CLASARE FARA SPECTACOL MEDIA – DNA a inchis dosarul cu fapte de spalare de bani, fals si folosirea influentei in care a fost pus sub urmarire penala europarlamentarul Laurentiu Rebega. Procurorii au avut nevoie de patru ani ca sa isi dea seama ca “fapta nu este prevazuta de legea penala” si ca “nu exista probe”. Daca in 2015, DNA a facut mare spectacol cu punerea sub acuzare a lui Rebega, clasarea a fost aruncata la finalul comunicatului prin care se anunta inceperea urmaririi penale

Scris de: B.G.

07.04.2019 11:34
Vizualizari: 4822

Un nou dosar lucrat “ca la carte” de DNA a fost clasat chiar de catre DNA. Este vorba de cauza in care parchetul anticoruptie a dispus in 8 ianuarie 2015, pe vremea in care era condus de marea Laura Kovesi, efectuarea urmaririi penale fata de europarlamentarul Laurentiu Rebega (foto) pentru folosirea influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, instigare la spalare de bani, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.


Clasarea a fost data la 1 februarie 2019 si anuntata doua luni mai tarziu, 1 aprilie 2019, dar nu printr-un comunicat de presa, asa cum s-a intamplat la momentul in care au fost facute publice acuzatiile, atunci cand parchetul a facut un adevarat spectacol media. Mai exact, clasarea a fost anuntata printr-un simplu update la comunicatul din 8 ianuarie 2015, care evident ca nu se mai afla pe prima pagina a site-ului DNA, ci undeva in arhiva de comunicate.
Rebega a fost acuzat de DNA ca ar fi primit de la administratorul unei societati comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenta pe care si-a manifestat-o ca vicepresedinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Rurala, influenta perceputa ca fiind reala asupra unui functionar din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Procurorii DNA au avut nevoie insa de patru ani ca sa isi dea seama ca n-au probe impotriva lui Rebega, astfel ca au dispus clasarea in baza art. 16 alin 1, lit. b) din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala” si in baza art. 16 alin 1, lit. c) din Codul de procedura penala - “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

Iata updateul facut de DNA la finalul comunicatului din 8 ianuarie 2015, existent undeva in arhiva de pe siteul parchetului:

“La data de 01 februarie 2019, procurorii anticoruptie au dispus fata de Rebega Constantin-Laurentiu solutia clasarii, conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevazuta de legea penala….”) si c (“nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”) din Codul de Procedura Penala.

Cu privire la infractiunile prev. de art. 13 din legea 78/2000, instigare la spalare de bani, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals, presupus a fi fost savarsite de suspectul Rebega Constantin Laurentiu, retinem ca materialul probator dovedeste existenta unei legaturi intre acesta si inculpatii trimisi in judecata prin rechizitoriul 487/P/2014, mediatizat prin comunicatul http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=5834, insa nu poate constitui o baza pentru emiterea unei solutii de trimitere in judecata.
Cu privire la aceste infractiuni, probatoriul aflat la dosarul cauzei nu dovedeste ca acesta ar fi determinat activitatea ilicita de obtinerea a unor sume de bani prin incheierea de contracte fictive de prestari servicii”.

Trebuie amintit ca in
21 martie 2019, cu cateva zile inainte de a clasa aceasta cauza, DNA l-a trimis in judecata pe europarlamentarul Laurentiu Rebega, in prezent membru Pro Romania, partid condus de fostul premier Victor Ponta, pentru presupuse infractiuni cu fonduri europene si spalare de bani. (click aici pentru a citi).

 

Comentarii

# Experienta fostei sefe a DNA se vrea CLONATA la NIVELUL UE? date 7 April 2019 13:43 +6

SUCCESURI !!!! Ce s-ar intampla daca persoane Europa vor pati ce-au patit cele din Romania ??? Oameni su afaceri profitabile demnitari/functionari ai altor state si/sau ai UE... Cine va incasa "meritele" in cazul unor erori care produc prejudicii nu numai materiale!?? Se va rasfrange si asupra sustinatorilor... de ieri/azi/maine!?? Calculele politice/economice ale sustinatorilor de azi, fie ei politicieni pesoane, partide,state... vor conduce la pierderi de credibilitate permanente!?

# DODI date 7 April 2019 18:49 +2

Citind corect, printre rânduri sau de la coadă la cap, informația exact este următoarea: europarlamentul s-a conformat ordinelor primite pe linie de serviciu și a trecut în tabăra SIE, respectiv la adunătura descoperiților care au fost obligați să treacă pe față la partidulețul lui ponta.

# Petcu Lucian date 7 April 2019 14:07 +2

DE ce cei indreptatiti (min.de justitie,coalitia de la guvernare) nu fac publice in Europa ori in cadrul parlamentului european prin publicatii,fituici individuale e.t.c cu riscul unor cheltuieli suplimentare,toate aceste abuzuri facute de D.N.A.DE ce le este frica si asa sunt criticati si huliti

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii