Din pixul gandirii lui Predoiu: ”Sa folosim banii infractorilor pentru a prinde alti infractori!” La MJ s-a creat un birou informativ pentru recuperarea produselor provenite din infractiuni!

Scris de:

02.03.2011 12:47
Vizualizari: 3649

Recuperarea creantelor, a produselor provenite din infractiuni este pe ordinea de zi a Ministerului Justitiei, prin crearea unei noi structuri la nivelul acestei institutii, care se va ocupa de facilitarea cooperarii internationale in urmarirea, indisponibilizarea si confiscarea produselor infractiunii, in special in cauze complexe de criminalitate grava. Aceasta initiativa are la baza, in primul rand, o directiva a Comisiei Europene, iar sprijinul efectiv a fost acordat de catre Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

In deschiderea reuniunii de miercuri, 2 martie 2011, destinata acestei teme de maxim interes, la care participa procurori, judecatori, experti internationali, specialisti ai Oficiului National pentru Prevenirea Spalarii Banilor si alti reprezentanti ai unor insitutii ale statului direct implicate in realizarea acestui proiect, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a declarat ca Romania trebuie sa invete sa ”foloseasca banii infractorilor pentru a prinde alti infractori”. „Am auzit expresia ca in Romania poti sa faci cativa ani de inchisoare si pe urma ramai bogat. Trebuie sa se schimbe si sa spunem ca in Romania poti sa faci inchisoare si sa ramai si sarac!”, a mai adaugat Predoiu.

Ministrul Justitiei a subliniat rolul deosebit pe care il va avea acest nou birou din MJ, care se va ocupa cu schimbul de informatiui puse la dispozitia anchetatorilor, va coopera cu institutii similiare din statele membre, dar nu va trece la masuri efective de confiscare. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti,, Martin Harris a declarat ca si englezii s-au confruntat cu probleme si a povestit ca in urma cu zece ani pentru veniturile provenite din infractiuni se plateau impozite si, ca atare, erau foarte greu de executat, dar aceste probleme sunt azi de domeniul trecutului. Ambasadorul Harris a explicat ca a fost nevoie de un efort sustinut si de o legislatie noua, precum si de o abordare multidisciplinara

Lumeajustitiei.ro a fost interesata sa afle cum s-ar putea recupera banii proveniti din infractiuni de coruptie care ajung in finantarea campaniilor electorale, dar si in ce mod vor putea fi recuperate astfel de bunuri care sunt ascunse in off-shore-uri. La prima intrebare nu ni s-a raspuns, probabil pentru ca nici nu s-a gasit o solutie. La a doua intrebare, raspunsul a fost ceva mai optimist, in sensul ca ministrul Predoiu a subliniat faptul ca daca pana de curand ”jurisdictiile off-shore erau impenetrabile, acum e o transparenta accentuata!”. Predoiu a mentionat ca un rol deosebit in schimbul de informatii il au acordurile internationale si ca, actualmente, ”nu mai exista un secret bancar absolut, acesta putand fi divulgat in anumite conditii”.

 

 

Comentarii

# pompiliu bota date 2 March 2011 14:17 +5

,,Din pixul gândirii lui Predoiou" De unde gândire fără creier? Idem colega din poză: procurorul general nulitate (peste Joiţa Tănase)!

# Culebrita date 2 March 2011 14:52 0

Domnu Bota, iar sunteti rau, cum n-are domnu Predoiu creier, pai cum a ajuns ministru, ce oricine ajunge asa mare? Si vedeti ca are pix Mont-Blanc, nu oricine are asemenea scula!

# Racaceanu Catalin date 2 March 2011 16:33 +1

A gresit Luju titlul... nu e pixul gandirii :-) cel mult putzul gandirii :P

# doru date 3 March 2011 07:36 +2

”Sa folosim banii infractorilor pentru a prinde alti infractori!”
Cum vine asta? Banii proveniti di o teapa bancara sau data unui privat sa nu se intoarca la partea vatamata ci sa-i foloseasca parchetul? Sau sa infiintam institutia confiscarii averii indiferent de provenienta acesteia ca urmare a condamnarii. Sa vezi atunci drepturile omului...

# cucurucu date 3 March 2011 21:15 0

Predoi asta, nu stim momentan daca are ori nu gandire ori creier, dar ce stim sigur este ca are un pix ( poate 2! )unul de rezerva, dar in cazul in care are si gandire aceasta trebuie sa fie stocata undeva in creier, deci trebuie sa aiba creier, daca si creierul este de marimea acelui pix din mana, atunci e Jale, daca in schimb e de marimea celuilalt pix( cel de rezerva)atunci nu stim ce marime are creierul deoarece nu cunoastem marimea pixului de rezerva :D
Dar, il ,,doare-n pix'', oare in care ?

# doru date 5 March 2011 08:31 0

gata! m-am prins..., sa-si "traga" comision de la fiecare recuperare de bani de la infractori :D
tov. Ministru inca nu a uitac cum e sa fii avocat :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii