DIVERSIONISTUL AMENDAMENT – Ca sa adoarma vigilenta magistratilor pro-SIIJ si sa poata acorda din nou competenta DNA in anchetarea magistratilor, Camera Deputatilor le ofera judecatorilor si procurorilor o garantie de ochii lumii. Se propune oficial ca judecatorii si procurorii sa nu poata fi trimisi in judecata fara aprobarea CSM. Cand va indrazni CSM sa se opuna DNA? (Amendamentul)

Scris de: Valentin BUSUIOC

18.03.2021 13:10
Vizualizari: 5651

Ceea ce pana acum circula doar la nivel de zvon a devenit oficial: Parlamentul vrea sa le acorde superimunitate judecatorilor si procurorilor, creand cadrul legal pentru blocarea tuturor dosarelor penale impotriva acestora, doar ca sa le adoarma vigilenta si sa obtina reacordarea catre DNA a competentei in anchetarea magistratilor.Joi, 18 martie 2021, grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor a propus in Comisia juridica un amendament care pur si simplu ii plaseaza pe judecatori si procurori deasupra legii. Vorbim despre un amendament la proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (PL-x nr. 108/2021), depus de catre Guvern in Parlament in februarie 2021. Acest amendament ii apartine deputatului Ionel Stancu (foto), reprezentant al minoritatilor nationale (Asociatia Macedonenilor din Romania).

Amendamentul in cauza, daca va intra in vigoare, va face ca judecatorii si procurorii sa nu mai poata fi trimisi in judecata decat cu aprobarea sectiei corespunzatoare din Consiliul Superior al Magistraturii. Repetam: vorbim despre un act decizional (cel al incuviintarii), iar nu despre unul pur consultativ (cum ar fi de exemplu un aviz). Or, asa ceva va lasa la bunul plac al sectiilor CSM ce magistrat va fi executat si cine va fi salvat, in functie de prieteniile si dusmaniile membrilor Consiliului fata de judecatorul, respectiv procurorul vizat de ancheta penala. Iar CSM va deveni instanta de camera preliminara, ceea e e profund nelegal.


Amendamentul este gandit sa modifice articolul 95 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, care in prezent prevede urmatoarele:


(1) Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) In caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia”.


Altfel spus, imunitatea de care se bucura in prezent magistratii este la fel de subtire precum cea a parlamentarilor: doar in caz de perchezitie, retinere si arestare, exceptand infractiunile flagrante.


Redam forma art. 95 propusa de minoritatile nationale:


(1) Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecatorii si procurorii pot fi trimisi in judecata pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) In caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia”.


Coalitia a bagat minoritatile la inaintare


Chiar daca pana acum circula informatia neoficiala ca aceasta monstruozitate ar fi fost convenita de catre toate cele trei formatiuni politice ale coalitiei de guvernare – respectiv PNL, USR-PLUS si UDMR (click aici pentru a citi) –, acum vedem ca scandalosul amendament a fost asumat doar de catre minoritatile nationale. Ceea ce ne face sa credem ca nici liberalii, nici pluseristii, nici maghiarii nu au indraznit sa-si puna in cap opinia publica si magistratii onesti din cauza aberantei modificari legislative.


* Cititi aici celelalte amendamente propuse de catre minoritatile nationale

Comentarii

# Lita date 18 March 2021 13:38 +52

Lichele fara limite, s-au folosit de o coada de topor.

# VIKY date 18 March 2021 13:50 +56

Adica o minoritate mica, hotareste soarta justitiei din Romania?. Nu este destul ca au intrat in GuWernerul meu o minoritate cu 5%, care au ultimul cuvant de spus: daca le convine voteaza, si trec legile, daca nu le convine, nu voteaza si nu trec legile. Unde sunt judecatorii verticali din tara? ca cei "virusati" sunt foarte activi. Poate lumea a uitat care este miza desfiintari sectiei: dosarele bipedei Kovesy trebuie inchise pana la 1 aprilie. Kovesy a fost avertizata de UE sa isi rezolve dosarele pana la 1 aprilie. Asa ca aceasta individa va mai trage o teapa. TREZITI-VA magistrati, ca altfel va veti trezi dupa gratii, daca nu dansati parpitura nazistilor. Nu cred ca un magistrat zdravan la cap poate accepta sa fie pres unor forte oculte, care nu au nicio legatura cu Romania si poporul roman.

# Goe date 18 March 2021 14:43 +8

Asta a propos de egalitatea cetățenilor în fața legii.....

# VIKY date 18 March 2021 16:18 +3

...partitura...

# Gyuse Bogdan date 18 March 2021 19:26 +32

Vrajeala bolsevica! Aceasta actiune are ca scop protejarea judecatorilor si procurorilor ce au batjocorit legea si cetateanul. Sunt mii de plangeri la CSM si IJ, plangeri ce au fost solutionate defavorabil justitiabilului. Acum CSM este propus sa decida, in fapt fiind aparatorul coruperii actului de justitie, al judecatorului sau procurorului paraditor de meserie ce stie ca are asigurata proctectia din partea Cartelului Securistilor din Magistratura. Se face totul pentru ca judecatorii si procurorii sa nu raspunda penal pentru atrocitatile infaptuite. Ungurii doar contribuie la mentinerea coruptiei din justitie, iar prin aceasta isi bat joc de Romani.

# maxtor date 18 March 2021 23:31 +4

sa revenim la sentimente mai bune-"fara AVIZUL csm"......

# Antidotul superimunității date 19 March 2021 10:18 +23

O asemenea superimunitate se aseamănă nodului gordian: mai poate fi desfăcută doar cu sabia.

# Lechi date 19 March 2021 22:37 +29

Salut ! Noul algoritm: Judecatorule, iti fac dosar penal, stau cu curul pe dosar cat vreau, te tin in corzi pana vorbesti singur , eventual cedezi nervos. Dupa ce te-am erodat fizic si profesional cativa ani , esti un om terminat. Cariera si persoana ta sunt niste epave. Acum, clasez dosarul. Iar tu, judecator, esti un mic zero. ... asta va asteapta, daca nu cumva covidul face ceea ce trebuie cu Stelica

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii