CULISE - Conducerea Ministerului Justitiei a modificat legislatia dupa bunul plac, doar pentru ca INEC sa se afle sub controlul permanent al Puterii

Scris de: L.J.

09.10.2011 14:27
Vizualizari: 6275

Zilele trecute, Lumeajustitiei.ro dezvaluia ca Ministerul Justitiei a pregatit aducerea unui procuror din Parchetul Inaltei Curti - Catalin Ceort - ca sa conduca Institutul National pentru Expertize Criminalistice (INEC). Exista insa specialisti in domeniu care ne-au sesizat cu privire la modul in care a fost realizata, pe sest, o modificare legislativa ca sa poata face in continuare demersuri de acest gen. Conducerea MJ a promovat, pe tacute, cu sprijinul PDL in Parlament, Legea nr. 156/2011 care prevede la Art.V, Sectiunea a 5-a, art. 89^23 urmatoarele: "Directorul si directorul adjunct ai institutului sunt numiti si eliberati din functie prin ordin al ministrului justitiei dintre expertii cu grad profesional maxim si cu studii juridice care functioneaza in cadrul institutului." Conform prevederilor art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 458/2009 - care nu a fost supusa dezbaterii publice si nici postata pe Internet pe agenda de lucru a Guvernului, dar promovata pe tacute de MJ se stipuleaza: "(1) Directorul si directorul adjunct ai institutului sunt numiti prin ordin al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti dintre expertii cu grad profesional maxim si cu studii juridice." Asistam astfel la un nou numar de “magie” a actualei conduceri a Ministerului Justitiei, precum si la complicitatea CSM, care a acceptat o astfel de detasare (considerata de specialisti ca fiind ilegala) a unui procuror care, facand parte din INEC in urma detasari, sa poata fi numit director.


INEC nu e organ judiciar, procurorul nu este expert!

Aceasta nu este o premiera, actuala conducere a MJ incalcand legislatia si cand l-a numit ca director adjunct la INEC pe procurorul Sorin Vasilache din mai multe considerente: INEC-ul nu este organ judiciar si nu trebuie subordonat Parchetului, ori, avand in vedere imensele nereguli, unele cu iz penal, petrecute in ultimii ani la INEC cand director adjunct era chiar procurorul Vasilache Sorin, precum si pasivitatea continua a Parchetului, exista motive ce duc la concluzia ca sub umbrela INEC, oricate musamalizari sau nereguli ar avea loc, ele nu vor fi niciodata cercetate, pentru ca cercul este inchis.

Istoria recenta a acestui institut a demonstrat ca desemnarea in functii de conducere la INEC a unor procurori nu a facut decat sa amplifice neregulile si ilegalitatile din acest institute, pe care Lumeajustitiei.ro le-a dezvaluit in mai multe randuri. Pe de alta parte, procurorii nu cunosc detalii despre munca reala de expertize criminalistice (de exemplu: formule matematice, fizice, chimice, etc.) si astfel expertii din INEC pot face orice, fara nicio cenzura profesionista din partea unui procuror mai-mare peste INEC.

Printre cele mai grave nereguli constatate si publicate de Lumeajustitiei.ro reamintim expertize criminalistice realizate la INEC care au o concluzie pe exemplarul trimis la instanta, si o concluzie diferita pe exemplarul arhivat la institut, expertize fara suport stiintific si cu traduceri frauduloase ale recomandarilor producatorilor unor programe de calculator, falsificari de documente si cercetari disciplinare abuzive bazate tocmai pe aceste falsuri (cazul expertului Catalin Grigoras - actualmente profesor universitar la Denver-S.U.A.- caruia i-a fost falsificata cererea de concediu si inscenata o cercetare disciplinara, timp in care Ministerul Justitiei nu a facut decat sa acopere acest scandal, fara a face vreo cercetare amanuntita si fara a sesiza Parchetul).

In final, va amintim ca cel pe care MJ il vrea in fruntea INEC-ului, procurorul Catalin Ceort este cel care l-a spalat anul acesta, pe colegul lui de la DNA, Gheorghe Bocsan, de pacatul de a fi realizat audierea nelegala, fara comisie rogatorie, a unor straini in Turcia, incalcand flagrant regulile intr-o procedura internationala, atat la preluarea unor declaratii de martori, cat si la recunoasterea unor persoane dupa planse fotografice, fara realizarea unor recunoasteri din grup.

 

Comentarii

# ales bules date 9 October 2011 19:26 -2

la inec? niste ciomandocari specializati intr-o luna ca fat frumos intr-o clipita! :-* :-* :-* acolo se fac temenele si temele de mult ale celor pusi cu stea in frunte, stiti la ce ma refer1

# Fratila date 9 October 2011 20:22 +3

Si director adjunct pe cine? Ca toata saptamana trecuta INEC nu a avut conducere. Bica si Predoiu se sterg la f..d cu legea din Romania. Sa aduca si un judecator care trebuie ascuns, cum e cu acest Ceort. Hai ca stiu cine e sub analiza controlului CSM. Poate il aduc pe ala de la Cluj, ca sa fie un an fara pata, sa-i ridice sanctiunea. Tu Luju, oricum esti "HARTIE IGIENICA ELECTRONICA" in acceptiunea sefului de laborator de la Cluj, care este in consens cu Mirea, Chivu, Dumitrescu si conducerea MJ. Asa ca degeaba demasti ilegalitati, ei fac tot ce stiu.

# Cami date 10 October 2011 15:18 0

Tanti mama lu' Luju, sa stii ca Sorin a vorbit urat de Luju, si nenea Mirea cu tanti Chivu si nenea Dumitrescu au ras cand el a vorbit urat. Asa sa stii, tanti mama lu' Luju. Eu sunt fetita paracioasa si spun tot si ma razbun si eu pe unde pot, ca daca le-o spun in fata se supara si ma trag de codite.

# Alamor date 10 October 2011 16:39 0

Decat "baiat valabil" pe criteriul cooperativei din INEC, mai bine "paracios" pe criteriul celor care au refuzat sa intre in cooperativa si iau atitudine fata de toate aceste marsavii musamalizate de Bica si Predoiu. Tata lu' Luju, asta se cheama atitudine civica, dar cam lipseste populimii din INEC, MJ... si Romania. Cat despre vagonetari precum Dumitrescu si pasagerii fara bilete Mirea, Chivu, Betiu Rusitoru, etc. de vina este Predoiu care nu te taie calea, ci ii protejeaza si crede ca daca a schimbat ilegal seful de tren cu un procuror, trenul nu o sa mai deraieze.

# Ionescu date 9 October 2011 20:33 +5

Ce fel de CSM e esta care nu stie legislatie? INEC are personalitate juridica, nu se supune legii magistratilor, 303/2004, nu este o simpla structura (directie) din MJ, are lege proprie. Cum sa avizeze o astfel de detasare? Tocmai a iesit legea 156/2011, CSM n-o cunoaste? Rusine, aveam pretentii de la CSM. Luju, iti doresc succes in lupta cu Bica.

# Popescu date 10 October 2011 09:40 +2

Mare harababura si brambureala in MJ-ul asta, oare cui foloseste? Contribuabilii platesc cu bani f grei magistratii sperand ca Romania este un stat de drept dar din cate am citit pe acest site.... dreptatea e a celor care au puterea sau banii, oare banii si puterea nu le au tot de pe spinarea contribuabililor? Iata acum un procuror care va fi platit cu salar de procuror vreme de 6 ani timp in care va presta ilegal o munca de director care est remunerata in mod normal doar cu jumatate din salariul lui de procuror. http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/04_10_2011__44112_ro.pdf

# adorm date 10 October 2011 16:33 +2

Pas, veniturile de director la INEC plus avantajele cu masina la scara, deplasari in strainatate pe banii publici, plus salariul acoperit de la SRI de unde va iesi la pensie la 55 de ani... conteaza ! La Parchet executa ordinele SRI venite prin intermediul sefilor, acum a fost promovat in retea si executa direct ordinele de la SRI. Cititi a doua scrisoare deschisa a lui Liiceanu catre Funeriu si veti vedea ca sistemul bazat pe impostura nu se opreste la poarta unui institut sau minister.

# .... date 11 October 2011 08:22 +1

S au speriat sereiştii de ce face INEC şi au hotărât să pună un CEORT ist de al lor ? să vedeţi distracţie.........

# Alamor date 11 October 2011 17:53 +1

Nu, nu s-au speriat de ce face mafia din INEC, s-au speriat ca au inceput sa iasa la lumina excrocheriile cooperativei din INEC si firul acestora duce exact la SRI, la expertize trucate pentru Parchet si SRI ca in cazurile Pacuraru si Zamfirachi, la expertizele efectuate de SRI si doar semnate de expertii din INEC cu antetul MJ, la inregistrarile manipulate si la care expertii INEC inchid ochii, s.a.m.d. Va fi distractie in INEC pt ca vor incepe expertii sa faca mistouri de Ceort, asa cum au facut de Doru Cristescu si Sorin Vasilache. Pentru cei din afara INEC va fi pericol, pentru ca se vor inmulti inscenarile.

# Justitia date 11 October 2011 08:27 +2

Angela Ciurea, fost procuror DIICOT, in perioada 1 august 2006 - 6 ianuarie 2009 a fost exclusa din magistratura pe 16 septembrie 2009, pe motiv ca s-ar fi vazut cu unul dintre inculpati dintr-un dosar pe care-l instrumenta, fara sa fie autorizata. Potrivit unor surse din Parchetul General, motivatia reala este aceea ca Angela Ciurea s-ar fi apropiat periculos de mult de dovezi privind implicarea unor nume sonore din politica romaneasca in traficul de armament si subminarea sigurantei nationale prin furnizarea de informatii economice catre persoane neautorizate. Am o întrebare? De ce pe Angela Ciurea a fost exclusă şi CEORT nu ? Cine îl ţine în braţe pe CEORTU?

# eu date 11 October 2011 23:35 0

"«Sistemul» nu avea nimic de-a face cu competenţa şi cu eficienţa profesională. De-aia s-a şi prăbuşit comunismul. Coagularea sistemului s-a făcut atunci cu ingrediente eminamente politice. Iar acum? Acum el funcţionează inerţial ca sistem de relaţii. A fost atât de bine alcătuit şi s-a bătătorit atât de bine încât, chiar şi-n absenţa elementelor care i-au dat naştere, s-a putut rostogoli, mânat de propria-i consistenţă, pe celălalt mal al istoriei noastre. Capitalul de relaţii deja structurate şi organizate atunci şi perpetuate acum este forţa acestor oameni. Ieşiţi din sistemul politic de-atunci, ei au preluat şi au invadat noile instituţii ale societăţii păstrând sistemul de relaţii creat atunci. Şi aceştia sunt mulţi şi au împânzit tot locul. Iar solidaritatea oamenilor de valoare este firavă pe lângă a lor. Căci fiecare instituţie născută în falia vechiului sistem de relaţii este o redută care trebuie apărată cu dintii" spune Liiceanu. Asa si la INEC.

# Dan date 15 October 2011 19:16 +3

Daaaa, o sa...expertizeze meniul de la Fratelli, ca acolo se duce si sparge zeci de milioane la fiecare chermeza. Impreuna cu fina-sa, o avocata carmolista din Bucuresti, o anume Georgeta Sandu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii