DNA A AFLAT CA FAPTA NU EXISTA – Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arad Nicolae Iotcu a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Timisoara intr-un dosar fabricat de DNA. Alaturi de acesta au fost declarati nevinovati alti doi inculpati. Instanta a dispus achitarile pe “fapta nu exista” (Minuta)

Scris de: B.G.

05.11.2020 14:52
Vizualizari: 4813

O noua achitare pentru Directia Nationala Anticoruptie.

Judecatoarele Monica Badescu si Georgiana Roxana Glavan  de la Curtea de  Apel Timisoara au dispus in 4 octombrie 2020 respingerea apelului DNA si achitarea definitiva a fostului presedinte al Consiliului Judetean Arad Nicolae Iotcu (foto), trimis in judecata pentru un inchipuit trafic de influenta.

In acelasi dosar, au fost declarati nevinovati si alti doi inculpati. 

Extrem de grav pentru vestitii procurori anticoruptie, achitarile au fost date in baza art. 16 alin. 1 lit. a) Cod procedura penala care prevede: “fapta nu exista”.Nicolae Iotcu a fost acuzat ca in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Arad, printr-un intermediar, a pretins si primit de la doi oameni de afaceri 35.000 lei, bani ce urmau a fi folositi pentru realizarea unei campanii de imagine. Insa judecatorii  au fost  de alta parere si, dupa ce au studiat "probele" de la dosar, i-au ptrimis la plimbare pe procurorii  anticoruptie.

Iata minuta Curtii de  Apel Timisoara din 4 octombrie 2020 in dosarul 8023/30/2017:

“In temeiul art. 421 pct. 1 lit. b cod pr. penala respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie Serviciul teritorial Timisoara impotriva s.p. nr. 85 din 07 04 2020 a Tribunalului Arad pronuntata in dosarul nr. de mai sus. In baza art. 275 alin.3 cod pr penala cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului raman in sarcina statului. Definitiva”


Iata minuta Tribunalului Arad:

“In baza art. 396 alin. 1 si 5 Cod procedura penala cu referire la art. 17 alin. 2 coroborat cu art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala achita pe inculpatul Iotcu Petru Nicolae, cu antecedente penale, pentru infractiunile de trafic de influenta prevazuta de art. 291 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 si trafic de influenta in forma continuata (2 acte materiale) prevazuta de art. 291 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal.

In baza art. 396 alin.1 si 5 Cod procedura penala cu referire la art. 17 alin.2 coroborat cu art. 16 alin.1 lit. a Cod procedura penala achita pe inculpatul Faur Ioan Teodor, fara antecedente penale, pentru infractiunea de cumparare de influenta in forma continuata (2 acte materiale) prevazuta de art. 292 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal.

In baza art. 396 alin.1 si 5 Cod procedura penala cu referire la art. 17 alin.2 coroborat cu art. 16 alin.1 lit. Cod procedura penala achita pe inculpatul Adrian Ionescu Marius, fara antecedente penale, pentru infractiunea de cumparare de influenta prevazuta de art. 292 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

In baza art. 404 alin.4, art. 397 rap. la art. 249 Cod procedura penala dispune ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului asigurator instituit pe suma de 35 000 lei existenta in contul Raiffeisen Bank SA deschis pe numele inculpatului Iotcu Petru Nicolae, prin ordonanta procurorului din 22 septembrie 2017 data in dosarul nr. 76/P/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara. In baza art. 275 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare”.

Iata comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

IOTCU PETRU NICOLAE, aflat in executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei presedinte al Consiliului Judetean Arad, in sarcina caruia s-au retinut savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata,

FAUR IOAN-TEODOR, la data faptei reprezentant al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de cumparare de influenta in forma continuata.

ADRIAN IONESCU-MARIUS, la data faptei reprezentant al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada mai-iunie 2015, inculpatul Iotcu Petru Nicolae, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean (C.J.) Arad, printr-un intermediar, a pretins si primit de la cei doi oameni de afaceri suma totala de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur Ioan-Teodor si 10.000 lei de la Adrian Ionescu – Marius), bani ce urmau a fi folositi pentru realizarea unei campanii de imagine a presedintelui C.J.

Sumele respective au fost pretinse si primite de inculpatul Iotcu Petru Nicolae pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor din subordine, in legatura cu derularea in bune conditii a contractelor incheiate de Consiliul Judetean Arad cu societatile reprezentate de inculpatii Faur Ioan-Teodor si Adrian Ionescu-Marius (receptia si plata la termen a lucrarilor executate, asigurarea in bugetul de venituri si cheltuieli al Consiliului Judetean Arad a sumelor necesare platii lucrarilor contractate/executate precum si facilitarea atribuirii altor contracte de achizitii publice).

In cauza a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 35.000 de lei, existenta intr-un cont bancar ce apartine inculpatului Iotcu Petru Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Amintim ca, anterior, inculpatul Iotcu Petru Nicolae a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru savarsirea unei infractiuni similare (comunicat nr. 1370/VIII/3 din 14 august 2015), fiind condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

foto: newsar.ro

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii