AMBASADORUL TRAFICANT – Dosarul colonelului SRI Daniel Dragomir se desira la CAB. Acuzatiile DNA potrivit carora Dragomir ar fi intervenit la fostul sef ANAF Gelu Diaconu pentru afaceristul Rami Ghaziri au fost demontate chiar de Diaconu. In schimb, Gelu Diaconu a dezvaluit tentativa de trafic de influenta din partea ambasadorului Olandei: “Singurul care a facut o interventie a fost ambasadorul Olandei... Incercare de a-i facilita lui Ghaziri obtinerea acelor rambursari de TVA” (Document)

Scris de: George TARATA

07.12.2018 15:34
Vizualizari: 9551

Zi neagra pentru DNA la Curtea de Apel Bucuresti. Fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Diaconu, a fost audiat vineri, 7 decembrie 2018, la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care parchetul anticoruptie forteaza executarea colonelului SRI Daniel Dragomir (foto). Cu aceasta ocazie Diaconu a demontat in fata judecatorilor CAB Ovidiu Richiteanu Nastase si Ciprian Ghita acuzatiile din rechizitoriul DNA bazate pe denuntul afaceristului Rami Ghaziri, care a sustinut ca Daniel Dragomir ar fi intervenit la fostul presedinte ANAF in vederea rambursarii de TVA. In schimb, Diaconu a dezvaluit o tentativa de trafic de influenta, comisa insa de fostul ambasador al Olandei Matthijs van Bonzel, tara care chipurile moare de grija coruptiei din Romania.


Audierea lui Gelu Diaconu a avut loc in cauza in care Daniel Dragomir a fost tinut 192 de zile in arest preventiv, pentru ca in final sa fie achitat la fond pentru toate acuzatiile pentru care fusese trimis dupa gratii pe motiv ca “fapta nu exista” si “nu exista probe”, primind doar o condamnare de 1 an cu suspendare pentru participatie improprie la fals sub inscrisuri sub semnatura privata. Aceeasi solutie a fost dispusa si fata de sotia lui Dragomir, Marinela Dragomir, la randul ei trimisa in judecata de DNA.

Dragomir produce proba

Revenind la audierea lui Gelu Diaconu, acesta a infirmat alegatiile din rechizitoriul DNA, precizand ca nici Daniel Dragomir, nici sotia sa Marinela Dragomir nu au facut vreodata interventii asupra sa pentru Rami Ghaziri, asa cum parchetul anticoruptie sustine. De altfel, fostul sef al ANAF nici nu isi mai aminteste cu exactitate cand s-a cunoscut cu Daniel Dragomir. In acest sens, Diaconu a precizat ca s-a cunoscut cu Dragomir si cu sotia sa in timpul judecatii de la fond. Totusi, Gelu Diaconu a precizat ca este posibil ca Dragomir sa fi participat la o intalnire oficiala pe care a avut-o cu fostul ambasador al Olandei Mattijs van Bonze si Rami Ghaziri, insa nu isi aduce aminte cu exactitate acest lucru, astfel ca nu poate confirma prezenta colonelului SRI. Oricum, fostul sef al ANAF precizeaza ca si daca Dragomir ar fi fost la acea intalnire nu a discutat deloc cu acesta, cu exceptia momentului in care s-au salutat: “I-am cunoscut la tribunal, in 2016, in timpul sedintei de judecata, cand am fost audiat ca martor. Anterior nu ii vazusem pe cei doi. Arat faptul ca la intalnirea din 30 mai 2014 (n.r – in realitate intalnirea a avut loc in 5 iunie 2014) pe care am avut-o cu ambsadorul Olandei si Rami Ghaziri a participat si Daniel Dragomir. Nu sunt sigur, vazandu-l acum pe Dragomir, daca intr-adevar a participat la acea intalnire, si de aceea spun cred ca a participat, probabil a participat. Nu cred ca am schimbat vreo vorba cu dansul, poate protocolar cand am dat mana. (…)

Asa cum am aratat la inceputul declaratiei nu pot afirma ca Daniel Dragomir a fost prezent la intalnire. Avand in vedere nivelul intalnirii, este posibil sa se fi intocmit un proces verbal sau minuta la ANAF despre intalnire. Cred de asemenea ca participantii au fost legitimati la intrarea in institutie si probabil notati intr-un registru. Probabil exista un schimb de corespondenta intre cabinetul presedintelui ANAF si cel al ambasadei cu privire la intalnire si persoanele participante”.

Proba in legatura cu persoanele care au participat la respectiva intalnire a fost produsa chiar de Daniel Dragomir. Ofiterul SRI a prezentat pe pagina sa de Facebook o adresa de trimisa de ambasadorul Olandei fostului sef al ANAF Gelu Diaconu in care cerea reprogramarea intalnirii pentru 5 iunie 2014. Iar adresa respectiva prezinta persoanele care urmau sa participe la intalnire, Daniel Dragomir nefigurand printre ele (vezi facsimil).


Ambasadorul dat in fapt

Au existat totusi interventii la fostul presedinte al ANAF in favoarea lui Rami Ghaziri. Ele nu au venit insa din partea fostului ambasador al Olandei, Mattijs van Bonze, dupa cum insusi Gelu Diaconu a relatat. Astfel, fostul presedinte ANAF a precizat ca ambasadorul Olandei a adus in discutie la intalnirea din 5 iunie 2014 situatia lui Rami Ghaziri si faptul ca exista inregistrari la rambursarea de TVA. Diaconu a precizat ca pozitia ambasadorului s-a aflat dinoclo de uzantele firesti, fiind o incercare de a-i obtine lui Rami Ghaziri rambursarile de TVA de care era interesat.

Iata ce a raspuns Gelu Diaconu atunci cand a fost intrebat daca Daniel Dragomir sau sotia acestuia au facut vreo interventie la el in favoarea lui Rami Ghaziri:

Exclus. Nu au facut, ambadasorul Olandei in schimb da. Nu au facut nicio interventie direct sau indirect asupra mea in legatura cu activitatea ANAF sau in legatura cu altceva. Singurul care a facut o interventie asupra mea a fost ambasadorul Olandei. Discutia s-a purtat pe doua, trei subiecte, iar o tema care a fost mai directa si care exceda uzantelor firesti privea activitatea lui Rami Ghaziri, o prezentare a firmelor dansului. In cadrul acestei teme ambasadorul a vorbit si despre intarzierile inregistrate de ANAF la rambursarea de TVA pentru firmele lui Ghaziri, dupa care i-a dat cuvantul acestuia sa-si exprime nemultumirile. Ghaziri si-a expus in doua, trei minute nemultumirile in legatura cu intarzierile inregistrate de ANAF in rambursarea de TVA catre firmele sale. Am perceput intalnirea cu ambasadorul Olandei ca o incercare a acestuia de a-i facilita lui Ghaziri obtinerea acelor rambursari de TVA de care era interesat. Mi s-a parut neuzuala interventia ambasadorului, intrucat Ghaziri nu era cetatean olandez, dar din ce am aflat in contextul intalnirii acesta avea relatii cu firme olandeze.

Despre afacerile firmelor lui Rami Ghaziri am dat cu siguranta o declaratie la parchet, probabil la DNA Ploiesti, unde am facut referire si la intalnirea avuta cu ambasadorul Olandei. Este posibil ca acea declaratie sa o fi dat intr-un alt dosar al DNA decat cel privind prezenta cauza”.

In alta ordine de idei, trebuie spus ca la termenul din 7 decembrie 2018 la Curtea de Apel Bucuresti ar fi trebuit sa fie audiat ca martor si fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, dupa ce DNA a sustinut ca Dragomir ar fi facut interventii si la acesta. Daniel Constantin nu s-a prezentat astfel ca va fi citat cu mandat de aducere la urmatorul termen.

Comentarii

# DODI date 7 December 2018 16:23 +13

Este deranjant faptul că un om cinstit din țară trebuie să-și ”demonstreze nevinovăția” iar aberațiile DNA și DIICOT trebuie trebuie cu vederea, iertate și că nu răspunde nimeni de fărădelegile comise de aceste instituții ale statului paralel.

# Pintea date 7 December 2018 20:07 +5

Na Olanda cea obraznica! Nu ca ne-ar mira! Dar ANAF, prin aceste returnari dubioase de TVA a fost jefuita constant! Blejnar, la fel, banii de la ANAF ajungeau si la Basescu cel intangibil. Iar cetatenii obisnuiti sant presati de fisc sa plateasca, iar marile companii, ioc! Ele doar cară bani, nu platesc bani!

# belgianca date 8 December 2018 10:38 0

VAI VAI DE NOI AVETI CURAJUL SA VA LUATI DE AMBASADORUL OLANDEI. PAI IMEDIAT TIMMERMAN CVA REACTIONA CA JUSTITIA IN ROMANIA NU ESTE BUNA SI TREBUIE MODIFICATA.NU INTELEG CU CE DREPT .DAR CU MULT TUPEU SA BAGA IN TREBURILE INTERNE A LE ROMANIEI

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii