19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EFECTELE SECHESTRULUI DIICOT DIN DOSARUL ROMPETROL 2 - KazMunaiGas opreste investitiile in Romania. Azamat Zhangulov, vicepresedinte KMG International: "Cand exista un sechestru pe active, cand situatia legala in tara nu e clara, cand ai parte de un tratament care nu este normal, nu ne putem continua investitiile". KMG International a notificat Guvernul Romaniei, dar nu a primit raspuns. Urmeaza Tribunalul International?

Scris de: L.J. | pdf | print

27 September 2016 15:27
Vizualizari: 10233

In urma cu o zi, Lumeajustitiei.ro semnala ca modul de ancheta in dosarul "Rompetrol 2" ar putea avea efecte nefericite, in conditiile in care investitorii incep sa ocoleasca Romania si sa o considere "cu grad de risc ridicat pentru afaceri". Marti, Radio France International (RFI) a dat publicitatii un interviu cu Azamat Zhangulov (foto), vicepresedinte al KMG International. Acesta afirma ca in contextul anchetei existente la DIICOT si al sechestrului impus de autoritati, termenul de finalizare a tranzactiei prin care firma chineza CEFC urma sa devina proprietar al grupului Rompetrol este renegociat. In cadrul investigatiei redeschise de DIICOT intr-un dosar disjuns din cel in care, in urma cu zece ani, Dinu Patriciu fusese trimis in judecata, procurorii au instituit sechestru pe actiunile KMGI in cadrul Rompetrol Rafinare si pe activele Rompetrol Rafinare.


Vicepresedintele KMG International, Azamat Zhangulov, a facut declaratii ingrijoratoare legate de continuarea investitiilor in Romania (conform unui studiu KMGI contribuie cu 3% din bugetul Romaniei) in cadrul unui amplu interviu la RFI: "Consideram ca acest tip de masuri preventive este absolut excesiv. Aceasta este una dintre consecintele investigatiei, care nu este inca finalizata. Operatiunile curente sunt derulate in conditii normale, asadar operam in mod normal, fara impact asupra activitatii. Dar sechestrul asupra actiunilor si activelor nu ne permit sa continuam investitiile si operatiunile de modernizare a instalatiilor. Aceasta este de fapt cea mai mare problema. Avem o rafinarie cu o vechime de aproape 40 de ani si permanent trebuie sa modernizam instalatiile si sa imbunatatim activitatea companiei, iar sechestrul nu ne permite sa facem acest lucru. Asadar, trebuie sa mentinem, potrivit sechestrului, activele vechi in conditia existenta, aceasta este situatia. La nivel general, reconsideram, de asemenea, programul de investitii. Programul de investitii din Romania este oprit deoarece nu putem investi fara sa stim ca investitiile noastre sunt sigure. Ce am facut noi, a fost ca mai intai sa trimitem o notificare de disputa privind investitiile catre statul roman, pe 26 iulie, pentru a preveni autoritatile cu privire la consecintele acestor actiuni legale si a arata ca aceste actiuni ne creeaza prejudicii. Acestea sunt contrare Tratatului Cartei Energiei si celorlalte tratate bilaterale privind investitiile semnate de Romania. Vedem ca drepturile noastre in calitate de investitori internayionali au fost afectate".

Vorbind despre consecintele unui litigiu international intre colosul KazMunaiGas si Statul Roman, Azamat Zhangulov a explicat in cadrul interviului la RFI cine si ce va pierde dintr-un astfel de posibil proces: "Nu am primit deocamdata nici un raspuns de la guvern ca urmare a acestei notificari. In mod normal, exista o perioada, o asa-numita perioada de preaviz, care urmeaza acestei notificari, care permite celor doua parti sa negocieze sau sa inceapa negocierile inaintea depunerii unei plangeri oficiale la tribunalul international. Au trecut deja doua luni de la trimiterea notificarii de disputa privind investitiile fara sa vedem niciun progres din partea autoritatilor romane in ceea ce priveste infiintarea unei comisii si inceperea negocierilor. Suntem inca in acest stadiu al procedurii, astfel ca speram ca astfel de masuri sa fie luate in curand deoarece nu vedem niciun motiv pentru care guvernul nu ar negocia si nu ar dori gasirea unei solutii amiabile. Consecintele unui proces real nu sunt benefice nici pentru stat, nici pentru KMG International (…) Termenul initial de finalizare a tranzactiei era septembrie – octombrie. Desigur, dupa instituirea sechestrului asupra activelor, partenerii nostri si-au exprimat ingrijorarea cu privire la viitorul acordului. Am derulat cateva runde de discutii cu ei pentru a gasi solutii, deoarece baza acestui acord este solida, parteneriatul pe care il avem cu partenerii nostri strategici este in vigoare, iar ideea este a colabora in cadrul planurilor viitoare de dezvoltare ale companiei este solida. Cautam solutii de a continua cooperarea, fara niciun impact negativ al sechestrului. Nu este usor, este o situatie destul de delicata, iar noi trebuie sa ne asiguram partenerii ca nicio actiune a autoritatilor statului nu va influenta obiectivul acordului".

Este ciudat ca ancheta DIICOT s-a redeschis dupa 12 ani

Iata si care este opinia vicepresedintelui KMG International despre dosarul de la DIICOT, si contextul politic in care s-a reluat aceasta investigatie: ”Desigur, este ciudat ca aceasta investigatie are loc la 12 ani dupa perioada investigata (deoarece aspectele care sunt cercetate acum se refera la perioada 1998 – 2004, adica cu destul de mult timp in urma). Nu ni se pare normala aceasta situatie, pentru ca au trecut atatia ani si intrebarea este de ce tocmai acum si nu stim raspunsul. In mod normal, lucrurile nu ar trebui sa se intample asa. De asemenea, avand in vedere mediul local reprezentat de autoritatile romane, nu presupunem existenta unor conexiuni intre actiunile guvernului si cele ale procurorilor fata de companiile internationale. Speram ca aceste structuri sa lucreze impreuna pentru a respecta obligatiile internationale, conform tratatelor internationale. Pentru ca ceea ce observam in prezent este ca ne sunt afectate drepturile. Desigur, ca suntem pregatiti pentru dispute legale pe un termen mai lung, am angajat in acest sens avocati profesionisti din diverse arii de expertiza si suntem gata sa ne aparam drepturile in toate modurile legale posibile, in Romania sau la nivel international. Suntem pregatiti pentru asta. Dar, desigur, speram ca turbulentele sa treaca dupa alegeri si sa putem gasi o modalitate normala de a rezolva aceste aspecte. Programul de investitii, sa spunem, investitorii cauta in mod normal locatii sigure. Prin urmare astazi, cand exista un sechestru pe active, cand situatia legala in tara nu este clara, cand ai parte de un tratament care poate parea ciudat sau, cel putin, nu este normal, desigur ca nu ne putem continua investitiile intr-un astfel de mediu. Acest lucru ar insemna sa facem investitii cu un grad ridicat de risc, or nu este politica noastra sa investim in astfel de active, care sunt considerate foarte riscante. La nivel regional, exista cateva tari care ofera termeni, conditii mai bune si desigur dorim sa mergem in aceste tari. Dar lucrurile se pot schimba. Din punct devedere strategic, al fundamentelor si al situatiei economice, Romania este un loc bun pentru investitii. Poate in curand va fi de asemenea si un timp potrivit pentru investitii".

Comentarii

# Vladimarrr...!!! date 27 September 2016 16:00 +2

Draga si buna noastra Lu Ju, te intrebi pe buna dreptate daca: "URMEAZA TRIBUNALUL INTERNATIONAL ?" Cine sa mai stie ...?! Dar e sigur faptul ca dupa ce SE-NCHID "USILE", URMEAZA "TIMURI NOI", CU PERONUL PE PARTEA DREAPTA ... !!!

# unul din lumea cea mare date 27 September 2016 17:17 0

ptr prietenul Vladimarrr...!!!// draga vladi AU MAI FOST ,,NOI SI VECHI/S TOATE.. tot din cauza NETOTILOR DIN JUSTITIE si datorita mermelelilor lor MERMELICA TREBUIE SA PLATEASCA FRATILOR NECULA 300.,,meleoane de euroi,,!!!!!!tagma bucatarilor chinezi AI MINJITILOR STATULUI SINT BUNI NUMAI SA FACA PAGUBE!!!!!!!!SI MAI AU SI TUPEUL SA CEARA SALARII MARITE!!!!!!!!!!!!!BAAAAAA!!!!!!!PAI DIN CE VRETI BA SALARII MAI MARI CIND VOI PRODUCETI NUMAI (SAU DOAR) PAGUBA!!!!!!!!!PAGUBELOR!!!!!!!!!!!!gisca aia de la realitatea si cu o avocata de fuse ma/sa judecatoreasa(aia de ii boteza lui vanghelie) SE LAMENTAU CA MERMELICA A PIERDUT LA TRIBUNALUL INTERNATIONAL(curtea de arbitraj de la n.y. din cauza ca fratii necula au dat mermelica in judecata si ca nu trebia sa fie data caci nu/s patrioti( bre aia de la (i)realitatea auzidi bre de DREPTUL INALIENABIL LA JUSTITIE????VEDETI BRE CA/I IN CHARTA DREPTURILOR OMULUI-ONU.predictie!!!!!!!!!mermelica iar o sa plateasca PAGUBE DIN CAUZA TAGMEI B

# candiano popescu date 27 September 2016 16:14 +1

După capitalul românesc trebuie înlăturat și cel străin care încurcă. N-as putea să-mi dau cu părerea cum a obținut Patriciu Petromidia însă cred că a salvat-o, pentru că firma de țaic (și medicamente) pakmaya - care o obținuse probabil prin vreo privatizare besmetică - ar fi închis-o și ar fi vandut-o la fier vechi. E posibil ca din cauza rafinăriei Patriciu să-și fi atras tot feluri de persecuții până când s-a scârbit și a vândut-o. Acum ... nu cred că vrea altcineva rafinăria ci că probabil face concurență. În interviu băiatul ala zice „nu cred că există conexiuni între procurori și guvern”. Întrebarea e dacă există alte conexiuni.

# DODI date 27 September 2016 16:29 +5

Cine să răspundă? ”Tehnocrații” nu răspund de faptele lor, dar la scrisorile altora. România nu a mai fost condusă atât de penibil nici măcar pe vremea lui Ceașcă.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 27 September 2016 17:33 0

PTR DODI// recunosc ca si eu circoteam ca fraierul impotriva lui ceasca,dar peste aNI cind am ajuns pe unde am ajuns AM REALIZAT CA CEAUSESCU A FOST UN MARE PATRIOT ROMAN.si ma voi explica 1)in primul rind pe vremea lui era obligatoriul liceul,azi 1 din 5 sint drop out (20%),AVEM CEL MAI MARE PROCENT DE ANALFABETI DIN EUROPA(comunistii au facut alfabetizarea) ce au construit aia 50 de ani a taiat moroiul si cu bercea si au dus la fiare vechi in turcia(60.000 de vagoane si 1400 de locomotive si ,,justitia a tacut,, 300 de vapoare (a 4 a flota din europa) A PARTICIPAT LA ,,EXPERIMENTUL FILADELFIA ,,si moroiul este bine SI PROC GEN ADJ AL RO FACE PUSCARIE CA SEMNEAZA RECHIZITORIUL.pe vremea comi era interzis exportul de materii prime azi mermelica este africa europei.comi plantau pomi astia i/au exportat bustean(300 mii mc/an si lemn de ,,foc,,700 mii mc)comunistii exportau haleala si cumparau centrala atomica,astia importa si au distrus halinga(apa grea)exp tractoare in mai mult de 60 de

# unul din lumea cea mare date 27 September 2016 17:51 0

continuare ptr dodi// exportam tractoare si utilaj agricol in peste 60 de tari si aveam 2 linii asamblat tractoare (cite 25000/an)la teheran si alexandria=egypt)azi tractorul a disparut,si semanatoarea are hale de inchiriat si se ara cu boul si calul si roman asijderea.eram al 9 lea exportator de armament in lume(si azi iese joianis si ne anunta ca incercam sa revitalizam industria de armament,exact predictia mea de acum vreo 2 saptamini ,,CA O SA SE FACA IMPrUMUT LA FMI(ca sa fie bani de furat) ptr INDUSTRIA DE ARMAMENT,SI NOI IMPORTAM FIARE VECHI VOPSITE PROASPAT IN KAKI.aro batea LAND ROVER ,la raliul padurilor in olanda si era singura masina care trecea prin padurea amazoniana in brazilia,azi fuse si se duse,exportam locomotive ,azi avem mall la craiova,aveam fabrica de lapte cu puturi la 1200 m azi avem mall si beton in puturi de apa, strategice!!(fca de lapte militari)comi au construit spitale democratii le/au inchis si doctorii sint alungati!te duci in texas gasesti statii

# unul din lumea cea mare date 27 September 2016 18:05 +2

continuare 3 ptr dodi//mergi in texas gasesti statii pompare cit vezi (mii)cu ochii,produse la 1 mai ploiesti si tgv,mergi in canada vezi utb 650 cu sutele care functioneaza de peste 35 de ani,tel avivul era plin de delta(dacia1300,asta era numele in eretz din cauza embargoului arab) la cairo gaseai peste tot dacia taxi alaturi de peugeot , fiat. daihatsu(cairo are 1 milion de taxiuri).in orient aveam 50.000 de muncitori la constructii si facea ceasca blocuri si fabrici pe rupte,exportam taburi si tancuri de cite 500 milioane de $ in egipt basca 2 fabrici de reparat tancuri si azi importam niste piranha de la elvetieni(vreo 10) exportam puma socat azi isi bat joc francezii de noi coopereaza sa facem fabrica de caricioptere dar sa cumparam noi de 300 de milioane si sa nu exportam aveam fabrica de diamante ,azi a ajuns loc pentru gunoierul de florescu (pe timisoara) faceam echipamente de ochire(tancuri) la ior si azi abia facem benocluri,nici scobitori si nici chibrite nu mai facem,S

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 27 September 2016 18:21 0

CONTINUARE PTR DODI 4// nici scobitori si nici chibrite nu mai facem si CULMEA CULMILOR mermelica (ATENTIEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!) IMPORTA SARE DIN GRECIA TURCIA SI BELARUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SI SAre pentru autostrazi, ptr iarna!!!!!!!!!!!!!!.CE RUSINE MAI MARE SA FIE CIND NOI AVEM REZERVE DE SARE,CARTOGRAFIATE, CA SA ALIMENTAM TOATA LUMEA 100 DE ANI(pe baza sarii romanesti s/a facut clorosodice govora).dupa umila mea parere mermelica nu a fost chiar asa rau condusa pe vremea lui ceasca(cu toate greselile lui pe care le/am inteles mai tirziu,a impins ROMANIA PREA REPEDE LA DEAL-acum am inteles de ce nu dadea voie ca sa plece lumea din ro,caci avea nevoie de brate de munca ,ptr galati,tricodava,brasov-ind romaneasca-)si AVEA NEVOIE DE FORTA DE MUNCA ,DE ASTA LEGEA CU AVORTURILE (PE CARE O GASESTI SI IN SUA) SI DE ASTA ERA SI IND DE MEDICAMENTE (caci avea, asa cum avea, grija de oamni SI NU DORMEA NIMENI PE STRADA !!!!!!!!DUPA CE A CONSTRUIT 3 MILIOANE DE LOCUINTE ASA PROASTE CUM

# DODI date 28 September 2016 11:39 +2

Nu sunt un nostalgic al vremurilor demult apuse, dar evidențele ne obligă să recunoaștem că avem un stil propriu, românesc, de a ne da cu stângul în dreptul și de a ne distruge ucide patrioții și valorile. Așa s-a întâmplat și cu Ion Antonescu (nu Crin), Mihai Antonescu, Brătianu, Maniu, etc. Dar în compensație ridicăm ode și îi păstrăm în viață pe hăhăilă cu toată gașca lui cu fameni. Dar parcă e prea de tot. Dacă noi nu ne respectăm valorile cine să ni le respecte? Americanii, rușii, ungurii? Ar fi multe de spus, dar totul pornește de la sănătatea fizică și morală a unui popor. Noi îl declarăm pe Ștefan curvar și punem în cartea de istorie pe Esca, îi dăm la televizor pe toți maneliștii, dar nu-i învățăm pe copii de Enescu. Dăm jos guverne profesioniste îânlocuindu-le cu ratați profesional (care înjosesc și noțiunea de tehnocrați), aruncăm la gunoi istoria liberală și, împotriva statutului propriu, promovăm ca președinte un alogen care ar trebui trimis la ... umanizare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva