CE NE FACEM, CORNELIA? – Procurorii de la DNA Bacau isi continua “succesele”. Tribunalul Neamt a dispus achitarea unui primar acuzat de o pretinsa frauda cu fonduri europene. Alti doi inculpati din acelasi dosar au primit achitare, dupa ce Tribunalul Neamt a stabilit ca au fost trimisi in judecata pentru o fapta inexistenta (Minuta)

Scris de: B.G.

15.03.2020 10:48
Vizualizari: 2927

DNA Bacau, structura condusa de procuroarea Cornelia Hrincescu (foto), are parte de din ce in ce mai multa celebritate. Insa nu datorita cazurilor de mare coruptie probate si trimise in instanta, ci din cauza achitarilor incasate.
Ultimul esec pentru DNA Bacau a avut loc in 12 martie 2020, la Tribunalul Neamt.
Instanta a decis achitarea fostului primar al comunei Cracaoani, judetul Neamt, Petre Zamfir, acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri europene, solutia fiind dispusa in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul procedura penala - “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

In acelasi dosar au mai fost achitati in baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala care prevede ca fapta nu exista”, Mariana Geangu, functionar in cadrul Administratiei Bazinale de Apa Siret – Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual si Liviu Jigau, functionar in cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Neamt, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual.

Decizia finala va fi pronuntata de Curtea de Apel Bacau.

 

Iata minuta Tribunalului Neamt din 12 martie 2020:


“In temeiul art. 396 alin. 1, 2 si 5 Cod procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedura penala, achita pe inculpatul Zamfir Petre, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prevazuta de art. 181 alin. 1 si 2 din Legea 78/2000.

In temeiul art. 396 alin. 1, 2 si 5 Cod procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala, achita pe inculpatul Jigau Liviu, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. 1 Cod penal. In temeiul art. 396 alin. 1, 2 si 5 Cod procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala, achita pe inculpata Ceangu Mariana, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. 1 Cod penal. In temeiul art. 397 alin. 1 Cod procedura penala, respinge ca neintemeiate actiunile civile formulate de catre partile civile Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale – Bucuresti si Micu Gheorghe. Constata ca inculpatii au fost asistati de aparatori alesi. In temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare efectuate in cauza raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare”.

 

Iata comunicatul DNA privind trimiterea in judecata:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

ZAMFIR PETRE, la data faptei primar al comunei Cracaoani, judetul Neamt, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri europene,

JIGAU LIVIU
, la data faptei functionar in cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Neamt, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual,

CEANGU MARIANA
, la data faptei functionar in cadrul Administratiei Bazinale de Apa Siret – Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2015, inculpatul Zamfir Petre, in calitatea mentionata mai sus, a folosit in relatia cu Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Neamt, documente false, si a omis sa furnizeze, cu stiinta, datele cerute potrivit legii, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul proiectului intitulat 'Infiintare retele alimentare cu apa, sat Magazia, comuna Cracaoani'.
O parte din documentele false depuse la O.J.F.I.R. Neamt au fost furnizate de ceilalti doi inculpati in calitate de functionari in cadrul celor doua agentii.
Prin aceste demersuri au fost obtinute pe nedrept fonduri nerambursabile in valoare de 1.313.737 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civila in cauza”.

Comentarii

# gica70 date 15 March 2020 16:40 +1

Sa ghicesc, primar PSD?

# mitica date 15 March 2020 19:03 +2

Cornelia Hrincescu trebuie de urgenta sa fie bagata la puscarie!Si sa plateasca si daune!

# MIRCEA date 16 March 2020 08:32 +1

Vorbim de ani de zile de ,, RASPUNDEREA MAGISTRATILOR", unde este ? Raspunderea demnitarilor, unde este ? NUMAI CETATENII RASPUND IN FATA LEGII.

# Cristina date 17 March 2020 14:46 0

Schimbați poza va rog..!

# Laura K date 20 March 2020 18:41 +1

La Tribunalul Neamt DA, au luat achitare, dar ghiciti ce urmeaza ??? Curtea de Apel Bacau !!!! Acolo, in fieful d-nei Hrincescu, cu completuri alese aleator :), ce credeti ca iau baietii ??? Achitare ??? Ne, ne, condamnare la sigur, singura intrebare e cu executare sau cu suspendare !!!! Poate cititorii dvs nu stiu, dar la Tribunalul Bacau, in ciuda decretului starii de urgenta, dosarele cu DNA se judeca, desi NU sunt masuri preventive, camera preliminara, etc, sunt procese pe fond, normale, pe care toate celelalte instante din tara le-au suspendat sau au dat termene in luna mai. Verificati adevarul pe site-ul trib bacau sectia penala, pe data de 24.03., si veti vedea ca dosarele cu DNA Bacau sunt judecate !!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii