DESTEPTII LUI IULICA – Curtea Constitutionala a desfiintat RIL-ul prin care 25 de judecatori de la Inalta Curte, in frunte cu vicepresedintele ICCJ Iulian Dragomir, au stabilit ca in urma admiterii cererii de redeschidere a procesului penal pentru persoanele condamnate judecate in lipsa, cauza se reia din faza judecatii in prima instanta. CCR a constatat in unanimitate ca este neconstitutionala interpretarea data de ICCJ pentru art. 469 alin. 3 din Codul de procedura penala

Scris de: Valentin BUSUIOC

09.10.2019 14:53
Vizualizari: 5711

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat un chix de zile mari cand a stabilit, printr-un recurs in interesul legii, ca un dosar se reia din faza judecatii in prima instanta daca este admisa cererea de redeschidere a procesului penal pentru persoanele condamnate care au fost judecate in lipsa. Nu o spunem noi, ci Curtea Constitutionala a Romaniei, care marti, 8 octombrie 2019, a constatat neconstitutionalitatea felului in care ICCJ a interpretat un alineat din Codul de procedura penala.


Este vorba despre art.469 alin. (3) CPP:

Daca instanta constata indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) (n.r. privind procedura), dispune prin incheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal”.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Timisoara.

Rusinea suferita de ICCJ este cu atat mai mare, cu cat CCR a stabilit in unanimitate neconstitutionalitatea interpretarii date de instanta suprema alineatului de mai sus, in cadrul unui recurs in interesul legii. Completul care a judecat respectivul RIL a reunit 25 de magistrati supremi si a fost condus de catre judecatorul Iulian Dragomir (foto), vicepresedinte al Inaltei Curti.

Prezentam minuta prin care ICCJ a admis RIL-ul (Decizia nr. 13 din 3 iulie 2017):

Admite recursul in interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Targu Mures si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 469 alin. (3) din Codul de procedura penala, stabileste ca: in urma admiterii cererii de redeschidere a procesului penal pentru persoanele condamnate judecate in lipsa, cauza se reia din faza judecatii in prima instanta.

Obligatorie, conform dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 3 iulie 2017”.

Redam comunicatul Curtii Constitutionale:

In ziua de 8 octombrie 2019, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.11 alin.(1) si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere:

A. Exceptia de neconstitutionalitate a dispoziitilor art.469 alin.(3) din Codul de procedura penala, avand urmatorul cuprins: „[...] (3) Daca instanta constata indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1), dispune prin incheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal. [...].”

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.469 alin.(3) din Codul de procedura penala, in interpretarea data prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.13 din 3 iulie 2017 pronuntata in recurs in interesul legii, in ceea ce priveste faza procesuala de la care se reia procesul penal, sunt neconstitutionale.

Iata componenta completului de RIL:

- Ilie Iulian Dragomir

- Mirela Sorina Popescu

- Lavinia Curelea

- Eugenia Voicheci

- Ionel Barba

- Stefan Pistol

- Florentina Dragomir

- Luciana Mera

- Rodica Aida Popa

- Anca Madalina Alexandrescu

- Ioana Alina Ilie

- Geanina Cristina Arghir

- Luciana Tatiana Rog

- Simona Daniela Encean

- Silvia Cerbu

- Simona Elena Cirnaru

- Maricela Cobzariu

- Daniel Gradinaru

- Francisca Maria Vasile

- Eugenia Puscasiu

- Elena Floarea

- Virginia Florentina Dumineca

- Constantin Branzan

- Liliana Visan

- Veronica Nastasie

* Cititi aici textul complet al Deciziei ICCJ nr. 13/13.07.2017 (dosar nr. 1.360/1/2017)

Comentarii

# Dan date 9 October 2019 15:51 +3

Sa citim corect ! ICCJ : "In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 469 alin. (3) din Codul de procedura penala, stabileste ca: in urma admiterii cererii de redeschidere a procesului penal pentru persoanele condamnate judecate in lipsa, cauza se reia din faza judecatii ." Curtea Constituțională: " prevederile art.469 alin.(3) din Codul de procedura penala, in interpretarea data prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.13 din 3 iulie 2017 pronuntata in recurs in interesul legii, in ceea ce priveste faza procesuala de la care se reia procesul penal, sunt neconstitutionale”. Prin urmare , rezultă potrivit deciziei CCR ca procesul se reia din momentul afectarii dreptului la apărare. Fond, apel sau recurs ( pentru cauzele mai vechi judecate sub imperiul existenței recursului ) Sa facem precizările de rigoare ! Prin urmare :;Pentru acuratețe si cu buna credinta sa facem aceste precizări!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii