CODRUT SE BAGA CA MUSCA-N-LAPTE – Din proprie initiativa, procurorul CSM Codrut Olaru a pritocit un proiect de modificare a Legii de functionare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Olaru propune ca SIIJ sa fie condusa de Procurorul General al Romaniei, sa fie desfiintata Comisia de interviu din CSM, iar interviurile sa se tina doar in fata Plenului Consiliului. Codrut Olaru doreste ca SIIJ sa fie populat doar de procurorii cu "o conduita morala ireprosabila" (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE

27.11.2019 17:54
Vizualizari: 1871

Procurorul Codrut Olaru (foto), membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cioparteste Sectiunea a 2 indice 1 din Legea nr. 303/2004, unde este prevazuta functionarea si organizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie de asa maniera incat procurorul sef al SIIJ sa fie mai mult decorativ. Lumea Justitiei a intrat in posesia propunerilor pe care procurorul Codrut Olaru, din proprie initiativa, le-a facut pentru modificarea organizarii si functionarii SIIJ. Propuneri individuale care au fost deja depuse de Codrut Olaru la registratura Consiliului.


 

Conform documentului inregistrat de Olaru la CSM, tabelul contine un numar de 9 propuneri de modificare a organizarii si functionarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, propuneri care dupa ce vor fi analizate intr-o comisie de specialitate, vor fi dezbatute si in Plenul Consiliului.

O prima propunere de modificare a prevederilor referitore la Sectia speciala se refera chiar la persoana care asigura conducerea SIIJ. Potrivit proiectului, se doreste ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie sa fie condusa de Procurorul General al Romaniei, prin intermediul procurorului sef al SIIJ. Cu alte cuvinte, se doreste o conducere de tip struto-camila al carei rol ar fi, poate, doar sa il impiedice pe procurorul sef al SIIJ sa ia decizii in interiorul Sectiei fara stirea Procurorului General al Romaniei.

O alta propunere facuta de Codrut Olaru din CSM se refera la anularea Comisiei de concurs formate din 3 judecatori si un procuror din CSM, in fata carora se sustineau interviurile pentru SIIJ, si inlocuirea acesteia cu Plenul CSM. Concret, Plenul CSM, in forma propusa de Codrut Olaru, ar trebui sa fie cel care numeste procurorul sef al SIIJ si tot cel care revoca seful SIIJ, atunci cand acesta nu isi indeplineste atributiile specifice functiei sau cand este sanctionat disciplinar.

Tot in fata Plenului CSM vor sustine interviul si procurorii care candideaza pentru functii de executie in cadrul SIIJ. Pe langa conditiile care se regasesc si in actuala lege, precum necesitatea ca procurorul sa faca dovada rezistentei la stres, ori a capacitatii de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, procurorii care doresc sa ajunga in SIIJ vor trebui sa arate in fata Plenului CSM ca au "o conduita morala ireprosabila". Cum o sa dovedeasca acest lucru, cum se verifica de catre Plen aceasta conduita, suntem tare curiosi sa aflam. Daca propunerile vor fi admise in Plen si mai apoi trimise la Ministerul Justitiei, desigur.

Pe de alta parte, probabil din dorinta de a-i lua din atribute procurorului sef SIIJ, CSM propune abrogare art. 88 indice 1 alin. 6 care prevedea ca "ori de cate ori Codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimitere la 'procurorul ierarhic superior' in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, prin acesta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia". In acest caz, solutiile urmeaza cel mai probabil sa fie date de procuror general al Romaniei.

Au fost totodata abrograte prevederile referitoare la faptul ca procurorii care candideaza pentru un post de executie in SIIJ se vor prezenta pentru sustinerea concursului in fata unei comisii alcatuite din 3 membri ai Sectiei pentru judecatori din CSM si un membru al Sectiei pentru procurori a CSM si procuror sef al SIIJ.

Fata de modificarile, "esentiale" in opinia noastra, propuse de Codrut Olaru din CSM constatam ca in fond nu se mai pune problema legalitatii functionarii SIIJ, legalitatea constatata oricum de CCR, ci se urmareste implementarea unui sistem care sa acorde CSM posibilitatea de a supraveghea cine ajunge procuror in cadrul SIIJ. Si peste toate, cum putem accepta ca un magistrat, fie el si membru in CSM, aduce din proprie initiativa un proiect de modificare a unei legi, in conditiile in care obligatia judecatorilor si a procurorilor este de a se supune ei si de a o aplica intocmai, nu de a o comenta, ori de a o cere modificata?!

Altfel, in acelasi registru se incadreaza si gestul ministrului Predoiu de a-i chema la "consultari scrise" pe judecatorii si procurorii Romaniei, cerandu-le ca in 5 zile sa spuna daca mai vor sau nu sa functioneze Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie!


Iata care sunt principalele modificari propuse de CSM:

-La art. 88 indice 1 alin. (1) se introduce un alineat nou, alin. (1 indice 1), cu urmatorul cuprins:

"Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie functioneaza ca structura in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si este condusa de procurorul general al PICCJ, prin intermediul procurorului sef al SIIJ".

-La art. 88 indice 3, alin. (6) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(6) Plenul CSM numeste procurorul sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, dupa evaluarea candidaturilor si a proiectelor, in urma unui interviu transmis in direct.

(7) Revocarea din functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie se face de catre Plenul CSM, in caz de neindeplinire a atributiilor specifice functiei sau in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar in ultimii 3 ani.

-La art. 88 indice 5 alin. (5) lit. a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) un interviu, transmis in direct si ulterior arhivat pe pagina de internet la Consiliului Superior al Magistraturii;

-La art. 88 indice 5 alin. (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(6) Interviul consta in verificare bunei pregatiri profesionale, a capacitatii de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, a rezistentei la stres, a conduitei morale ireprosabile, precum si a altor calitati specifice. La interviu participa procurorul-sef sectie, cu drept de vot, si un psiholog care pot pune intrebari candidatilor.

-La art. 88 indice 8 alin. (1) lit. e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e) exercitarea oricaror altor atributii prevazute de lege sau dispuse de conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

-Introducerea unui articol care sa prevada ca in cauzele in care au fost dispuse solutii anterior operationalizarii SIIJ, masurile de reluarea in caz de redeschiderea a urmaririi penale de la art. 335 CPP si plangerile impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata prevazuta la art. 340 CPP vor fi solutionate de seful SIIJ.

Iata Proiectul lui Codrut Olaru:


Comentarii

# carcotas date 27 November 2019 19:22 +4

Inteleg din scrupulozitatea formularii ca se recunoaste ca in PICCJ si unitatile subordonate ierarhic pot sa actioneze si procurori, fete si baieti, cu conduite morale numai partial ireprosabile! Intrebari: de ce mai lucreaza acesti oameni in parchete? cum se face ca in atatia ani CSM nu a dat un singur exemplu de procuror imoral?

# Rabd dar nu suport date 27 November 2019 19:38 +7

Un oportunist, versatil, pt cati bani încasează lunar se preface ca lucreaza, ca gândește " insirand cuvinte goale ce din coada au sa sune". Niste infatuati ca sa nu le zic .......atfel. Mie personal imi este .....sila de sila lor fata de oameni/ cetățenii normali.

# TIPA date 28 November 2019 00:02 +1

Codrut Olaru n-a citit deciziile CCR ca sa afle ca nu se poate desfiinta sau modifica , completa prin asumarea raspunderii pe Legea SIIJ?

# santinela date 28 November 2019 08:24 +1

Cica ciumpalacul are o conduita morala ireprosabila.Sa te strici de ris nu alta !Pe citi idioti au "albit" astia de la sectia lui peste din CSM rezulta ca au un inalt standard moral.Ha,ha,ha !

# Eu stiam "ca musca in curul calului" date 29 November 2019 16:02 0

PSD sleahta de speriati ! Plesoianu, Nicolae, Olguta, Codrin, Nicolicea, Pascu ar trebui sa-si faca partid , urgent ! Placute suedeze pentru Tradiceanu ! Multe !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii