DREPT LA REPLICA – CNCAN: „Acuzatiile dlui Daniel Tudorache, primarul sectorului 1, privind potentiala intarziere a acordarii autorizatiei de amplasare a unui computer tomograf, pentru Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, pe motivul implicarii politice a premierului Ludovic Orban, prin intermediul institutiei noastre, nu au niciun suport real si denota fie neintelegerea aspectelor tehnice si legale, fie rea intentie din partea acestuia”

Scris de: L.J.

18.06.2020 19:30
Vizualizari: 2138

In urma publicarii in editia din 17 iunie 2020 a articolului "BATJOCURA PE SANATATEA ROMANILOR” in care prezentam declaratiile acordate de primarul Sectorului 1 Dan Tudorache publicatiei Lumea Justitiei legate de computerul tomograf din curtea Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, care a fost dat spre folosinta cu titlu gratuit de catre Centrul medical Caraiman (click aici pentru a citi) Comisia Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a transmis publicatiei noastre urmatorul drept la replica:


 

"Acuzatiile dlui Daniel Tudorache, primarul sectorului 1, privind potentiala intarziere a acordarii autorizatiei de amplasare a unui computer tomograf, pentru Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, pe motivul implicarii politice a premierului Ludovic Orban, prin intermediul institutiei noastre, nu au niciun suport real si denota fie neintelegerea aspectelor tehnice si legale, fie rea intentie din partea acestuia.

Intr-adevar, Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr.Matei Bals a depus pe portalul CNCAN, in data de 19.05.2020, o solicitare de autorizare atipica privind autorizarea amplasarii intr-un container mobil a unei instalatii de tomografie computerizata. Documentatia depusa a continut avize si solicitari contradictorii, iar solutionarea unei astfel de solicitari in premiera in Romania, necesita clarificari din partea solicitantului privind atat incadrarea in normelel egale, cat si privind asigurarea securitatii radiologice, a pacientilor si a personalului operant.

Prin urmare, CNCAN a solicitat catre Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr.Matei Bals clarificari, in conformitate cu prevederile Normelor privind procedurile de autorizare republicate, respectiv sa justifice utilizarea aparatului computer tomograf montat pe autocaravana (asa cum este precizat in avizul sanitar emis de DSP Bucuresti – Laboratorul de Igiena Radiatiilor Ionizante Bucuresti). Acest mod de a utiliza instalatia radiologica reprezinta o situatie exceptionala de operare, care nu este prevazuta in Normele de securitate radiologica in practicile de radiologie de diagnostic si radiologie interventionala.

Totodata, conform normelor s-au solicitat informatiile necesare identificarii trailerului pe care se intentioneaza montarea containerului, intrucat intre documentatia transmisa de Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals si avizul sanitar emis de DSP Bucuresti erau neconcordante. In niciun moment, nimeni si niciodata nu a solicitat numarul trailerului cu care s-a transportat la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, computerul tomograf respectiv, asa cum in mod eronat acuza domnul primar, ci datele de identificare ale trailer-ului / platformei pe care s-a solicitat montarea containerului.

In urma dialogului si a corespondentei dintre cele doua institutii, s-a primit in data de 15.06.2020 raspunsul solicitat, iar in urma evaluarii clarificarilor, CNCAN a eliberat in data de 18.06.2020, autorizatia de amplasare-constructie nr. FN 1255/2020 pentru instalatia de tomografie computerizata amplasata in container mobil.

Numarul mare de solicitari rezolvate de catre CNCAN in cursul anului 2020, (inclusiv pentru Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals) si mai ales cele din perioada starii de urgenta si alerta, demonstreaza echidistanta, independenta institutiei noastre, precum si tratamentul egal acordat solicitantilor.

Ca si pana acum, intelegem sa purtam un dialog permanent privind aspectele tehnice, cu reprezentantii si expertii solicitantilor de autorizatii si mai putin cu reprezentantii politici ai administratiei locale, care fie din incapacitatea intelegerii aspectelor tehnice, fie cu rea intentie, incearca sa atraga institutia noastra intr-o potentiala disputa politica, total neproductiva.

Ne exprimam de asemenea surprinderea, ca, in vederea informarii corecte si complete a opiniei publice, autorul articolului / interviului respectiv, nu a solicitat nici inainte si nici dupa publicare, punctul de vedere al institutiei noastre, drept pentru care solicitam publicarea precizarilor de mai sus.


Biroul de presa al CNCAN

18 iunie 2020

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii