17 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ce ti se pregateste tie, dulce Romanie?!

Scris de: Ilie SERBANESCU | pdf | print

26 November 2019 14:43
Vizualizari: 6234

Si acum sa ne uitam la ce spun statisticile - nu altele decat cele ale BNR, parohul sistemului bancar – despre evolutia expunerilor financiare straine in Romania. Dupa acordul de la Viena din perioada crizei economice – prin care principalele banci straine din Romania se obligau sa nu-si reduca brusc expunerea pe Romania, pana cand banii intrati prin imprumutul de la FMI preluau finantarea din piata pe seama statului roman – respectivele banci au redus, prin asa-numita „dezintermediere”, cu vreo 16-17 miliarde euro aceasta expunere, adica aproape exact la concurenta sumei din imprumut. Mai mult, arhicantatele investitii directe straine, de la intrari de aproape 10 miliarde euro in 2008 au coborat la intrari anuale de 4-5 miliarde euro in 2017-2019. Iar din acestea cele in sectorul financiar practic au incetat, stocul lor, ce atinsese 10 miliarde euro in 2008, nemaifiind alimentat de noi intrari si devenind chiar si mai mic (9,3 miliarde euro) in 2018. Datoriile bancilor straine din Romania (care detin controlul in sistemul bancar) catre bancile-mama din Occident, care ajunsesera la 25 miliarde euro in 2008, au fost reduse – prin aceeasi operatiune de „dezintermediere” – la 8 miliarde euro in 2019. Iar depozitele straine in bancile din Romania aproape au disparut: erau de circa 9 miliarde euro in 2011, prabusindu-se acum la 0,6 miliarde euro. In conformitate cu obiectivele „dezintermedierii”, a avut loc si retragerea bancilor straine din Romania din finantarea economiei: raportul credite/depozite reprezenta 122% in 2008, dar mai reprezinta astazi doar 74%. Ceva mai clar nu poate exista!


Toate acestea sunt in linie cu inaintarea procesului de asezare a Romaniei intr-o matrice coloniala si inca intr-una de tip special. Punand mana pe activele strategice si parghiile strategice (resursele subsolului, distributii de energie, banci, industrii, telecomunicatii, retail si, tot mai mult, paduri si pamanturi agricole) capitalul strain a preluat nu doar controlul economic (si deci politic) in Romania, dar, mai mult si intr-o maniera aparte, si-a constituit in Romania o economie proprie decupata din Romania si decuplata de Romania, care functioneaza separat de ceea ce a mai ramas la capitalul autohton, respectiv de economia careia i se poate atribui calificativul de „romaneasca”.

Romania nu este de fapt o piata (in sens economic), ci doar un teren de lucru (in sens strict teritorial) pentru capitalul strain implantat in Romania.

Este un cadru ideal pentru a functiona dupa preceptul capitalist: profituri maxime cu cheltuieli minime. Din ce in ce mai mult, profiturile se pot maximiza fara noi investitii. Nu este de mirare ca investitiile straine noi tot scad. Nu este nevoie de o expunere financiara prea mare pe acest teren: te poti descurca, ba chiar foarte bine, cu o tot mai mica expunere financiara. Daca a fost nevoie de o expunere mai mare la un moment dat pentru a pune mana pe teren, „dezintermediezi” si iar „dezintermediezi” apoi. Ceea ce se intampla de ani si ani.

Cititi mai multe in Romania Libera.

Comentarii

# Val date 26 November 2019 15:53 +5

Nenea,romanii au inteles:"Dragnea fura"!

# Procurorul date 26 November 2019 16:35 +15

Foarte adevărat ce spune dl. Șerbănescu. Dezarticularea României este în grafic, cu largul concurs al poporului român, devenit între timp doar o po******ție dezetnicizată, gata să sară în brațele oricui îi livrează o ciungă, un telefon mobil (cu acces la Facebook, evident), o mașină second hand și minciuna că îl consideră ”european”. Soluția salvatoare ține de domeniul sf-ului, dar alta nu există. Anume, ieșirea României din UE, renegocierea locului și rolului nostru în NATO, etatizarea industriilor strategice și deschiderea politică și economică către Rusia și China. Altfel, ”dulcea Românie” se va pulveriza, lăsându-i pe diasporenii iohaniști cu buza umflată, că li se ia cea mai mare plăcere a vieții lor, aceea de a vota cu nostalgia unei țări pe care n-au avut-o niciodată, din simplul motiv că atunci când trebuia să o construiască au dat, bărbătește, bir cu fugiții.

# Pintea date 26 November 2019 18:16 +8

Dar si investitiile straine din anii 2008 pe care le prezentati ca fiind ”mari”, cum or fi calculate? Practic, in ce s-a investit? In combinatele si fabricile cumparate pe nimic? Nu! In companiile de electricitate vandute la pret de mall? Nu! In cele de gaze? Nu cred! In cateva hoteluri? Aș! In autostrazile nefinalizate de companiile italiene care castiga licitatiile? Parca nu! Sigur s-a investit in ”industria textila” a altora, distribuita in mall-urile noastre. Si in produsele farmaceutice, ca de-asta avem farmacii si banci, banci si farmacii si tot asa. Probabil ca si investitiile astea sant inregistrate ”umflat” undeva ca sa țipe ăia, ”am facut investitii, am cheltuit bani!”. Am citit ca ENEL a cumparat compania de la statul roman cam cu 400 mil euro sau mai putin, angajandu-se sa faca ”investitii”pe care normal ca nu le-a facut. Dupa scandalul din Italia de acum cativa ani a hotarat sa vanda si a facut statului roman o oferta de cumparare de circa 2 miliarde euro!

# nae din dealul feleacului date 26 November 2019 18:32 +3

Bravo D-le Procuror ,ati pus punctul pe"i"!Iata ce spunea P.Tutea:"de ce am facut eu 15 ani de puscarie,pentru un popor de idioti;numai eu eram in stare de asa ceva".Brincusi:"v-am lasat saraci si prosti,va gasesc si mai saraci si mai prosti".Totusi,ce e de facut?Nu stiu,ma mai gindesc,sint hotarit sa actionez cum pot si cit pot de bine.

# DODI date 26 November 2019 22:26 +5

Această analiză se va cere a fi continuată peste 5 ani de ”domnie” a cretinului de la Cotroceni cel care, dacă până mai ieri era doar măscăriciul preferat al SRI, acum a devenit, cu acte în regulă, slugoiul perfect al nemțălăilor lui, inclusiv al celor care deși se dau austrieci sunt niște... nemți din est.

# Lechi date 27 November 2019 16:32 +6

Salut Diaspora a fost mentionata corect in articol. Am si eu ceva de adaugat ; Nu ma refer la toti , ca sant greu de. grupat in categorii ; Unii , au plecat amandoi parintii si au lasat copii si batrani in grija , ce mai , a statului. Scoala, sanatate , asistenta sociala, etc , provine de la stat, adica de la cei din tara si care platesc contributii la bugetul statului. De ce statul nu reglementeaza acest aspect ?

# Scepticul optimist date 19 January 2020 16:17 +1

Care stat? Cel confiscat, acaparat, subteranul? Statul de strâmb călărit de țeapănul agendei străine? La întrebarea „Noi unde am fost?” răspunsul e următorul: unii au au luptat, s-au bătut, și s-au ales cu scuipați și cu boli și cu zilele scurtate, cu viețile distruse. Iar alții au făcut ce fac și acum: tac și înghit.Mocnesc. Așteaptă să ne facă alții „revoluții”, „proteste” cu telefoanele aprinse deasupra capetelor de var. De-ar absenta cu toții, măcar o dată, și de la vot...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva