19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAPII PNL SUNT CHEMATI LA JUDECATA ALESILOR – Liderul ALDE Calin Popescu: "Presedintele Romaniei, cat si Prim-ministrul sa fie obligati printr-o lege sa vina in fata Parlamentului pentru a prezenta motivele pentru care s-a recurs la starea de urgenta, masurile care au fost luate pe perioada acestei stari de urgenta, cat si o detaliere a drepturilor si libertatilor care au fost anulate... Cred ca toti avem semne de intrebare despre eficienta gestionarii acestei crize"

Scris de: E.D. | pdf | print

17 May 2020 12:53
Vizualizari: 4421

Presedintele Klaus Iohannis si Guvernul condus de premierul Ludovic Orban sunt chemati in fata Parlamentului pentru a prezenta motivele pentru care au instituit starea de urgenta pe teritoriul Romaniei si pentru a detalia care au fost masurile luate in aceasta perioada. Solicitarea vine din partea presedintelui ALDE, Calin Popescu Tariceanu, fost premier si presedinte al Senatului Romaniei, care intr-un mesaj video publicat duminica, 17 mai 2020, pe pagina sa de Facebook le cere presedintelui si membrilor Executivului ca, intr-un gest necesar pentru sanatatea democratiei, sa justifice in fata Parlamentului (a poporului) cum s-au luptat cu acest "inamic invizibil" pentru care cea mai buna arma a fost considerata izolarea cetatenilor in propriile case.


Din punctul nostru de vedere, solicitarea liderului ALDE Calin Popescu Tariceanu este binevenita, fiind necesara asumarea politica a actiunilor din perioada starii de urgenta, precum si a masurilor adoptate, putandu-se stabili pe baza datelor pe care Executivul le publica gradul de raspundere politica al fiecaruia.

Aceasta raspundere este cu atat mai necesara cu cat, astfel cum precizeaza Calin Popescu Tariceanu, "toti avem semne de intrebare despre eficienta gestionarii acestei crize si, mai ales, toti ne dorim sa imbunatatim felul in care autoritatile reactioneaza in situatii limita".


Din acest motiv, Tariceanu a anuntat prin mesajul sau ca a initiat un proiect de lege privind modificarea OUG nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si al starii de urgenta, care vizeaza "obligativitatea Presedintelui Romaniei si a Prim-ministrului de a prezenta in plenul Parlamentului cate un raport despre felul in care au actionat, inainte si pe intreaga durata a starii de urgenta, pentru a contracara efectele crizei generate de epidemia de coronavirus".

Aceasta obligatia este necesara pentru ca romani sa fie informati cu privire la modul in care a fost gestionata criza de coronavirus, ce actiuni au fost intreprinse, ce drepturi au fost incalcate in aceasta perioda, dar si cine a dispus aceste masuri.


Redam in continuare mesajul presedintelui ALDE Calin Popescu Tariceanu:


"Starea de urgenta s-a incheiat!

Cu totii stim ca in aceasta perioada multe din drepturile si libertatile noastre au fost suprimate. Mi s-ar parea normal ca atat Presedintele Romaniei, cat si Prim-ministrul sa fie obligati printr-o lege sa vina in fata Parlamentului pentru a prezenta motivele pentru care s-a recurs la starea de urgenta, masurile care au fost luate pe perioada acestei stari de urgenta, cat si o detaliere a drepturilor si libertatilor care au fost anulate si persoanele care au fost vizate in acest sens. Cred ca e o masura necesara pentru sanatatea democratiei.

In acest sens, am intocmit un proiect de lege pe care l-am inaintat liderilor partidelor parlamentare, pentru a completa OUG 1/1999 referitoare la starea de urgenta, in asa fel incat prin aceasta modalitate sa avem o situatie completa in ceea ce priveste drepturile noastre in aceasta perioada complicata, cu dificultati.

Vreau sa subliniez faptul ca, pe perioada starii de urgenta, democratia si statul de drept nu sunt suspendate!

Proiectul de lege: https://alde.ro/…/PL-modif.-OUG-1-din-1999-forma-init%CC%A7…

Scrisoarea pe care am trimis-o vineri liderilor partidelor parlamentare cu privire la proiectul de lege facut de expertii ALDE:

„Stimati colegi,

Ieri s-a incheiat starea de urgenta instituita de Presedintele Romaniei prin Decretul 195/2020. A fost pentru prima data cand Romania democratica a trecut printr-o asemenea stare exceptionala. Faptul ca aceasta situatie a fost generata de un inamic invizibil, impotriva caruia cea mai buna arma de aparare s-a considerat a fi izolarea cetatenilor in propriile locuinte, a facut-o si mai greu de suportat. Cred ca toti avem semne de intrebare despre eficienta gestionarii acestei crize si, mai ales, toti ne dorim sa imbunatatim felul in care autoritatile reactioneaza in situatii limita. Perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta este o perioada propice pentru a face evaluari, a trage concluzii si a elabora proceduri mai clare si mai coerente pentru gestionarea crizelor.

Va trimit spre analiza proiectul de lege intocmit de expertii ALDE cu privire la obligativitatea autoritatilor de a prezenta o informare, atat Parlamentului cat si romanilor, asupra felului in care s-a gestionat criza generata de epidemia de coronavirus, ce fel de actiuni au fost intreprinse, precum si ce drepturi si libertati au fost limitate pe parcursul starii de urgenta. Dreptul la viata si, implicit, dreptul la sanatate sunt drepturi consacrate in Constitutia Romaniei, insa protectia acestora, ca urmare a declararii starii de urgenta, nu trebuie sa constituie un prilej de abuz in privinta celorlalte drepturi fundamentale, iar limitarea unor asemenea drepturi fundamentale, chiar si temporar, este necesar a fi temeinic justificata.

Proiectul prevede obligativitatea Presedintelui Romaniei si a Prim-ministrului de a prezenta in plenul Parlamentului cate un raport despre felul in care au actionat, inainte si pe intreaga durata a starii de urgenta, pentru a contracara efectele crizei generate de epidemia de coronavirus.

De asemenea, in acest proiect de lege este prevazuta si obligativitatea informarii romanilor cu privire la ce fel de drepturi le-au fost limitate, cine a dispus, motivul si pe ce durata de timp s-au aplicat aceste masuri. Prin limitare a drepturilor si libertatilor intelegem libera circulatie, inviolabilitatea domiciliului, viata intima, secretul corespondentei etc., care au fost suspendate in baza Decretului privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si a ordonantelor militare.

In contextul legislatiei actuale, masurile de limitare a unor drepturi pe durata perioadei starii de urgenta nu sunt explicate dupa incetarea acesteia. Parlamentul, ca organ suprem legislativ si garant al democratiei, care exercita functia de control asupra Executivului, este indreptatit sa primeasca explicatia Guvernului cu privire la masurile adoptate, mai ales in ceea ce priveste limitarea drepturilor, dupa cum si persoanele afectate de masurile cu caracter individual trebuie sa primeasca explicatia de rigoare.

ALDE considera ca o stare de urgenta nu poate justifica incalcarea drepturilor si libertatilor individuale ale romanilor, fara ca ei sa fie informati si sa poata ataca aceste decizii.

Intrucat este pentru prima data cand in Romania a fost instituita starea de urgenta, este necesar sa vedem cum au actionat autoritatile, ce masuri preventive au fost luate anterior instituirii starii de urgenta si sa tragem cu totii invataminte din modul in care a fost gestionata aceasta situatie exceptionala. Cred ca este important sa ne asiguram ca, dincolo de limitarile pe care le-am suferit, nu au fost derapaje de la regulile democratice care trebuie sa ramana valabile chiar si intr-o stare exceptionala. Statul de drept nu se suspenda pe perioada starii de urgenta.

Domnilor presedinti, sper ca expertii partidelor pe care le conduceti isi vor aduce contributia la proiectul de lege propus de noi si el va putea fi inaintat in timp util Parlamentului, pentru a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta”.


Click pe imagine pentru a viziona clipul:



Comentarii

# nae din dealul feleacului date 17 May 2020 17:06 +5

Mai Tariceanu/Moliceanu,politica se face cu fermitate asa ca cere ce vrei prin lege si nu prin bunavointa ori printr-o opozitie flescaita;altfel voi toti sinteti din aceeasi gasca,dar cu maieuri diferite.

# DODI date 17 May 2020 19:41 +11

Sunt efectiv mâhnit de bățoșenia post factum a Tăriceanului, cel care, într-o inconștiență vecină cu nebunia, a votat moțiunea împotriva guvernului Dăncilă, cel care a votat numirea primului guWERNER sică mandolină, cel care a votat stările de urgență (dintre care a doua neconstituțională!) ale cleptomanului ciolaniSS, cel care a votat și instituirea stării de alertă. Ori ne crede proști ori este! Cel puțin noi credem că nu suntem. Chiar dacă, până mai ieri, l-am votat crezând în spusele sale atunci când se opunea zilnic, pe ecranele televizoarelor, aberațiilor lui ciolaniSS și inepțiilor emanate de protocoalele statului paralel.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva