Curtii Constitutionale. Deci unele dintre ele au ramas fara obiect. Voi avea in continuare dialog la nivelul Parlamentului pentru a incerca sa pun pe masa prioritatile sistemului, in acord cu interesul general.

Exista printre aceste modificari si chestiunea legata de suspiciunea rezonabila? stiu ca in ultimul an aceasta a fost o dezbatere in Parlament, cum este interpretata.

Este foarte bine ca este dezbatere in Parlament, pana la urma toata lumea trebuie sa stie foarte clar, trebuie sa stim cu totii ce inseamna o anumita notiune. Faptul ca cineva vine cu o initiativa nu inseamna ca ea trebuie dezbatuta, dar asta este si ideea noastra. Daca veniti cu o initiativa, stimati parlamentari, este bine sa o discutati in primul rand cu cei care sunt chemati sa aplice legea, ca sa nu ne trezim in situatia de a interpreta gresit initiativa dumneavoastra, cum s-a intamplat din pacate uneori.

Ma pregateam sa va intreb despre acest lucru si anume cat de eficienta este justitia pentru cetatean? Eficienta nu inseamna cat de dreapta este, pentru ca intotdeauna unul va pierde intr-un proces. Dar simtiti ca este diferit acum sistemul de justitie, dupa ce au aparut codurile… noile coduri civile, codurile penale? Vi se pare ca este mai bine, ca cetateanul este mai bine servit? Sau, ceea ce simt eu de exemplu, ca sistemul este sufocat, ca nu este o schimbare a vitezei cu care se desfasoara procesele, oricare ar fi ele, penale sau civile. si chiar nu exista practici unitare. Simtiti aceste lucruri?

Doua probleme importante au incercat sa rezolve aceste noi coduri si aici toata lumea a fost de acord: durata procedurilor judiciare si practica… Este extrem de importanta predictibilitatea, sa ai incredere, tinand cont de practica actului instantei, ca intr-o speta similara vei primi de regula aceeasi solutie. Codurile prevad mecanisme de unificare a practicii pe durata procesului. Daca acest obiectiv a fost sau nu atins, este foarte greu de spus dupa un an de zile de la intrarea in vigoare. Sigur, noi suntem atenti la orice propunere primim de la judecatori, de la procurori, de la avocati mai ales. Am avut foarte intalniri cu avocatii in care i-am rugat, pentru ca au contactul atat cu cetateanul, dar si cu instantele de judecata in acelasi timp si pot fi un foarte bun partener pentru a vedea unde lucrurile nu merg cu adevarat bine. Sunt lucruri care mai sunt de clarificat, dar cred ca dupa un an si jumatate, doi ani de la intrare in vigoare, putem spune ca suntem mai degraba pe drumul cel bun. Evident, cu un efort urias de investitii, cu suplimentarea a peste 1000 de posturi, suplimentare care va continua. O incercare de a avea proceduri electronice ca sa facem accesul mai faci a cetatenilor la actul de justitie. Noi acum vrem sa rezolvam ceea ce nu s-a rezolvat poate de 20 de ani de zile. Nu se poate. Avem un program de investitii in momentul de fata in derulare pe 5 ani de zile de 500 de milioane de euro in sedii proprii de instanta. Avem institutii noi prevazute in coduri si nu avem intotdeauna infrastructura adecvata pentru a face cu adevarat procedura in relatie cu intentia initiatorului. De aceea au fost amanata intrarea in vigoare cu ani de zile, pentru ca nu au fost alocate si fondurile. Au intrat codurile in vigoare, am alocat fondurile, e un efort urias pe care il fac judecatorii si procurorii si incercam sa dam raspuns pe masura, asigurand raspunsurile de care au nevoit.

O sa fiu antipatic. Ati fost in sali de judecata, ati fost in toate instantele din Romania? Adica in cele mari, bineinteles, ca asa la fiecare tribunal nu cred ca ati ajuns.

Ba am ajuns la fiecare tribunal.

Ati reusit sa mergeti?

Am ajuns la fiecare tribunal, asta insemnand fiecare capitala de judet. Am vazut pana in momentul de fata peste 100 de instante din cele 250 care functioneaza. In 2 ani si jumatate de mandat am stat de vorba cu mai mult de 2000 de judecatori si de procurori. Stiu destul de bine ce se intampla, aproape din fiecare judet din Romania. Stiu cu ce probleme se confrunta. Nu putem gasi solutii peste noapte, dar pe un proiect asumat pe 5 ani de zile credem ca lucrurile vor arata cu siguranta altfel. Nu trebuie sa asteptam 5 ani de zile, evident, lucrurile se vor intampla gradual.

Deci sunteti de parere… aveti o perceptie mai degraba pozitiva, corecta, asupra modului in care este servit cetateanul de catre justitie in sala de judecata.

Cred ca este corect sa spunem ca lucrurile mai degraba merg in directia buna in momentul de fata, chiar daca mai sunt lucruri de facut”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 14 October 2015 13:34 +4

bine ,bine, este inca viu, dar este la UPU,ASA CA CE folos

# Jiji Jmecheru date 14 October 2015 13:35 +10

Confirm, este viu. Un om de bine susține că aseară, în jurul orei 21, în Zona Zoster,  a zărit un cetățean ale cărui semnalmente aduceau izbitor cu domnul Robet Cazanciuc!

# Ada date 14 October 2015 17:03 +6

Sa mor daca acest ministru nu seamana cu Msr. BIN ..... parca e cascadorii rasului :lol:

# Jiji Jmecheru date 14 October 2015 17:44 +3

Da, din profil, fizionomia, de la umeri în sus, aduce cu cea a lui Msr. Bin. Este o diferență, însă... Msr. Bin își juca înfățișarea chipului cu infinită inteligență, pe când oleaginosul Robertică, / care linge tot ce pică, / are mutra din născare, / buzele-i sunt ca o floare, / limba șleampătă și lungă / ca în toate să-i ajungă, / și-are chipul ca balotul, / cum învață musca-notul...

# o fotografie face cat o mie de cuvinte date 14 October 2015 19:32 +5

Asa cum foto de mai-sus exprima, ministrul justitiei roman straluceste de inteligenta, franchete, caracter, fermitate si curaj. Vai de justitie!

# unul din lumea cea mare date 14 October 2015 20:10 +1

ptr o fotografie face cat o mie de cuvinte// asta/i un fel de limb...ica vasilica csm ,fara mustata dar cu mandibula si buze ,,umede,,(ca sa nu zic altfel, gasiti dvs sinonimul la umede)

# obiectiva date 14 October 2015 17:24 +3

pai, CAZANCIOC trebuie sa fie viu, imi datoreaza PENSIA ALIMENTARA ...neplatita de 13 ani de agentul MOSSAD..... :P :P :P :P si OPREA .....trebuie sa fie la fel de viu.. :P :P :P 

# un om fericit date 14 October 2015 18:26 +6

acum vreo doua zile, cazancioc anunta presa, plin de el, ca a discutat el cu parlamentarii la senat si va trece o lege cu nu-stiu-ce agentie. rezultatul: a doua zi, legea a picat cu brio! omul are o natura fericita, traieste in lumea lui! :D

# nu prea fericit date 14 October 2015 19:25 +4

Radem noi, radem, dar, in orice tara normala, dupa ce legea respectiva a picat in asemenea mod in Senat, ministrul ar fi trebuit sa-si dea demisia! Rapid si fara comentarii! votul de blam a fost, de fapt, impotriva lui. N-a stiut nici macar cum sa dialogheze cu parlamentarii.

# Fane Buză-Spartă date 14 October 2015 20:33 +5

Doamne, ce aveți, bre, cu biata formă de viață, consacrată prin taina sfântă a botezului, ca semen de-al nostru, ca ființă umană? Omul este dus, dus de tot... suferă cronic de autism erotic. Dați-i pace!

# andre date 14 October 2015 18:32 +4

N-are nicio treaba Cazanciuc, nici cu codurile, nici cu justitia, asta s-a vazut demult! Probabil l-o fi tras UE de maneca (obedient cum se dovedeste a fi...) si se face si el ca lucreaza. Cel mai slab ministru din istoria recenta

# culmea justitiei date 14 October 2015 22:42 +3

Stiti care este culmea justitiei? Cazanciuc si cu Nitu, unul e specialist in legi trasnite si celalalt in RIL -uri tîmpite!!!  :eek:   

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva