DEMASCAREA LUI NEGULESCU – Fostul sef al SRI Prahova Sabin Iancu a relatat cu lux de amanunte la sectia speciala din PICCJ modul in care fostul director al Politiei Locale Ploiesti Cristinel Toader a intrat in malaxorul vestitului Mircea Negulescu. Procurorul s-ar fi laudat in diverse medii informale ca urma “sa-l faca” pe Toader si ca strangea informatii despre acesta cu ajutorul SRI. Iancu a confirmat ca Negulescu isi facuse tinta din Cristinel Toader

Scris de: Valentin BUSUIOC

16.01.2019 14:18
Vizualizari: 7543

Continua sa apara marturii zguduitoare despre practicile care i-au adus faima de paraditor lui Mircea Negulescu (zis “Portocala” si “Zdreanta”). De data aceasta, insusi fostul sef al SRI Prahova Sabin Iancu (foto 1) a expus felul in care fostul director al Politiei Locale Ploiesti Cristinel Toader (foto 2) a devenit victima procurorului Mircea Negulescu (foto 3), inca de pe cand acesta activa la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Marturia lui Sabin Iancu este extrem de relevanta pentru intregul caz, iar ofiterul SRI trebuie apreciat ca a decis sa vorbeasca deschis despre ispravile lui Negulescu, refuzand sa ascunda sub pres actiunile acestuia din urma.


Iancu a fost audiat la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, unde – potrivit informatiilor noastre – a relatat in amanunt sicanele pe care i le-a facut Negulescu lui Toader. Declaratia de martor a lui Iancu este cu atat mai valoroasa, cu cat ofiterul a condus Directia Judeteana de Informatii (DJI) Prahova exact in perioada de glorie a unitatii de paraditori DNA Ploiesti, manageriate pe atunci de catre Lucian Onea, zis “Lucica”. 

Primele contacte cu jungla din Ploiesti

Sabin Iancu – care a condus SRI Prahova intre 2014 si 2017 – ar fi dezvaluit ca la scurt timp dupa numirea in fruntea respectivei DJI, a primit vizita lui Portocala – care in acel moment activa la PCA Ploiesti, unitate unde procuror general era Liviu Tudose, care avea sa intre si el in malaxorul lui Zdreanta. Negulescu s-ar fi prezentat la Iancu sa-i ceara sprijin tehnic si operativ din partea SRI (informatii, filaj, localizare etc.) in dosarul Lukoil, cauza in care colaborau deja Parchetul Curtii de Apel Ploiesti si Serviciul Roman de Informatii inca inainte de venirea lui Iancu la DJI Prahova.

Cateva luni mai tarziu, la DJI Prahova s-ar fi infatisat Cristinel Toader, care i s-ar fi plans lui Sabin Iancu de faptul ca avea probleme cu doi fosti angajati de la Politia Locala Ploiesti. Acestia il denigrau pe Toader in presa locala, din cauza ca le facuse plangere penala in urma unui raport al Curtii de Conturi – plangere care zacea in sertarele Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti. Totusi, potrivit surselor Lumea Justitiei, Sabin Iancu ar fi tinut sa precizeze ca seful Politiei Locale nu i-a cerut sprijin institutional impotriva celor doi fosti politisti. Cu aceeasi ocazie, Toader l-ar fi intrebat pe Iancu daca poate angaja la Politia Locala trei fosti ofiteri care fusesera exclusi din SRI. La randul lui, comandatul DJI Prahova i-ar fi raspuns ca nu vede nicio problema in acest sens. Pana aici, nimic neobisnuit.

Razboiul dintre seful Politiei Locale si Zdreanta

Totusi, in toamna aceluiasi an 2014, Cristinel Toader a venit din nou la DJI Prahova. De data aceasta, lucrurile nu mai stateau deloc roz. Seful Politiei locale i s-ar fi plans lui Iancu de faptul ca Portocala s-ar fi laudat in diverse medii informale ca ar urma “sa-l faca” pe Toader si ca ar culege informatii despre acesta cu ajutorul SRI, bazandu-se pe colaborarea deja existenta intre ofiteri si procurori in dosarul Lukoil. La randul lui, conform surselor Luju.ro, Sabin Iancu i-a spus lui Cristinel Toader ca nu cunoaste absolut nimic despre laudaroseniile lui Mircea Negulescu si l-a asigurat de totala neutralitate a ofiterilor de informatii prahoveni. De altfel, in acel moment, SRI nu avea niciun fel de colaborare cu parchetele din judet in ceea ce priveste activitatea lui Toader, ar fi precizat Iancu in declaratia de martor data la sectia speciala din PICCJ.

Mai departe, Sabin Iancu si-ar fi amintit cum Cristinel Toader redactase deja ciorne ale unor plangeri impotriva lui Zdreanta la CSM, Parchetul General si Inspectia Judiciara. In replica, Iancu i-ar fi spus sefului Politiei Locale doar ca este dreptul lui constitutional sa faca astfel de plangeri.

In acelasi context, ex-comandantul SRI Prahova ar fi declarat la sectia de anchetare a magistratilor ca – potrivit relatarii lui Cristinel Toader – seful Politiei Locale avusese pana atunci o relatie apropiata cu procurorul Portocala, dar ca acelasi Toader a dedus ca Mircea Negulescu il transformase in tinta din faptul ca nu-i mai raspundea la telefon si la mesaje. Ca un facut, in aceeasi perioada Iancu a citit in presa locala un pamflet care facea aluzie inclusiv la Cristinel Toader. Acelasi Sabin Iancu i-ar fi transmis lui Toader ca se va interesa daca intr-adevar SRI colabora informal cu procurorul Mircea Negulescu si seful acestuia de la PCA Ploiesti, Liviu Tudose. La Parchetul Curtii de Apel intentiona sa mearga si Cristinel Toader, pentru clarificarea aceleiasi probleme, ar fi adaugat Iancu in declaratia de martor data la PICCJ.

Aparenta pacificare

Din informatiile noastre, la scurt timp dupa aceea, Sabin Iancu l-a sunat pe Mircea Negulescu, i-a prezentat nemultumirile lui Cristinel Toader si i-a spus ca nu-l intereseaza activitatea profesionala si metodele folosite de Portocala, dar l-a rugat sa nu mai faca aprecieri in medii neoficiale cu privire la implicarea SRI intr-un dosar penal sau altul. La randul lui, Negulescu a respins categoric acuzatiile lui Toader, precizand ca va discuta si el cu seful Politiei Locale. In aceeasi zi, Toader i-a dat mesaj lui Iancu, sugerandu-i ca lucrurile s-ar fi redresat intre cel dintai si Mircea Negulescu, ar mai fi aratat ofiterul SRI in declaratia de martor data la sectia speciala.

Bizara coincidenta face ca nu mult dupa aceea, la finele anului 2014 sau inceputul celui urmator, sa fie trimisa o nota informativa de la SRI Prahova catre DNA Ploiesti, cel mai probabil la solicitarea procurorilor de la aceasta unitate de parchet. Nota avea in vedere tocmai unele aspecte legate de activitatea lui Cristinel Toader, ar fi relatat Sabin Iancu la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Ofiterul de informatii si-ar fi amintit ca in dosarele lui Toader, DJI Prahova nu a contribuit decat cu suportul tehnic: mandate si ordonante provizorii de supraveghere tehnica, acestea din urma emise de procuroarea Giluela Deaconu, de la DNA Ploiesti. In primavara anului 2015, instanta a confirmat ordonantele provizorii ale Giluelei Deaconu, iar Mircea Negulescu – care inca lucra la PCA Ploiesti – a emis mandate de supraveghere tehnica. Asa ar fi declarat Sabin Iancu la Parchetul General, adaugand ca nu a vrut sa implice mai mult DJI Prahova in dosarele lui Cristinel Toader, tocmai ca sa nu se amestece in conflictul dintre acesta si Portocala.

Nu in ultimul rand, Sabin Iancu si-ar fi amintit ca a discutat cu Liviu Tudose – procurul general din acea vreme al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti – despre dosarul penal pe care i-l fabricase Mircea Negulescu lui Cristinel Toader. La randul sau, Tudose ar fi sustinut ca, din ce aflase de la Negulescu, acesta avea probe si urma sa mearga mai departe cu dosarul. In cele din urma, aceasta cauza a fost declinata de la PCA Ploiesti la DNA Ploiesti, din motive de competenta.

Petrecaretul Portocala

Pe de alta parte, conform surselor Lumea Justitiei, Sabin Iancu nu a uitat sa aduca in discutie, in declaratia de martor de la PICCJ, amanunte personale despre Mircea Negulescu, pe care il intalnise pe la diverse petreceri. Mai precis, Iancu l-ar fi prezentat pe Zdreanta ca pe un personaj exaltat, cu limbaj colorat, care avea un conflict deschis nu numai cu Cristinel Toader, ci si cu Emanuel Saghel (pe atunci sef de serviciu la BCCO Ploiesti) si cu Aurelian Mihaila (procurorul general adjunct al PCA Ploiesti), cei doi fiind transformati in tinte de Negulescu.

Sursa foto Iancu: Max-media.ro

Sursa foto Toader: Adevarul.ro

Comentarii

# DODI date 16 January 2019 15:59 +9

Până cei 4 limbrici din CSM nu vor dispărea slabe speranțe de a mai face ceva. Totuși Inspecția ar putea veni cu o nouă propunere de arestare. Să vedem pe unde vor scoate netrebnicii cămașa.

# DOREL date 16 January 2019 17:00 +3

Asa cum arata probele, urmatoarea cerere de arestare ar trebui sa cuprinda - printre altii - si pe zeita anticoruptiei care a fost pas cu pas/sholder to sholder cu Onea si Negulescu ! Parerea mea ...

# Carcotas date 16 January 2019 19:01 +2

Suntem naivi daca credem ca vor raspunde pentru ceea ce au facut. Poate vor fi unii sacrificați de ochii lumii, ca sa se stingă palalaia,dar banda asta de impostori, polițiști judiciari-procurori-judecatori din penal care a"lucrat" intre 2005-2018 o sa scape neatinsă. Cel putin ar trebui împinși spre pensie! Macar atat.

# faracatuse date 17 January 2019 11:41 0

Nu mai scrieti de secatura asta... Ce a fost de demonstrat s-a demonstrat. Faceti in site un tab special PORTOCALA, unde cei paraditi de el sa astearna pataniile si grozaviile. Cine vrea sa citeasca s-o faca.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii