EGALITATEA DE ARME E UN MOFT – Procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul Tribunalului Bihor primeste tratament preferential din partea judecatoarelor Crina Muntean si Simina Corlateanu. Cele doua i-au tinut pe hol, in picioare, pe avocatii care asteptau sa le fie strigate cauzele in camera de consiliu. In acelasi timp, Crina si colega l-au lasat pe procurorul Ardelean sa-si astepte strigarea dosarelor in sala, pe motiv ca reprezinta Ministerul Public (Incheierea)

Scris de: Valentin BUSUIOC

12.04.2020 10:45
Vizualizari: 4645

Este de aproape doi ani in vigoare noua forma a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, care impune ca in sala de judecata asezarea avocatilor si a procurorilor sa reflecte principiul egalitatii de arme. Cu toate acestea, inca exista judecatori care insista sa perpetueze vechile metehne, in care procurorii sunt mai presus decat avocatii.Un asemenea episod s-a consumat in 20 februarie 2020 la Tribunalul Bihor, unde completul format din judecatoarele Simina Corlateanu si Crina Muntean (foto 2) i-au dat afara pe avocatii ale caror dosare nu fusesera inca strigate. In incheierea pe care o gasiti la finalul articolului motivul este mentionat doar aluziv, dar avocatul Razvan Doseanu (a carui cauza se afla pe rolul instantei in momentul incidentului) a clarificat situatia pentru Lumea Justitiei: judecatoarele pretextasera ca fiind camera de consiliu, dosarele nu erau publice, asa incat avocatii, chipurile, nu aveau ce sa caute in sala. Totusi, acelasi Doseanu a luat atitudine si le-a intrebat pe Crina si colega ei de ce procurorului Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor (foto 1), i-a fost permis sa ramana in sala, in ciuda faptului ca inca nu fusese strigat dosarul in care Ardelean avea sa fie procuror de sedinta. Pentru ca absurditatea sa fie dusa pana la capat, judecatoarele au replicat ca procurorul de sedinta reprezinta insusi Ministerul Public, iar nu o parte sau alta din proces.

Pe cale de consecinta, avocatii au fost lasati sa astepte in picioare, pe hol, la usa salii de sedinta, a explicat maestrul Doseanu pentru Luju.ro.

Ca decorul sa fie complet, nu functiona nici instalatia de sonorizare, asa ca avocatul care termina cauza iesea si striga pe hol numele avocatilor care urmau. Din pacate, am fost singurul care a luat oarecum o pozitie fata de aceasta bataie de joc la adresa avocatilor si de tratament preferential la adresa procurorilor. Cam asa suntem perceputi, din pacate, noi, avocatii, de catre unele instante. Nu generalizez, totusi, pentru ca exista si magistrati cu o atitudine absolut ireprosabila fata de avocati”, a adaugat Razvan Doseanu.

Inainte sa va aratam pasajul din incheierea de sedinta unde judecatoarele Simina Corlateanu si Crina Muntean mentioneaza incidentul cu avocatii, trebuie sa spunem ca este vorba despre dosarul privind presupuse fapte de braconaj in care maestrul Doseanu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru ca ar fi avut o atitudine ireverentioasa fata de complet cand a adus vorba despre dosarul de la SIIJ unde procurorul Cristian Ardelean este suspect alaturi de judecatoarea Crina Muntean (click aici pentru a citi). Nu incheiem inainte sa facem apel la Uniunea Nationala a Barourilor din Romania pentru a lua atitudine fata de asemenea derapaje ale unor judecatori la adresa avocatilor.


Prezentam principalul pasaj din incheierea din cauza nr. 110/833/2019/a1:


Avocatul ales al inculpatilor contestatori (n.r. Razvan Doseanu), fata de dispozitiile privind dezbaterea / solutionarea cauzei in camera de consiliu, solicita completului ca domnul procuror Ardelean Cristian sa paraseasca sala de sedinta intrucat nu face parte dintre reprezentantii Ministerului Public care pun concluzii in prezenta cauza.

Intrucat s-a solicitat celorlalti colegi avocati sa paraseasca sala de sedinta, (n.r. Doseanu) considera cu este o inegalitate intre avocat si Parchet. Solicita a se consemna in incheierea de sedinta solicitarea expresa ca toate persoanele care nu au legatura cu cauza (n.r. sa paraseaca sala) si in special domnul procuror care nu este in aceasta cauza. Mentioneaza ca colegii dumnealui au fost scosi cu totii afara si stau si asteapta in picioare pe hol ca sa poata sa se strige cauzele, sau sa se permita colegilor dumnealui care au cauze la aceasta sedinta de judecata si urmeaza, asa cum urmeaza si cauzele domnului procuror Ardelean, sa intre in sala de judecata.

Deliberand asupra cererii formulate de catre avocatul ales al inculpatilor contestatori, completul respinge cererea, avand in vederea calitatea procurorului, de reprezentant al Ministerului Public si nu al unei parti din proces. Pe de alta (n.r. parte), avand on vedere succesiunea sedintelor, urmeaza apoi sa fie deschisa sedinta pe completul CCP5, astfel ca presedintele completului permite prezenta domnului procuror Ardelean Cristian in sala de sedinta.


* Cititi aici intreaga incheiere


 

Comentarii

# imun/teanu date 12 April 2020 11:25 +9

Recent, intr-un film (occidental), judecatorul cerea AVOCATILOR sa-i vina-n birou. Adresare si aparatorului inculpat si al inetereselos statului, respectiv procuror. Ambii egali, la mese "egale", la acelasi nivel, pardoseala. Magistrat doar judecatorul fiind. De altfel cum si e statuat la EI, in tarile "civilizate", cum le zicem la noi. cine isi amineste stie, in vremile apuse ale anilor '50 "mare si tare" justitiei era o "doamna", Alexandra Sidorovici, initial "asesor popular", tovarasa de viata a canaliei KGB-CIA-Mossad Silviu/Samuel Brukan, ea si pe judecatori ingrozind. Ca la noi la nimenea, pe urma "unei" revolutii o alta canalie comunista, "balada soldatului" Monica Macovei (pe langa ea si "copilul de casa" Catalin) a reusit sa re/instaureze pORCO-ororii la iarasi nivel anii '50. Care putand face "dosare" si la orice judecatori (si pe orice!, multe concrete deja!) normal ca baga spaima ciar si in "Nutzy" ("spaima..."). Pana cand lucrurile nu puse la locul lor nu e nimic de facut.

# nelu date 12 April 2020 18:36 +1

judecator-zeu. judecator+lege-sictir. judecator+pensie da smecher-musai.

# mitica date 12 April 2020 20:51 +1

Petru mine a fii procuror este sinonim cu a fii infractor!

# IO date 13 April 2020 21:56 0

Delectează-te cu un joc de snooker, mitică!Ce tot bagi în seamă toate cele?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii