Desteptarea! Trebuie sa repornim Romania!

Scris de: Adrian SARBU

03.04.2020 13:41
Vizualizari: 1966

O stafie bantuie Europa: criza economica devastatoare, pe care o genereaza deciziile pripite si incompetente ale guvernelor ca reactie la epidemia COVID-19, ar putea distruge actualul model economic si social, economia capitalista de piata si democratia, lasand loc unui nou national socialism sau comunism. Digitale. Ti-e frica?Romania nu va face exceptie, daca va mai exista dupa criza.

Singura optiune pentru a limita distrugerea capitalului national si personal este repornirea motoarelor economiei. Azi. Desteapta-te! Astazi, economia Romaniei a mai murit cu 500 de milioane de euro. Adica jumatate din cifra de afaceri a unei zile.

100 de zile, cat e estimarea minima a opririi economiei, inseamna 50 de miliarde de euro. Daca mai calculam pierderea pana la sfarsitul anului, mai adaugam inca pe-atat. 100 de miliarde de euro.

Asta inseamna ca PIB-ul acestui an va fi cu cel putin 20% mai mic decat cel al anului trecut. Ai sa spui ca sunt optimist. Da, pierderea poate fi si mai mare. Ce fac liderii alesi ai Romaniei pentru a limita acest dezastru anuntat, poti sa-ti raspunzi si singur. America, Germania, Marea Britanie si altii injecteaza un stimul financiar de 10%-15% din PIB si pregatesc discret repornirea economiilor.

Isi permit, pentru ca au de unde sa se imprumute si cum sa garanteze sute de miliarde si trilioane de dolari sau de euro, ca sa finanteze sectorul medical, sa plateasca integral salariile milioanelor de angajati trimisi acasa, sa sustina amanarea ratelor bancare si non-bancare, dar si a taxelor, sa-si crediteze la costuri infime firmele si in special IMM-urile, ca sa impiedice falimentul. Sa incerce cu disperare evitarea unei crize financiare care va urma crizei de sanatate si carantinei.

Romania nu are acesti bani, 10% din PIB, 22 de miliarde de euro pe care sa-i injecteze in economie ca sa tina Romania in viata.

Pentru ca businessul tau – cei 4 milioane de salariati angajati de sectorul privat care genereaza 90% din valoarea economica a tarii – sa supravietulasca.

Guvernul face promisiuni.

Cat din aceste 22 de miliarde de euro are la dispozitie si cum intentioneaza sa le aloce, nu stim.

Stim insa ca, in aprilie, necolectarea de taxe, obligatia platii integrale a salariilor pentru personalul bugetar si a somajului tehnic pentru cel putin doua milioane de angajati din sectorul privat trimisi acasa, costurile campaniei medicale insumeaza un deficit bugetar de cel putin 5 miliarde de euro.

Si mai stim ca, odata cu cresterea accelerata a numarului celor declarati infectati, a mortilor, cu scaderea capacitatii sistemului medical de a face fata crizei, in conditiile managementului haotic aratat pana acum, disponibilitatea Guvernului pentru actiuni de salvare a economiei romanesti se va limita la ridicarea din umeri.

Guvernul va da vina pe banci ca nu-l imprumuta, pe Banca Nationala ca nu tipareste bani, pe UE. pe FMI, pe opozitie, si va ajunge in final la tine. Tu vei fi de vina ca Guvernul nu are bani. Si se va intoarce la tine cerandu-ti ajutor: economiile tale.

Si poate atunci te vei intreba daca a fost bine sa stai acasa, murind putin cate putin, asteptand bani care sa iti vina din cer, amanari si scutiri de taxe, amanari de rate, amanari de utilitati, salarii intregi, credite. ajutoare, inlesniri, moca, gratis, de pomana.

Si vei intelege cat de important este sa ne reintoarcem la munca. Azi. Desteptarea! Timpul nu mai are rabdare. Esti manager, antreprenor, actionar, cap de familie, parinte.

Gaura neagra, care inghite in fiecare zi 500 de milioane de euro din averea noastra, averea ta, a copiilor tai, a ajuns azi la 10 miliarde de euro.

Trage aer in piept cat pentru sase luni si aprinde lumina din mintea ta: Romania trebuie repornita azi! Incepe cu tine. E simplu.

Daca esti salariat, cauta-ti colegii si angajatorul si spune-le ca ti-e rusine sa primesti bani stand degeaba. Stii ca, fara activitate economica, fara generarea de valoare, fara plata de taxe si contributii, bugetul nu are de unde sa sustina ajutorul pe care ti-l promite Guvernul.

Spune-le ca ai vrea sa muncesti. Cauta impreuna cu ei solutii ca produsul, serviciul pe care l-ati generat pana la oprirea economiei sa poata fi recreat si in noile conditii de carantina cu respectarea stricta a regulilor de distantare sociala. Ca poti lucra de-acasa, ca poti veni in schimburi.

Ca stii sa-ti aperi sanatatea, ca esti in picioare.

Ca nu ti-e frica.

Ca ai copii care trebuie sa se intoarca cat mai repede la scoala.

Ca nu vrei sa pierzi.

Daca angajatorul nu te ia in seama, cauta-ti altul. Sunt joburi pe piata. Schimba-ti profilul muncii, chiar si pentru cateva luni de zile.

Daca nu, fii propriul tau angajator, asa cum ai vrut de multe ori, dar ai ezitat.

Fa orice. Un produs. Un serviciu. Vinde!

E vremea oportunitatilor. Daca esti angajator, manager, antreprenor, incepe prin a te reconecta cu principala ta resursa: angajatii.

I-ai trimis in somaj tehnic sau le-ai taiat salariile fara sa te intrebi din ce vor trai.

Sunt ingrijorati de lipsa jobului mai mult decat de amenintarea virusului. Au familii, copii. Asteapta sa le spui cand se pot intoarce la lucru.

Ai incetat sa-ti platesti furnizorii. Clientii fac la fel cu tine, furnizorul lor.

Cauta-i si vezi cum poti reinnoda relatia comerciala pe care ati avut-o. Ai castigat si tu, si ei. Acum pierdeti.

Trimite-le o bere si la o intalnire. Videoconferinta.

Spune-le ce stii: Guvernul, bugetul, nu au bani. Asteptand ajutorul nepromis, o sa va moara businessul si, odata cu el. si voi.

Nu va imbatati cu suparare. Nu plangeti. Vorbeste-le despre ideile tale de a-ti reporni businessul. Despre oportunitati.

Faceti un plan si puneti-l in aplicare.

Simplu.

Bancile sunt pregatite sa va sprijine, cu sau fara garantii guvernamentale. Si ei stiu ca. fara voi, cei care creati valoarea in economie, nu vor rezista.

Si uite asa, sprijinindu-ne unul pe altul, tot mai multi vom intra in hora. Vom reporni sutele si miile de businessuri inchise si vom aduce la munca doua milioane de oameni care astazi stau in casa din ce in ce mai nelinistiti.

Vom ajuta si guvernul, ca doar de-aia e guvern, sa fie ajutat.

Il vom ajuta si pe Dumnezeu. Sa-i ajute pe romani, ca in El le-a mai ramas speranta.

Incepem azi.

Fii tu primul!

Maine, Romania o sa piarda mai putin cu cat castigi tu.

Si vei avea surpriza ca dimineata. cand pleci la munca, vecinii, oameni pe care nu-i cunosti, distantati social, sa te aplaude. Ca pe medici, asistente. infirmieri, soferi de ambulanta, gunoieri, agenti de livrare, casiere, postasi. farmacisti.

Ca pe unul care a inviat si i-a eliberat si pe altii de frica si prostie.

Ai o misiune!

Preluare de pe Mediafax.ro

Comentarii

# DaLi date 3 April 2020 14:05 +2

Dacă nu era atâta prostie, stive, nu mai era nici frica. Toată mass-media lumii își îndeplinește "misiunea" globalizatoare neo-nazistă: terorizarea populației, întru acceptarea vaccinării obligatorie, obiectiv intermediar celui de introducere a nanochip-urilor și eliminarea banilor cash. Monitorizarea la nivel de individ este deja la ordinea zilei în zona occidentală, cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Vom fi doar niște numere in Ordinatorul Central. Nanochip în loc de crotalii, carduri în locul lanțurilor de sclavi... Ne-am predat suveranitatea individuală, acum începem să o simțim din ce în ce mai tare pe propria piele. Vai și amar de generația următoare....

# Mimi date 3 April 2020 15:39 +2

Doar hipermarturie(care vând tot genul de produse, nu numai alimentare și produse igienice), supermarketurile și farmaciile prosperă acum. Întrebarea e până când? Fără producție nu poți vinde nimic. Oportunități sunt puține din canapea, de acasă. Important e să se repornească economia, producția. Mass media să renunțe la informațiile care induc panică, teamă ;să mobilizeze oamenii să repornească, activitățile stopate brutal, unele fără nici o logică.

# Mimeaza ca este preocupat domnul Sarbu... date 4 April 2020 19:57 0

Nimeni nu abordeaza subiectul, nu intreaba si nu doreste sa se cerceteze totalul suprafetelor retrocedate de catre Prefecti obtinut prin insumarea suprafetelor inscrise in toate Titlurile de Proprietate puse in circulatie dupa 1990 prin Ordinul Prefectului in fiecare judet/localitate/an. Duplicatele Titlurilor de Proprietate se afla in arhivele A.N.C.P.I.. Prefectii si Primarii sunt Presedinti ai Comisiilor de Fond Funciar la nivel de judet, respectiv local. Directorii O.C.P.I. („cadastrul judetean”) au facut mereu parte din Comisiile Judetene de Fond Funciar. In 12.10.2011 Ministrul M.D.R.T. – care coordona si A.N.C.P.I. – declara dupa vizita in Coreea de Sud „suprafaţa de teren deţinută conform titlurilor emise… depăşeşte suprafaţa ţării” https://www.qmagazine.ro/cadastrul-general-ar-putea-fi-realizat-cu-sprijinul-samsung/ Ghiciti cine trebuia sa se autosesizeze dar n-a miscat!? LCK? Nici „Antenele” care pierdeau nu doar sediul de pe Garlei n-au dezvoltat…

# Ingrijorat dl. Sarbu... poate ne lumineaza... date 4 April 2020 20:01 +1

Legislatia permisiva a generat rapid instrainarea terenurilor romanesti catre straini – 40% ?. Intre 2004-2011 M.A.I. gestiona A.N.C.P.I., Prefectii, Politia… In 2004 am a aderat la NATO. Hartile militare anterioare au fost desecretizate si utilizate sau nu pentru retrocedari? Legea nr. 247/2005 „Restitutio in integrum”… constituia Fondul Proprietatea… Remarcati Protocoalele SRI cu diverse institutii… 2009 – Romania se imprumuta circa 20 mld euro… In 2013 Ilie Serbanescu semnala actionarii Fondului Proprietatea si cetatenia marilor detinatori de terenuri agricole si paduri – sustinatori ai…? LCK a fost promovata… si nu doar ea… ANRP despagubea de zor – nu se cunosc valoarea totala a platilor si suprafata totala de teren aferenta despagubita… Azi se stie cat mai avem de despagubit si cum au fost alocati toti banii imprumutati de Guvernul Orban?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii