DREPTUL LA APARARE DEVINE UN LUX – Vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc sprijina protestele avocatilor dupa condamnare lui Robert Rosu: "Nu stiu daca la nivelul societatii sunt constientizate consecintele fricii induse avocatilor atunci cand sunt chemati sa apere drepturi fundamentale. Sper ca cei pentru care drepturile 'fundamentale sunt doar un lux' sa nu ajunga vreodata sa decida asupra destinelor justitiei"

Scris de: Elena DUMITRACHE

14.04.2021 15:25
Vizualizari: 4168

Avocatii continua sa ii despoaie pe membrii Completului Negru de la Inalta Curte, judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie. Nici macar anuntul privind pensionare a doi dintre acestia nu a reusit sa opreasca breasla avocatilor sa denunte precedentul periculos pentru viitorul profesiei de avocat si pentru dreptul la aparare al cetateanului creat de hotararea de condamnare din dosarul Ferma Baneasa in care avocatul Robert Rosu a fost condamnat pentru ca si-a exercitat profesia.


 

Miercuri, 14 aprilie 2021, incepand cu orele 12, avocatii din Bucuresti, dar si din alte orase din tara, si-au dat intalnire in fata instantelor pentru a continua protestele incepute anul trecut, imediat dupa decizia ICCJ in dosarul Ferma Baneasa, care au culimnat cu "boicotarea" Completului Negru prin formularea unor cereri de recuzare in cauze in care membrii acestuia intra sa judece.


Manifestului avocatilor din Bucuresti s-a alaturat si Robert Cazanciuc (foto centru alaturi de avocatul George Moloman), fostul ministru al Justitiei, in prezent vicepresedinte al Senatului Romaniei, care a participat la demonstratiile pasnice ale avocatilor iesiti pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, impreuna cu senatorii Titus Corlatean si Daniel Fenechiu. Cu aceasta ocazie, Cazanciuc a oferit si un punct de vedere fata de nedreptatea din cazul avocatului Robert Rosu.


Vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc si-a exprimat indoiala ca in prezent in Romania se mai respecta dreptul la aparare al cetateanului, precizand ca temeiurile in baza carora Robert Rosu a fost condamnat "pun foarte serios sub semnul intrebarii eficacitatea articolului 24 din Constitutie".


Actuala situatie este descrisa de fostul ministrul al Justitiei ca fiind una "de cotitura cu privire la existenta statului de drept", conchizand ca argumentele aduse de instanta pentru condamnarea avocatului Rosu au resuit sa induca frica in randul avocatilor "atunci cand sunt chemati sa apere drepturi fundamentale", iar societatea ar trebui sa fie constienta de acest pericol.


Redam in continuare postarea vicepresedintelui Senatului Robert Cazanciuc:


"Rolul justitiei nu este de a imparti lumea in oameni buni si oameni rai, in oameni drepti si oameni nedrepti, ci de a face sa functioneze societatea umana” - sunt vorbele unui avocat, fost judecator, auzite astazi pe treptele Palatului de Justitie, la o sedinta protest a Consiliului Baroului Bucuresti, la care am participat alaturi de mai multi parlamentari juristi.

Relatarile publice cu privire la temeiurile condamnarii avocatului Rosu pun foarte serios sub semnul intrebarii eficacitatea articolului 24 din Constitutie, care ar trebui sa protejeze in mod real dreptul la aparare al cetateanului.

Cred ca suntem intr-un moment real de cotitura cu privire la existenta statului de drept. Voi citi cu foarte mare atentie motivarea acestei sentinte si sper sa pot patrunde tainele condamnarii unui avocat pentru exercitarea profesiei.

Nu stiu daca la nivelul societatii sunt constientizate consecintele fricii induse avocatilor atunci cand sunt chemati sa apere drepturi fundamentale.

Sper ca cei pentru care drepturile „fundamentale sunt doar un lux” sa nu ajunga vreodata sa decida asupra destinelor justitiei".
Comentarii

# Lita date 14 April 2021 17:01 +10

Tardiv, pentru ca ordinea constitutionala a fost distrusa sistematic, pana a ajuns in stare de colaps. Necredibili, pentru ca ani de zile au fost surzi, orbi, inapti si inepti sa inteleaga dezastrul care se prefigura. Sa-si ceara respectuos scuze celor batjocoriti in justitie si sa-i roage pe cei care protesteaza in strada sa le permita sa vina alaturi de ei. Presiunea cazanului e immensa, iar supapele de siguranta par blocate. Pericol de explozie!

# M date 14 April 2021 18:11 +5

sa vad si sa nu cred,tu Cazanciuc vorbesti? ce ai facut tu bun pentru noi cetateni cat timp ai fost ministru?. da poate pentru Ponta asta cred

# maxtor date 15 April 2021 01:13 +3

cazanciu,de exemplu,ca ministru al justitiei NU MAI SEMNA documentele(oug,hg,etc) pe motiv ca ORICUM mai dadea o semnatura pentru publicarea in M.O.....si trendul a continuat sau in locul m.j. apare p.M.J.deci,mai usor cazanciucu!

# Marin TULUS, Olt date 17 April 2021 18:25 +4

Indivizii acestia(n.r. Cazanciuc si et.comp) care au nesocotit de/a lungul timpului din functiile lor politice si administrative in combinatie cu acest UNBR cu radacina comunistă drepturile si libertatile absolventilor de studii juridice( unii dintre ei au achiesat la gruparea UNBR condusă de Bota) au tupeul să facă proteste pt a apăra infractorii din gruparea lor!Au avut autorizatie pentru a demonstra si protesta?Alo, Guvernul Meu, Presedintele IOhannis,comp., nu faceti nimic pt normalizarea societatii!Destepti au fost cine nu a fost la votare!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii