25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CARANTINA NU OMOARA CORONAVIRUSUL – Virusologul german Karin Mölling propune o noua strategie pentru combaterea COVID-19: “Trebuie sa ne construim o imunitate. Cum se poate intampla acest lucru daca nu avem contacte unii cu altii?... Daca vei inchide oamenii in case, virusul nu va muri... Dar trebuie sa-i protejam pe batrani intr-un fel in care poate fi analizat… Este normal ceea ce facem, sa luptam cu epidemia prin masuri care aproape ca paralizeaza intreaga economie mondiala?”

Scris de: B.G | pdf | print

30 March 2020 15:45
Vizualizari: 13652

Reputatul virusolog german Karin Mölling (foto), fost director al Institutului de virologie medicala de la Universitatea din Zurich, se declara impotriva carantinei, in contextul pandemiei de coronavirus la nivel mondial. 


 

Virusologul lanseaza si o idee pe care pe multi ar putea sa-i socheze. Mai exact, ea afirma ca poate nu ar trebui sa ne agitam atat de mult impotriva ideii ca tinerii sa petreaca impreuna si sa se infecteze unul pe altul. Si asta pentru ca trebuie cumva sa ne construim o imunitate, iar tinerii duc infectia mult mai bine.

Virusologul mai lanseaza o ipoteza - soc. Si anume ca virusul nu moare, nu poate fi oprit daca oamenii sunt tinuti in case:
„Daca vei inchide oamenii in case, virusul nu va muri, ci se va duce la catei si pisici. Intotdeauna gaseste o cale de iesire. Nu poti opri asta. Virusul nu va muri si nu va disparea. Aceasta este estimarea mea".

Karin Mölling a mai declarat ca avem nevoie de aer si soare, intrucat aerul dilueaza virusii, iar soarele cu razele ultraviolete ii ucide. Potrivit virusologului, boala este prezentata ca una ingrozitoare, insa ea ar fi ca o gripa intr-o iarna normala, principala problema cu epidemia de Sars-Corona 2 (COVID-19) fiind caracterul ei asimptomatic: oamenii nu isi dau seama de ea si ii infecteaza pe altii.

 

Iata declaratiile facute de virusologul german Karin Mölling pentru sputniknews.com, materialul fiind preluat de rubikon.news si tradus de contramundum.ro:


"Reporter: Doamna profesor Mölling sunteti un virolog reputat si premiat. Ati publicat o carte despre virusi. Cum vedeti situatia prezenta legata de SARS-Corona 2? Cat de periculos este acest coronavirus?

Profesor Mölling: Acest virus a dus la o pandemie, ceea ce inseamna ca este foarte contagios si este prezent in multe tari. Dar virusul nu reprezinta o cauza a unei boli severe. Exista o ruda a acestui virus, Mers-Corona, in camile. 37% dintre camilele infectate vor muri. Exista de asemenea virusul Ebola: cei care sunt infectati au o probabilitate de 90% sa moara. Aceste ordine de marime nu isi au locul aici! Numarul celor infectati si rata exacta a mortalitatii nu sunt in intregime cunoscute. Din aceasta cauza rata mortalitatii fluctueaza, dar este mica.

Cred ca ceea se intampla acum se intampla mai mult sau mai putin in fiecare iarna. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus sa fi jucat un rol. Nimeni nu stie. Acum avem un sezon de iarna un pic intarziat. Gripa deja se duce, iar SARS-Corona 2 este in ascensiune. Rata de contagiune este foarte mare. Dar, in opinia mea, boala nu este la fel de rea ca gripa. Cand am luat gripa, am crezut ca voi muri. Toti cei care au avut SARS-Corona 2 imi spun ca nu aceasta a fost experienta lor.

Reporter: Ati pledat deja, in interviurile acordate, pentru punerea lucrurilor in context. V-ati referit de asemenea la cei aproximativ 25.000 de morti din Germania din timpul gripei din 2017/2018. Cum ar trebui sa intelegem acest lucru? Cum ar trebui sa punem lucrurile in context?

Profesor Mölling: Cred ca lucrurile sunt decupate in asa fel incat sa se transmite o anumita panica. Vi se spune in fiecare dimineata cati oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu va spun cati oameni sunt afectati de gripa in acea iarna si cate morti a provocat… Ceva asemanator s-a intamplat in urma cu doi ani. Asa ca lucrurile nu sunt puse in contextul care trebuie. Iarna aceasta gripa nu a fost foarte dura, dar aproximativ 80.000 de oameni au fost infectati. Nu ni se prezinta deloc aceste numere. Ceva asemanator s-a intamplat in urma cu doi ani. Lucrurile nu sunt puse in contextul care trebuie.

In fiecare saptamana cineva moare in Berlin din cauza unor bacterii multirezistente. In toata Germania mor din aceeasi cauza 35.000 de oameni anual. Lucrurile astea nu se spun deloc. Cred ca am mai avut astfel de situatii ca cea de acum de cateva ori iar masurile sunt exagerate.

Reporter: Politicieni se refera la virologi precum profesorul Christian Drosten, de exemplu, cand iau astfel de masuri precum cele implementate acum, care restrang puternic viata publica. Totusi, dumneavoastra nu considerati aceste masuri ca fiind echilibrate. De ce?

Profesor Mölling: Exagereaza! Domnul Drosten este un foarte bun om de stiinta. De asemenea, el stie datele mai bine decat altii. Iar el este cel care a conceput testul. Testul ne-a facut sa ne da seama ca oamenii nu au doar gripa, ci si un alt virus. Domnul Drosten nu ia decizii. El spune: acesta ar putea fi cazul sau nu ar putea fi cazul! Si evita predictiile. Cel putin in faza initiala, el nu a fost de acord sa se inchida urgent scolile. Mai tarziu, a aparut in presa ca el ar fi in favoarea acestei masuri. Exista de asemenea opinii variate in randul virologilor. Exista printre ei agitatori ai gloatei, sa-i trecem cu vederea pentru moment. Institutul Robert Koch impinge lucrurile un pic cam tare. Este o autoritate de sanatate si este structurat diferit decat in stiinta.

L-am auzit pe domnul Wieler de la Institutul Robert Koch spunand ca se asteapta ca zece milioane de oameni sa fie infectati. Trebuie sa spun: infectatii nu sunt nici pe departe cea mai mare problema. Trebuie protejati batranii! Si marile focare de infectie! In caz de indoiala, virologia inseamna izolare, protejare. Asta facem la aeroporturi. Dar nu sunt de acord, precum unii dintre colegii mei, ca trebuie sa luam aceleasi masuri in viata privata, in restaurante, in familie, in gradinite si mai presus de toate la locurile de joaca.

As face o distinctie importanta pentru cei batrani. Eu ma numar de asemenea printre cei batrani
. Sunt de parere ca poate nu ar trebui sa ne agitam atat impotriva ideii ca tinerii sa petreaca impreuna si sa se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva sa ne construim o imunitate. Cum se poate intampla acest lucru daca nu avem contacte unii cu altii? Tinerii duc infectia mult mai bine. Dar trebuie sa-i protejam pe batrani, si sa-i protejam intr-un fel in care poate fi analizat. Este oare normal ceea ce facem acum, sa luptam cu epidemia prin masuri care aproape ca paralizeaza intreaga economie mondiala?

Reporter
: Inseamna asta ca gradinitele, scolile si restaurantele nu ar trebui inchise, asa cum se intampla acum? Se vorbeste acum de o carantina totala.

Profesor Mölling: Se va ajunge curand la asta. Suntem pregatiti pentru asta. Liderul din Bavaria, Soder, a afirmat deja acest lucru. Cancelarul Merkel a lasat de asemenea deschisa aceasta posibilitate. A vorbit de un ' simt al proportiilor'. Un simt al proportiilor este ceva diferit in opinia mea. Institutul Robert Koch furnizeaza cifrele. Apoi oamenii stau si asculta: 20 de morti din nou, cat de ingrozitor! Stiti cand voi incepe sa ma panichez? Cand vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a intamplat in urma cu doi ani, o gripa care a trecut complet neobservata.

Gripa din 2018 care a inregistrat 25.000 de morti nu a pus un moment pe ganduri presa. Spitalele au trebuit sa se descurce cu un numar de 60.000 de pacienti suplimentari, care nu au reprezentat nici pentru clinici vreo problema!

Reporter: Dar acesta este unul din argumente. Politicienii spun: vrem sa prevenim 20.000 de morti. Din acest motiv vrem sa intervenim drastic in viata societatii.

Profesor Mölling: Va spun: nimeni nu a facut asta in urma cu doi ani. De unde a aparut acum nevoia asta? Este doar o imitatie a ceea ce s-a intamplat in China? Ma refer la ceea ce s-a petrecut in alte situatii. Stiu ca oamenii imi vor spune: gripa este diferita de aceasta boala. Dar gripa este o boala foarte serioasa, sa fim bine intelesi. 25.000 de morti sunt foarte multi si nu ne dorim acest lucru. Dar spitalele s-au descurcat. Iar acum noi ne temem ca spitalele nu pot face fata, ca avem nevoie de mai multe ventilatoare, dar am concediat 4700 de asistente. Va fi destul de complicat deoarece producatorii nu le pot livra repede.

Vor sa prelungeasca cat mai mult aceasta stare. Toata speranta mea de a castiga timp se bazeaza pe testele rapide de la Hoffmann-La Roche. Au cele mai rapide si bune teste. Am contribuit la dezvoltarea testului rapid de gripa la Zurich si l-am testat pe pacientii mei. Cand va veni acel test, panica se va dezamorsa rapid.

Dezvoltarea unui vaccin va dura cel putin un an. Primul lucru de care avem nevoie este un test. Am fost cercetator al HIV si am fost implicat in astfel de lucruri. Testele rapide ajuta enorm. Daca toata lumea stie ca exista doar oameni neinfectati pe pamant sau in tren, atunci pot sta linistit.

Aceasta este frica principala: boala este prezentata ca o boala ingrozitoare. In sine boala este ca o gripa intr-o iarna normala. Este chiar mai putin agresiva in prima saptamana. Problema principala cu epidemia de Sars-Corona 2 este caracterul ei asimptomatic: oamenii nu isi dau seama de ea si ii infecteaza pe altii.

Reporter: Oamenii se refera mereu la exemplul Italiei, unde se spune ca mortalitatea este cu mult mai mare decat media. Cum vedeti aceste lucruri?

Profesor Mölling: Ati prins bine lucrurile. Nu stim! Cifrele se presupune ca sunt mai mari dar nu stim cu siguranta asta. Exista doi virusi in Italia. Un ziarist de la publicatia 'La Repubblica' a facut referire la viata de familie diferita din Italia, unde oamenii stau mult mai mult timp unii cu altii si in felul acesta se pot infecta unii pe altii mult mai usor.

Poate ca nici sistemul lor de sanatate nu este la fel de bine pus la punct ca al nostru. Nu stiu. Lombardia este citata ca fiind una dintre cele mai rele zone industriale cand vine vorba de poluarea aerului, poluare si alti parametrii. Am publicat articole despre poluarea aerului in China. In acele articole, exista intotdeauna comparatii intre China si metroul new-yorkez si Lombardia.

Nimeni nu se intreaba: sunt cifrele eronate in Italia, sunt ei cu noua zile inaintea noastra in epidemie? Cum stim, cat de multi oameni sunt testati? De cat timp sunt testele la dispozitia autoritatilor? Te poti uita la aceste curbe de crestere si poti vedea unde esti. Suntem inca pe un trend crescator. Dar daca numarul celor infectati este de 100 de ori mai mare, atunci rata mortalitatii este aceeasi.

Reporter: Cum vedeti situatia din China, locul din care a pornit virusul si boala? China este data acum ca un exemplu pentru cat de bine a fost rezolvata criza.

Profesor Mölling: Astfel de infectii, inclusiv gripa, vin adesea din China. Exista anumite motive pentru care se intampla aceste lucruri. Virusul rezulta dintr-o combinatie exploziva de virusi de la porci, pasari si animale. Nu este cazul acum, dar cu toate acestea noul virus vine din China deoarece virusii apar cand avem o densitate a populatiei.
Ebola a ramas mereu in jungla pana cand a aparut mobilitatea: calatoriile, vasele, trenurile, calatoriile la pietele saptamanale si scolile. Apoi am descoperit dintr-odata Ebola in trei tari. De vina este mobilitatea. China trebuia sa ia o masura de Anul Nou, din moment ce sute de mii de oameni ar fi calatorit acolo. Era o problema.

Exista doua rate ale infectiilor: in Wuhan City este de 10 ori mai mare decat in imprejurimi. Exista o diferenta mare intre oras si rural. De ce? Din cauza densitatii populatiei, a poluarii aerului, a densitatii din apartamente. In cazul Chinei, poluarea aerului nu este niciodata mentionata, deoarece este produsa de industriile care exista inca in oras.
In urma cu doi ani, cand am fost la Beijing, severitatea poluarii aerului depindea, de asemenea, de ora din zi si de vant. Oamenii din China tusesc. Se numeste tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului ca plamanii oamenilor sunt afectati de poluarea aerului. Dar nu este o tuse produsa de virusi ci de particule de praf. Acesta este cu siguranta un factor, dar nu am citit despre el nicaieri. Dar am fost in China si am scris o lucrare despre asta.

Mai mult trebuie spus ca sunt mii de oameni care traiesc in zgarie nori iar acestia sunt apropiati. Este ca un sat cu 10.000 de oameni care traiesc intr-un mic bloc. Daca ies cu totii afara apare un risc de infectie. Dar in interior desigur ca riscul de infectie este urias. Interioarele sunt mult mai contagioase decat aerul proaspat de afara. Carantina in fapt poate avea un impact negativ. Nu ne putem compara cu China. Smog, densitatea populatiei si toate celelalte. Noi nu avem problemele acestea.

Reporter: Asadar, carantina care este mentionata din ce in ce mai des…

Profesor Mölling: Da, exact despre asta vorbesc. Este singurul lucru de care ma tem. Este gresit! Tocmai de asta m-am decis sa vorbesc. Este singurul lucru pe care il putem face pentru a baga la loc spiridusul in sticla. Celelalte lucruri deja s-au produs, asa ca de ce sa mai ma preocup?


Avem nevoie de aer si soare, aerul dilueaza virusii iar soarele cu razele ultraviolete ii ucide Dar nu carantina! Nu te infectezi pe strazi!

Altfel, sper ca vor aparea testele rapide, desi sunt dificil de produs. Trebuie sa treci printr-un proces de validare, sa vezi daca functioneaza asa cum trebuie. Din cate stiu, testele pentru SARS-Corona 2 nu au fost validate, nu au fost cu adevarat verificate. Chinezii chiar au ajustat testul. Este dificil de facut.

Reporter: Ati avertizat de asemenea asupra panici. Ce rol joaca media in asta?

Profesor Mölling: Cred ca de vreo cativa ani avem o situatie nou. Nu asa au stat lucrurile cu SARS-Corona 1. Noutatea consta in felul in care tinerii iau unii de la altii informatiile. Asta a schimbat lumea. In acest moment toata lumea este educata virologic. Ceea ce e bine. E bine sa te speli pe maini si in viitor. A stranuta in cot este ceva ce am recomandat de acum zece ani. Toate astea sunt bune.


Dar faptul ca cineva declara numarul mortilor si al celor infectati fara nicio referinta, astazi 16 morti, maine alti 1000 de oameni infectati, produce frica. Ne sunt puse in fata numere care infricoseaza. Dar nu sunt corelate cu alte numere, iar apoi taximetristul imi spune ca va muri daca va trebui sa-si inchida afacerea. Trebuie avut si asta in vedere. Eu nu sunt un economist. Aud doar vocea oamenilor. Cu totii spun: faceti ceva! Vreau doar sa previn carantina.

Reporter: Ce sustineti? Ce alternative aveti in vedere si ce pot face indivizii care nu vor sa se alature aceste campanii de panica?

Profesor Mölling: Am fost intrebata la televizor ce cred despre batranii care ies la plimbare. Pot spune doar: Da, trebuie sa o faca.

Aerul proaspat este bun pentru ca dilueaza: oricine isi poate da seama de asta. In al doilea rand, este soarele. Razele ultraviolete ucid virusii. Este bine sa se joace afara copii. Este bine sa stea afara. Cel mai bine.
Ce mai ramane de facut este purtarea de masti. Virusii sunt mici si pot patrunde in multe locuri. O masca de gura te protejeaza impotriva infectiilor din stropi. De ce ar trebui sa pastrezi o distanta de 1,5 metri. Doar din acest motiv.
Virusul de unul singur nu calatoreste departe.

Virusul sta pe stropi si pe saliva. Cand ma duc la cumparaturi, imi pun esarfa pe gura si nas, nu vorbesc prea mult, apoi mi-o dau jos – toata lumea ar trebui sa faca asta. Este important sa-i izolam si sa-i protejam pe batrani. Apoi cat mai mult aer proaspat si raze ultraviolete. 


Mai mult, deschideti gradinitele si scolile in loc de a arunca familiile in haos. Scolile sunt cele mai bune locuri de a-i aduna si de unde afli cum se transmite lantul infectios. Poti controla asta si poti reactiona. Tinerii ies si mananca inghetata. Nu e bine. Trebuie sa bea ceva fierbinte!
Dar sub nicio forma carantina! Oamenii trebuie sa mearga la restaurante pe riscul propriu. Cand vremea este frumoasa, nu poti tine oamenii blocati in case. Aud asta in familie: ce facem cu copiii cand este vreme frumoasa? Poti face asta o saptamana, maxim doua. De asemenea trebuie construita cumva imunitatea si doar prin contact poti face asta.


Reporter: Ati scris o carte despre virusi ca fiind 'superputerea vietii'. Este o putere foarte periculoasa, asa cum li se pare acum unora? Am citit recent thrillerul lui Richard Preston 'Hot Zone' despre virusul Ebola. Ce sunt virusii, daca ni-i puteti descrie pe scurt?

Profesor Mölling : Cartea este gandita altfel, nu este vorba despre mari pericole. Virusii fac parte din viata noastra, la fel ca microorganismele si bacteriile. Sunt de mai mult timp pe pamant decat noi. Virusii sunt atat de flexibili si adaptabili si atat de inovatori. Ne-au ajutat sa fim ceea ce suntem. Exista de la inceputurile evolutiei.

Ceea ce vedem acum este o evolutie pe ritm foarte rapid. Virusii sunt cele mai puternice si rapide evolutii din lumea. Sunt cea mai mare populatie din lume. Numarul lor este mai mare decat al stelelor din cer sau al firelor de nisip. In principiu numarul mare al virusilor nu te face bolnav. Nu sunt decat vreo 250 de virusi care potential te imbolnavesc. Boala este determinata de parametrii umani. Daca vei inchide oamenii in case, virusul nu va muri ci se va duce la catei si pisici. Intotdeauna gaseste o cale de iesire. Nu poti opri asta. Virusul nu va muri si nu va disparea. Aceasta este estimarea mea.

Sunt virusii Zika. Exista virusul febrei West Nile care se raspandeste de la New York la San Francisco in cinci ani, de la o singura pasare care a cazut moarta in New York. Virusii sunt atat de adaptabili si versatili.
Coronavirusul nu este cel mai rau, are un sistem de corectie ca oamenii, ceva de felul Tipp-Ex pentru genom. Virusul este atat de mare incat daca s-ar schimba prea mult, s-ar autodistruge.

Virusii sunt aproape o specie, nu doar un tip. Vaccinarea nu va fi usoara. Dar virusii ar putea fi de asemenea salvatorii nostri. Scriu in prezent o carte despre virusii care ucid bacteriile. Fac asta cand se multiplica. Poate ca astfel pot face o alianta cu noi pentru a lupta contra bacteriilor multirezistente. Aceasta va fi marea noastra provocare in viitor”.

Comentarii

# Pintea date 30 March 2020 16:44 -3

Bine ca nu se iau multi dupa ce spune d-na asta! Oricum, avem curajoși de toate vârstele care incalcă embargoul ieșind afară, așa ca vom vedea in curând noi si noi cazuri de imbolnăviri care au contribuit la ”uciderea” virusului. Voluntarii sant chiar invitați, dar sa dea o declarație inainte case vor trata cu ceai si ca nu vor aglomera spitalele! Tot vorbim de virus ca nu dispare, zici ca o cisternă incărcată a fost aruncată in taote colțurile lumii! De fapt, se poate epuiza prin ”consumare”?

# Corneliu date 30 March 2020 22:00 +7

Pintea ești doctor? microbiolog sau milițian?!

# Pintea date 31 March 2020 10:49 -1

@Corneliu Nu, nu sant credul!

# Eu date 31 March 2020 17:43 0

Pintea, exact asata esti: CREDUL! inchide televizorul, creierul tau este ca un lac tulburat, in care se arunca in fiecare zi pietre. lasa undele creierului tau sa se linisteasca. in stare de panica, este stiut ca omul nu mai gandeste rational, cortexul este pus pe shut-down, si amigdala preia controlul, amigdala insemnand lipsa rationalului, adrenalina (care pe perioada lunga te poate imbolnavi f grav), si reactia de lupta sau fugi. televizorul si media sunt cumparate. scopul acestui circ se va vedea curand! dar Dumnezeu este la butoane mereu, si va interveni exact cand trebuie, pt a se dezvalui adevarul. sunt deja pregatiti tapi ispasitori pt cand va iesi adevarul la suprafata, precum uleiul.... suntem mintiti! acest virus a circulat in Romania de prin noiembrie-decembrie 2019, cand a fost epidemie de pneumonie si otite la copii! este un virus ca toti virusii, contagios, care pe un organism slabit poate face prapad. dar asa au fost mereu toate gripele de sezon!

# steluta date 31 March 2020 19:26 0

CORONAVIRUSUL este mai grav decât efectele crizei daca se ajunge la o rata de răspândire exponențială ca in Lombardia, ori problema reala este ca fără izolare si carantina acest virus va avea mai multe victime decât se recunoaște in articol. Mortalitatea acestui virus constă nu în agresivitatea sa medie ci in ușurința multiplicării numărului de bolnavi. Omit autorii sa ne menționeze sechelele respiratorii ireversibile si handicapante cu care au rămas unii "supraviețuitori " care au trecut prin boala.

# Pintea date 31 March 2020 19:34 -1

@ptr Eu Wow, ai trecut greu prin toate starile pe care le descrii? Se pare ca nu ți-ai mai revenit... Du-te si te plimbă voios pe-afară daca te consideri mințit, dă mâna cu cine vrei, dar nu avea pretenția ca să mâncăm toți rahatul cu care ai tu gura plină! Si daca te doare urechea, de la vreun curent normal, nu te duce la doctor, pune-ți picături!

# Virusolog, insa nu solitar date 31 March 2020 20:51 0

Coronavirusul nu ataca indivizii/ele consumatori/re de alcool in exces,cu aceasta ocazie o sa avem placerea ca buhaitele gen Monica Macovei si altele sa ne oripileze cu prezenta inteligenta in continuare.Cercetatorii vaccinului sa se aplece asupra cazului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva