CIFRELE DEZASTRULUI DIN JUSTITIE – Doua treimi dintre judecatorii din Romania sfideaza legea. Analistul Radu Soviani prezinta catastrofa din Justitie: "In caile definitive, 67% dintre judecatori nu dau doi bani pe lege, 13% respecta selectiv legea si doar 20% o respecta integral. Am convingerea ca la acest rezultat contribuie lipsa reala a raspunderii magistratilor". La procurori "rezultatele sunt realmente groaznice"

Scris de: L.J.

12.05.2019 11:52
Vizualizari: 10820

Analistul economic Radu Soviani vine cu o statistica tulburatoare despre Justitia din Romania. Rezultatele unui model econometric privind proportia judecatorilor din Romania care respecta legea, gandit si aplicat de analistul economic Radu Soviani arata ca 67% dintre judecatorii din Romania nu dau doi bani pe lege. Alti 13% dintre judecatori inchid ochii cand vine vorba de aplicarea legii – pe principiul "nu am vazut, nu exista"iar restul de 20% dintre judecatorii romani ar aplica legea integral. Conform precizarilor analistului Radu Soviani, rezultatele, desi sunt preliminare, arata o imbunatatire in instante, dupa ce "SRI nu a mai acordat protectie tuturor magistratilor din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publica a protocoalelor".


Trebuie precizat ca rezultatele prezentate de Radu Soviani pe pagina sa oficiala soviani.com au fost obtinute pentru intervalul de referinta 2015-2019, iar cifrele de mai sus se refera judecata in calea apelului. Totusi, de semnalat este faptul ca in studiul sau, Radu Soviani isi exprima convingere ca rezultatul reprezinta si un efect al lipsei raspunderii magistratilor.

In analiza sa, Radu Soviani (foto 2) arata ca din modelul econometric aplicat ar putea fi extrase rezultate si in ce priveste proportia procurorilor care nu dau doi bani pe lege. Lucru pe care l-a si facut, insa subliniaza ca nu ar vrea sa faca publice rezultatele intrucat acestea sunt "groaznice": "Din model pot fie extrase rezultate si in ceea ce priveste proportia procurorilor care nu dau doi bani pe lege, dar deocamdata nu le fac publice, intrucat rezultatele sunt, realmente, groaznice, si incerc sa vad daca nu s-a strecurat o eroare esentiala".

Iata ce precizeaza Radu Soviani:

"In premiera va anunt ca lucrez la un model econometric privind proportia judecatorilor din Romania care respecta legea. Rezultatele intermediare ale modelului imi indica faptul ca 33% dintre judecatori respecta legea integral, 17% mai inchid ochii si respecta selectiv legea, iar 50% nu dau doi bani pe lege.

Modelul include sentinte in fond si in calea definitiva de atac. In ceea ce priveste calea definitiva de atac, aflata in atentia speciala a SRI, care si-a subordonat institutiile din justitie, situatia este mult mai rea: mai putin de 20% dintre judecatori respecta legea integral, 13% mai inchid ochii si respecta selectiv legea, iar 67% dintre judecatorii din caile definitive nu dau doi bani pe lege. In model am folosit ca variabila dummy subordonarea instantelor de fond sau din calea definitiva fata de SRI, prin protocoale. Economistii stiu ca variabilele dummy sunt folosite in analiza econometrica a seriilor de date pentru a indica prezenta foarte improbabilului, precum razboiul. Nu am gasit o variabila dummy mai buna decat protocoalele ticaloase cu SRI.

Modelul, care desigur este criticabil macar pentru motivul ca pana la el nu a mai existat o modelare econometrica a judecatorilor care nu dau doi bani pe lege in Romania si nu exista pana la el o referinta, foloseste o metodologie relativ noua ,,bucket approach” care in alte studii a reusit sa estimeze rezultate care nu au putut fi estimate prin metodele clasice. Spre exemplu in cazul estimarii multiplicatorului fiscal, abordarea narativa si bucket approach a reusit sa estimeze rezultate chiar si pentru economia Romaniei, desi seriile de date sunt grav distorsionate. (...)

Ca orice model care foloseste instrumente statistice, derivat dintr-o abordare narativa, si modelul creat de mine este criticabil si prin prisma intervalului de referinta ales (2015-2019), dar rezultatele preliminare indica o sensibila imbunatatire in instantele civile, dupa ce SRI nu a mai acordat protectie tuturor magistratilor din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publica a protocoalelor. Am convingere ca, odata ce vor fi lustrati si primii furnizori/colaboratori din justitie ai SRI de catre CNSAS, ponderea judecatorilor care nu dau doi bani lege se va reduce. (...)

Concluziv, primele rezultate imi arata ca, in caile definitive, 67% dintre judecatori nu dau doi bani pe lege, 13% respecta selectiv legea si doar 20% o respecta integral. Am convingerea ca la acest rezultat contribuie lipsa reala a raspunderii magistratilor. Vestea buna este ca totusi, 20% dintre judecatori o respecta, integral. (...)

Later edit:

In Romania sunt aproximativ 4500 de judecatori. Intaresc rezultatele preliminare ale studiului:

Un judecator de la Cluj – Cristi Danilet (foto 1). Daca l-am intreba ce se intampla in situatiile cand la motivare is da seama ca a gresit solutia, greu am gasi un alt raspuns decat ca nu da doi bani pe lege, din moment ce a pronuntat o solutie gresita:


Un alt judecator, dintr-o alta instanta, judecand pe exceptii si care nu intrase pe fond ,,Oricum ar fi, noi trebuie sa dam termen, pentru ca noi avem doua apeluri, si nu stiu cum le resping”.

Un alt judecator, dintr-o alta instanta si care se ghideaza si promoveaza mesajul:,,cunoaste legea ca sa stii cum sa o incalci”. (...)

*Cititi aici in continuare dezvaluirile facute de analistul economic Radu Soviani

Comentarii

# Baran Gheorghe date 12 May 2019 14:37 +13

67%+13%=80% nu respecta si 20 %respecta. Exact procentele din principiul Pareto dar pe invers. Eu sustin aceasta statistica. Doar 20 % dintre magistrati merita aceasta profesie. Exact asta am spus mereu . Restul de 80% sunt rusinea sistemului Judiciar din Romania. Legea trebuie interpretata si aplicata , indiferent daca magistratului ii place sau nu . Cetatenii stiu ca sunt si magistrati care si-au recunoscut vinovatia.

# Puah ! date 12 May 2019 19:20 0

Astea's bezele curate! Stati sa vedeti "ati castigat cam multe procese,dle. avocat, ... cam multe.Cred ca a venit vremea sa pierdeti. Nu cred, sunt sigura", "o sa vedeti dvs. ce pedeapsa o sa-i trag eu inculpatului", "pana va ia mama dracului..","s'o stiti de la mine, si nu-mi pasa ca sunt inregistrata :niciun judecator, da' niciunul nu verifica dosarul la incuviintarea executarii silite, .. si de asta nu mai pot eu (se discutau neregulritati in cadrul desfiintarii incheierii de executare)". Pe inregistratelea si pe postate.

# Vasile date 13 May 2019 06:13 0

Nu se mai respecta decizii ale Curtii Const, daramite cele ale ICCJ, .. Ca sa nu mai scriim de tot felul de inginerii juridice

# Ioana M date 12 May 2019 15:46 +1

Ce ziceti de categoria: nu dau doi bani pe probe/expertize ?

# Statu-Palma-Barba-Cot date 12 May 2019 16:45 +4

Mici oservatiuni si concluziuni urmare a datelor statistice ale d-lui Sovoani privind justiția. 1) "Mai puțin de 20% dintre judecători respecta integral legea" e o afirmație în perfecta concordanță cu încrederea populatiei în justiție aflata în plaja de 16- 24%. 2) 80% dintre judecători nu respecta legile parțial sau în totalitate, adică sunt infractori. 3) Dacă afirmația (2) este adevărată rezulta ca infractorii romanistani sunt judecați de niște infractori mai ticăloși ca ei. Dacă pct.1;2;3 sunt adevărate rezulta următoarele mici concluziuni: a) 80% dintre judecători ,un procent și mai mare(încă necunoscut)de procurori,un număr(necunoscut )de ofițeri din serviciile secrete, au transformat România în Romanistan. b) Daca (a) este adevărat ,nu suntem departe de situația grava în care oamenii își vor face singuri dreptate, trecând de la insubordonare civica la anarhie cu toate consecințele catastrofale ce decurg din asta. In final , respectele mele pt. 20% dintre judecătorI.

# Edelweiss - Prophet - Analist fără de mecanism date 12 May 2019 19:24 +5

EGZAC! :P Taman cum grăiam și Io*: 80 la sută din juzi și 90 la sută din porcușori ar trebui să fie convocați în cadru oficial. să li se mulțumească formal pentru activitatea desfășurată, să li se confere A TREIA CIZMĂ-N KUR și să fie trimiși la cules șparanghel în Jermania. N-am avut mecanismul de sondare al sovianului dar pe baza experiențelor mele judiciare și pe baza unui simț analitic și de predicție impecabile, am enunțat aceleași procente: 80% din instanțe și 90% din parchete sunt Putregai curat, sunt Metastaze judiciare ajunse în faza terminală.

# Zah Ioan date 12 May 2019 21:10 +1

Statistica ar trebui trimisa obligatoriu la ICCJ, CSM, Guvern, Presedintie, Parlament.

# Faracatuse date 13 May 2019 00:05 +1

Hehehe, la galere nene!! La galere cu totiii!!

# Valter Cojman date 13 May 2019 06:04 +1

Astea e "justitea" pe care o apara IohaniSS, PNL, USR+PLUS, PMP si fascistii drogati #rezist din SA-ul (batalioanele de asalt) lui IohaniSS.

# anrmona date 13 May 2019 08:33 0

La ce baza legislativa, jurisprudentiala si de personal din sistemul judiciar a aplicat Soviani modelul sau econometric de se exprima cu atata lejeritate? Sper ca pricepe economie mai mult decat drept!

# DOREL date 13 May 2019 11:49 0

Mai draga, poate nu ai aflat ca deja exista softuri care "rezolva" probleme de drept cu acuratete superioara omului asa ca, este foarte posibil ca Soviani sa aiba dreptate cu matematica in mana! Si b), pana la urma, trebuie sa recunoastem ca sunt lucruri pe care le mai stiam si noi! Parerea mea..

# anrmona date 15 May 2019 08:27 0

Mai draga,atunci sa se foloseasca softurile care rezolva probleme de drept cu acuratete superioara omului asa cum zici si s-a rezolvat problema justitiei in Romania si in lume!

# Ureke date 13 May 2019 15:36 0

Ei - acum vreti si explicatii metodologice ! Numai judecatorii sunt obligați sa mortiveze. Si anume foarte riguros ! Soviani e scutit . ECONOMETRIA e o metodologie de analiza aproximativa si estimare intuitiva a evolutiilor economice - cum Doamne iarta-ma poti evalua profesionalismul si etica unor magistrati cu ea ? Dar desigur ofticosi care si-au dorit probabil sa devina judecatori si nu le-a iesit sunt destui - de-aia si o asa incantare manifesata in forul la adresa sovianului. Sunt insa de acord cu Dniletz - ar fi mult maibine daca judecatorii ar avea obligtia - si dreptul - de a pronunta solutia doar cand motivarea scrisa este gata. Deliberarea ar avea atunci ca obiect inclusiv fiecare fraza a motivarii scrise si ar oferi probabil opere final mult mi convingatoare. S-ar iesi cumva din clestele asa numiti CELERITATI care ne-a ramas mostenire de pe vremea lui Ceausescu. Dar desigur ar trebui inventate si niste parghii pentru ca motivarea / pronuntare sa nu se dea dupa un an.

# ca(ta)lina date 13 May 2019 12:11 +1

Radule, legea exista, exista si articole de raspundere (prost concepute, prost votate prost intate in vigoare Schimbati-l pe etejoru, ca ala viseaza nu ai "interpretari diferite" ... . PS Pe ce pui pariu ca in 2 ani vor reinvia interceptarile, mandatele si alte forme de protocolae, da' mai cuy perdea, alambicat formulate si in interersul omenirii ? Si stii de ce? Fiindca este cel mai ieftin, si asa pot baga banii in buzunar seviciile !

# Ioan Barbatei date 13 May 2019 13:24 0

CU ASEMENEA MASKRICI, NU E DE MIRARE!!! E PENIBIL ACEST PSEUDO-MAGISTRAT...

# Porcuror sef date 13 May 2019 14:18 0

Roagă-te la DAumnezeu să nu ai nevoie de medicină sau justiție. Mare parte dintre ei se cred dumnezei așa că legea nu contează . Oaltă statistică interesanta ne-ar arăta câti procurori sau judecători provin din milițieni reșapati numiti cu delegatie de mister Petrov.Aberația cu procurorul magistrat ne-a costat și ne va costa teribil de scump.Olege a lustrației ar trebui să apară repede și să-i elimine pe magistratii protocoalelor.Apoi ofițerii ascunși precum și masoni artffebui eliminași din sistem.

# Justitia a fost facuta Tarcea-parcea de Basescu ! date 13 May 2019 17:33 +1

Nu zic bine mei Stanciu , mei Kovesi ? :-*

# Cornelia date 22 March 2020 01:16 0

Magistatii se cred dumnezei! Nu au nicio treaba cu legea! Ce probe? Ce expertize? O pierdere de timp! ... Raspunderea magistratilor , cat mai curand!...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii