DECONTAREA RATELOR LA CASA PENTRU MAGISTRATI – Proiect de lege PNL-UDMR: judecatorii si procurorii ar putea beneficia de plata ratelor pentru achizitionarea unei locuinte. Inainte ca initiativa legislativa sa fie depusa la Senat, propunerea a aparut in proiectul judecatorului Claudiu Dragusin de la Judecatoria Sectorului 4, candidatul la CSM din partea judecatoriilor din circumscriptia Curtii de Apel Bucuresti (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC

10.05.2022 16:24
Vizualizari: 3494

Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti ar putea beneficia de decontarea ratelor pentru cumpararea locuintei. Asta propun 21 de deputati PNL si unul de la UDMR intr-o initiativa legislativa depusa la Senat in 20 aprilie 2022.Potrivit publicatiei Lumea Banilor, proiectul de lege urmareste ca in OUG nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, dupa art. 23 alin. 1 (care reglementeaza decontarea chiriilor) sa adauge alineatele 1/1, 1/2 si 1/3 (care sa reglementeze decontarea ratelor pentru case sau apartamente).

Totusi, magistratul nu poate primi simultan decontarea chiriei si decontarea ratei. De asemenea, rata este decontata pentru o singura locuinta, mai arata deputatii PNL-UDMR.

Initiativa legislativa nu se bazeaza doar pe ideea unei mai bune sprijiniri a magistratilor, ci are in vedere si economisirea unor bani la nivelul Ministerului Justitiei – bani pe care in prezent MJ ii aloca pentru chiriile judecatorilor si procurorilor inclusiv dupa pensionarea acestora.

In plus, initiatorii argumenteaza ca astfel vor fi fidelizati judecatorii si procurorii si vor fi incurajati sa ramana nu doar in sistem, ci si sa nu se mai mute de la o instanta la alta sau de la un parchet la altul. Altfel spus: va creste gradul de stabilitate in sistem.

Inainte de a va lasa sa cititi proiectul de lege, amintim ca ideea decontarii ratelor pentru casele magistratilor a fost lansata de catre judecatorul Claudiu-Marian Dragusin (foto), de la Judecatoria Sectorului 4 – candidat la CSM (click aici pentru a citi). La fel ca Dragusin, parlamentarii de la Partidul National Liberal si Uniunea Democrata Maghiara din Romania mentioneaza ca de decontarea ratelor pentru case beneficiaza deja alte categorii profesionale – mai precis, politistii si militarii.


Redam proiectul de lege:


(1/1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie, potrivit alin.(1) si (2), care contracteaza un credit ipotecar / imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata aferenta creditului. In aceasta situatie, compensatia lunara pentru chirie se acorda in cuantumul prevazut la alin.(2), dar nu poate depasi rata lunara platita pentru creditul ipotecar / imobiliar.

(1/2) In situatia prevazuta la alin. (1/1), compensatia lunara pentru chirie se acorda pentru o singura locuinta achizitionata pe timpul carierei. Compensatia lunara pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situatia prevazuta la alin.(1) si pentru situatia prevazuta la alin. (1/1), caz in care judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti opteaza pentru una dintre aceste situatii.

(13) Pentru persoanele prevazute la alin. (1/1), sumele pot fl justificate cu un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unei locuinte”.


Iata actuala forma a art. 22 si 23 din Ordonanta de Urgenta nr. 27/2006:


Articolul 22

Judecatorii, procurorii si personalul asimilat acestora, precum si magistratii-asistenti au dreptul la atribuirea unei locuinte de serviciu daca, in localitatea unde isi desfasoara activitatea, acestia, sotul/sotia sau copiii aflati in intretinerea lor nu beneficiaza de locuinta proprietate personala ori nu li s-a atribuit locuinta de catre autoritatile administratiei publice locale.

Articolul 23

(1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite, au dreptul, in conditiile art. 22, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii. Acest drept nu are caracter salarial si nu se impoziteaza. Compensarea nu se acorda in cazul in care contractul de inchiriere este incheiat cu rude de gradul I sau II. In situatii exceptionale, determinate de inexistenta unui fond locativ adecvat in localitatea unde isi desfasoara activitatea, contractul de inchiriere poate avea ca obiect o locuinta situata in alta localitate din circumscriptia aceleiasi curti de apel.

(2) Plafonul in limita caruia se poate deconta chiria in conditiile alin. (1) se stabileste anual, pe localitati, potrivit limitei bugetului alocat in acest scop in legea bugetului de stat, prin ordin comun al ministrului justitiei, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

(3) Au dreptul la locuinta de serviciu potrivit art. 22 sau, dupa caz, la compensarea chiriei in conditiile alin. (1) si (2) si cei delegati, detasati sau transferati in alta localitate decat cea de domiciliu, daca ei, sotul/sotia sau copiii aflati in intretinerea lor nu au in proprietate o locuinta in localitatea in care sunt delegati, detasati sau transferati. In acest caz, personalul delegat sau detasat nu mai beneficiaza de dreptul prevazut la art. 13 alin. (1) lit. b).

(4) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, care nu beneficiaza de locuinta proprietate personala ori carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu in conditiile art. 22 sau compensarea chiriei in conditiile alin. (1), in localitatea in care isi desfasoara activitatea, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport intre localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si localitatea unde se afla sediul unitatii. In situatia in care deplasarea se face cu autoturismul, acestia beneficiaza de decontarea contravalorii a 7,5 litri carburant la suta de kilometri, pentru perioada in care au lucrat efectiv.

(5) Locuintele de serviciu nu pot fi vandute judecatorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora si nici altor categorii de personal din sistemul justitiei.

(6) Daca judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, inclusiv sotul/sotia acestora sau copiii aflati in intretinerea lor, au instrainat o locuinta proprietate personala dupa data numirii in functie in localitatea in care solicita drepturile prevazute la alin. (1)-(3) si la art. 22, nu mai beneficiaza de aceste drepturi.

(7) In cazul pensionarii, titularul contractului de inchiriere si sotul ori sotia acestuia isi pastreaza drepturile locative pe tot parcursul vietii”.


* Cititi in Lumea Banilor (Luba.ro) intreaga expunere de motive, precum si lista initiatorilor

Comentarii

# Valter COJMAN date 10 May 2022 17:11 +96

Sunt tare saraci magistratii... Sarmanii de ei...

# Ioana M. date 10 May 2022 21:21 +14

Ca nu or fi avand bani sa - si plateasca ratele... Eu asi pune un amendament: in caz de tergiversare, amanari succesive la pronuntari, care incalca procedura, sa le ia banii inapoi. .

# Narcis date 10 May 2022 21:38 +27

Pana si asta sa le dăm! E concurs de proiecte legislative pentru magistrati? E licitatie, care dă mai mult? Vad ca incep sa curga privilegiile pentru magistrati si nu se mai opresc! Eu cred ca vine Apocalipsa! Pana la urma, ei ce isi mai platesc din salariu? Nimic? Chirie, ratie de hrana, servicii medicale, compensatii, pensii speciale, etc., toate vin de la statul darnic, numai cu unii. Hârtia igienică nu este prevazută in proiect? Poate va fi criza si fundul lor turtit va avea nevoie, asa ca sa le dam intâietate. Cine sunt ei? Ce reprezinta pentru societate si de ce trebuie sa fie rasfatati? Ca sa aiba politicul uneltele cu care sa distruga Țara si sa ii ingrădească pe cetațeni? Ca sa nu se mai opună masurilor aberante? Sa ni se spuna cat costă pe lună ȚARA ca sa asigure salariile si pensiile hulpave a acestei categorii profesionale care ne intinde nervii la maxim. In loc sa le tăiem din venituri pentru ca primesc prea mult, ne intrecem in imaginatie ce sa le mai acordam. Rusine! Cei

# DODI date 10 May 2022 21:46 +13

La ce salarii mizere și ce pensii infime sunt obligați săracii magistrați această lege este binevenită pentru a justifica termenele acordate de ani de zile pentru un proces sau pentru neredactarea cu lunile a sentințelor. Așa cred unii că magistrații vor pune osul la treabă și nu vor mai avea timp să defileze împotriva legile emise de Parlament. Câtă naivitate la pupincuristul PERDOIU și cât de infantili ne cred acești dobitoci!

# # JO MIZERABILII !!! date 11 May 2022 07:13 +5

8) :lol: <img src=ops:' /> :-x :P Ma bag si eu , dak achizitioneaza o locuinta la CASA DE NEBUNI !!! Chiar nu aveti pic de jena, cine sint ei, PSEUDOMAGISTRATII???

# maxtor date 11 May 2022 18:44 -1

asumarea unor rate e o optiune individuala(de familie...); pentru a nu-i impinge la pacat(trufie) propunem decontarea ratelor pentru locuinta camera-cu-camera.....

# K date 11 May 2022 23:59 +2

Eu zic sa faceți o lege prin care sa fim obligați sa le și mestecam dacă le este foame nu cumva sa obosească aceste minți luminate! În tara asta prostia a ajuns la rang de virtute!

# ion date 13 May 2022 13:47 +2

Cita nerusinare, abuz, jaf din banii publici ! Si pana la urma de ce magistratii admit sa fie astfel umiliti ?! Sa ai un salariu confortabil plus inca si inca alte si alte beneficii si unii sa creada ca nu-ti poti achita o locuinta si sa te umileasca cumparandu-ti una ?? Halal magistrati ! Scarba !

# gavriluti doina date 18 May 2022 11:01 0

Eu zic sa le dam totul gratuit nu numai lor ci si familiei largite pana la al 7 neam si salariu cat au nevoie. Au in ce tara traim !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii