ELAN A LASAT DNA CU OCHII IN SOARE – Tribunalul Bucuresti a constatat prescriptia pretinsei fapte de complicitate la dare de mita in dosarul in care DNA l-a trimis in judecata pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg. De noaptea mintii, Schwartzenberg a fost arestat in lipsa pentru complicitate la o fapta pentru care Radu Mazare primise achitare la Inalta Curte. Dosarul a fost fabricat de procuroarea DNA Ana Dana (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA

22.05.2020 12:45
Vizualizari: 4158

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg (foto) a scapat de dosarul in care a fost trimis in judecata de DNA si in care a fost arestat in lipsa.

Astfel, Tribunalul Bucuresti a constatat prescriptia pretinsei fapte de complicitate la dare de mita si a decis joi, 21 mai 2020, incetarea procesului penal fata de acesta.


Elan Schwartzenberg a fost trimis in judecata in 2018 de procuroarea DNA Ana Dana pentru o pretinsa complicitate la dare de mita (intr-un dosar disjuns de cel al fostului primar al Constantei Radu Mazare si Avraham Morgenstern).

Omul de afaceri, aparat de avocatul Florin Cojocaru (foto 2), a fost acuzat ca l-ar fi ajutat pe Avraham Morgestern sa ii dea fostului primar al Constantei Radu Mazare suma de 175.000 euro pentru a facilita castigarea in conditii avantajoase a licitatiei privind construirea Campusului social Henri Coanda.

Acuzatiile aduse lui Schwartzenberg au fost, nu se stie din ce motive, disjunse din cauza privindu-i pe Mazare si Morgenstern, in care cei doi au fost achitati la fond de Inalta Curte pentru luare de mita, respectiv dare de mita.

Uluitor, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit, desi Mazare si Morgenstern au fost achitati de ICCJ, iar pretinsa infractiune de complicitate la dare de mita avea direct legatura cu faptele pentru care fostul edil al Constantei si afaceristul Morgenstern au fost achitati, Schwartzenberg a continuat sa fie judecat pentru "complicitate la dare de mita", fiind sfidata, in opinia noastra, logica dreptului.

Mai mult, acesta chiar a fost arestat in lipsa, pentru o pretinsa complicitate la o fapta pentru care complicele sau primise achitare.


Trebuie reamintit ca in 2018, judecatorul Mihai Valentin de la CAB arata in opinia separata facuta la prelungirea mandatului de arestare in lipsa a lui Schwartzenberg ca aceasta masura nu este legala, in conditiile in care la acel moment probatoriul administrat in faza de urmarire penala nu mai era in masura sa conduca la suspiciunea rezonabila ca omul de afaceri ar fi comis infractiunea de complicitate la dare de mita pentru care a fost pus sub urmarire penala si trimis in judecata.

Judecatorul Valentin Mihai preciza ca pronuntarea solutiei de achitare in prima instanta fata de "autorii" infractiunilor de dare si luare de mita de catre Inalta Curte, respectiv Avraham Morgestern si Radu Mazare, pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala, “vazuta in contextul probatoriului administrat in faza de urmarire penala, care cuprinde inclusiv anumite probe administrate in faza de cercetare judecatoreasca, reprezinta fara indoiala o imprejurare noua din care rezulta nelegalitatea masurii arestarii preventive dispuse in lipsa fata de inculpat”.(click aici pentru a citi).


Iata minuta Tribunalului Bucuresti in dosarul 48990/3/2017:

“In baza art.396 alin. 6 C.pr.pen. si art. 16 alin. 1 lit. i C.pr.pen. inceteaza procesul penal fata de inculpatul EMILIAN SCHWARTZENBERG sub aspectul complicitatii la infractiunea de dare de mita prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 255 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 din noul Cod penal, întrucat s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

In temeiul art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de catre stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare”.

 

*Cititi aici cererea de revocare a masurii preventive a arestului preventiv formulata de avocatul Florin Cojocaru

Comentarii

# Obs date 22 May 2020 13:32 +10

52 %, procentul achitarilor in 2019, luare de mita fara dare de mita, marii evazionisti zburda in continuare si DNA se pretinde a fi structura de elita a Parchetului General !!! Ca sunt eminamente de dreapta, este mai mult decat evident !

# Valeriu date 22 May 2020 14:33 +6

In fapt, aceste infracțiuni de corupție sunt o creație a tinerii sub control a unor oameni după bunul plac al unor “iluminați”. Cand cineva deranjează, pac...luare, dare, trafic de influența....Este asa de usor sa fabrici dosare pe astfel de “pericole sociale”....

# Baran Gheorghe date 22 May 2020 18:34 +2

Dosarul trebuia inchis ca fiind rămas fără obiect. CARMEN LANCRANJAN ALEXANDRA MAI FACE PE PROFESOARA ? MARE I GRADINA!

# mitica date 22 May 2020 19:19 +6

Care DNA? Am mai spus de multe ori ca DNA este o organizatie terorista care acctioneaza impotriva statului ROMAN! Si DNA a dovedit ca asa este!

# santinela date 23 May 2020 07:26 +3

Cit de timpit procuror poti fi sa propui arestarea cuiva pentru complicitate la dare de mita cind "autorul principal " a fost ACHITAT pentru aceasta fapta,deci ea nu exista. Marele DNA condus de nulitatea Kovessi. Ar trebui ca aceste solutii ale instantelor de judecata vis a vis de dosarele "fabricate" de DNA condus de Codruta sa fie traduse si imprastiate in tot Consiliul Europei. Se vor cruci aia cind o sa vada ce au ales !

# Spume capitaliste date 25 May 2020 14:44 0

@santinela a zis "...Se vor cruci aia cind o sa vada ce au ales ! " GRESIT !! Inseamna ca nu stii ce vor !! Se vor felicita, au gasit-o, e numa' buna!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii