CNCAN S-A PREDAT – In urma dezvaluirilor din Lumea Justitiei, CNCAN a autorizat in 18 iunie computerul tomograf din curtea Institutului Matei Bals. Autorizatia intra in vigoare in 24 iunie. Specialistii de la Institutul Matei Bals vor putea folosi computerul tomograf pentru depistarea, pe loc, a existentei unor leziuni pulmonare de tip COVID-19 si la diagnosticarea rapida a persoanelor afectate de SARS-COV-2 (Autorizatia)

Scris de: Elena DUMITRACHE

18.06.2020 20:39
Vizualizari: 3792

Dupa 43 de zile de cand sta nefunctional in curtea Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", computerul tomograf care depisteaza, pe loc, existenta unor leziuni pulmonare de tip COVID-19 si ajuta la diagnosticarea rapida a persoanelor afectate de SARS-COV-2, dat cu titlu de folosinta de Centrul Medical Caraiman, va putea fi folosit de specialistii de la "Matei Bals". Iar aceasta pentru ca, in sfarsit, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei, care se ocupa cu emiterea autorizatiilor de functionare a instalatiilor radiologice pe durata pandemiei COVID-19, a reusit sa isi dea seama care e treaba cu computerul tomograf achizitionat de Primaria Sectorului 1 si l-a autorizat sa functioneze in urmatorii 5 ani. 

Lumea Justitiei a obtinut in exclusivitate Autorizatia pentru desfasurarea de activitati in domeniul nuclear nr. FN 1255/2020, emisa in data de 18 iunie 2020 de CNCAN prin care "autorizeaza Institutul National de Boli Infectioase prof.dr. Matei Bals sa amplaseze si sa construiasca amenajarile necesare in vederea utilizarii instalatiei radiologice fixe in cadrul Laboratorului de tomografie computerizata fix-montat pe autocaravana in fata pavilionului 1 triaj pacienti COVID-19", situat in Bucuresti, strada dr. Grozovici nr. 1, Sector 2.


Autorizatia CNCAN, care conform documentului va intra in vigoare in 24 iunie 2020, adica peste alte 6 zile, a fost emisa ca urmare a solicitarii de autorizare depusa de Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" in urma cu o luna, in 19 mai 2020, insa a fost privita de reprezentatii Comisie din subordinea Guvernului ca fiind "o solicitare de autorizare atipica". Atipicitatea solicitarii era data tocmai de faptul ca respectivul computer tomograf, o premiera in Romania, era amplasat intr-un container mobil, putand fi mutat in cazuri urgente acolo unde este necesar.

Nelamurita, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a solicitat alte clarificari Institutului "Matei Bals", motivand ca utilizarea aparatului computer tomograf montat pe autocaravana "reprezinta o situatie exceptionala de operare care nu este prevazuta in Normele de securitate radiologica in practicile de radiologie de diagnostic si radiologie interventionala" (astfel cum CNCAN ne-a precizat intr-un drept la replica).

Dupa ce s-au clarificat si in privinta trailerului CNCAN solicitand de la Institutul Matei Bals, conform aceluiasi drept la replica, "informatiile necesare identificarii trailerului pe care se intentiona montarea containerului", Comisia a emis Autorizatia de amplasare-constructie nr. 1255/2020, pe care o prezentam in continuare.


Practic, incepand din 24 iunie 2020, specialistii de la Matei Bals vor putea diagnostica in timp record persoanele infectate cu COVID-19. Pentru a se ajunge insa la aceasta posibilitate, au fost necesare zeci de zile (in ciuda pandemiei de COVID-19). Cine e de vina pentru aceasta intarziere nepermisa si cat de mult a contat de unde venea revolutionarul computer tomograf, trageti singuri concluzia.


Iata Autorizatia nr. FN 1255/2020:Comentarii

# VIKY date 18 June 2020 20:50 +14

Nu va faceti probleme, aveti un "specialist" care il va rezolva urgent daca nu depisteaza 200-300 de "infectati": NU CORESPUNDE STANDARDELOR, ca la Arena, 2500 de testari, 2 infectati: NU CORESPUNDE STANDARDELOR.

# DODI date 18 June 2020 21:31 +4

CNCAN are aceeași viteză de reacție ca și cheful de lucru la liberali. Vine totdeauna la sfârșitul programului. Așa că, pe bună dreptate, CNCAN și PNL pot spune că programatorul lor este de vină pentru toate gafele, respectiv cleptomanul ciolaniSS.

# Optimistul date 18 June 2020 22:54 +1

Un ,,demnitar responsabil'' ar zice: ,,Avem masca, termoscanerul am dibuit cum sa-l folosim iar acum cu tomograful in functiune poa' sa vina valul doi ca suntem pregatiti''

# escu date 19 June 2020 08:18 +1

Le-a fost solicitată și presiunea din pneuri? Autorizația a fost tărăgănată deoarece trebuia să iasă Ciolannis cu același tip de platforme, Tudorache neputând să-i ia fața. Bine că CNCAN a ieșit, deși cam șifonat, din acest scandal.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii