29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DAUNE PENTRU AVOCATUL ZAMFIRACHI - CEDO a condamnat Romania sa-i plateasca 3.000 euro lui Adrian Richartt Zamfirachi, pentru incalcarea art. 3 din Conventie, care interzice tortura si pedepsele sau tratamentele inumane ori degradante. Hotararea Curtii de la Strasbourg a fost pronuntata la exact o saptamana dupa ce ICCJ l-a condamnat definitiv pe Zamfirachi la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, in dosarul procurorului Nelu Carpen de la PJ Buftea (Hotararea)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

17 June 2014 14:23
Vizualizari: 13204

Statul roman sufera condamnari pe banda rulanta la CEDO pentru incalcarea Articolului 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale. Ultima hotarare de acest gen a Curtii de la Strasbourg a fost pronuntata in favoarea avocatului Adrian Richartt Zamfirachi (foto), marti 17 iunie 2014, la exact o saptamana dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare pentru doua infractiuni de trafic de influenta. Romania a fost obligata sa ii plateasca lui Adrian Richartt Zamfirachi 3.000 de euro daune morale si 200 de euro cheltuieli de judecata pentru conditiile indurate de acesta in timpul arestului preventiv. La inceputul acestui an, CEDO a pronuntat o solutie similara in favoarea fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, Nelu Carpen, condamnat, alaturi de Zamfirachi, la 6 ani de inchisoare.


Adrian Richartt Zamfirachi s-a adresat Curtii de la Strasbourg, la 25 octombrie 2010, reclamand incalcarea Articolului 3 din CEDO. Avocatul a dat in judecata Romania pentru ca, in repetate randuri, a fost expus incatusat alaturi de alti detinuti in fata opiniei publice, in timpul transportarii sale la instanta, dar si pentru conditiile de detentie indurate.

Art. 3 – Interzicerea Torturii: "Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante".

Curtea de la Strasbourg a condamnat Romania pentru ca, in perioada 23 aprilie 2010 – 27 iulie 2010, in timp ce se afla in arest preventiv in subsolul Politiei Capitalei, Adrian Richartt Zamfirachi a fost obligat sa imparta cu alti cinci detinuti o celula improprie din punct de vedere sanitar si cu o suprafata de doar 14,57 metri patrati.

De asemenea, tot pe vremea cand se afla in arestul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti, autoritatile nu le-au permis lui Zamfirachi si celorlalti cinci detinuti sa evacueze celula cu ocazia unei dezinfectii. CEDO a retinut ca, la 31 mai 2010, fostul avocat a fost constrans sa inhaleze substante nocive atunci cand mai multe persoane echipate cu haine de protectie si masti speciale au intrat in celula, in prezenta detinutilor, si au pulverizat substante chimice in scop sanitar.

Condamnat in acelasi dosar cu fostul prim-procuror al PJ Buftea, Nelu Carpen, despagubit de CEDO tot cu 3.000 de euro pentru incalcarea Art. 3 din Conventie

Adrian Richartt Zamfirachi a fost trimis in judecata de DNA, in iulie 2010, in stare de arest preventiv, pentru constituire de grup infractional organizat si doua infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata. Avocatul a primit 5 ani de inchisoare, marti 10 iunie 2014, in urma deciziei definitive pronuntate de un Complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie format din judecatoarele Sorina Mirela Popescu, Simona Nenita si Rodica Cosma, care a mentinut in parte solutia pronuntata, la 10 februarie 2012, de Curtea de Apel Brasov. Zamfirachi a fost achitat pentru constituire de grup infractional organizat, fiind condamnat pentru cele doua infractiuni de trafic de influenta. In acelasi dosar, ICCJ i-a mai condamnat, printre altii, pe judecatorul Aurica Sterea, de la Judecatoria Buftea, la 1 an de inchisoare cu suspendare, dar si fostul prim-procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, Nelu Carpen, la 6 ani de inchisoare cu executare, cel care, de asemenea, s-a adresat CEDO, in 2010, Curtea de la Strasbourg dandu-i castig de cauza, la 14 ianuarie 2014, atunci cand a obligat Romania sa ii plateeasca tot 3.000 de euro daune morale pentru aceeasi incalcare a Art. 3 din Conventie.

Adrian Zamfircachi i-a cerut fostului presedinte al CEDO, Nicolas Bratza, sa urgenteze plangerile sale in care acuza abuzurile procurorului Viorel Cerbu

La cateva zile dupa sentinta de condamnare dispusa in februarie 2012 de Curtea de Apel Brasov, avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a adresat prin intermediul publicatiei Lumeajustitiei.ro o scrisoare deschisa prin care protesta impotriva dosarului penal instrumentat de DNA. Avocatul il acuza pe procurorul DNA Viorel Cerbu, intre timp plecat la DIICOT, ca ar fi amenintat si constrans denuntatori sa dea declaratii impotriva sa, denuntatori judecati ulterior de sotia acestuia, judecatoarea Silvia Cerbu. Prin intermediul aceleiasi scrisori deschise, Adrian Zamfirachi a adresat o cerere presedintelui CEDO de la acea vreme, Nicolas Bratza, in care ii solicita sa dispuna solutionarea cu celeritate a plangerilor sale adresate judecatorilor europeni referitoare la abuzurile procurorului Viorel Cerbu.

*Cititi aici Hotararea CEDO in cauza Zamfirachi vs. Romania

Comentarii

# crin date 17 June 2014 15:00 +9

Deci incorect afisati titlul in care spuneti ca statul abuzeaza. Statul nu abuzeaza. Unii dintre angajatii statului abuzeaza in relatia profesionala pe care o au cu cetatenii . Pentru abuz sau neglijenta in serviciu toti raspundem. Asa ca si in cazul de fata sa plateasca cine a gresit si nu tot cetatenii prin taxele si impozitele pentru care ar trebui sa primeasca scoli,drumuri si spitale si nu amenzile altora.Parca nimeni nu era mai presus de lege .Dar din pacate unii se acopera pe altii si platim tot noi.Fraierii ,

# Vasile date 18 June 2014 09:55 +1

Jigodiile alea de la Politie sau de la DNA nu sunt statul.  Cum CNADR plateste pentru neglijenta,un milion de euro unei persoane fizice, asa ar trebui sa plateasca si DNA sau Politia pentru Abuzuri dovedite la cedo. De ce trebuie ca acesti bani sa fie luati din bugetul MF. Banii sa fie dati din bugetul DNA sau Politiei cu obligatia de a fi recuperati de la cei vinovati.

# mama mare date 17 June 2014 15:54 -5

Mr. Zamfirachi este in locul care i se cuvine! Prostia si lacomia se platesc!

# Tata Mare date 18 June 2014 00:48 -2

A primit ce a meritat! Dumnezeu! 

# Zana Buna date 18 June 2014 00:52 -2

3000 euro ii ajung sa isi cumpere prezervative pentru cei cinci ani bine cuveniti!

# avocat BB 53 date 20 June 2014 11:06 0

Ce sa va spun. CEDO a condamnat Romania in cazul Zamfirachi!!! Dar in cazul avocatilor BOTA ca sunt discriminati de peste 10 ani de ce nu condamna CEDO asa repede? Ce se intampla cu plangerea lui BOTA la CEDO dupa condamnarea acestuia? CEDO am  impresia ca a inceput  de la un timp sa devina mai impartiala decat instantele din Romanai. Dau dreeptate lui Catalin Voicu lui Zamfirachii dar la altii de ce nu le da dreptate si se pronunta si ar fi mai indreptatiti sa li sa admita actiunile decat Catalin Voicu, Zamfirachi etc. Sa nu ne mai prosteasca in fata si CEDO ca ne-am cam lamurit cu justitia CEDO si impartialitatea acesteia. 

# CI date 21 June 2014 11:03 0

Pt. mama mare, pt. Tata mare SI PT: Zina cea buna, ia spuneti voi ce ar merita CLANUL VOSTRU MAFIOT -BASESCU ?Ticalosilor...

# Basescu date 21 June 2014 17:09 0

Cerbule, Cerbutule ar fi cazul sa repari ce ai Distrus prin minciuna si razbunare personala- Spune adevarul despre facatura ordinara pe care ai realizato sub imperiul raului, mai este timp sa poti sa te scuzi fata de copii pe care iai lasat singuri, iesi in MasMedia ,RECUNOASTETI VINOVATIA. Fi demn chiar daca ai gresit (si pt. d-ta sint filmulete)traim intr-o lume moderna!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva