DNA A AVUT COMANDA PE NELU IORDACHE – Omul de afaceri Nelu Iordache a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul “Transalpina 2” pentru complicitate la abuz in serviciu. Alti cinci inculpati au primit achitare. Procuroarea Ana-Maria Nedelcu l-a acuzat pe Iordache de un pretins prejudiciu de 45 milioane lei calculat pe diferenta de curs valutar, desi aceeasi procuroare recunoaste ca era imposibil sa anticipeze evolutia cursului valutar. E a doua achitare a lui Iordache din 2020 (Documente)

Scris de: George TARATA

12.03.2020 16:39
Vizualizari: 5056

Iata o noua dovada ca procurorii DNA au avut comanda sa il execute pe omul de afaceri Nelu Iordache cu orice pret. Nelu Iordache a fost achitat intr-un nou dosar in care fusese trimis in judecata de DNA. Este a doua achitare obtinuta de omul de afaceri in decurs de mai putin de doua luni, dupa ce anterior Nelu Iordache a invins DNA in ianuarie 2020, in dosarul “Transalpina” (click aici pentru a citi).


 

Judecatorul Claudiu Eduard Corobana de la Tribunalul Bucuresti a dispus joi, 12 martie 2020, achitarea lui Nelu Iordache in dosarul “Transalpina 2”, in care acesta fusese trimis in judecata pentru o presupusa complicitate la abuz in serviciu. Aparat de avocatul Marius Predoi din Baroul Bucuresti, omul de afaceri a fost achitat in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Alaturi de Nelu Iordache, in acelasi dosar, in baza aceluiasi temei, au fost achitati de catre catre TMB alti cinci inculpati trimisi in judecata pentru pretinse fapte de abuz in serviciu, toti angajati ai Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova.

Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.

 

Fabulos: procuroarea DNA Ana-Maria Nedelcu l-a acuzat pe Nelu Iordache de un prejudiciu de 45 milioane lei calculat pe diferenta de curs valutar, dar tot ea recunoaste ca nu putea sa anticipeze evolutia cursului valutar


Nelu Iordache a fost trimis in judecata in 24 octombrie 2016, printr-un rechizitoriu intocmit de procuroarea DNA Ana-Maria Nedelcu si confirmat de seful Sectiei a II-a DNA Marius Bulancea (vezi facsimil 1).

 


 

Lucratura DNA impotriva lui Iordache este insa halucinanta. Concret, omul de afaceri a fost acuzat ca ar fi produs un prejudiciu de 45 de milioane de lei cu ocazia incheierii unui contract privind modernizarea DN 67C Bengesti – Sebes: “In urma acestui demers infractional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu in suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei. In acelasi timp a fost obtinut un folos patrimonial pentru firma reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, constand atat in transferul riscului valutar din sarcina acestuia in sarcina C.N.A.D.N.R., cat si in obtinerea unui pret mai bun pentru biletele la ordin vandute decat ar fi obtinut daca ar fi fost emise in lei”.

Asadar, pretinsul prejudiciu a fost calculat pe baza diferentei de curs valutar leu-euro. Incredibil insa, procuroarea Ana-Maria Nedelcu a calculat prejudiciul pe baza diferentei de curs valutar, desi tot ea, in acelasi rechizitoriu, recunoaste ca nu putea sa prevada care va fi evolutia cursului leu-euro (vezi facsimil 2).

 

 

Iata minuta Tribunalului Bucuresti:

 

“Solutia pe scurt:

I. In baza art. art. 396 alin. 1 si 5 C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen., achita pe inculpatul LUMEZEANU ADRIAN pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 297 alin. 1 C. pen., raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 309 C. pen., cu aplicarea art. 5 C. pen.

II. In baza art. art. 396 alin. 1 si 5 C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen., achita pe inculpata ILIE DOINA pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 297 alin. 1 C. pen., raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 309 C. pen., cu aplicarea art. 5 C. pen.

III. In baza art. art. 396 alin. 1 si 5 C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen., achita pe inculpata NEDELCU DELIA MIHAELA pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 297 alin. 1 C. pen., raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 309 C. pen., cu aplicarea art. 5 C. pen.

IV. In baza art. art. 396 alin. 1 si 5 C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen., achita pe inculpatul PANA EMIL ION pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 297 alin. 1 C. pen., raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 309 C. pen., cu aplicarea art. 5 C. pen.

V. In baza art. art. 396 alin. 1 si 5 C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen., achita pe inculpata IOVAN FLORINA pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 297 alin. 1 C. pen., raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 309 C. pen., cu aplicarea art. 5 C. pen.

VI. In baza art. art. 396 alin. 1 si 5 C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen., achita pe inculpatul IORDACHE NELU pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 48 alin. 1 C. pen., raportat la art. 297 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 309 C. pen. si art. 5 C. pen.

In temeiul art. 397 alin. 1 C. proc. pen., raportat la art. 25 alin. 5 C. proc. pen., lasa nesolutionata actiunea civila exercitata de partea civila COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. in contradictoriu cu inculpatii LUMEZEANU ADRIAN, ILIE DOINA, NEDELCU DELIA MIHAELA, PANA EMIL ION, IOVAN FLORINA Si IORDACHE NELU.

In baza art. 397 alin. 5 C. proc. pen., raportat la art. 25 alin. 5 C. proc. pen., mentine masura asiguratorie a sechestrului, instituita prin ordonantele din data de 16.07.2015 si din data de 16.09.2015, emise de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in dosarul nr. 527/P/2014, pana la concurenta sumei de 35112284 lei, asupra bunurilor imobile si instrumentelor financiare aflate in proprietatea inculpatului Lumezeanu Adrian, astfel cum sunt indicate in cuprinsul ordonantelor (f. 169-172, 186-189, vol. 26, dosar urmarire penala). In baza art. 397 alin. 5 C. proc. pen., raportat la art. 25 alin. 5 C. proc. pen., mentine masura asiguratorie a sechestrului, instituita prin ordonanta din data de 16.09.2015, emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in dosarul nr. 527/P/2014, pana la concurenta sumei de 35112284 lei, asupra bunului imobil aflat in proprietatea inculpatei Nedelcu Delia Mihaela, astfel cum este indicat in cuprinsul ordonantei (f. 215-218, 186-189, vol. 26, dosar urmarire penala). In baza art. 397 alin. 5 C. proc. pen., raportat la art. 25 alin. 5 C. proc. pen., mentine masura asiguratorie a sechestrului, instituita prin ordonanta din data de 16.09.2015, emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in dosarul nr. 527/P/2014, pana la concurenta sumei de 35112284 lei, asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatului Iordache Nelu, astfel cum sunt indicate in cuprinsul ordonantei (f. 1-7, vol. 27, dosar urmarire penala).

In baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.

Cu drept de apel, in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei, pentru procuror, partea civila si inculpati. Pronuntata in sedinta publica din data de 12.03.2020. Document: Hotarare 228/2020 12.03.2020”.

 

Prezentam comunicatul DNA din octombrie 2016 privind trimiterea in judecata a omului de afaceri Nelu Iordache:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

LUMEZEANU ADRIAN, director regional al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova,

ILIE DOINA, director economic in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova,

NEDELCU DELIA MIHAELA, sef Serviciu organizare si derulare achizitii in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova,

PANA EMIL ION, consilier juridic in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova,

IOVAN FLORINA, persoana desemnata sa efectueze controlul financiar preventiv in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova,

pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

IORDACHE NELU, om de afaceri, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatii Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela si Pana Emil Ion, in calitatile mentionate mai sus, cu incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice, au semnat cu o societate reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengesti – Sebes pe o portiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordata de inculpata Iovan Florina. In cuprinsul documentului a fost introdusa o clauza diferita de prevederile documentatiei de atribuire, potrivit careia plata lucrarilor de catre C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin in euro platibile in lei la cursul BNR euro/leu valabil la data platii. Aceasta clauza a fost introdusa la solicitarea omului de afaceri care a si conditionat semnarea contractului de introducerea acestei modificari. Astfel, in perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un numar de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vandute catre mai multe institutii de credit.

In urma acestui demers infractional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu in suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei. In acelasi timp a fost obtinut un folos patrimonial pentru firma reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, constand atat in transferul riscului valutar din sarcina acestuia in sarcina C.N.A.D.N.R., cat si in obtinerea unui pret mai bun pentru biletele la ordin vandute decat ar fi obtinut daca ar fi fost emise in lei.

Pana in acest moment, C.N.A.D.N.R. nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Iordache Nelu, Nedelcu Delia Mihaela si Lumezeanu Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Anterior, inculpatul Iordache Nelu a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru infractiuni similare (comunicate nr. 383 si 606 din datele de 29 aprilie 2013 si 16 mai 2014).

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Pintea date 12 March 2020 23:10 0

De cand nu a mai avut comandă, de cand udrea si basescu nu au mai fost la butoane? Dar scrisoarea de garantie falsa de 500 milioane dolari pe care i-a prezenatat-o udrei ca sa primeasca o licitatie, ce era?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii