DNA A VISAT LA CORUPTIA PE BANII UE – Procurorii DNA au vrut sa rupa gura targului cu un dosar pe fonduri europene. Tribunalul Arad a desfiintat facatura cu o motivare crunta: “Nicio dovada nu atribuie acelor documente caracterele falsului... Ansamblul probator nu sustine, dincolo de orice indoiala rezonabila, concluzia ca inculpata a comis faptele cu intentie directa... Orice dubiu profita inculpatului... Acuzarea nu a dovedit ca banii aveau origine ilicita” (Sentinta)

Scris de: B.G.

13.09.2019 11:42
Vizualizari: 5747

Un nou dosar fabricat pe vremea cand procuroarea Laura Codruta Kovesi (foto) se afla la conducerea DNA a picat in instanta. Este vorba despre un caz instrumentat de DNA Timisoara in care Viorica Dunca, o femeie care obtinuse fonduri europene pentru dezvoltarea unei afaceri in domeniul viticol, a fost trimisa in judecata, in februarie 2018, pentru inchipuite acuzatii de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, precum si de spalare de bani, in forma continuata.


Ajuns la Tribunalul Arad, dosarul a fost solutionat in faza fondului cu o decizie care vin sa arate "profesionalismul" anchetatorilor DNA. Concret, in 20 iunie 2019 judecatorii Tribunalului Arad au dispus achitarea Vioricai Dunca pentru ambele fapte, in temeiul art. 16 lit. b teza a II a Cod procedura penala care prevede ca “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. De asemenea, Tribunalul Arad a respins si actiunea civila formulata de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care se constituise parte civila cu 4.789.902,60 lei. Sentinta nu este definitiva.
Procurorii DNA au acuzat-o pe Viorica Dunca de faptul ca a depus cu rea-credinta la APIA mai multe documente nereale, cu privire la cheltuielile eligibile efectuate, in vederea justificarii sprijinului financiar nerambursabil primit pentru restructurarea/ reconversia unei suprafete de 49,86 hectare reprezentand plantatii viticole: “Prin aceste demersuri, inculpata Dunca Viorica a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 3.008.981,99 lei. Din acesti bani, 2.156.960,87 lei au fost virati succesiv de catre inculpata Dunca Viorica, prin mai multe conturi, cu scopul disimularii adevaratei proveniente a acestora, fiind folositi, ulterior, pentru achizitionarea unor bunuri in nume personal sau al membrilor de familie”.
Tribunalul Arad arata insa in motivarea sentintei de achitare ca nicio dovada nu atribuie documentelor invocate de DNA pentru a forta condamnarea Vioricai Dunca caracterele falsului material in inscrisuri oficiale sau falsului intelectual. Mai mult, instanta a constata, conform sentintei pe care o prezentam integral la finalul articolului, ca probatoriul parchetului anticoruptie nu sustine, dincolo de orice indoiala rezonabila, concluzia ca inculpata a comis faptele retinute in sarcina sa cu intentie directa. Instanta a retinut astfel in motivarea sentintei ca procurorii DNA nu au dovedit, dincolo de orice indoiala rezonabila, elementele constitutive ale infractiunii pretins a fi fost savarsite de Viorica Dunca.

Iata pasaje din sentinta Tribunalului Arad, pe care o atasam integral la finalul articolului:

„In prezenta cauza, nicio dovada nu atribuie acelor documente caracterele falsului material in inscrisuri oficiale sau falsului intelectual. Avand in vedere noul continut constitutiv al infractiunii prev. de art. 18/1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, instanta a constatat ca ansamblul probator avut in vedere la stabilirea situatiei de fapt nu sustine, dincolo de orice indoiala rezonabila, concluzia ca inculpata a comis faptele retinute in sarcina sa cu intentie directa.

In acest sens, a avut in vedere declaratiile concordante ale martorilor audiati atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii, din care rezulta ca inculpata nu avea cunostinta de faptul ca borderourile de achizitie nu reflecta operatiuni reale, fiindu-i predate de catre inginerul V, conditionat de plata unei noi sume de bani sub pretextul ca s-a scumpit gunoiul de grajd. In conditiile date, orice dubiu profita inculpatului, o solutie de condamnare neputandu-se baza pe presupuneri, pe suspiciuni, ci trebuie fundamentata pe un probatoriu temeinic, care sa rastoarne, dincolo de orice indoiala rezonabila, prezumtia de nevinovatie a inculpatului, ceea ce nu se poate sustine in cauza dedusa prezentei judecati, pentru cele anterior expuse. Cu toate acestea, acuzarea desi nu trebuie sa dovedeasca existenta dincolo de orice indoiala rezonabila a unei astfel de infractiuni predicat sau ca sunt indeplinite toate conditiile de existenta ale acesteia ori pentru atragerea raspunderii penale a autorului, trebuie totusi sa dovedeasca faptul ca bunurile au origine ilicita si ca autorul spalarii de bani avea reprezentarea ca provin dintr-o activitate infractionala, latura subiectiva urmand a fi stabilita pe baza circumstantelor faptice obiective, in raport de dispozitiile art. 29 alin. (4) din Legea nr. 656/2002. Prin urmare, acuzarea nu a dovedit ca banii respectivi, proveniti de la APIA aveau origine ilicita, cunoscuta de inculpata (proba fiind facuta potrivit. art. 29 alin. (4) din Legea nr. 656/2002), iar inculpata chiar a incercat a face proba contrara, prin mijloace de proba care sa confirme provenienta licita a acestora. In acest sens s-a facut dovada din care rezulta provenienta sumelor respective, investitie realizata initial cu bani personali proveniti din vanzarea fermei de porci de la [...] -700.000 euro si un apartament in Timisoara).

In raport de aceste considerente, instanta apreciaza ca nu au fost dovedite, dincolo de orice indoiala rezonabila, elementele constitutive ale infractiunii si se va dispune in baza art. 396 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art. 16 lit. b teza a II a Cod procedura penala va achita inculpata”.

*Cititi aici integral sentinta Tribunalului Arad

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 13 September 2019 13:48 +10

in fiecare zi se cladesc probe peste probe impotriva asteia cu mitoasa in cap ,din marginimea sibiului si de la ,,scoala ardeleana,,...deasemeni in fiecare zi observam ca fala tarii,sibiul este un loc criminogen ,dar astia de la siij NU O TRIMIT P,ASTA IN JUDECATA,DE CE??????BAAAAA!!!!!!!!!!!!MERMELEALA TOT MERMELEALA ESTE ORICIT VA CHINUITI SA O NUMITI JUSTITIE

# Lulu date 13 September 2019 14:56 +4

Norocul lor ca acolo sunt judecători cu coloana vertebrală.. dar ce facem cu restul țării ? ... ca este destul de clar ca DNA este pus și susținut de afara sa le aduca banii înapoi cu orice pret ... probabil chiar de acolo sunt si finanțați in mare parte ... este dezgustător cum fac ăștia dosare si cum își bat joc de poporul roman ... :cry:

# Uite-o frate pe matracuca ! Bolovanca plagiatoare nesimtita! date 13 September 2019 23:55 +10

Bagati-o in puscarie ; a zis si Maior ca e obraznica si prefacuta ! Coldea a zis ca ea era ciomagul justitiei politice . Deci ce s amai asteptam ?! :-*

# TITULESCU date 14 September 2019 13:39 -2

Vezi sa nu ... daca acum Basescu era presedinte solutia era de condamnare ... si DE OBICEI nu dau solutii de achitare pentru CA ASA au ei coloana vertebrala ... ci pentru ca tot de obicei se stiu pe ei ...cum s-au facut ei magistrati ... cum au facut actul de justitie de-a lungul timpului si ce sa vezi pentru 90% ... nu prea ar fi de ,,achitare '' nici modul de intrare in magistratura si nici modul in care fac justitie sau ce ... fac ... Terminati cu superficialitatea in descrierea justitiei ... situatie este dramatica ... CU ACEASTA justitie S-A DISTRUS SOCIETATEA ROMANEASCA si MAI GRAV ECONOMIA ROMANIEI ... Acum cand cei de la UE o sustin pe Kovesi SE VEDE CLAR DE UNDE A VENIT DIRECTIVA DE DISTRUGERE A ROMANIEI fiindca lupta anticoruptie NU A FOST DELOC DAR DELOC in perioada lui Kovesi ... AM FOST ASASINATI CA TARA ASTA S-A INTAMPLAT ATUNCI ,acum VEDEM CINE A STAT IN SPATELE EI ...

# VIKY date 14 September 2019 17:35 0

Toti care au facilitat intrarea Romaniei in UE au beneficiat din plin pentru ei in defavoarea poporului si a tari. Pas cu pas (vorba lui), au distrus tot ce se putea distruge, facand loc multinationalelor care vand doar gunoaie pentru romani. Pana la urma (nu mai dureaza mult), veti avea numai capital strain, si voi sclavi lor, alimentati cu chimicale. Nu degeaba a cerut Marea Britanie iesirea din UE, a fost un pas inteligent care ar trebui urmat de toate statele membre. Cand romani se vor trezi la realitate va fi foarte tarziu pentru ei, iar cei care au pus umarul la distrugerea tari, sa ii ajute D-zeu asa cum au ajutat ei poporul roman.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii