DNA A DAT EROARE 404 – Dezastru fara precedent lasat de inculpata Laura Kovesi la DNA. Un alt important demnitar executat de parchetul anticoruptie a fost declarat nevinovat. Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti a mentinut sentinta de achitare a ex-ministrului Comunicatiilor Valerian Vreme, trimis in judecata in dosarul spectacol “Microsoft” pentru un inventat abuz in serviciu (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA

25.09.2019 13:27
Vizualizari: 6022

Incepe seria de achitari la Directia Nationala Anticoruptie dupa terminarea vacantei judecatoresti. Sesiunea de toamna a fost deschisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu achitarea definitiva a fostului ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme, trimis in judecata in dosarul "Microsoft" pe vremea in care institutia era condusa de inculpata Laura Kovesi (foto).


Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti format din judecatorii Ioana Bogdan, Alina Ioana Ilie, Lavinia Valeria Lefterache, Andrei Claudiu Rus si Ana Hermina Iancu a mentinut in 24 septembrie 2019 sentinta de achitare a lui Valerian Vreme, dispusa la fond de un Complet de 3 judecatori ICCJ. O sentinta prin care Valerian Vreme a fost achitat in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala care prevede ca “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Fostul ministru al Comunicatiilor a fost trimis in judecata pentru un inchipuit abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea licentelor Microsoft. Important este faptul ca Valerian Vreme a fost trimis in judecata in septembrie 2017, la mai bine de un an dupa decizia Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu, procurorii condusi de Kovesi la acea vreme considerand ca faptele retinute in rechizitoriu indeplinesc elementele constitutive ale acestei infractiuni. Iata insa ca DNA a dat eroare. Din nou!

Prezentam minuta Inaltei Curti in dosarul 624/1/2019:

“Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de apelantul inculpat Vreme Valerian impotriva sentintei penale nr. 630 din data de 01 noiembrie 2018, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala in dosarul nr. 2483/1/2017. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala obliga apelantul inculpatul Vreme Valerian la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 24 septembrie 2019”.

Iata comunicatul DNA din 13 septembrie 2017 privind trimiterea in judecata fostului ministru Valerian Vreme:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului VREME VALERIAN, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, in calitate de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect inchirierea, pe o durata de 16 luni si 13 zile, cu optiune de cumparare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft in scoli.
Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea incheierea unui astfel de contract subsecvent.

De mentionat este faptul ca D.Con-Net AG a achizitionat licentele respective la pretul de 2.612.805 euro. Ulterior, in acelasi context, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achitat catre D.Con-Net AG suma totala de 13.904.599 Euro.

Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei, in valoare totala de 11.291.794 euro, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea D.Con-Net AG.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce apartin inculpatului”.

Comentarii

# Pintea date 25 September 2019 13:49 +43

Eeeh, lăsați, ca dosarul MICROSOFT a fost facut in asa fel incat nimeni sa nu pățească ni-mic! Coveși si-a facut numarul cu el! Si a reusit pt ca de-asta ea este acum procuror sef european! Au fost jurnalisti din strainatate (dar si de la noi) care au inceput investigatii despre MICROSOFT si care au amuțit apoi brusc. Asa ca Europa stie foarte bine care ii sant coruptii si canalele de coruptie, iar coveși pt asta e stapână la stână! Cine se pricepe mai bine decât ea sa facă dosare de ochii lumii sau ca sa elimine pe cineva? Exact de asta avea nevoie corupta UE! Pacat ca Dragnia nu a fost si el parte in acest dosar, ca poate primea si el o achitare că fapta nu există? Asa, nu a scapat, ca nu a fost dosarul international, ci unul local, meltean!Ce, comparam noi mitele imense din MICROSOFT cu mărunțișul ăla de la DGASPC Teleorman? Fugiti d-aci!Dar mai bine, LUJU v-ati intreba: coveși nu mai e, si ăștia tot scapă cu achitări!

# Neanae date 25 September 2019 14:33 +20

Numirea acestei făpturi LCK pe un post in “născare” in Uimirea Europeană, cred ca nu as înțelege-o nici daca as avea doua creiere. Mecanismul este încâlcit, este ca pescuitul in ape tulburi. Este grețos sistemul si nu putea decât sa decidă o scârbă.. Acum astept un lucru, vreau sa verific gradul de tâmpenie la care a ajuns omenirea in capul căreia se poate arunca orice si oricât caci nu cracneste! Turma e turma ... Vreau sa vad ce banda de procurori de elita lu’ papuc va alcătui slujirea, desigur pe chipul si asemănarea trupei formate de Onea, Negulescu, Man, Lăncrănjan șamd, oameni cu carisma din seria Danileț si similar. Câte dosare “ERONATE” vor face pt o pâinica? Fiind dansa LCK marioneta perfecta a unui sistem european corupt de putere, cotropitor si odios (ROEXIT, ROEXIT, ROEXIT) va fi înconjurată de personaje mai mult decât obscure. SA FIE SĂNĂTOȘI, UREZ EUROPEI UNITE ceea ce merita - IMPLOZIA! Cu LCK este mai rapida treaba ... TRUPA TERMINATORILOR e deja in antrenament!

# Edelweiss - Ivory Tower Tâlmaci date 25 September 2019 16:52 +15

Mey Neanae, e deja clar pentru toată lumea care au fost argumentele care au cântărit greu în alegerea Huidumei de la Mediaș în funcția de Măciucă Judiciară Comunitară: exact acele abominabile acte desfășurate în funcțiile românești și care au conferit Huidumei asexuate o aură de... SPERIETOARE DE CIORI. Da, da! LCK nu este altceva decât o momâie de paie, cu pălărie țuguiată de vrăjitoare și neg pe nas, priponită în mijlocul lanului cu popșoi comunitar. ATÂT ȘI NIMIC MAI MULT. Doar O SPERIETOARE DE CIORI. :P post-scriptum: acuma cică prin Norway, Barnevernetul nu mai sperie copchiii cu „Babaulică”. Cică au adoptat dojana comunitară: „dacă nu ești cuminte și dacă nu papi tot din falfulie, o chem pe Lulutza să te ancheteze.” :o

# Schimba tâlmaci in TOLOMAC si intri in realitate date 25 September 2019 19:34 -24

:P :P :P

# mitocanu date 25 September 2019 15:47 +7

...LCK este procuror sef european...cu cat ai mai multe achitari acasa cu atat ajungi mai sus...dar cine este procurorul DNA care a lucrat acest dosar?...ca LCK era sef la DNA si nu putea sa cunoasca toate dosarele procurorilor....

# Botomei Vasile, doctor in drept date 26 September 2019 19:58 0

Botomei Vasile, doctor in drept, saluta decizia judecatorilor de achitare a dlui ing.Valerian Vreme, ex Ministru! Consider ca are dreptul la actiune de despagubire in contradictoriu cu Statul roaman, pe motiv de victima a procurorilor. Cred ca procurorii care au declarat apel ar trebui sa raspunda pentru grava rea credinta pentru ca au facut apel inh cunostinta de cauza ca demnitarul nu avea cercetarea pentrru presupusa fata de abuz in serviciu raportata la o lege sau o Ordonanta de Guvern,asa cum a facut a interpretat CCR in decizia acesteia din anul 2016. Omul acesta era apreciat de bacaoani, iar trimiterea sa in judecata de DNA i-a afectat grav si aproape ireparabil onoarea si demnitatea de politician. Ramane de vazut daca isi va recupera functiile politice din care a fost inlocuit. In ceea ce privesc procurorii care l-au trimis in judecata cred ca ar fi necesar sa sesizeze SIIJ pentrui cercetarea acestora pentru infractiunea de represikune nedrepta. Succes domnule Ministru!!!

# Ionut date 28 September 2019 18:44 0

De ce nu spuneti motivul achitarii si pe intelesul oamenilor de rand? Acesta a fost achitat pentru ca CCR a schimbat elementele infractiunii si in apararea acestor inocenti a stabilit ca numai dispozitiile din legi si ordonante atrag raspunderea penala. Cu alte cuvinte daca nu furi din camera ci din garaj, nu mai e furt. Deci domnul asta a savarsit faptele dar nu a fost condamnat pentru ca niste prieteni binevoitori au schimbat legea. Nu mai induceti lumea in eroare prezentand acest caz ca un abuz pentru ca nu e cazul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii