Cumulul pensiei cu salariul, da sau da

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator

06.01.2020 11:21
Vizualizari: 2351

Nu eram prea dumirit asupra problemei, si nici nu m-a preocupat prea mult, pana cand, mai zilele trecute, nu am auzit pe cineva la TV spunand: “Domnilor, problema asta este o tampenie”.


 

Auzind, apoi gandind, apoi aplicand la problema/pensia proprie, iata rationamentul meu:

Simtita/nesimtita, eu am o pensie de judecator. Am obtinut-o indeplinind conditiile legale, legea nu am facut-o eu, asa era, asa am primit-o.

Dupa un timp, vazand ca nu mor si nici nu cad la pat, adica sunt la fel ca inainte, m-am gandit ca as mai putea functiona. M-am dus la contabila Tribunalului si am cerut relatii, in principal despre salarizarea ce ar fi urmat. Doamna respectiva, dupa ceva calcule cam complicate pentru mine, mi-a spus ca mi s-ar taia puternic, nu stiu daca din salariu sau din pensie, dar as mai lua in plus doar cateva milioane vechi, o suma absolut nestimulativa, ca sa fie clar.

Va sa zica:

- pensia mea, mare/mica, este dobandita prin lege, nu mi-o ia nimeni, nici daca trec suta de ani si peste;

- daca as fi reincadrat, as munci pe bani, cine-i fraierul sa lucre pe degeaba? Si ce ar fi necinstit in asta? (Bineinteles, daca s-ar constata ca e nevoie de mine si ca sunt corespunzator, are cine stabili acestea.)

- ambele fiind drepturi obtinute urmare a muncii cinstite, in trecut, respectiv prin munca efectiva in posibilul viitor, nu vad nici un motiv sa cedez vreun leu din ceea ce mi se cuvine pentru munca mea, fosta sau prezenta.

Rationamentul mi se pare corect nu numai pentru judecatori, ci pentru orice alta bransa, fie ei medici, profesori, finantisti sau faiantatori, sau orice altceva.

Deci, sa-mi spuna agitatii care clampanesc mereu precum capra de la Hangu “interzicerea cumulului pensiei cu salariul” unde este gresit rationamentul de mai sus. Dar strict, la obiect, logic si fara istericale.

Eventual CC?

Comentarii

# ?????? date 6 January 2020 17:53 -2

Ce făcuși bre, ai rămas fără comentarii, ? Ți le-ai însușit, ?

# nae din dealul feleacului date 6 January 2020 18:50 +3

Absolut corect D-le Gh.Morosanu ,fost(si mai poate fi)judecator.

# Din DEXonline (https://dexonline.ro/definitie/bransa): date 6 January 2020 19:41 -3

De acord pentru branșe, totuși sunt bugetari - de meserie :lol: funcționari(muuulți) care nu-s de branșă :eek: . Din DEXonline (https://dexonline.ro/definitie/bransa): BRÁNȘĂ, branșe, s. f. Ramură, specialitate, domeniu de activitate (în meserii, negoț, tehnică etc.). Femeia participă... în toate branșele economice și sociale. SAHIA, U.R.S.S. 108. ◊ Loc. adj. De branșă = de meserie, de specialitate, specialist. Este funcționar bun, dar nu e de branșă.

# Pintea date 7 January 2020 16:05 -1

La ce varsta v-ati pensionat? La 65 ani sau mai devreme? De ce inainte de pensionare nu faceti o cerere pt continuarea activitatii si astfel sa primiti numai salariul? Daca v-ati pensionat, ati facut-o pentru ca santeti obosit sau pt ca va este lehamite de activitatea pe care ati prestat-o zeci de ani. Va pensionati si deveniți pensionar! Brusc, va răzgândiți si după pensionare doriti reincadrarea in muncă, pt. ca v-ati revigorat....en fin, mi se pare just sa nu mai primiti pensia, pt ca daca doriti revenirea inseamna ca vă revocati singur pensionarea.E un truc. Unii se pensioneaza la 50 ani. Primesc o pensie mare, apoi ei sant sprințari, vioi si fac tot felul de alte activități pentru care vor si bani. Sa facă muncă voluntară! Te obligă CINEVA sa te pensionezi atat de tanar? Te-ai pensionat, ai iesit din câmpul muncii! Si cine vrea sa angajeze un pensionar, chiar tânăr? Legea ar trebui modificata in sensul interzicerii reangajării pensionarilor, de orice vârstă! Fie si de grădiniță!

# nuibai date 7 January 2020 21:48 0

N-ai cum să contrazici un om atît de sigur pe el. Totuşi: pînă să modifici legile, ele se aplică aşa cum sînt. Păreţi în branşă, a?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii