19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CADOU DE PANDEMIE – Doi senatori UDMR au reusit sa treaca un amendament prin care plata redeventelor miniere aferente trimestrelor I si II se prelungeste pana la 25 octombrie 2020 sau chiar mai tarziu. Coincidenta: unul dintre senatori este asociat intr-o firma care se ocupa cu extractii de roci, beneficiara a proiectului de lege. Vor avea de castigat si marile corporatii care se infrupta din resursele Romaniei. In tot acest timp, romanii sunt lasati la mila Domnului (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

5 April 2020 13:58
Vizualizari: 5695

Prinsi cu bombardamentul informational privind pandemia de coronavirus, sa nu uitam totusi ca viata merge inainte, iar cine e baiat destept stie sa-si puna la adapost afacerile. De exemplu, pe 31 martie 2020, doi senatori UDMR au trecut prin Comisia economica a Senatului un amendament care amana pana la 25 octombrie 2020 sau chiar mai tarziu plata redeventelor catre bugetul de stat. Dupa cum ati ghicit deja, de aceasta facilitate ar urma sa beneficieze inclusiv marile corporatii care activeaza deja in Romania si care extrag petrol, gaze naturale, aur si alte metale. Si nu numai ele, ci si micile firme, cum este cea in care il gasim asociat pe unul dintre cei doi senatori, asa cum puteti citi mai jos.



Amendamentul a fost adus proiectului de lege care ar urma sa aprobe deja celebra OUG nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare (ordonanta prin care ministrul Finantelor, Florin Citu, se preface ca-i protejeaza pe antreprenori). Tot in 31 martie, parlamentarii PNL Florin Roman si Daniel Fenechiu au propus amendamentul care prevede taierea cu 95% a pensiilor de serviciu mai mari de 7.000 lei, inclusiv pentru judecatori si procurori (click aici pentru a citi).


Revenind la cazul redeventelor, iata textul amendamentului despre care vorbeam (vezi facsimil):


La art. 45, dupa alineatul (4) din Legea nr. 85/2003 a minelor, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:

'(5) In anul 2020, termenele de plata ale redeventelor miniere aferente trimestrelor I si II se prelungeste pana la data de 25 octombrie 2020 sau pana la o data ulterioara, stabilita prin hotarare a Guvernului'”.

 



Deocamdata, art. 45 din Legea 85/2003 arata in felul urmator:


(1) Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat se stabileste, la incheierea licentei ori la eliberarea permisului de exploatare, dupa cum urmeaza:

a) o cota procentuala de 5% din valoarea productiei miniere pentru minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, radioactive, pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice;

b) o cota procentuala de 4% din valoarea productiei miniere pentru carbuni;

c) o cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile;

d) echivalentul in lei a 0,875 euro, pe unitatea de productie miniera, pentru substante nemetalifere;

e) echivalentul in lei a 0,4375 euro, pe unitatea de productie miniera, pentru roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale si de constructii, dolomita, gresie si tufuri industriale;

f) echivalentul in lei a 0,50 euro, pe unitatea de productie miniera, pentru argile, marne, loess, nisip si pietris, nisip si roci caolinoase;

g) echivalentul in lei a 0,6875 euro pe unitatea de productie miniera, pentru albastru industrial, piatra ponce, sienite nefelinice, gips, creta, nisip silicios, bentonita, nisip caolinos, ardezie si diatomita;

h) echivalentul in lei a 2,5 euro, pe unitatea de productie miniera, pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental si granodiorit ornamental;

i) echivalentul in lei a 3,125 euro, pe unitatea de productie miniera, pentru albastru ornamental, aragonit ornamental si siliconite ornamentale;

j) echivalentul in lei a 3,75 euro, pe unitatea de productie miniera, pentru marmura, calcar ornamental, gresie ornamentala, travertin si tufuri ornamentale;

k) echivalentul in lei a 1,0 euro, pe unitatea de productie miniera, pentru saruri haloide.

(1^1) Redeventele miniere prevazute la alin. (1) se achita la cursul de schimb oficial lei/euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(2) Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabileste la sursa, in echivalentul in lei a 4 euro/1.000 litri, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data platii.

(3) Abrogat.

(4) Redeventa miniera este datorata din ziua inceperii realizarii productiei si este platibila trimestrial, cu scadenta pana la data de 25 a primei luni a trimestrului urmator”.


Initiatorii sunt singurii senatorii pe care ii are Harghita: Tanczos Barna (foto stanga) si Antal Lorant (foto dreapta). Daca de Tanczos ati auzit (fiind la al doilea mandat de senator, iar anterior, intre 2007 si 2012, activand ca secretar de stat in ministerele Transporturilor, Dezvoltarii Regionale si Agriculturii), Antal este un nume nou in politica centrala, el devenind senator la 5 martie 2018, in locul defunctului Verestoy Attila.

Lorant Antal este fiul lui Istvan Antal (fost deputat UDMR fara intrerupere intre 1992 si 2016 si presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor in legislatura 2000-2004, in timpul marilor privatizari din regimul Adrian Nastase). In februarie 2018, inainte sa isi ia in primire mandatul de senator, Antal-junior declara pentru Agerpres ca a terminat Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, fara sa fi obtinut licenta, fiind insa licentiat in economia comertului, turismului si serviciilor, la Facultatea de stiinte Economice a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Cluj Napoca.


Si-a tras spuza pe turta


Declaratiile de avere si de interese ale lui Tanczos Barna nu arata nimic suspect, in afara de faptul ca politicianul locuieste in comuna harghiteana Sancraieni. Altfel spus: ne-am putea gandi ca prin amendamentul de mai sus, senatorul urmareste incurajarea industriei locale de ape minerale. In schimb, in partea cealalta, declaratiile depuse de Lorant Antal sunt pur si simplu orbitoare, dezvaluindu-ne ca senatorul a ajuns, la nici 39 de ani, un milionar in lei din contracte cu statul – mai precis, cu Consiliul Judetean Harghita si cu numeroase comune si orase din Transilvania. Aproape toate aceste contracte reprezinta achizitii directe. La fel stateau lucrurile si in 2018, inainte ca Antal-junior sa intre in Parlament, dupa cum va puteti convinge singuri accesandu-i aici toate declaratiile de avere si de interese.

Dar partea esentiala abia acum vine: stufoasa declaratie de interese a lui Lorant Antal depusa in 2019 il indica pe senator drept asociat al SC Olhib SRL (CUI: 11539168), inregistrata in 1999 in comuna Racos, judetul Brasov. Firma are codul CAEN 0811, ceea ce inseamna „extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei”. Mai precis, asa cum vedem pe propriul site, Olhib produce placi si borduri din bazalt si din calcar. Deci roci pentru care se platesc redevente. Altfel spus: daca va intra in vigoare amendamentul privind amanarea platii redeventelor, i se va aplica inclusiv firmei senatorului Antal Lorant, care, prin obiectul de activitate, se incadreaza in categoria societatilor platitoare de redevente.

Cu un numar de angajati variind intre 25 si 36 in perioada 2014-2018 (singura pentru care sunt disponibile bilanturile pe site-ul Ministerului Finantelor Publice), societatea a raportat profit doar pentru anii 2014 si 2015 (8.768, respectiv 135.515 lei). In rest, din 2016 pana in 2018, pierderile firmei au fost de 292.198, 192.916 si 608.429 lei.

In incheiere, remarcam ca senatorii Antal si Tanczos nu au introdus nuante in amendamentul depus. Mai exact: cei doi nu au specificat, de exemplu, ca amanarea platii redeventelor li se aplica doar firmelor mici, care nu-si pot permite o prea mare povara fiscala, salariala etc. Pe cale de consecinta, de facilitatea fiscala vor beneficia in primul rand corporatiile care activeaza in Romania si care, in mod normal, nu ar trebui sa fie prea afectate de neamanarea platii redeventelor. Iar cel care va pierde, in ultima instanta, va fi bugetul de stat, care se va vedea vaduvit de redevente timp de mai multe luni. Iar acesti bani ar putea fi, de pilda, directionati ca ajutoare pentru romanii bagati cu forta in somaj tehnic de catre angajatorii care si-au vazut sufocate afacerile de carantina nationala. Deci parlamentarii trebuie sa se aplece cu maxima atentie asupra acestui cerc vicios care inca poate fi evitat.

Altfel, in tot acest timp romanii sunt lasati la mila Domnului, gandindu-se cu groaza ca nu vor mai avea locuri de munca si din ce sa isi intretina familiile. Asta intrucat masurile luate de Guvern pana acum sunt neconvingatoare.


* Cititi aici cea mai recenta declaratie de avere a senatorului Antal Lorant

* Cititi aici cea mai recenta declaratie de interese a senatorului Antal Lorant

* Cititi aici toate amendamentele propuse in Comisia economica a Senatului la OUG 29/2020

Comentarii

# NM date 5 April 2020 20:31 +3

sa inteleg ca este prima facilitate facuta acestor unguri?, dute tu romane la Orban Victor si incearca sa ceri ceva pentru romani, ai sa vezi cata multa m..e ai sa ei. de la revolutia incoace unguri au obtinut tot ce au vrut, bineanteles cu acordul curvelor din guvernul nostru

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva