CINE SI DE CE NU VREA TESTELE RAPIDE IN SCOLILE DIN ROMANIA? – Testele COVID-19 pe baza de saliva - solutie salvatoare in UE, marul discordiei intre oficialii romani. Testare in masa cu teste rapide pe primul loc in Franta si Austria

Scris de: L.J.

11.04.2021 10:27
Vizualizari: 4007

Ministrul Educatiei solicita teste rapide pe baza de saliva pentru detectarea cazurilor de COVID-19 in randul elevilor, dupa ce in ultimele doua luni de scoala au fost folosite mai putin de 2% din testele antigen rapide nazofaringiene disponibile. Ministrul Sanatatii raspunde ca nu are baza legala sa achizitioneze aceste teste pentru institutiile de invatamant. Vicepremierul asteapta validarea testelor de catre Institutul National de Sanatate Publica, iar INSP tine sa explice ca Romania se raporteaza la documentele UE si ca in documentele UE definitia de caz pentru testele de COVID-19 nu acopera si testele pe baza de saliva.


 

In tot acest timp, in care autoritatile romane arunca pisica testelor COVID-19 dintr-o ograda in alta, alte state membre UE nu au nicio problema in a derula campanii de testare in masa folosind teste rapide pe baza de saliva in lupta contra SARS-CoV-2.


Autoritatile romane isi paseaza mingea deciziei privind folosirea testelor rapide pe baza de saliva


Europa se confrunta cu al treilea val al pandemiei de COVID-19. Pe langa campania de vaccinare si restrictiile specifice, tarile europene anunta campanii de testare in masa folosind teste rapide, inclusiv non-invazive, pe baza de saliva, in lupta contra pandemiei.


Si in Romania, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a cerut teste rapide pe baza de saliva pentru testarea elevilor la revenirea din vacanta, dupa modelul altor tari europene. Dar oficialii romani continua sa isi pasese mingea asumarii deciziei de la o institutie la alta.


Dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, raspundea ca institutia pe care o conduce nu are baza legala sa achizitioneze teste rapide pentru scoli, vicepremierul Dan Barna asteapta validarea INSP-ului pentru a lua o decizie in privinta folosirii acestor teste in scoli si gradinite.


Noi nu suntem impotriva si vreau sa fiu foarte clar. In masura in care INSP-ul va spune da, aceasta testare e una corecta, care functioneaza si poate fi folosita, automat dupa aceea dam drumul acestei testari. Si eu imi doresc, cum incepe scoala sa avem acest mecanism de testare prin care sa ne asiguram ca nu mai ajungem in situatia ca anumite clase sa fie inchise”, a declarat vicepremierul Dan Barna la Digi24, care spera ca validarea testelor din partea INSP va veni in urmatoarele zile.


Pe de alta parte, INSP-ul asteapta modificarea definitiilor pentru testele si proba folosita in testele COVID-19 din documente UE inainte sa se pronunte in privinta testelor rapide pe baza de saliva.


Tipul de teste si tipul de proba care sunt utilizate in confirmarea unei infectii cu virusul Sars-CoV-2 este o componenta esentiala din definitia de caz, nu din metodologia de supraveghere in integralitatea sa. Definitia de caz utilizata in Romania tine cont de definitia de caz existenta la nivelul tuturor statelor membre UE. Cel putin deocamdata, la nivelul UE nu s-a produs o modificare a definitiei de caz care sa ia in calcul tipul de proba saliva”, a explicat Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.


Intre timp, chiar si fara modificari de definitii de caz, alte state membre UE deruleaza campanii de testare in masa folosind teste rapide pe baza de saliva, pentru protejarea populatiei si stoparea pandemiei de COVID-19.


Testare in masa cu teste rapide pe baza de saliva in Austria


In plina carantina regionala, guvernatorul landului austriac Burgenland, a anuntat la sfarsitul lunii martie ca va demara o campanie de testare in masa in perioada sarbatorilor pascale. Guvernatorul Hans Peter Doskozil a declarat ca va testa gratuit intreaga populatie a tinutului cu teste rapide non-invazive pe baza de saliva. Acesta a mentionat ca au fost comandate 300.000 de teste rapide pe baza de saliva care vor fi distribuite tuturor locuitorilor din landul austriac.

"Fiecare dintre propriile noastre actiuni pot ajuta la controlul pandemiei, pe de o parte, si la transformarea pandemiei intr-o spirala negativa, pe de alta parte", a spus Doskozil, considerand testarea in masa cu teste rapide pe baza de saliva o solutie la indemana pentru controlul raspandirii noului coronavirus.


Teste rapide pe baza de saliva in scolile franceze inca din februarie


Franta a aprobat inca din februarie inlocuirea testelor rapide antigen cu cele non-invazive pe baza de saliva pentru testarea saptamanala a elevilor.

Categoria prioritara sunt copiii scolarizati pentru a identifica, fara a-i deranja prea mult, cazurile pozitive cu scopul de a prezerva si proteja scolile, care dorim sa ramana deschise cat mai mult timp posibil”, anunta in februarie ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran.

Oficialul francez a mentionat ca decizia a fost luata pentru a nu ii perturba prea mult pe cei mici si a evita introducerea de betisoare in fosele nazale.

Astfel, incepand cu mijlocul lunii februarie, autoritatile franceze au efectuat in medie 200.000 – 300.000 de testari saptamanale in randul scolarilor folosind teste rapide pe baza de saliva.


Sursa foto: midilibre.fr

Comentarii

# VIKY date 11 April 2021 12:51 +127

Dar baza legala sa ingraditi drepturile si libertatile, ati avut?. Dar baza legala pentru RECOMANDARILE OMS (Organizatia Monstrilor Satanisti), ati avut?. Dar pentru evacuarea spitalului Foisor a pacientilor proaspat operati, ati avut?. Dar baza legala pentru incalcarea Constitutiei si legilor tarii, ati avut?. Dar pentru inmormantarea decedatilor ca animalele in saci si fara preot, ati avut baza legala?. Dar pentru amenzile populatiei care sunt neconstitutionale, ati avut baza legala?. Dar pentru protocoalele semnate de medici pentru tratamentul "covid" experimental, ati avut?. Dar baza legala pentru "vaccinurile" care sunt in faza de experiment pana in 2023, ati avut?. Dar pentru cheltuirea a sute de milioane de euro pentru spitalele suport covid, si care stau inchise, folosindu-se spitalele care puteau salva mii de vieti a pacientilor cronici, ati avut?. Dar pentru interzicerea bolnavilor cronici la operatii si tratament un an de zile, ati avut baza legala, nazistilor?.

# maxtor date 12 April 2021 00:22 -1

"de ce ai bunico dintzii asa mari?!-ca sa te TESTEZ mai bine!"

# RADU Marius date 12 April 2021 07:04 +68

Lăsați-ne copiii în pace!

# VIKY date 12 April 2021 08:31 +95

Șoc si groaza!!!. Ieri, fostul ministru-turist Tataru, declara: "Vaccinarea copiilor este obligatorie. Parintii care refuza vaccinarea, vor fi decazuti din drepturi, iar copiii vor fi plasati la alt tutore". Bravo romani!. Dupa ce v-au "aranjat" bunicii si parintii in saci de gunoi, veti ramane si fara copiii. Mai stati in case, ca "autoritatile" au grija de voi, sa va conduca...pe ultimul drum.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii