26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECIZIILE IN NOUA ECONOMIE – Dezbatere pentru dezghetarea economiei dupa COVID-19. Romania Durabila si EM360 au organizat un webinar in care au fost prezentate solutiile mediului de afaceri pentru relansarea economiei. Cooperarea dintre public si privat, pusa pe primul plan pentru depasirea crizei COVID-19

Scris de: E.D. | pdf | print

16 April 2020 15:32
Vizualizari: 3719

Initiativa laudabila a jurnalistului economic Daniel Apostol (foto dreapta), fondator Romania Durabila si a jurnalistului Adrian Maniutiu (foto stanga), antreprenor EM360 Studio. Aflata in stare de urgenta, Romania, asemenea economiei puse pe butuci de la mijlocul lunii martie 2020, primeste, credem noi, o mana de ajutor din parte celor doi jurnalisti care au decis sa organizeze in aceasta perioada webinarii in cadrul carora sa aiba invitati din mediul de afaceri precum si reprezentanti ai Statului. Aceste reununi de personalitati si idei care au devenit in prezent posibile doar online, contin ample dezbateri si analize in care se incearca gasirea celor mai bune solutii pentru ca, imediat dupa expirarea starii de urgenta si depasirea situatiei provocate de criza COVID-19, economia sa poata fi rapid repornita, concentrat si aplicat.


 

 

O astfel de abordare a avut loc joi, 16 aprilie 2020, in cadrul webinarului "Deciziile in Noua Economie", transmis live pe pagina de Facebook EM360 - https://www.facebook.com/EM360Studio/.


Alaturi de moderatorii Daniel Apostol, Jurnalist Economic, Fondator Romania Durabila, Director de relatii externe FPPG si Adrian Maniutiu, Jurnalist si Antreprenor EM360 Studio la dezbateri au luat parte Liviu Rogojinaru, Secretar de Stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Sebastian Burduja, Secretar de Stat in Ministerul Finantelor Publice, Dragos Anastasiu, Presedinte AHK Romania, Cristina Chiriac, Presedinte Conaf, Horia Grigorescu, Director General Posta Romana, Laurian Lugu, Macroeconomist, doctor in economie, Co-fondator CPAG, Ovidiu Gheorghe, Presedinte ACDBR, Victor Picu, Presedinte ANOFM (TBC), Remus Stefureac, Director INSCOP si Coordonator Proiect Strategic Thinking Group.


Astfel, in cadrul dezbaterilor care s-au desfasurat mai bine de doua ore, au fost abordate teme precum:

-Noul context social-organizational-economic post criza CoronaVirus,

-Decizii & decision making in contextul CoVid si PostCovid: investitii strategice in Romania anului 2020

-Cum reactioneaza guvernele si business-ul la contextul pandemiei actuale

-Impactul asupra capitalului uman si financiar: 4.0 / CoVid-19 / Digitalizare / restructurare sociala

-Actiuni si decizii inteligente care sa asigure securitatea si siguranta (abordare sociala nationala, energetica, infrastructurala, alimentara, sanitara)

-Masuri pe care ar trebui sa le adopte statul roman pentru mediul economic

-Cum sunt afectate companiile de masurile de tip „lockdown”.


In timpul dezbaterilor a fost evidentiata lipsa unor proiecte de tara, la care ar putea fi partea inclusiv Camera de Comert si Industrie a Romaniei, fiind dat exemplul Germaniei unde Camera de Comert este parte in importante proiecte nationale.


O pozitie categorica a avut Ovidiu Gheorghe care a afirmat ca, in opinia sa, in prezent Guvernul asigura in prezent o protectie nejustificata sistemului bancar, capitalizandu-le dobanzile, in timp ce presdintele Klaus Iohannis "violeaza drepturile cetatenesti ale romanilor". In acest context, Guvernul nu face pentru romani decat sa peticeasca masurile, fara a gasi o solutie de dezvoltare a economiei postcriza.


La randul sau, Liviu Rogojinaru si-a exprimat speranta ca dupa data de 10 mai 2020 lucrurile vor reveni la normal, iar economia va incepe sa lucreze.

O pozitie similara a avut si Sebastian Burduja care a opinat ca "aceasta criza este o oportunitate si este trata in acest fel de Guvern", exemplificand ca aceasta criza a fortat autoritatile publice sa puna rapid la punct tot ceea ce inseamna "zona de digitalizare", "ghiseul.ro", platforma "aici.gov.ro". In urma acestor schimbari, a concluzionat Burduja, statul nu va mai trebui sa mai bage bani in sectoare care nu mai au viitor dupa pandemie.


In timpul discutiilor, Dragos Anastasiu a precizat ca marile probleme ale poporului roman sunt lipsa increderii in apropiati, in institutiile statului, lucru care pune in dificultatea construirea unor echipe pentru relansarea economiei, lipsa dialogului real, exemplificand dezbaterile care au loc la TV si care sunt lipsite de continut, lipsa deciziilor dar si a dialogului dintre institutiile statului. Or, lipsa dialogului dintre Parlament si Guvern, spre exemplu, nu face decat sa transforme mediul de afaceri intr-o minge de ping-pong.


O concluzie a acestei dezbateri a venit din partea Cristinei Chiriac, care a aratat ca "este clar ca vorbim despre invingatori si invinsi, vorbim de o remodelare a business-ului", punctand faptul ca "atunci cand vorbim despre veniturile de la bugetul de stat, vorbim despre antreprenori, pentru ca noi sustinem economia", iar antreprenorii nu isi doresc bani de la buget, ci libertate economica.


Vizionati in cotinuare webinarul desfasurat joi, 16 aprilie 2020, facand click pe imaginea de jos:


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva