20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONTINUA PARTENERIATUL PRO-VIATA – Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Asociatia Transplantatilor din Romania duc mai departe demersurile de informare a publicului larg cu privire la donarea post-mortem a organelor, tesuturilor si celulelor. 16 iulie este Ziua Donatorului de Organe. Dumitru Viorel Manescu, presedintele UNNPR: „Donarea de organe este de departe una dintre deciziile personale cele mai incarcate afectiv”

Scris de: L.J. | pdf | print

16 July 2020 12:57
Vizualizari: 6049

Cu ocazia Zilei Donatorului de Organe (16 iulie), Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) si Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) isi continua parteneriatul pro-viata, prin noi demersuri de informare a publicului larg cu privire la donarea post-mortem a organelor, tesuturilor si celulelor.



Amintim ca la 16 mai 2019, UNNPR si ATR au semnat un protocol de colaborare, menit sa coaguleze eforturile celor doua organizatii pentru salvarea de vieti omenesti (click aici pentru a citi).


Redam comunicatul UNNPR:


Marcarea festiva a Zilei Donatorului de Organe, pe data de 16 iulie 2020, reprezinta un bun prilej pentru reiterarea sprijinului pe care notarii publici il acorda comunitatii pacientilor cu transplant si celor aflati pe listele de asteptare si in dializa.

Ca expresie a implicarii active a notarilor publici in solutionarea problemelor stringente ale societatii, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania s-a alaturat Asociatiei Transplantatilor din Romania in demersurile intreprinse in directia informarii publicului larg cu privire la diferite aspecte ale donarii post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor. In acest sens, a fost semnat anul trecut un protocol de colaborare, menit sa coaguleze pe termen lung eforturile celor doua organizatii in directia atingerii obiectivului anterior mentionat.

Parteneriatul incheiat a fost de bun augur, sub auspiciile sale desfasurandu-se activitati destinate pacientilor cu transplant si campanii de comunicare ale caror rezultate constructive confirma necesitatea continuarii colaborarii.

In acest sens, dl. Dumitru Viorel Manescu, notar public, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, afirma:

'Ca profesionisti ai dreptului aflati in serviciul societatii, dar si ca oameni sensibili la suferintele aproapelui, vom sprijini si pe mai departe cauza semenilor nostri care lupta pentru viata. In calitate de notari publici, suntem adesea martorii povestilor de viata emotionante ai unora dintre semenii nostri, oameni pe care nevoia ii determina sa ne treaca pragul in cautarea unor solutii la problemele de viata cu care se confrunta. Din aceasta perspectiva, donarea de organe este de departe una dintre deciziile personale cele mai incarcate afectiv. Persoana care s-a decis sa faca acest gest de o generozitate extraordinara, salvand astfel alte vieti si care ajunge fata in fata cu un notar public pentru a afla cum poate fi inscrisa in Registrul National al Donatorilor, are nevoie nu doar de un profesionist al dreptului, capabil sa-i dea informatiile necesare, ci si de un OM cu care sa rezoneze emotional, in care sa aiba deplina incredere. Sunt convins ca fiecare dintre noi, daca situatia o cere, este acel OM'.

Mesajul notarilor publici este completat de cel al Asociatiei Transplantatilor din Romania, care, prin vocea presedintelui sau, dl.Gheorghe Tache, indeamna la empatie, reflectie si intr-ajutorare:

'Imi exprim speranta ca atat de Ziua Donatorilor de organe, cat si in restul timpului, oamenii sa nu uite sa isi traiasca viata din plin, dar sa se gandeasca si la cei care au nevoie de ajutor pentru a trai. Anul acesta, si poate pentru o lunga perioada de timp de acum incolo, pandemia ne face sa ne gandim mai mult la sanatate, sa fim mai buni si mai intelegatori unii fata de altii. Va asteptam sa reflectam la ce se poate face mai mult si mai bine pentru cei care au nevoie de organe salvatoare de vieti omenesti'.

Rolul notarilor publici in procedura donarii post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, a fost reglementat prin Ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului justitiei nr.1158/2012 privind infiintarea Registrului National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule (RND). Conform dispozitiilor legale, notarii publici au obligatia de a inscrie in R.N.D. datele de identificare a donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, sau revoca acest consimtamant. Declaratiile de consimtamant ale donatorilor sunt scutite de plata onorariului notarial”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva