Efectul Barac - Deputatul Alina Gorghiu solicita Comisiei juridice a Camerei Deputatilor audierea ministrului Predoiu pentru imixtiune in puterea judecatoreasca

Scris de:

24.11.2010 15:00
Vizualizari: 6743

Deputatul Alina Gorghiu, presedinte al Comisiei de Justitie a PNL, a luat atitudine fata de imixiunea grava a Executivului in sfera puterii judecatoresti, solicitand miercuri, printr-o scrisoare adresata Comisiei juridice, de disciplina si imunitati al carui secretar este, audierea de urgenta a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu ca urmare a faptului ca secretarul de stat Lidia Barac a solicitat recent CSM sanctionarea judecatorilor de la Tribunalul Valcea, care a declarat ca legea privind reducerile salariale cu 25% incalca Drepturile Omului. Asociatiile profesionale ale magistratilor au cerut demisia Lidiei Barac (foto 2) si au solicitat CSM sa o cerceteze disciplinar, in calitatea ei de judecator, pentru imixtiune grosolana in activitatea puterii judecatoresti, dintr-o pozitie politica. La o emisiune TV de marti seara, Lidia Barac a pretins ca ea este judecator si nu politician, iar demersul ei catre CSM nu a fost unul personal, ci unul "al ministerului Justitiei!"

 

Redam in continuarea interpelarea deputatului Alina Gorghiu: ”Va amintesc ca discutam despre solicitarea Ministerului Justitiei, catre Consiliul Suprem al Magistraturii, de a cerceta disciplinar judecatorii care au dat castig de cauza bugetarilor care au reclamat taierea de 25% din salariu. Gasesc extrem de periculos acest gest asumat de minister, pentru ca reprezinta o grava presiune facuta asupra magistratilor, care trebuie sa dea solutii sub amenintarea unor eventuale sanctiuni. Sunt convinsa, in acelasi timp, ca ministrul Catalin Predoiu nu va lasa nelamurita aceasta situatie, tocmai de aceea astept toate explicatiile in fata Comisiei. Consider ca este de datoria noastra, ca reprezentanti ai Comisiei juridice din Camera Deputatilor si in virtutea functiei de control parlamentar asupra Guvernului, sa lamurim acest caz. In alta ordine de idei, sa nu uitam ca Ministerul Justitiei este sub stricta monitorizare a Comisiei Europene si, cu siguranta, isi doreste ca urmatorul raport sa fie mai bun ca cel de anul acesta. Asadar, are tot interesul sa puna punct acestei situatii fara precedent, lasand instantele superioare sa se pronunte in cauzele respective si neimplicand CSM intr-o asemenea problema.

In aceeasi ordine de idei, Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal atrage, de asemenea, atentia intr-un comunicat, asupra acestui pericol in care se afla puterea judecatoreasca. ”Sesizarea Ministerului Justitiei, adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), referitoare la sanctionarea disciplinara a magistratilor care au admis contestatiile unor categorii de bugetari impotriva reducerii cu 25% a salariilor, reprezinta un gest extrem de periculos si o grava presiune asupra judecatorilor, obligati sa dea solutii sub iminenta unor eventuale sanctiuni disciplinare. Ministerul Justitiei nu poate interveni in decizii ale instantei, in cauze in care nu au fost epuizate toate caile de atac, independenta judecatoreasca fiind garantata de Constitutie. In aceste conditii, o astfel de ancheta, solicitata CSM, nu poate fi interpretata decat ca un gest de intimidare la adresa magistratilor, cu atat mai mult cu cat Ministerul Justitiei, ca reprezentant al Executivului, este parte in cauzele amintite. Mai mult, in concursul dintre dreptul national si jurisprudenta CEDO, primeaza ultima, iar acesta este argumentul folosit in apararea deciziilor instantelor”.

Comentarii

# berti date 24 November 2010 16:07 +5

Alina Gorghiu este o ipocrita. Nu-l va ataca niciodata prea tare pe homo erectus-Predoiu. Doar sunt colegi de casta mafiota!

# pompiliu bota date 24 November 2010 16:49 +7

Rămân la părerea mea: cele două nulităţi în drept, ginerică-Catalin Predoiu şi d-na ,,profesor" Lidia Barac trebuie să demisioneze! Mă bucur că nu e numai părerea mea!

# ultras date 24 November 2010 18:44 +2

Lidia Barac, acest "judecator" incompetent, corupt si de tip stalinist, pe vremea cand era presedintele Curtii de Apel Timisoara, trimitea, in mod abuziv, adrese catre instantele inferioare din raza teritoriala a acesteia, prin care "ordona" judecatorilor( avea impresia ca acestia ii sunt subalterni!) sa sicaneze avocatii din reformatoarea si legal infiintata UNBR-Bota! De remarcat, acest "judecator" bolsevic, avand 3 rude apropiate in "baroul" Caras-Severin, desfiintat prin Legea 3/1948(in vigoare), facea tot posibilul sa excluda concurenta democratica care se face unei caste mafiote.

# pompiliu bota date 24 November 2010 20:03 +2

Ai dreptate, ultras, doamna profesor
Lidia Barac, s-a zbătut mult să apere casta ex-soţului, decan al baroului desfiinţat Caraş-Severin.

# Dr.Av.Botomei Vasile date 27 November 2010 11:31 -2

Lidia Barac a participat la dezbaterea organizata pe modificarile la Legea 51/1995 privind organizarea profesiei de avocatcare s-a tinut la Comisia Juridica din Parlamentul Romaniei. Apreciez faptul ca a fost imapartiala in timpul dezbaterii. A fost de acord cu propunerea prezentata de UNBR-Baroul Bacau pe care am prezentat-o personal ca invitat, cu privire la functrionarea mai multor organizatii profesionale de avocati atat la nivel judetean cat si la nivel national.
Domnia sa respecta legalitatea infiintarii si functionarii UNBR (Bota)

# lionelamar date 28 November 2010 14:29 0

alinuta, stai pe fundul tau.CSM-ul va hotara daca este cazul sa dea sanctiuni si fara amestecul tau interesat politic.

# gutanu valeriu date 10 February 2011 21:22 0

Sesizarea Barac si presiunile plotitce au dat roadele urmarite de acestia si anume ca la Tribunalul Galati un complet de judecatori tineri au respins actiunea privind reducerea cu 25 % a salariilor ca nefondat,cu toate ca era mai fondata decat cea de la Valcea.
Acum nu se mai sesizeaza nimeni cu privire la aceasta pronuntare politica in dosarul 8713/121/2010

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii