29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDATUL ALDE LA PRIMARIA GENERALA – Prof.univ.dr. Daniel Barbu: "Vreau sa pun capat atmosferei de suspiciune, neincredere, culturii denuntului, a fricii, a traiului sub amenintarea sanctiunii in care traim de un numar de ani... Vreau ca impreuna cu bucurestenii sa fac un oras de drept"

Scris de: L.J. | pdf | print

2 June 2016 09:17
Vizualizari: 7075

Senatorul ALDE Daniel Barbu (foto), al carui CV dovedeste o inalta pregatire profesionala, este pregatit pentru batalia ce va avea loc in data de 5 iunie 2016, pentru ocuparea pozitiei de edil sef al Bucurestilor. Echipa sa formata din personalitati, dar si din tineri foarte competenti, cunoaste pe dinafara proiectul lui Daniel Barbu pentru a schimba cat mai repede fata Bucurestilor. Duminica, 5 iulie 2016, la Scoala Uruguay de pe strada Virgiliu din Capitala, Daniel Barbu se va prezenta la vot impreuna cu familia.


Prezentam in continuare interviul realizat cu candidatul ALDE, Daniel Barbu, la Primaria Capitalei:

Sunteti pregatit sufletete pentru marea batalie de la finalul saptamanii. Ce transmiteti alegatorilor?

Ma simt pregatit sufleteste, sunt incarcat cu energie pentru ultimele zile si este nevoie de energie, de claritate si de ratiune. Evident ca sunt importante toate problemele pentru care cei mai multi dintre candidati au aceleasi solutii: trafic, costul energiei, zonele verzi, disciplina in constructii, salubritatea. Mi se pare insa ca tot atat de importanta este si chestiunea modului in care traim in acest oras. Lucrurile au insemnatatea lor si fac adesea viata mai comoda, dar calitatea raporturilor dintre oameni cred ca are precedenta. De aceea, mesajul meu este simplu. Vreau sa pun capat atmosferei de suspiciune, neincredere, culturii denuntului, a fricii, a traiului sub amenintarea sanctiunii in care traim de un numar de ani. Prezumtia de la care trebuie sa plecam si ea nu este de natura juridica, ci in primul rand civica si politica, este ca toti cetatenii merita increderea noastra, ca toti cetateni au dreptul la respect, ca tuturor cetatenilor trebuie sa le fie garantata libertatea si pe cat este cu putinta un strop de seninatate. In prima mare descriere a unui oras care traieste in regim democratic, data acum doua milenii si jumatate Atenei de catre Pericle, principala trasatura a orasului era aceea a increderii reciproce, a faptului ca atenienii, inainte de orice altceva, obisnuiau sa traiasca fara sa isi suspecteze vecinii si fara sa se amestece in treburile lor, socotindu-se toti egali in demnitate.

Romania este codasa la atragere fondurilor europene. Ca primar general v-ati gandit sa porniti motoarele pentru ca Bucurestii sa beneficieze de aceste fonduri?

Impasul este flagrant, nu numai ca fondurile europene trase nu au putut fi cheltuite sau nu au fost cheltuite corespunzator. In multe cazuri, in oras, creditele primite de la UE trebuie rambursate. Efectul a fost pana acum mai degraba negativ. Stau inca atarnate, neutilizate linii de credit destinate retehnologizarii sistemului de productie si distributie a energiei termice, reinnoirii parcului auto al RATB si altele. Vorbesc numai despre sume care depasesc 100 milioane de euro.

Care credeti ca este motivul pentru care au fost neutilizate?

Nu exista un singur motiv, ci o acumulare de slabiciuni care tin de nepasare, de extrema birocratizare a proceselor de accesare a fondurilor, de incapacitatea autoritatilor de a face licitatii dincolo de orice suspiciune, de lipsa firmelor private capabile sa execute bugetele incredintate. Aceasta ultima trasatura s-ar putea sa devina in viitor dominanta. Este probabil pentru prima oara in istoria orasului si o spun nu numai intreprinzatori, dar in mod foarte formal Camera de Comert si Industrie, cand exista in Bucuresti un serios deficit de forta de munca calificata pentru cele mai diverse tipuri de operatiuni economice. Pericolul pentru viitor este sa fie accesate fonduri pentru proiecte bine facute, gandite cu integritate, dar aceste proiecte si aceste fonduri sa nu poata fi puse in executare, pentru ca nu va avea cine sa o faca pe teren.

Este cunoscut faptul ca primarul general nu poate avea o activitate de succes daca nu este sustinut de o echipa puternica. De asemenea, primarul trebuie sa aibe grija sa nu se lase manipulat de dinozaurii institutiei. Cum veti reusi sa tineti piept celor care si-au cimentat functiile in primaria generala si ce ne puteti spune despre echipa dumneavoastra?

Voi incepe cu echipa de care sunt mandru pe lista de consilier generali cu care ma prezint in fata cetatenilor figureaza un fost prim-ministru, Sorin Campeanu, un fost ministru al Educatiei, Anton Anton, care este in plus si cel mai reputat specialist roman in inginerie urbana, un arhitect de renume, doamna profesor Tomnita Florescu, dar si un numar de tineri din care cei mai multi au acumulat deja in serviciul cetatenilor o experienta consistenta de consilier locali. Aceasta echipa este cred o garantie ca nu voi putea fi dus de nas foarte usor de dinozaurii incrustati in administratia Bucurestiului. Vreau totusi sa fac, in ceea ce priveste aceasta administratie, o distinctie importanta. Ea este populata neindoielnic cu personaje interesate exclusiv de obiective private, ale lor sau ale altora. In acelasi timp, exista la toate nivele administratiei bucurestene oameni de caracter cu multa experienta profesionala. Acestia din urma nu au fost pana acum mobilizati pentru a da masura priceperii lor. Deci, ca in celebra zicala americana despre nunti: voi lucra in administratie si cu lucruri vechi si cu lucruri noi, socotind ca nu tot ceea ce e nou e bun si nu tot ceea ce este bun este neaparat nou. Nu va fi usor. Imi dau seama ca este nevoie de infinita rabdare, de incapatanare si de discernamant pentru a intelege exact cine poate fi pus la lucru si cine trebuie sa isi caute de lucru in alta parte.

Administratia Fondului Imobiliar are mari probleme in ceea ce priveste legislatia, care o limiteaza in actiune. Din acest motiv, Bucuresti arata dezolant cu o gramada de case parasite, fara proprietar sau cu o situatie juridica pierduta in timpurile istorice, iar AFI nu poate face nimic pentru a le administra in folosul urbei si nici nu le poate concesiona. De aici, castig zero pentru municipalitate si ca element negativ crearea de focare de infectie. Aveti in proiect masuri pentru reglementarea acestei situatii?

Unul din obiectivele clare din programul meu urmareste realizarea in cel mai scurt timp, (datele exista, dar ele sunt disparate si amestecate) a unui inventar extrem de clar al proprietarilor municipiului Bucuresti, fie din domeniul public, fie din cel privat. Acest inventar va fi insotit de un al doilea care va cere mai multe luni pentru a fi realizat al tuturor proprietatilor care nu apartin Municipiului sau Sectoarelor cu vreun titlu, dar care au o situatie incerta din punct de vedere juridic. Primul act va fi cel de a publica aceste inventare. Bucurestenii au dreptul sa stie care este patrimoniul lor comun si de asemenea sa ia cunostinta despre ceea ce in oras are un statut incert sau litigios. Al doilea act va fi unul deopotriva administrativ si juridic. Pe de o parte proprietatile imobiliare cu statut cert din proprietatea municipalitatii vor fi reabilitate si vor fi destinate unei utilitati publice. Fie vor deveni sediul unor institutii publice care, fie nu au, fie si-au pierdut resedinta, cum este de pilda Muzeul Literaturii. Alte imobile sau terenuri pot fi alocate pentru incubatoare de afaceri, pentru locuinte sociale sau pentru tineri realizate in parteneriat public-privat. Proprietatile aflate pe celalalt versant, proprietatile aflate in litigiu sau cu statut incert, vor trebui, la pachet, supuse unei examinari atente pentru a se gasi cu maxima celeritate o solutie, fie in baza actualei legislatii, fie prin promovarea unei legi speciale.

Domnule profesor, sunteti om de cultura. Prin prisma aceasta precum si a profesorului si a istoricului, care este parerea dumneavoastra in ce priveste oportunitatea construirii unei moschei?

O moschee istorica exista deja in Bucuresti. Mai sunt cateva zeci de locuri de rugaciune active si publice deschise in ultimul sfert de veac. De aici trebuie sa plecam. De la aceasta constatare precum si de la recunoasterea oricarui grup de credinciosi, oricare le-ar fi credinta de a ridica, in conditiile legi si mai ales fara a cere subventii publice, lacasuri de cult in care sa isi exercite libertatea constitutionala de a-si urma propria convingere religioasa. In ceea ce priveste moschee, cu "majuscula", asa zisa mega-moschee, ea a devenit mai degraba o legenda urbana. Mai intai terenul consacrat de Guvern acestui proiect nu ingaduie ridicarea unui edificiu unui de dimensiuni mari. Mitologia unui centru islamic disproportionat la Bucuresti a fost tesuta explicit de Traian Basescu dupa ce si-a parasit mandatul. Mandat in care negociase ridicarea acestei moschei cu guvernul turc, fara a se consulta cu cineva. Asa cum este pusa acum problema in termeni legali, ea ii priveste numai indirect pe bucuresteni, fiind fundamental o afacere de stat intre Romania si Turcia. Ramane ca Guvernul Romaniei sa decida in ce masura va sprijini ridicarea acestui proiect, Municipalitatii revenindu-i exclusiv sarcina, in privinta acestui obiectiv, de a veghea ca toate normele legale sa fie respectate.

Credeti in sansele dumneavoastra de a castiga scaunul de primar general sau credeti mai mult in sansa alegerilor parlamentare din toamna in ceea ce priveste cariera dumneavoastra de om politic?

Daca nu as fi crezut in sansa mea pentru aceste alegeri nu m-as fi angajat, iar credinta mea nu se bazeaza pe lipsa de modestie. Nu imi inchipui ca sunt neaparat mai bun decat alti candidati din acest oras sau din altele. Ceea ce stiu cu precizie este ca niciun alt candidat nu promoveaza convingerile care pentru mine sunt esentiale si care cred ca sunt indispensabile pentru bucuresteni. Este vorba de credinta liberala potrivit careia drepturile si libertatile cetatenilor nu sunt un cadou din partea statului sau a institutiilor, ci ne apartin fiecaruia in parte si tuturor impreuna. Cred ca in toate imprejurarile cetateanul este mai important decat statul si ca are precedenta fata de orice institutie de stat. Cred ca puterea corupe atunci cand cei care o exercita nu au stapanire de sine si nu sunt supusi controlului cetatenesc. Vreau cu toate mijloacele sa fac ca aceste lucruri sa devina cat mai clare pentru cat mai multi cetateni, as vrea sa vad disparand din oras si din tara ideea ca nu putem fi guvernati decat prin forta si violenta. Cred de asemenea si vreau sa transmit aceasta credinta ca puterea celor care guverneaza trebuie sa fie limitata si atent supravegheata de catre cetateni. Nu intr-o logica a urii, dispretului si neincrederii, ci intr-o logica a cooperarii si responsabilitatii impartasite. Aceasta este imaginea mea despre statul de drept si vreau ca impreuna cu bucurestenii sa fac un oras de drept.

Comentarii

# observer date 2 June 2016 11:43 +3

se vede de la o posta ca e un intelectual rasat...oare romanii vor vota asta? ca ei sunt mai vanghelisti de obicei...

# morarescu date 2 June 2016 12:56 +1

Normalitate. Are votul meu! 

# pelin date 2 June 2016 16:50 +3

Miliardele de euro ce trec si s-au scurs prin bugetele multor primarii,se duc prioritar spre spagii si buzunare private,nu spre ingrijirea oraselor.Daca ar fi alfel,s-ar vedea.Probabil exista si exceptii pe ici,pe colo,absolut izolat.Culmea este ca o buna parte din primarii(care au dat aceste tunuri)si partidele cer un nou mandat,la alegerile din 05.06.2016.Tot culmea este ca organele judiciare,respectiv DNA cunosc detaliat aceste aspecte,dar se fac ca nu aud si nu vad,in schimb se ocupa de gainarii si unii candidati,gen O.VASILESCU care potrivit onor ordine trebuie sa dispara din peisaj.Referitor la schimbarile si proicectul propus de DANIEL BARBU pt.Bucuresti,sunt exceptionale,nu stiu daca va ajunge sa le puna in aplicare,desi se bucura de aprecierea mea!!!!!!!!!!

# Ha ha ha date 2 June 2016 17:30 -1

Asta se vede stapan si peste parchete...si instante..sa stopam denunturile..ce treaba are primarul cu denunturile..cata demagogie si prosteala

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva