24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM TAXEAZA IMIXTIUNEA POLITICA A AMERICANILOR – Departamentul de Stat al SUA s-a aratat ingrijorat de situatia judecatoarei Crina Muntean, sanctionate disciplinar pentru manifestari ce aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale. Comisia Relatii Internationale si Programe din CSM a somat Departamentul de Stat sa elimine pasajul vizand-o pe Crina din raportul pe 2020 privind drepturile omului in Romania, caci dosarul inca nu s-a inchis, recursul judecatoarei fiind pe rolul ICCJ (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 April 2021 11:27
Vizualizari: 8058

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii ar face bine sa fie mai rezervat cand vine vorba despre dosare aflate inca pe rolul unor instante din Romania.



Mesajul a fost lansat de catre Comisia nr. 3 – Relatii Internationale si Programe din Consiliul Superior al Magistraturii luni, 19 aprilie 2021, ca reactie la faptul ca executivul din SUA s-a aratat ingrijorat fata de situatia judecatoarei Crina Muntean (foto), de la Tribunalul Bihor, sanctionate disciplinar cu suspendarea din functie timp de 6 luni, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara gasind-o vinovata de abaterea disciplinara constand in „manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” (art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor). Departamentul de Stat al SUA a facut referire la cazul Crinei Muntean in raportul pe 2020 privind respectarea drepturilor omului in Romania.

Cazul Crinei Muntean priveste mai multe declaratii pe care ea le-a facut in diverse interviuri, in care a adus acuzatii la adresa colegilor sai si a avocatilor Razvan Doseanu si Cristian Domocos, ambii din Baroul Bihor. De altfel, totul a pornit chiar de la doua sesizari trimise Consiliului Superior al Magistraturii in august 2019 de catre avocatii Domocos si Doseanu (click aici pentru a citi).

Foarte important de precizat este ca suspendarea nu a intrat in vigoare, intrucat judecatoarea Muntean a declarat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosarul nr. 696/1/2021 aflandu-se in procedura de filtru (deci nu a primit primul termen).

Tocmai faptul ca aceasta cauza inca nu a fost solutionata definitiv i-a determinat pe membrii Comisiei nr. 3 din CSM sa someze Departamentul de Stat al SUA sa elimine din raport referirea la Crina Muntean.

Cu aceeasi ocazie, comisia i-a solicitat executivului american sa indrepte o eroare materiala strecurata in pasajul in care Departamentul de Stat se refera la intalnirea dintre jurnalistul Alex Costache, procurorul Razvan Horatiu Radu si judecatorul Razvan Pastila (click aici pentru a citi). Mai exact, eroarea materiala consta in mentionarea lui Razvan Radu drept procuror militar.

In incheiere, remarcam faptul ca nu a existat unanimitate in randurile membrilor CSM cu privire la trimiterea sesizarii catre guvernul SUA, unii membri ai Consiliului neavand nimic impotriva celor scrise de americani.


Iata mai intai pasajele relevante din raportul Departamentului de Stat:


E. Lipsa unui proces public echitabil

In continuare, personalul, spatiul si echipamentele au fost insuficiente pentru a permite sistemului judiciar sa functioneze rapid si eficient, ceea ce a dus la procese excesiv de lungi.

Constitutia prevede un sistem judiciar independent. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este organul de administrare judiciara a tarii si are responsabilitatea de a proteja independenta judiciara. In general, acesta a continuat sa desfasoare o activitate transparenta si a actionat pentru suspendarea judecatorilor si procurorilor suspectati de incalcarea legii. In luna mai, CSM a votat impotriva desfiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitiei, o entitate pe care partile interesate din domeniul judiciar si cel al aplicarii legii au criticat-o ca avand potentialul de a intimida judecatorii si procurorii. In luna iulie, sectia pentru judecatori din cadrul CSM a votat in favoarea suspendarii pe o perioada de sase luni a unei judecatoare din Bihor, pentru ca aceasta a dat un interviu in care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca 'retelele de interese' – formate din reprezentanti din sistemul judiciar si din mediul de afaceri – si-au unit fortele pentru a inlatura judecatorii 'care deranjeaza', ca dumneaei. In plus, in cazul revocarii fostului procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Laura Kovesi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca, in 2018, doamna Kovesi a fost revocata ilegal din functie, iar revocarea a adus atingere drepturilor sale de acces la justitie si la libera exprimare. Presedintele Iohannis a raspuns ca decizia CEDO traseaza Curtii Constitutionale din Romania obligatia nu numai de a-si revizui decizia cu privire la revocarea doamnei Kovesi, ci si orice alte decizii care ating declaratiile publice ale unei persoane.

In general, guvernul a respectat independenta si impartialitatea sistemului judiciar. Unii procurori si judecatori s-au plans Consiliului ca presa si declaratiile politicienilor le-au afectat reputatia profesionala. (...)

In luna februarie, reporterii Alex Costache de la TVR si Cosmin Savu de la ProTV au fost urmariti, filmati si intimidati de sase indivizi inainte, in timpul si dupa ce s-au intalnit cu un procuror militar si un judecator la un eveniment privat, intr-un restaurant. Filmarile cu cei patru au fost difuzate in data de 21 februarie de trusturile controlate de oligarhi si proprietari aflati in urmarire penala, anchetati sau care fusesera arestati pentru frauda. Procurorii militari au deschis o ancheta plecand de la supravegherea si filmarea ilegale. In aprilie, procurorul Gabriela Scutea a respins probele documentate de procurorii militari, pe motiv ca procurorii nu aveau competenta.


Prezentam minuta Comisiei nr. 3 din CSM ca reactie la raportul americanilor:


Nota DAERIP nr.02/6376 din data de 01.04.2021 privind raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii referitor la situatia drepturilor omului in Romania in anul 2020

Solutie:

Comisia a analizat nota DAERIP cu privire la aspectele cuprinse in raportul mentionat, din perspectiva competentelor institutionale ale CSM, fiind formulate o serie de observatii ce vor fi comunicate Ministerului Afacerilor Externe.

Astfel, in ceea ce priveste informatiile cuprinse in sectiunea nr.1 - Respectarea integritatii persoanei, punctul e, opinia majoritara a fost in sensul formularii unei solicitari de a elimina o parte din datele cuprinse in raport, deoarece unele mentiuni sunt generice si nu se indica sursele de informare si sunt facute referiri la o hotarare a Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, care nu este definitiva si care in prezent se afla pe rolul unei instante judecatoresti.

A existat si opinia minoritara in sensul de a nu se formula observatii cu privire la aceste aspecte.

In ceea ce priveste informatiile cuprinse in sectiunea nr.2 - Respectarea libertatilor civile, punctul a, in opinie majoritara, s-a apreciat ca este necesara indreptarea erorii privind calitatea de procuror militar a persoanei mentionate in raport.

De asemenea, in adresa de raspuns ce va fi comunicata Ministerului Afacerilor Externe se vor consemna si celelalte date evidentiate in nota DAERIP, precum si informatiile privind formarea profesionala comunicate de Institutul National al Magistraturii”.


* Cititi aici intregul raport al Departamentului de Stat

* Cititi aici cine au fost membrii CSM participanti la sedinta Comisiei nr. 3


sursa foto: G4media.ro

Comentarii

# Valter Cojman date 25 April 2021 12:55 +33

Stapanii isi apara slugile credincioase...

# ALEX. B. BORSANU date 25 April 2021 14:12 +58

Dovada că suntem o colonie de cea mai slugarnică speță este această imixtiune grosolană a unui stat străin în problemele justiției române. Să vă fie rușine! Tirani americani! Sunteți voi „parteneri strategici”? Când un ucigaș de români (Teo Peter) îl sprijiniți să se sustragă justiției române, când voi faceți presiuni să nu fie judecați escrocii infractori de la Bechtel și Microsoft, după care o decorați Procurorul general Român, aveți tupeu să faceți trafic de influență în favoarea unor delicvenți!!?? Acesta nu este staul meu independent! Schimbați și Imnul Național! Felicitări celor din CSM care au reacționat! Dar Ministerul de externe nu zice nimic!? Ar fi obligat să cheme ambasadorul SUA și să-i înainteze un Protest.

# gigi date 25 April 2021 19:19 +25

Americanii nu mai sunt in masura sa dea sfaturi despre democratie altor tari. S-a vazut la ultimile alegeri prezidentiale ca america va ajunge o tara de mana a doua. Si asta este doar inceputul:priviti-l pe Biden.Agamita Dandanache avea doua clase peste el.

# Gica contra sistemului date 25 April 2021 22:46 +21

Cat a fost comunismul românașii i-au așteptat pe americani ca pe dumnezei. Și când yankeii au putut sa facă ceva pentru Romanica, au făcut. Prima data ne-au dezarmat, când ne-au pus sa ne tăiem gurile de foc mai mari de 110 mm. Apoi ne-au cerut sa renunțăm la po******ție și teritorii românești prin tratatul cu Ucraina. Au urmat hoțiile de la Bechtel și Microsoft dar și vânzarea de vechituri pentru "înzestrarea armatei" și multe altele. Odată la Telejurnal arata un grup de somalezi sau yemeniti, "îmbrăcați" numai în niște chiloți de cârpă, care agitau un carton mare pe care scria "YANKEI GO HOME". Ori fi fost negrii aia mai deștepți decât românașii noștri? căci ca guvernanții noștri actuali sigur erau! Dacă mai stau mult yankeii pe la noi, tot ce este posibil ca românașii sa rămână și ei numai în chiloți, ca africanii de care vorbeam.

# Obs date 26 April 2021 10:23 +1

Sa vedem si partea plina a paharului. Se devoaleaza slugile, cozile de topor !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva