28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAND INCEPEM SI NOI? – Republica Moldova ne da lectii. Ministerul Justitiei de la Chisnau a declansat actiuni in regres impotriva judecatorilor si procurorilor din cauza carora statul a fost condamnat la CEDO. Ministrul Vladimir Cebotari: „A sunat ceasul ca fiecare persoana care a incalcat legea sa raspunda”. Printre magistratii vizati se numara 11 judecatori de la Curtea Suprema de Justitie (Lista)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 January 2016 12:38
Vizualizari: 11794

 

Romania ar trebui sa ia lectii de la Republica Moldova. O tara profund corupta, in care statul de drept nu exista, asa cum este perceputa Republica Moldova, a ajuns sa faca ceea ce autoritatile din Romania evita de ani de zile. Si anume, sa se indrepte impotriva judecatorilor si procurorilor din cauza carora statul a fost condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Ministerul Justitiei de la Chisinau a anuntat, miercuri 27 ianuarie 2016, ca a lansat in premiera actiuni civile in regres impotriva magistratilor ale caror erori sau incalcari ale legii au dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Ministerul condus de Vladimir Cebotari (foto) a explicat ca judecatorii si procurorii respectivi vor fi actionati in instanta, astfel incat statul sa recupereze prejudiciile morale, materiale si cheltuielile suportate de Moldova in urma condamnarilor de la CEDO. Ministerul a tinut sa precizeze ca vor fi urmarite inclusiv bunurile personale ale judecatorilor si procurorilor, actiunile avand ca scop responsabilizarea magistratilor in respectarea drepturilor si intereslor justitiabililor.


Sunt vizati 36 de judecatori si procurori. Iar printre acestia se regasesc inclusiv 11 judecatori de la Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova.

Decizia de a declansa actiuni in regres a fost facuta publica de Ministerul Justitiei prin intermediul unui comunicat de presa. La randul sau, ministrul Vladimir Cebotari a subliniat, potrivit presei din Moldova, ca este momentul ca fiecare persoana care a incalcat legea sa raspunda: „A sunat ceasul ca fiecare persoana care a incalcat legea sa raspunda. Mai ales, cand este vorba despre recuperarea prejudiciului provocat de deciziile pentru care Moldova a pierdut la CEDO de la judecatorii care au dat asemenea decizii. Din aceste 37 de persoane fac parte atat judecatori, cat si procurori”.

Iata asadar, cum Republica Moldova a ajuns sa fie un exemplu pentru Romania. Interesant este insa ca si la noi exista posibilitatea ca statul sa se indrepte impotriva judecatorilor si procurorilor din cauza carora am fost condamnati la CEDO. Codul de procedura penala prevede la art. 542 urmatoarele:

Actiunea in regres

(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate poate fi indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii.

(2) Statul trebuie sa dovedeasca in cadrul actiunii in regres, prin ordonanta procurorului sau hotarare penala definitiva, ca cel asigurat in conditiile alin. (1) a produs cu rea-credinta sau din culpa grava profesionala eroarea judiciara sau privarea nelegala de libertate cauzatoare de prejudicii”.

Totusi, pana acum, acest articol nu a fost niciodata pus in aplicare. Autoritatile de la Bucuresti nu au intreprins nicio masura pentru recuperarea prejudiciilor in urma condamnarilor suferite la CEDO.

Iata comunicatul Ministerului Justitiei din Republica Moldova:

Masuri intreprinse de Ministerul Justitiei pentru recuperarea prejudiciului cauzat Republicii Moldova de catre inalti functionari de stat

Ministerul Justitiei, din numele Republicii Moldova, a lansat in premiera actiuni civile in regres contra persoanelor fizice care ocupa inalte functii de stat - in sistemul judecatoresc, in organele procuraturii, precum si in alte structuri ale administratiei publice - ale caror actiuni sau inactiuni au determinat ori au contribuit semnificativ la incalcarea prevederilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, iar astfel de incalcari au fost constatate printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului sau prin solutionarea amiabila a cauzei aflate pe rolul Curtii Europene ori formularea unei declaratii unilaterale de catre Guvern.

Aceste persoane vor fi actionate in instanta de catre Republica Moldova si urmeaza sa compenseze valoarea baneasca a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova, pentru repararea drepturilor incalcate ale cetatenilor si agentilor economici.

In scopul repararii prejudiciilor cauzate Republicii Moldova, Ministerul Justitiei va urmari inclusiv bunurile personale ale celor culpabili de aceste actiuni.

In aceasta prima etapa, cauzele retinute pentru a fi intentate actiuni in regres se refera la cazuri de violenta domestica, revizuiri ilegale ale unor hotarari irevocabile, detentie preventiva ilegala, protectia datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze in absenta reclamantului si altele.

Actiunile lansate vin sa sporeasca responsabilitatea actorilor atat in domeniului justitiei, cat si a intregului domeniu public, in respectarea drepturilor si intereselor legale ale persoanelor, si sa sporeasca responsabilizarea personala.

Ministerul Justitiei va inainta astfel de actiuni pentru fiecare caz pierdut de catre Republica Moldova, care se incadreaza in termenul de prescriptie si in care este identificata vinovatia unuia sau a mai multor actori”.

*Cititi aici lista cu judecatorii si procurorii din Republica Moldova impotriva carora vor fi declansate actiuni in regres

Comentarii

# Lulu date 28 January 2016 13:14 +16

Diferenta mare este ca Moldova are oameni patrioti pe cand la noi nu mai sunt demult ... ne conduc niste straini ... si asa vom ramane ... somnul natiunii naste monstri  :cry: :cry: :cry:

# To be date 28 January 2016 14:38 +11

Nu prea cred ca este vorba despre sensul larg al notiunii de patriotism, ci despre un demers considerat absolut necesar intr-o tara profund corupta, pentru a-i responsabiliza pe magistrati ca sa nu mai interpreteze si sa aplice legea dupa cum li se scoala sau dupa cum sunt influentati de corupatori. Ci sa judece echilibrat, fara impuneri de aiurea. Un mental colectiv sanatos al unei natiuni nu poate fi obtinut decat prin magistrati echilibrati mintal si responsabili. Este interesant ca, in enumerarea cauzelor retinute pt. actiuni in regres in RM, violenta domestica este prima in enumerare, adica familia=celula societatii, abordarea fiind inteligenta, incepand de la "celula" pt. a insanatosi organismul unei natiuni.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 January 2016 15:49 +6

PAI PE LA REALITATEA SE VAITA SI coana sandru(nevasta nestiutoare dar tinatoare de 6)...raboaica rifai si aia otv/ista cu fetisurile ca ,,aia e corupti,si ca mermelica trebuie sa le fie ex cum sa lupte contra coruptiei,,.........si e voila ce facutara moldovenii aia corupti,numai noi ,,MUNTELE DE ONESTITATE,, NU FACUTARAM NIMIC ,NIMICUTA DE 26 DE ANI.ce ne mai place sa fim un munte de onestitate!!!!!!!

# coca date 28 January 2016 16:25 +9

Fara actiuni in regres si/sau fara legea raspunderii magistratilor vorbim despre un stat cu adevarat democratic, cum ar vorbi o baba obeza de 70 de ani despre un viitor in baletul european!

# obiectiva date 28 January 2016 16:50 +9

```Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a inițiat o propunere de lege "pentru a scoate actul de Justiție de sub influența politicului". Președintele Klaus Iohannis este scos din joc prin propunerea copreședintelui ALDE.  "Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau președintele, ministrul Justiției- deci factori politici, scoatem de sub incidența factorului politic complet și lăsăm CSM, pentru procurori, și ÎCCJ, pentru judecătorii Înaltei Curți, să aleagă președintele, vicepreședintele și președinții de secții. Cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții, să întărească sentimentul, percepția și realitatea de totală independență a Justiției. Scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici în privința acestor numiri, în așa fel încât progresele de până acum să fie întărite și anumite slăbiciuni care se constată în prezent să fie îndepărtate", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament, într-o conferință de presă.

# Sergiu date 29 January 2016 12:04 +2

Va dati seama ca daca s-ar face asta la noi, multi judecatori si procurori ar decapita presedinti, fosti presedinti, sefi de autoritati, parlamentari etc. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva