CIMITIRUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII – Judecatorii din CSM ingroapa rand pe rand demersurile care pot devoala amploarea actiunilor de teroare si politie politica la care au fost supusi romanii si magistratii in ultimii ani. Dupa ce au reusit sa tergiverseze verificarile privind mandatele de siguranta nationala date de ICCJ, judecatorii din CSM fac la fel si cu analiza ceruta de Gabriela Baltag si Evelina Oprina pe dosarele fabricate de DNA vizand magistrati, cetateni si societati comerciale

Scris de: George TARATA

21.02.2020 13:25
Vizualizari: 4776

Sistemul opresiv care a terorizat romanii ani in sir cu arma catuselor si a dosarelor fabricate se poate baza fara probleme pe Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa cateva episoade sporadice in care a lasat impresia ca ar dori sa se afle cu adevarat ce s-a intamplat in ultimii ani in Romania, CSM revine la practicile vechi, blocand orice demers care ar putea devoala amploarea actiunilor de teroare si politie politica la care au fost supusi romanii si magistratii. Grav este ca aceasta opozitie pentru aflarea adevarului nu vine din partea procurorilor din CSM, de la care ne-am fi asteptat la o asemenea atitudine, ci din partea judecatorilor din Consiliu. Dupa ce au reusit sa tergiverseze declansarea verificarilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie privind modul in care au fost emise in perioada 2014-2018 mii de mandate de siguranta nationala impotriva magistratilor, judecatorii din CSM au reusit sa stopeze pentru moment si efectuarea unei analize referitoare la dosarele fabricate de DNA impotriva magistratilor, cetatenilor si societatilor comerciale.


 

Sectia pentru judecatori a CSM a discutat in sedinta de joi, 20 februarie 2020, solicitarile formulate chiar de catre doi dintre membrii Consiliului privind efectuarea unei analize a dosarelor instrumentate de DNA vizand magistrati, cetateni si societati comerciale incepand cu 2014 pana in prezent (click aici pentru a citi). Este vorba mai exact despre solicitari ale judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina, reprezentantele tribunalelor in Consiliul, care au propus, in 10 ianuarie 2020, ca Sectia pentru judecatori a CSM sa ceara de la instante date despre dosarele instrumentate de DNA in ultimii sase ani.

 

Concret, in cazul dosarelor cu magistrati, potrivit solicitarii formulate de Baltag si Oprina, curtile de apel din tara si Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi urmat sa transmita CSM date in care sa indice:

-cauzele DNA inregistrate pe rolul acestor instante vizand magistrati;

-numarul magistratilor vizati de aceste dosare, distinct pe judecatori si procurori;

-infractiunile care au facut obiectul dosarelor, masurile preventive si/sau metodele speciale de supraveghere sau cercetare dispuse cu privire la magistrati in aceste dosare si perioadele pentru care au fost dispuse;

-solutia definitiva pronuntata in fiecare dosar in parte;

-temeiul legal in cazul solutiilor de achitare, de incetare a procesului penal dispuse in cursul judecatii, dar si in cazul solutiilor judecatorului de camera preliminara in fiecare dosar in parte.

In ceea ce priveste cetatenii si societatile comerciale, aceleasi date ar fi urmat sa fie trimise de curtile de apel din tara, de Inalta Curte, dar si de tribunale.

 

Frana chiar din CSM


Demersul nu a fost insa tocmai bine primit in Consiliul Superior al Magistraturii. Dovada este ceea ce s-a intamplat in sedinta de joi, 20 februarie 2020, cand s-a reusit tergiversarea declansarii acestei analize, una cat se poate de benefica in opinia noastra.

Modul in care s-a reusit ingroparea pe moment a propunerii judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina este deja cunoscut: prin discutii sterile referitoare la procedura, membrii CSM care au luat cuvantul incercand sa acrediteze ideea ca de fapt ei doresc declansarea acestor analize, insa exista probleme de competenta. De vorbit nu au vorbit foarte multi judecatori din CSM. Cu exceptia Gabrielei Baltag si Evelinei Oprina, care si-au sustinut initiativa, a mai luat cuvantul, evident, tripleta Bogdan Mateescu-Mihai Balan-Andrea Chis, primii doi cu voci grave si “apasate”, a treia cu un ton ceva mai nervos, dar toti invocand fel de fel de probleme de procedura si competenta a Sectiei pentru judecatori. Nu va vom prezenta discutiile din CSM, intrucat de aceasta data noi am pierde timpul transcriindu-le, iar dumneavoastra citindu-le.

Cert este ca cei care doresc sa ingroape sau cel putin sa tergiverseze demersul judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina au avut castig de cauza. Iar din modul in care s-a votat observam ca pe langa cei trei care macar si-au asumat pozitia public si nu s-au ascuns – ne referim la Bogdan Mateescu, Mihai Balan si Andrea Chis – au existat alti membri ai Sectiei pentru judecatori care nu au scos niciun cuvant in sedinta, dar care in final au pus umarul la tergiversarea efectuarii analizei, fie votand impotriva, fie anulandu-si votul.

Astfel, la final s-a decis ca solicitarea privind realizarea unei analize pe dosarele deschise la DNA vizand cetateni si societati comerciale sa fie discutata in Plenul CSM, acolo unde cel mai probabil propunerea va fi respinsa, in conditiile in care vor vota si procurorii din Consiliu, care impreuna cu Mateescu, Balan, Chis si ministrul Justitiei, posibil si alaturi de alti judecatori din CSM, au majoritate. Decizia de trimitere a analizei pe dosarele DNA instrumentate cetatenilor si societatilor comericale a fost luata cu 6 voturi “pentru”, 4 “impotriva” si un vot nul: “Competenta de a se pronunta asupra solicitarii doamnelor judecator GABRIELA BALTAG si EVELINA OPRINA, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nr. 553/2020 apartine Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. (6 Da, 4 Nu, 1 Nul)”.

Cat priveste partea din lucrare vizand dosarele DNA deschise magistratilor, aceasta a fost amanata, urmand ca realizarea unei asemenea analize sa fie discutata intr-o viitoare sedinta. Decizia a fost luata cu 5 voturi “pentru”, 4 voturi “impotriva” si 2 voturi “nule”: “In ceea ce priveste solicitarea doamnelor judecator GABRIELA BALTAG si EVELINA OPRINA, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nr. 554/2020, Sectia pentru judecatori, avand in vedere dispozitiile art.27 alin.(3) din Legea nr.317/20104, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art.17 alin.(5) din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, adoptat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.1073 din 03.12.2018, a hotarat inscrierea punctului sus-mentionat pe ordinea de zi a unei sedinte viitoare. (5 Da, 4 Nu, 2 nule)”.

 

Verificarea pe mandate, bagata sub pres


Trebuie sa spunem ca nu mai tarziu de saptamana trecuta, in 13 februarie 2020, judecatorii din CSM au blocat, pentru moment, un alt demers extrem de necesar care ar putea contribui la conturarea unui tablou al anilor de represiune. Asa cum Lumea Justitiei a prezentat deja in articolul “Mandatele de siguranta raman sub cheia lui Corbu”, Sectia pentru judecatori a CSM a amanat declansarea unor verificari cerute de aceleasi Gabriela Baltag si Evelina Oprina privind modul in care, in perioada 2014-2018, Inalta Curte a emis mandate de siguranta nationala vizand magistrati.

Solicitarea judecatoarelor Baltag si Oprina a fost trimisa la o comisie a CSM, unde probabil sa fie respinsa sau ingropata. Desigur, si in acest caz membrii CSM s-au declarat de acord cu un asemenea control, pretinzand ca nu au nimic de ascuns, insa in final au dat un vot care nu face altceva decat sa tergiverseze controlul la ICCJ pe modul in care s-au dat pe banda rulanta mandate de siguranta nationala pentru interceptarea si supravegherea magistratilor (click aici pentru a citi).

 

* Cititi aici solicitarile judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina privind realizarea unei analize pe dosarele instrumentate de DNA impotriva magistratilor, cetatenilor si societatilor comerciale


* Cititi aici solicitarea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina privind declansarea unor verificari la Inalta Curte privind modul in care s-au emis mandatele de siguranta nationala vizand magistrati

Comentarii

# A revenit teama. Ascund, reinterpreteaza, malaxeaza ADEVARUL date 21 February 2020 14:07 +11

Metamorfoza e aproape completa. Inca putin si o sa avem din nou ceea ce romanii credeau ca a disparut in 1989: Dictatu...!

# N.M date 21 February 2020 16:23 +1

parerea mea ca toate sunt numai facaturi, smecheri, astazi propui tu si resping eu, maine propun eu si respingi tu, si tot asa pe banii nostri. cu privire la aceasta sectie CSM eu nu cred doar ca sunt niste pungasi

# Sectia procurori de la CSM trebuie batuti cu parul , date 21 February 2020 16:31 +1

parerea mea . Apoi cei de la DNA si SRI , trasi pe roata! Ba , nici securitatea nu-si permitea sa faca atatea nelegiuiri "la vedere" ! Spurcaciunile trebuie inlaturate, total ! :o

# fost judecator date 21 February 2020 16:33 +7

Nu este posibil sa numesti presedinte la ICCJ o judecatoare de la judecatoria Murgeni 2 ani si apoi la Sectorul 1 inca 2 ani si gata cu magistratura, in rest sef de personal la MJ si dupa preluarea de catre CSM a serviciului resurse umane de la MJ, sef la personal la CSM si apoi secretar general CSM, care nu echivaleaza cu gradul profesional de judecator de tribunal sau curte de apel, apoi mai este cercetata 4 ani si suspendata pentru favorizarea infractorului, tipa e omul sistemului, a rezolvat multe la personal, transferuri, numiri, detasari, examene de grad si intrare in magistratura, altfel nu se explica.Notiunea de stat de drept este calul troian cu care serviciile secrete si politicienii care fac jocurile strainatatii, pun pe butuci intreaga tara, intreaga economie, nu s-a recuperat nimic, doar arestari si condamnari si eliberari, vendeta politica doar,eu am sustinut si cat am fost judecator, serviciile secrete trebuie desfiintate, trebuie mentinute numai la nivelul Armatei.

# tipa date 21 February 2020 17:42 +1

Analiza dosarelor vizand cetatenii si societatile comerciale sunt tot de compententa sectiei pt judecatori pt ca vizeaza in final abuzurile sau ilegalitatile savarsite de magistrati ce au generat abuzuri si ilegalitati cetatenilor etc.Pe de alta parte conform art. 30 din legea CSM sectiile din oficiu apara judecatorii de imixtiuni in activitatea profesionala.Aici se va analiza in ce masura alte institutii precum DNA ,SRI au interferat in activitatea judecatorilor si implicit au avut ca rezultat abuzuri savarsite impotriva cetatenilor , firmelor .Verificand imixtiunile sectia poate constata daca este cazul si unde este cazul inclusiv abuzurile judecatorilor. Conform art. 39 pct. 12 din Regulamenta pt a lua masurile legale impotriva judecatorilor trebuie sa constate abuzurile, fiind deschisa inclusiv aceasta cale in conditiile legii 303. Deci sectia pt judecatori a CSM are multe temeiuri legale pt a admite cererile lui Baltag si Oprina.

# tipa date 21 February 2020 17:53 +1

Sunt de notorietate imixtiunile sri , dna in activitatea judecatorilor.Sectia pt judecatori se poate sesiza din oficiu si analizeaza toate dosarele de unde vrea de pretutindeni. Cu ocazia analizei poate constata si abuzurile savarsite de judecatori ce au afectat cetatenii, firmele etc.Analiza poate devoala toate abuzurile si informatiile ce se tin ascunse.

# si atunci membrii date 21 February 2020 19:25 0

sunt strigoii cimitirului superior al magistraturii ? si daca va scapa Corbu cașul la adierile lui Vulpenski ?

# fost judecator 2 date 21 February 2020 23:00 +5

Cu-i nu-i place, nu are decât să nu citească! Nu stau la îndoială și mă grăbesc să vă spun că CSM-ul a preluat întreaga structură coruptă de Resurse Umane, în care activa și una care se lauda că este sora fostului procuror din completul Ceaușescu, mai vechii angajați ai acestei structuri, pensionați și reangajați pentru că trebuiau să facă jocurile de interese, conduceau de fapt acest CSM unde judecătorii aveau un președinte doar un an în care nu putea face nimic și se rotea și venea altul, iar membrii erau urmăriți, supravegheați, iar acolo nu candida oricine decât cine se dorea.România este un STAT MAFIOT! JUSTIȚIA ARE JUDECĂTORI TINERI CLONAȚI NORMATIV, CARE NU VĂD REALITATEA JURIDICĂ ȘI SOCIALĂ, DAR CARE SE APLECĂ CÂND TREBUIE, IAR CÂȚIVA CARE SE CRED INDEPENDENȚI ȘI INAMOVIBILI SUNT EXCLUȘI DIN MAGISTRATURĂ.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii