18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CLOTILDE ARMAND RISCA SOARTA LUI MAZARE – Daca ar mai fi pe scaunul de judecator suprem, Ionut Matei ar arunca-o direct la Targsor pe primarita Sectorului 1. Pentru fapte similare celor petrecute la Primaria Sectorului 1, fostul edil al Constantei Radu Mazare a primit 9 ani si 10 luni inchisoare cu executare in dosarul Polaris. Contractul primaritei Armand cu REBU SA prevede un tarif de 4 ori mai mare decat cel pe care DNA l-a stabilit ca fiind corect (Documente)

Scris de: E.D. | pdf | print

11 August 2021 17:24
Vizualizari: 6943

Orase diferite, ani diferiti, primari diferiti, fapte “identice”, daca ar fi sa ne luam dupa Directia Nationala Anticoruptie! Contractul parafat in starea de alerta de primarita Sectorului 1 Clotilde Armand pentru servicii de salubritate poate ajunge cat de curand pe masa procurorilor DNA pentru a fi investigate sumele prevazute in contractul de salubritate pe care edilul l-a incheiat cu RER Ecologic Service Bucuresti Rebu SA, si care se ridica la o valoare totala de 12,9 miloane lei/luna.


 

Sustinem aceasta bazandu-ne pe calculele procurorilor DNA care arata ca pentru tona de deseuri colectate de compania RER Ecologic Service Bucuresti Rebu SA in baza contractului incheiat cu Clotilde Armand ar trebui sa se perceapa un cost de 118 lei/tona si nu 520 lei/tona cat este prevazut in contract.


Ana Dana matematiciana


Calculul este simplu, actualizat, si explicat in detaliu de insasi procuroarea Ana Dana, care pe vremea cand era la DNA (inainte sa se duca de-a dreapta Laurei Codruta Kovesi la Parchetul European) a statuat care ar trebui sa fie suma maxima pentru fiecare tona de gunoi colectata.

Rationamentul de calcul al procuroarei Ana Dana, imbratisat chiar si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, se regaseste in rechizitoriul din 7 decembrie 2015 (vezi facsimil 1), prin care s-a dispus trimiterea in judecata a edilului Constantei Radu Mazare sub acuzatia ca tariful de 162 lei/tona pe care il practica Polaris M Holding SRL, compania de salubritate contractata pentru curatenia in Constanta de catre Mazare, a fost supraevaluat, acesta trebuind sa fie de maxim 80 de lei /tona. Sumele expuse in rechizitoriu, asumate de Ana Dana, au avut la baza concluziile expertului desemnat in cauza:

Infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit savarsita de Mazare Radu Stefan, Stan Gabriel Marius, Tolea Tudorita, Harpalete Doru Aurelian, Mutalip Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajati ai Primariei, in calitate de coautori, si societatea Polaris M Holding si Martin Eduard Stelian, in calitate de complici.

In perioada noiembrie 2007-mai 2008, la nivelul Primariei mun. Constanta s-a desfasurat procedura de achizitie publica finalizata cu incheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 intre Primaria Mun. Constanta si societatea Polaris M Holding S.R.L., avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei - cca 335 milioane de euro.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, care au avut ca rezultat producerea, in perioada 2008-2014, a unui prejudiciu in suma de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, conform concluziilor expertului desemnat in cauza; aceasta suma constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea Polaris M Holding S.R.L.

Principalul raspunzator pentru nerespectarea prevederilor legale si crearea, in consecinta, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazare Radu Stefan; alaturi de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpatii Stan Gabriel Marius, Tolen Tudorita, Harpal Doru Aurelian, Mutaláp Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajati ai Primariei care, in calitate de coautori, prin incalcarca mai multor dispozitii legale, au permis incheierea contractului de salubrizare la un pret supraevaluat".




Si mai interesant este ca toate cifrele expuse de procuroarea Ana Dana au fost insusite si de judecatorii Ionut Matei, Marius Foitos si Daniel Gradinaru de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care au dispus condamnarea lui Radu Mazare la 9 ani si 10 luni in prima instanta, conchizand ca matematica procuroarei Ana Dana este corecta, iar in cazul contractului de la Constanta cu firma Polaris M Holding SRL (retin acestia) s-a produs un furt din banul public. Daca asa zice procuroarea...


De altfel, Completul format din judecatorii Ionut Matei, Marius Foitos si Daniel Gradinaru puncteaza in Sentinta nr. 187 din 3 mai 2019 pronuntata in dosarul nr. 4453/1/2015 (vezi facsimil 2) ca tariful corect pentru colectarea, transportul si sortarea deseurilor din contractul incheiat de Radu Mazare cu Polaris M Holding SRL trebuia sa fie nu 162 de lei/tona, ci chiar 80 de lei/tona, cum statuase procuroarea Ana Dana, conform calculelor expertului. Adica la jumatate fata de cat erau prevazute in contract:

Dincolo de imprejurarea ca in precedentul contract incheiat cu Primaria municipiului Constanta, societatea Polaris a folosit procentele de 17% pentru cheltuieli comune sectie si 10% cheltuieli generale societate, expertul a constatat ca procentele din tarifele ofertate au fost incorect determinate, iar prin recalcularea acestora a ajuns la o cota unica de 16,19%.

Acest nou procent a fost aplicat la toate sumele avute in vedere la calculul final (a se vedea cele expuse anterior), alaturi de cota de profit, de 10% preluata din oferta Polaris (a se vedea randurile 5,6,8,9,11,12,13,14 din tabelul referitor la determinarea pagubei, fil.137,138, vol.82 dup).

Luand in considerare doar cheltuielile reale ale societatii in legatura directa cu activitatea de salubrizare, cota de cheltuieli generale si indirecte recalculata si cota de profit de 10% declarata de societate, expertul a procedat la recalcularea tarifelor din oferta Polaris, care au fost utilizate la decontarea serviciilor prestate in baza contractului.

Astfel, pentru activitatea de colectare si transport deseuri menajere de la populati, care are ponderea cea mai importanta in contractul de salubrizare, a rezultat un tarif recalculat de 80,7 lei/tona (fata de 162,97 lei/tona cum figura in oferta si contract), in conditiile in care tarifele practicate de aceeasi societate pentru aceeasi activitate la Eforie, Targu Jiu si Arad erau de 80,4 lei/tona, 61,9 lei/tona si 95 lei/tona.

Pentru celelalte activitati, tarifele stabilite de expert au fost apropiate de cele cuprinse in oferta si contract".




In fata acestei realitati a DNA si ICCJ, in baza careia fostul edil al Constantei Radu Mazare a fost condamnat la 9 ani si 10 luni, revenim la Sectorul 1, acolo unde primarita Clotilde Armand a sustinut cu patos ca a contractat serviciile firmei REBU la preturi “oneste”: Dupa mai multe obstacole si batalii, am reusit in urma cu cateva minute sa semnez contractul de salubrizare pentru perioada starii de alerta cu firma RER Ecologic Service Bucuresti Rebu SA. Daca vrem cu adevarat sa facem reforma in Romania, trebuie sa renuntam la contractele paguboase si sa gasim parteneri onesti”.


Blestemul lui Mazare o loveste pe Clotilde


Concret, in Contractul nr. J-AC/50/S/02.08.2021, la pagina 6, sunt prevazute tarifele pe care Armand le considera ca fiind oneste. Ne oprim asupra pretului de salubrizare menajera care este format din urmatoarele componente:

-Colectare deseuri menajere – 41,76075/mc

-Transport deseuri menajere – 48,23998/mc

-Sortare deseuri menajere- 250.06992 lei/tona


La punctul urmator gasim si tariful de depozitare, dar nu este de interes in comparatia pe care o facem, deoarece comparam doar activitatea de colectare, transport si sortare a deseurilor menajere atribuita firmei REBU, cu tariful “penal” pentru aceeasi activitate practicat de Polaris M Holding in Constanta, tarif care s-a lasat cu ani grei de puscarie in sentinta pentru fostul edil Radu Mazare si pentru proprietarul firmei Polaris M Holding, fostul deputat Eduard Martin.

Asadar, avand in vedere ca un mc de gunoi este echivalentul a 350 de kg, asa cum prevede Ordinul ANRSC nr. 111/2009, un simplu calcul matematic arata ca tariful de colectare, transport si sortare a deseurilor menajere este in total de 520 de lei/tona, suma rezultata din urmatoarea insumare ale celor trei componente ale acestui tarif:

-Colectare deseuri menajere – 125.28 lei/tona

-Transport deseuri menajere – 144,71lei/tona

-Sortare deseuri menajere – 250 lei/tona


Asadar, in noul contract de salubrizare semnat de Clotilde Armand cu firma REBU, tariful pe tona de deseu menajer colectat, transportat si sortat este de 520 lei/tona. Reamintim, in cazul orasului Constanta, tariful de 162 lei/tona pentru activitatea de colectare, transport si sortare a deseurilor, a fost considerat unul fraudulos, DNA considerand ca tariful corect ar fi trebuit sa fie de 80 de lei/tona, aspect insusit si in sentinta data de completul ICCJ condus de Ionut Matei.

Este adevarat ca sentinta nu e definitiva, cauza fiind in prezent in faza de apel, dar totusi un complet de trei judecatori a statuat prin sentinta ca tariful corect pentru activitatea de colectare, transport si sortare deseuri menajere ar fi de 80 de lei/tona si nu de 520 de lei/tona, asa cum a acceptat prin semnatura Clotildei Armand. Ne intrebam daca DNA se va sesiza in acest caz, avand in vedere ca aceasta unitate de parchet are deja pozitia clar exprimata prin rechizitoriul dosarului lui Radu Mazare, in sensul ca tariful de colectare, transport si sortare a deseurilor menajere, nu poate depasi 80 de lei /tona.


Pe urmele lui Mazare?


Sigur, veti spune, au trecut 13 ani de cand a fost semnat contractul din Constanta, atunci cand s-a stabilit in acest oras, prin licitatie tariful de 162/tona deseu colectat, transportat si sortat. Studiind pagina de internet a Primariei Constanta, am lecturat contractul de salubrizare. Desi nu exista acte aditionale care modifica tariful, tariful de la Constanta fiind in prezent acelasi din 2008, totusi pentru a prezenta echidistant problematica in discutie, va spunem ca am facut noi calculul si in ipoteza in care ar fi fost actualizat cu indicele de inflatie tariful de la Constanta, acesta ar fi fost de 238 de lei/tona (indicele preturilor de consum sectiunea servicii, potrivit INS raportat la anul 2008, este de 148%).


Insa asa cum am arata mai sus, avem o sentinta care spune ca tariful de mai sus este unul penal, reprezentand frauda la bugetul Constantei.

Tariful de 80 de lei/tona care ar fi fost pe placul DNA si completului care a pronuntat sentinta de condamnare, actualizat la zi cu indicele de inflatie raportat la anul 2008, ar fi de 118 lei/tona.


Astfel, pe baza unui simplu rationament logico-juridic, Clotilde Armand are toate sansele sa se captuseasca cu un dosar similar cu al lui Radu Mazare, avand in vedere ca a semnat un contract de salubrizare prin care angajeaza Sectorul 1 sa plateasca pe colectarea, transportul si sortarea unei tone de gunoi, un tarif de 4 ori mai mare decat cel pe care DNA l-a stabilit ca ar fi corect.


Clotilde da cu matura pe mai multi bani decat Mazare


Iar lucrurile nu se opresc aici. Citind atent contractul de la Constanta, observam ca maturatul stradal are un tarif acceptat de Clotilde Armand de pana la 8 ori mai mare decat tarifele platite de municipalitate in Constanta. Astfel maturatul manual este tarifat in Constanta cu 8,887 lei/1000 metri patrati, iar la Sector 1 este de 0,073/metru patrat, adica 73 de lei/1000 de metri patrati. Asta inseamna ca tariful pentru maturatul manual de la Sector 1, e de 8 ori mai mare decat tarifele acordate salubristului de catre condamnatul Radu Mazare.


De asemenea, la Constanta tariful de maturat mecanizat este de 6,9 lei /1000 metri patrati, in timp ce la Sector 1, contractul lui Armand prevede un tarif de 0,039/metru patrat, adica 39 de lei/1000 de metri patrati. Sectorul 1, prin marea realizare a primarului Clotilde Armand, plateste maturatul mecanizat de 6 ori mai mult decat plateste Primaria Constanta.


Si intretinerea curateniei stradale e de 5 ori mai scumpa in contractul semnat de Armand decat in contractul penal de la Constanta. Astfel la Constanta tariful pentru intretinere stradala este de 6 lei/1000 de metri patrati, in timp ce la Sector 1, s-a acceptat tariful de 0,031 lei/mp, adica 31 de lei/1000 de metri patrati.


Nu putem sa omitem maniera abordata in tarifarea prezenta in contractul semnat de primarita Sectorului 1. Astfel, tariful de colectare, transport si sortare, a fost “spart” in trei componente si apoi tariful/tona “spart” din nou in tarif/metru cub pentru o creerea unei senzatii vizuale prietenoase de tipul tarife mici. Aceeasi maniera de tarifare a fost abordata si in ceea ce priveste activitatea de maturat stradal, tariful fiind prezentat pe metru patrat, nu pe 1000 de metri patrati cum se uziteaza in domeniu. 

Avand in vedere cele prezentate si condamnarea lui Radu Mazare pentru semnarea unui contract de salubrizare cu tarife considerabil mai mici, ne intrebam, oare DNA va fi la fel de vigilent?

Sau poate ca la Bucuresti si pentru primarii USR domneste o alta lege?

Sau poate ca e doar vorba de alti procurori si alte ordine?


Dumnezeu stie, oricum, intrebarea este legitima si trebuie pusa: Va fi o ancheta a DNA, avand in vedere ca structura centrala a acestui parchet a statuat in cauza prezentata mai sus ca tariful de colectare, transport si sortare trebuie sa fie unul de 4 ori mai mic decat cel acceptat sub semnatura de Clotilde Armand?

Comentarii

# Lechi date 11 August 2021 17:59 +45

Salut ref la Clotilde, am zis in 8 august, pe acest site, ca madama va pleca din tara, la doctor, dar ,.....a plecat in concediu. Nu stim cand si daca se mai intoarce, totul depinde de.....procurori !

# nae girimea date 12 August 2021 10:28 +48

Nu risca nimic . Si ea si USR si Katzu & comp se bucura de imunitate si impunitate . Ei au fost adusi prin # rezist cu o misiune pe care trebuie sa o imdeplineasca. De aia nu pot fi deranjati : sant in misiune !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva