CONFERINTELE INM - Noul Cod de procedura civila prevede ca magistratii pot reveni asupra suspendarii judecarii unui dosar, daca constata ca partile tergiverseaza cauza. INM organizeaza patru conferinte pe tainele noului C.p.c.

Scris de: Ionut MURESAN

01.07.2012 09:34
Vizualizari: 15036


Institutul National al Magistraturii (INM) organizeaza o serie de patru conferinte pe tema noului Cod de procedura civila, iar prima dintre acestea s-a desfasurat in perioada 28-29 iunie 2012, la sediul INM, in prezenta directorului Institutului, Octavia Spineanu (foto 1). Joi, 28 iunie, prof. univ. dr. Gabriel Boroi (foto 2) de la Facultatea de Drept Bucuresti, a vorbit despre principiile fundamentale si aplicarea in timp a noului Cod de Procedura Civila. Discursul profesorului Gabriel Boroi a fost urmat de cel al avocatului Traian Briciu, directorul INPPA, care a vorbit despre noutatile din Codului la capitolul “Competenta instantelor judecatoresti” si de cel al avocatului Gheorghe Florea, presedintele UNBR, care a vorbit despre nulitatea actelor de procedura.


Vineri, 29 iunie profesorul Gabriel Boroi a abordat sectiunea din noul Cod de preocedura civila privind procedura in fata primei instante, iar judecatorul Valentin Mitea, presedintele Curtii de Apel Cluj, a prezentat noutatile aduse in materie de noul Cod, printre acestea numarandu-se si prevederile de la articolul 407 aliniatul 3, conform careia judecatorii pot reveni motivat asupra unei cereri de suspendare a unui proces daca se constata ca partea care a cerut suspendarea incearca sa tergiverseze cauza.

Magistratul Valentin Mitea a explicat ca prevederea a fost adaugata la aliniatul 3 al articolului 407 din noul Cod de procedura civila, dupa ce s-a constatat ca existau cauze in care daca o parte dorea sa tergiverseze solutionarea dosarului deschidea un alt proces, apoi cerea suspendarea celui dintai sustinand ca dezlegarea cauzei depinde in tot, sau in parte, de solutionarea celui de-al doilea. Articolul 407 aliniatul 3 din noul Cod de procedura civila prevede: “Instantele pot reveni motivat asupra suspendarii judecatii unui proces daca se constata ca partea care a cerut-o nu are un comportament diligent in cadrul procesului care a determinat suspendarea, tergiversand solutionarea acesteia, ori daca urmarirea penala care a determinat suspendarea dureaza mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fara a dispune o solutie in acea cauza”

O alta noutate a noului Cod de procedura este unificarea termenului de perimare a unei cereri, care a fost redus la 6 luni. Magistratul Valentin Mitea a explicat ca situatiile in care cererile se vor perima vor fi din ce in ce mai dese. Articolul 410 alinaitul 1 prevede: “Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de retractare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor, daca a ramas in nelucrare din motive imputabile partii, timp de 6 luni. Aliniatul 2 al aceluiasi articol prevede ca termenul de 6 luni curge de la ultimul act de procedura indeplinit de parti sau de instanta.

Totodata, magistratul Valentin Mitea a anuntat in conferinta dedicata noului Cod de procedura civila ca termenul de perimare a unui dosar lasat in nelucrare in instanta a scazut de la 30 de ani, cat era prevazut in vechiul Cod, la 10 ani. Articolul 417 prevede: “Orice cerere adresata unei instante si care a ramas in nelucrare timp de 10 ani se perima de drept, chiar in lipsa unor motive imputabile partii. Dispozitiile art. 414 se aplica in mod corespunzator”

Urmatoarele conferinte vor avea loc in perioadele: 5-6 iulie 2012, 20-21 septembrie 2012 si 27-28 septembrie 2012. Conferintele sunt difuzate online, in timp real, pe site-ul INM, iar rezumatul prezentarilor va fi disponibil pe site-ul Institutului, sub forma unor brosuri electronice, care vor putea fi consultate de magistratii care nu pot asista la discutiile online, intrucat se afla in sedintele de judecata.


Comentarii

# MAI BINE S-AR DISCUTA DE AVOCTII LUI BOTA PE CARE II HARTUI date 1 July 2012 15:43 -1

DE CE NU FACETI SEDINTA PENTRU A REZOLVA PROBLEMA AVOCATILOR LUI BOTA PE CARE I-ATI INVESTIT CU SUTE DE HOTARARI DE RECUNOASTERE

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii