Demonizarea lui Isarescu, opera serviciilor

Scris de: Razvan SAVALIUC

17.06.2020 18:53
Vizualizari: 4991

Romania este condusa de amatori, care gestioneaza lamentabil, in detrimentul interesului national, pandemia de Coronavirus. Imprumuta in nestire, la dobanzi uriase. Peste 15 miliarde euro au fost imprumutati fara sa se stie unde s-au dus banii. Caci de mariri de pensii si alocatii nu mai sunt resurse. Imprumuturile continua. “Guvernul Meu” cumpara presa cu zeci de milioane de euro ca sa nu mai apara nicaieri informatii compromitatoare despre el. A pus in fruntea Executivului oameni care au facut inchisoare pentru fapte penale deosebit de grave. A pus pe butuci industrii intregi si tine tara inchisa, desi peste tot in Europa s-au ridicat restrictiile, pentru ca mai sunt achizitii fara licitatie de facut si ii e teama ca nu cumva romanii sa iasa in strada la mitinguri de protest.


Liberalii sunt nemultumiti. Scad catastrofal in sondaje. Si nu mai au bani. Nu reusesc sa puna mana pe rezervele uriase valutare de la Banca Nationala a Romaniei, cu ajutorul carora cursul valutar este tinut in frau. BNR este un adevarat El Dorado. Un stat in stat pastorit de aproape 30 ani de Mugur Isarescu (fost premier in 2000) care are o independenta deplina fata de factorul politic. Si asta ii innebuneste pe ministrul Finantelor Florin Catu, pe Ludovic Orban, pe Klaus Iohannis, care pierd voturi masiv, de la o luna la alta, pentru ca nu pot sa se infrupte la liber din rezervele BNR si trebuie sa faca imprumuturi cu dobanzi de aproape 5%, care au adus Romania la un rating cu “perspectiva negativa”. Ce usor ar fi fost pentru PNL sa inhate vreo 20 de miliarde din visteria BNR si sa se bata cu caramida-n piept ca sunt cei mai tari finantisti.

Numai ca nu se poate. Guvernatorul Mugur Isarescu, cu toate pacatele lui, nu a acceptat ca visteria BNR sa fie golita pentru a acoperi afacerile “Guvernului Meu”, ba chiar l-a deconspirat pe ministrul Florin Catu, incepand cu decembrie 2019, ca ia credite peste credite, cu dobanzi de peste 4%, cele mai mari practicate in Uniunea Europeana.

Isarescu trebuie alungat de la BNR. Asa s-a dat ordin de zi pe unitate. CNSAS s-a executat rapid si, la 9 iunie 2020, a emis un comunicat de presa in care a anuntat ca a sesizat Curtea de Apel Bucuresti cu o Nota de Constatare impotriva unei persoane din BNR pentru a se constata in sarcina acesteia calitatea de “colaborator al Securitatii”. Desi legea nu permite oferirea numelor persoanelor impotriva carora s-au initiat asemenea actiuni in instanta, Sistemul a avut grija sa se dea alarma generala: Isarescu e colaboratorul Securitatii. Cu nume de cod: “Manole”.

S-au descoperit de catre cercetatorii CNSAS note informative pe care le-a dat in tinerete. Pai sigur ca a dat asemenea note, caci era o obligatie legala in timpul regimului comunist, Isarescu fiind in perioada 1971 – 1990 cercetator stiintific la Institutul de Economie Mondiala. In aceasta calitate era obligat prin lege sa raporteze la comenduire despre intalnirile pe care le avea cu diversi cetateni straini.

Trebuie inteles ca nu toti cei care au dat note informative la Securitate au facut politie politica. Nu trebuie confundata zona politica a fostei Securitati de aparat de represiune politica, cu cea diplomatica sau comerciala. Una erau zbirii Securitati, alta erau lucratorii economici, caci fosta Securitate, e bine sa nu uitam, a facut posibil ca in aprilie 1989 Nicolae Ceausescu sa poata declara ca Romania nu mai are nicio datorie externa – caz unic in istoria moderna a lumii. Performanta penstru care a si fost asasinat in simulacrul de proces de la Targoviste.

Ce nu spune toata presa cumparata de Guvern e ca pentru a se constata in instanta calitatea de colaborator al Securitatii, adica acea activitate de politie politica prin care s-au incalcat drepturi si libertati fundamentale ale omului, si care sa duca la demiterea persoanei care a detinut o functie publica, mai e cale lunga. Pentru ca instanta de judecata trebuie sa constate indeplinirea cumulativa a trei conditii:


-sa fi semnat Angajament de colaborare cu Securitatea;

-sa fi intocmit Note informative;

-sa fi oferit in cuprinsul Notelor informative date de natura sa produca incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;


Asadar mai e mult de asteptat pana la verdictul instantei, care mai are si o cale de atac, pentru ca sa putem afirma ca Isarescu a facut sau nu politie politica. Pana atunci Isarescu beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Nu am fost ca jurnalist niciodata un admirator al lui Isarescu. Ba chiar am facut multe dezvaluiri neplacute despre acesta, inca de mai bine de 20 ani, in special dupa prabusirea Bancorex si a sistemului bancar romanesc. Dar nu pot sa nu observ ca asistam la o operatiune securistica de demonizare a acestuia.

Mugur Isarescu este posesorul a mai multor adeverinte de la CNSAS, de “necolaborare cu Securitatea”. A fost verificat de mai multe ori si gasit curat de tot atatea ori. In conditiile in care multi grei din politica i-au purtat Sambetele.

Brusc, dupa aproape 30 ani, Guvernatorul BNR intra in conflict cu “Guvernul Meu” exact pe refuzul de a lasa PNL sa se infrupte la liber din rezervele BNR. I se anunta si posibilii succesori: Lucian Isar – sotul vicepresedintei PNL Alina Gheorghiu sau Florin Citu – ministrul Finantelor. Inainte de deznodamant, se aude ca Isarescu a avut o intalnire de taina cu stapanul “Guvernului Meu” Klaus Iohannis, care probabil i-a transmis mesajul: “Da-ne banii!”

Si cum banii nu s-au dat, caci Isarescu nu e “fiul ploii”, fiind bine proptit international, a intrat in operatiunea de demonizare. Bine cunoscuta in Romania de la Voiculescu si Dragnea incoace.

Cum este posibil ca Isarescu sa fi fost verificat de atatea ori de CNSAS si sa nu se depisteze nimic? Cine oare livreaza CNSAS dosarele de Securitate? Serviciile secrete, in frunte cu SRI? Cine e seful SRI? Eduard Hellvig, supusul preaplecat al lui Klaus Iohannis. Adica cel care a semnat in 2016 protocol secret de colaborare cu PICCJ, protocol declarat in afara legii de Curtea Constitutionala, dupa ce ex-Procurorul General Augustin Lazar mintea natiunea ca nu exista o asemenea intelegere ilegala. Sa nu uitam ca SRI poarta pacatul ascunderii dosarelor lui Traian Basescu, care a putut fi doua mandate presedinte, mintind public in emisiuni ca nu a avut asemenea legaturi, desi de curand au iesit la iveala documente conform carora a turnat la greu la Securitate.

Tare imi e ca in batalia pe banii BNR, CNSAS a fost folosit ca arma politica, ca si in cazul Basescu, cu mana serviciilor, care au mai gasit la tanc un dosarel. Exact cand trebuie, unde trebuie. Si nu spre binele acestei tari, ci pentru lichidarea din viata publica.

Macar sub Isarescu, cursul valutar a fost bine tinut in frau ani in sir si a existat cat de cat o stabilitate a preturilor. Cu toate pacatele lui, omul e recunoscut ca un profesionist. Dar sa ajunga unul ca Catu sa faca politica monetara a Romaniei, cu ce am gresit sa apucam asemenea timpuri?!?Comentarii

# DODI date 17 June 2020 19:50 0

Aplicând principiul ”securiștii noștrii sunt mai buni decât ai lor” ciolaniSS și gașca lui de pupincuriști ratați profesional din guWERNER au sărit ca gâtul lui isărescu manole. Este adevărat că fiind fost securist poți deveni președinte de țară (dar maxim 10 ani - vezi exemplul lui hăhăilă-bețivul național și a lui ciolaniSS-cleptomanul național), dar nu poți să fii guvernator general la BNR pe viață. M-am pronunțat de multe ori împotriva securistului isărescu dar nici să îi fie ridicată statuie pentru că s-a opus O SINGURĂ DATĂ liberalilor nu merită. Și nu o merită pentru enormele deservicii aduse României și care pot continua atâta vreme cât el și-a prins cu șuruburi tronul de la BNR și a transformat această instituție în cimitirul elefanților securiști. Singurul semnal pozitiv din această gâlceavă este acela care ne arată că puterea corupe chiar și pe securiști, iar HELLvigul nu îl are nici la inimă și nu îl mai are nici la mână pe matusalemicul securistoguvernator.

# ubbu date 17 June 2020 21:14 +11

...cu toate păcatele lui... dragi ziaristi nu mai faceti apologia celor care au mult mai multe pacate decat spuneti voi publicului. si apoi in treizeci de ani avea destul timp sa plece.

# CODUL LUI HAMURABI date 18 June 2020 02:33 +3

DE CE CE DOAR COLABORATORII SINT DE VINA? Domnii carora li s-au trimis informarile sint curati ca lacrima?

# Antisistem date 18 June 2020 08:31 +12

Aici e vorba īn primul rând de ticăloşia sistemului (încă una!) şi nu de spălarea lsărescului. Rezonez cu tot ce a scris Räzvan īn acest articol.

# escu date 18 June 2020 10:24 +5

Constat cu stupoare că răul cel mai mare în România a fost făcut de colaboratorii securității, dar nimeni nu scoate un cuvințel despre TRĂDĂTORII ROMÂNIEI, colaboratorii serviciilor secrete străine, ba mai mult pe unii îi declarăm eroi naționali. Cât despre împrumuturi și unde au ajuns banii, nu este greu de ghicit. Este aceeași rețetă ca în timpul guvernării Boc, adică a celei portocalii. Unde sunt foștii pedeliști? În PNL, unde practică aceleași metode de furt din banul public. Nu uitați că ciuma roșie plătit datoria de zeci de miliarde, care a ajuns la Băsescu și acoliții lui. A desfășurat DNA vreo anchetă pentru a depista unde sunt acei bani? Nu, deoarece nu era vorba despre PSD, a cărui lideri au fost cercetați și condamnați pentru niște firfirici, deoarece așa venea comanda de afară, cum a recunoscut și Băsescu. Cât privește lozinca lor „fără penali în funcții publice”, este valabilă numai în cazul PeeeSeeeDeee, penalii lor fiind mai buni decât penalii altora.

# Lorenzo de Medici date 18 June 2020 11:59 0

Pute de la o poștă a lucrătură a serviciilor. Acum ce să zic, mi-e neclar sensul lucrăturii. Ori e adevărat ce spune dl. Savaliuc și se încearcă înlăturarea lui Isărescu, ori, dimpotrivă, se încearcă îngroparea definitivă, cu mâna Curții de Apel București, a problemei ”Manole”, și spălarea unui turnător al poliției politice a regimului comunist, care, la schimb, să dea ce vrea sistemul, rezolvându-se astfel 2 chestiuni dintr-o dată. Rămâne de văzut. Indiferent ce va fi, trebuie să fim de acord că, profesionist sau nu, ocuparea funcției de guvernator BNR, timp de 30 de ani, de aceeași persoană, este, totuși, prea mult, și trădează că, longevitatea în funcție a dl. Isărescu, nemaiântâlnită în istoria băncii centrale, are la bază și alte considerente decât profesionalismul de necontestat al omului.

# nae girimea date 18 June 2020 12:27 +2

"Demonizarea lui Isarescu, opera serviciilor" Care ? Die Liekuritsch sau the Leekoorich ?

# Baran Gheorghe date 18 June 2020 16:49 +6

Ii inteleg atitudinea lui Ipsravescu Mugurescu dar numai odata nu se pune. Asa cum spunea cineva mai sus, nu poti sa-i faci statuie pentru ca odata din 1000 de cazuri a avut o atitudine altfel. Printre reprosurile pe care i le-am adus de-a lungul timpului unul este foarte important pentru mine cel putin si anume jongleriile cu cosul valutar si amanarea permanenta la aderarea la zona Euro. Sa nu spuna Mugurescu Ispravescu ca nu a avut informatii referitor la "tragedia" imprumut in francul elevetian !! Si acum mi-e mila de cei prinsi in capacana imprumutului in franci elvetieni . Iar netrecerea la Euro are o explicatei penntru propriul buzunar al lui Ipsravescu . Ehe , si cate si mai cate domnul Ispravescu ..... trec prin mintea si sentimentele unui popor batjocorit.

# Valorica date 18 June 2020 23:00 0

L-au curatat pe Nastase care-n vremea lui parea de neatins astfel ca daca ar fi vrut sa-l inlature pe ,,guvernator'' sigur ar fi avut parghiile s-o faca. ,,BNR e stat in stat'', incomplet. Poate-ar merge varianta ca bnr, alaturi de celelalte institutii reprezentative au devenit ,,pas cu pas'' stat in stat. Au fost plantati la varf ,,soldati loiali'' care executa (de voie de nevoie) ,,recomandarile'' celor care le-au favorizat urcusul transformand circul public intr-o drama nationala. Pun pe masa subiecte, care de care mai controversate pentru a abate atentia de la ,,pandemia economica''. Imi zicea un cunoscut ,,functionar cu diplome la kilogram'' ca nu-i nici un bai ca el va trebui peste cativa ani sa-si cheltuie purcoiul de bani cu care a fost ,,educat'' luna de luna, exclusiv corporatiilor care o sa ocupe toata piata chiar daca cu aceasta ,,cucerire'' favorizata de ,,pericolul medical'' n-o sa mai existe concurenta si o sa fie nevoit sa ia ce i se da.

# Cubanu date 18 June 2020 23:04 +1

Nu tre' aparat pt. ca nu pateste nimic ,,Manole''. Iar rationamentul ,,sigur ca trebuia sa dea explicati ca doar era in fisa postului'' tine la analfabetii functional care inghit tot ce li se spune si nu inteleg nimic. Era-n fisa postului sa aiba numele de cod ,,Manole''? Un circ jenant care abate SI EL atentia de la tragedia economica pe care o traiesc firmele private autohtone neputincioase in a se organiza si uni pentru a conta in lupta asta economica cu adevaratii capitalisti care au primit semnalul (medical) sa inceapa ofensiva ocuparii in intregime a pietei. Iar aia ca ceasca a fost asasinat pt. ca a indraznit sa scape tara de datorii e penibila rau. Dar e de asteptat sa tina avand in vedere ca numarul analfabetilor functional creste de la an la an apropiindu-se vertiginos de 80% (45% declarati in 2018 + 18% rata de abandon + minim 10% dintre potentialii analfabeti functional care n-au fost testati, pt. ca la noi a fost optional iar scolile producatoare de idioti n-au participat)

# Leonam date 18 June 2020 23:06 -1

Ii doare la basca de ,,banii bnr'' cand adevaratele miliarde se pot pompa in salariile bugetarilor si-n pensii din imprumuturi la supradobanda. Trebuia sa ,,inventeze'' o criza (acum medicala) pentru a mai livra saracimii cateva zeci de miliarde. Bineinteles ca dupa linistirea cat de cat a lucrurilor valul doi va fi cu maririle mult asteptate a salariilor si pensiilor pt. a fi nevoie de si mai multe imprumuturi sa fie platite. ,,Crestere economica'' pe consum. Reteta capitalismului modern.

# Obs date 19 June 2020 14:00 +1

Modalitatea prin care se incearca inlaturarea lui Isarescu este cinica. O fi el independent din punct de vedere politic, dar financiar-bancar sigur nu. Este un pion al marii finante mondiale.

# Liţă date 20 June 2020 12:26 0

Isărescu a fost pionul mafiei bancare. Aşa că ducă-se-nvârtindu-se!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii