“EROII DIN LINIA INTAI” SI-AU BATUT JOC – Doua femei au fost tinute ore bune pe holurile Spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti fara sa fie tratate. DSP a amendat spitalul cu 20.000 lei, iar Judecatoria Sectorului 2 a confirmat sanctiunea: “Instanta constata ca starea ambelor paciente era considerata urgenta, iar timpul de preluare trebuia sa fie de cel mult 60 de minute... Pe fisele UPU nu figureaza nicio investigatie, nicio examinare a unui medic si nici un tratament administrat” (Sentinta)

Scris de: Bogdan GALCA

28.10.2020 16:26
Vizualizari: 4360

Bataie de joc fata de pacienti la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti. Directia de  Sanatate Publica a amendat unitatea sanitara cu 20.000 lei pentru ca nu a respectat dispozitiile legale privind procedura de preluare si internare a cazurilor de urgenta.Concret, doua femei care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgente de la Sf. Pantelimon au fost tinute ore bune pe holurile spitalului, fara sa fie consultate si tratate de medici, asa-zisii "eroi din linia intai". Spitalul a contestat amenda in instanta, insa nu a avut castig de cauza.

Lumea Justitiei prezinta Hotararea 5760/2020 din dosarul 23591/300/2019  prin care Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti  a respins, ca neintemeiata, plangerea Spitalului Sf. Pantelimon.

In procesul verbal de contraventie s-a retinut ca in cazul pacientei A.M., care s-a prezentat la Unitatea Primiri Urgente (UPU) in 15 august 2019, ora 04.26, vizualizata pe camerele de luat vederi din UPU pana la ora 05.48, precum si in cazul pacientei M. M., prezentata in UPU in 26 august 2019, ora 17.05, a carei lipsa din UPU a fost constatata decat la 21.15, nu este mentionat nici un consult pe fisele UPU. Asta in conditiile in care timpul maxim de preluare in zona de tratament este de 60 de minute, conform prevederilor Ordinului MS nr. 443/2019. Mai mult, s-a retinut ca pe fisele UPU ale celor doua paciente nu figureaza nicio investigatie, nicio examinare a unui medic si nici un tratament administrat.  

Spitalul s-a aparat in instanta, potrivit motivarii publicata de rolii, sustinand ca pacienta A.M.a fost adusa cu ambulanta la spital, desi starea de sanatate era una buna. S-a precizat ca pacienta a solicitat un consult si efectuarea unui test de sarcina, insa i-a adus la cunostinta ca spitalele nu au obligatia de a efectua teste rapide: “A invederat ca, pana la momentul plecarii din spital, pacienta nu a fost consultata de nici un medic, insa cazul sau nu constituia o urgenta. In ceea ce o priveste pe pacienta M.M., a aratat ca a fost preluata de asistentul de triaj si directionata in zona de ortopedie, zona in care ar fi trebuit sa se afle un alt asistent si medicul de garda. Pacienta primise codul verde, motiv pentru care trebuia sa fie consultata de medic in cel mult 60 de minute de la data sosirii. A fost directionata de catre medicul ortoped in zona de urgente minore pentru a fi examinata de un medic urgentist, insa nu a mai fost consultata deoarece nu a ajuns in zona respectiva”.

 

 

Sanctiune corecta


Judecatoria Sectorului 2 arata in motivarea hotararii, care a fost atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti, ca starea ambelor paciente era considerata urgenta, iar timpul de preluare trebuia sa fie de cel mult 60 de minute: “In consecinta, instanta constata ca in mod corect a fost intocmit procesul-verbal de contraventie contestat, din probatoriul administrat reiesind in mod evident faptul ca petenta a incalcat dispozitiile legale privitoare la preluarea si internarea cazurilor de urgenta”.


Iata pasaje din hotararea Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, pe care o atasam integral la finalul articolului:

 

Conform art. 59 din OMS nr. 1706/2007, medicii de garda din spital sunt obligati sa raspunda prompt chemarii la UPU sau CPU, indiferent de ora solicitarii, ori de cate ori medicul de garda din UPU sau CPU considera acest lucru necesar. In cazul pacientilor stabili care se afla in UPU sau CPU, medicii specialisti chemati din spital au obligatia sa raspunda chemarii in cel mult 60 de minute.

Personalul de garda in UPU sau CPU este obligat sa consemneze in fisa individuala a pacientului ora la care a fost chemat un medic din spital si ora la care s-a prezentat. In cazul intarzierilor justificate, motivul intarzierii va fi trecut langa ora de prezentare. In cazul intarzierilor nejustificate sau al intarzierilor repetate din partea unor medici, medicul-sef al UPU sau CPU va informa conducerea spitalului, care are obligatia de a investiga si rezolva problemele respective.

Instanta constata ca starea ambelor paciente era considerata urgenta (f. 26 si 27), iar timpul de preluare trebuia sa fie de cel mult 60 de minute. In cazul pacientei M.M. s-a consemnat in fisa UPU ca s-a prezentat la 26.08.2019, ora 17.05, iar la 21.25 a parasit UPU fara aviz medical. In fisa UPU nu au fost consemnate investigatii/consultatii. De asemenea, in ceea ce o priveste pe pacienta A.M. ,ora prezentarii a fost 15.08.2019, 04.26, iar fisa UPU din nou nu contine nicio investigatie/consultatie, ci doar mentiunea ca a parasit spitalul fara aviz medical.

(...).

Aspectele referitoare la numarul ridicat al persoanelor care se prezinta in UPU in mod nejustificat nu prezinta relevanta din moment ce timpul de preluare este stabilit cu ocazia efectuarii triajului. Or, timpul de triaj este de la 0 minute (cel mai grav) pana la 240 minute, iar acesta este stabilit de personalul medical.

De asemenea, petenta nu a invocat si nici nu a probat o supraaglomerare a unitatii de primiri urgente de natura a justifica incalcarea timpilor de preluare. In plus, in ipoteza in care ar fi existat o intarziere justificata, art. 59 din OMS nr. 1706/2007 prevede ca aceasta trebuia sa fie consemnata pe fisa UPU, insa niciuna dintre fise nu contine observatii”.* Cititi aici integral hotararea Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti

Comentarii

# imun/teanu date 28 October 2020 18:45 +1

Pe 24 ian 2019 (polei!) ma intorceam seara acasa (in capat Pantelimon) de la ap. fiicei din "Balta"(ramas de la mama), unde dupa zugraveala lucram. Exact intrand pe aleea spre casa am cazut pe o ramasita polei, in panta. Fractura femur stang. Cu Smurd la spital, Sf. Pantelimon. Proful verdict, "il dam (transmitem) mai departe" /un doctor s-a indurat, "il fac/operez eu" (deci paturi aveau). Operatia cca. 45 min. Culcat pe drepta pe perete vedeam proiectate, in doua cercuri, punctele operatiei, jos, peste genunchi, si sus, la fractura /nemiscate tot timpul. In spate exclamatii: "asa!, mai sus!, mai jos!". Curios ce mi se intampla "pe la spate" si nesimtnd (anesteziat), m-am intors. Ma "lucrau" doi cu fete de copii /rezidenti. La sfarsit sa-l aud si pe doctor, "gata? /da /bine, coaseti-l". La control peste o luna (radiografie) doctorul s-a deranjat personal la aparat, luand pe telefon rezultatul. Cerandu-i sa vad mi-a fluturat telefonul si ca "e bine" / din zbor vazusem "ceva". Continua.

# imun/teanu date 28 October 2020 19:12 +1

Continuare! Totusi vazusem. Nemergand bine, dupa cca. doua luni radiografie (cea de la "control" fusese refuzata predarii sotiei) /trei doctori (nu de stricta spacialitate) mai mult decat "nedumeriti": fractura era "pozitionata" total/integral decalat. Oblica, de la interior la exterior, decalata spre ext, cca. 1,5-2 cmm., pe verticala cca. 1 cm. (piciorul mai scurt), cu un unghi fata de sold al femurului acum superior. Cu dureri mereu si la fractura si si la sold. Peregrinari doctori. Receptiv unul. Trimis la tomografie, de unde mi s-a spus ca piciorul sta numai in tije. Si la coloana cu disfunctionalitati (5 vertebre lombare si intre) neurochirurgul m-a trimis la RMN /nu a iesit nimic. De la alte clinici (private /cu cost consistent) mi s-a cerut specificarea tijei, din ce (inox sau titan), la inox nemergand RMN. Am cerut, scris, profesorului de le Sf. Pantelimon sa-mi comunice natura tijei (iar pe doctorul "operator" nu vreau sa-l mai vad) /culmea, in aceeasi dupamiaza... Urmeaza!

# imun/teanu date 28 October 2020 19:33 +1

Continuare! Sunat de, personal, profesor. Sa vin a doua zi la 9.00. Cat despre tije, a, efectiv, exclemat, "din inox, cum era sa-ti punem din titan!" /adica, tie!, "omul de pe strada", ce!, esti Iohanis sau Base! La 9,00 punct, nelast in spital, telefonat de bodiguard a spus sa-l astept in holul parter. La 10,30 iar la bodiguard, care telefonat iar, si ca profesorul e-n operatii si iese pe le 1,00-2,oo treispe-paispe /adica "stai ma (ca prostu'!) ca io-s profesor. Pai!, profesore!, si eu am avut profesori!, care chiar au fost somitati! Reusind recent si o (inca) radiografie (intarziata de la Covid), doctorul (cel receptiv /relativ tanar, dar dedicat) mi-a explicat coerent: * ar fi bine sa ma resmnez * o operatie de "remediere" (refacere integrala), grea si complexa, risca sa nu mai ies din ea * si tija risca erodarea (rupere /in cat timp!). Continua!

# imun/teanu date 28 October 2020 19:50 +4

Continuare! Spre aproape doi ani sunt in baston. Ma deplasez minimal, cu dureri, desi am treburi de rezolvat. La trecut de 76 de ani, cand nu mai ai timpul destul /sper ca tija (cum specialistii au spus ca-n ea sta piciorul) sa tina cat inca am nevoie treburilor familiei. Nota. In urma doi ani la RMN-uri (de aprofundare) la doi prieteni buni li s-au aflat metastaze generalizate /in 3-4 luni "s-au dus" amandoi. Cu tija inox eu nu pot beneficia nici macar de descoperire de metastaze. Morala ar fi cacel putin de la genunchi in sus si "oamenii de pe strada", cetatenii de fapt, ar rebui sa poata beneficia ca si insii Base si Hoha, ca si alti parveniti, de "egalul" Constitutional, in medicina macar. Tu, profule, ca si doctorele, dormiti linistiti /inutil ar fi de spus oriunde, si si forurilor voastre medicINale! Dincolo medicilor cu devotament sunt si rebuturi. Sa vedem daca Luju publica (3 postarile) /test Ei.

# VIKY date 29 October 2020 09:38 +4

Haosul din spitale la ora actuala se datoreaza 99,9% #medici care au semnat protocolul MS, la recomandarea OMS. Acesti "madici" vor fi primii vinovati de genocidul din asa zisa "pandemie". Ei ar fi trebuit sa refuze in bloc protocoalele, care incalca dreptul la viata. Tot acei asa zisi "medici", iesind zilnic pe sticla, alimenteaza haosul, panica, frica, teroarea in randul populatiei. Nu nestiita sau indolenta ii mana in cursa minciunii, manipularii, dezinformarii, ci BANUL, cu care au fost cumparati, si santajul cu, catusele pentru cei corupti, daca nu se supun acestui regim nazist. Cei mai vocali: Dorobat (deja condamnata), Mustaf, Tataru, Imri, Marinescu, Arafat, Maler, cu afaceri in domeniul medical. Faptul ca au inchis spitalele pentru bolnavii cronici, condamnandu-i la moarte, pot fi acuzati de genocid. Doua luni, in starea de urgenta, spitalele erau goale, asteptand "covidul", in loc sa fi lasat siptalele deschise. Azi se plang de colaps, si culeg "roadele" din ce au semanat

# VIKY date 29 October 2020 12:52 +4

Daca nu vor deschide spitalele pentru bolnavii cronici, si care sunt tratati numai dupa ce primesc rezultatul testului, haosul in spitale va dura ani de zile. Acesti "specialisti" ai mortii, nu cred ca nu sunt constienti ca izolatul, frica, panica, sunt mai periculoase decat acest virus gripal. Ele agraveaza evolutia bolilor existente, si provoaca altele mai periculoase decat virusul. Mai nou "specialisti" au descoperit un nou simptom, cica virusul ataca sistemul nervos. Dupa parerea mea, apocalipsa care este propagata zi de zi, ora de ora, de "specialisti", guWern, media, ataca de 100 de ori mai mult sistemul nervos, ducand pana la sinucideri, si nu putine. Nu virusul este periculos, ci acesti nazisti corupti pana in maduva oaselor. Pana cand acesti nazisti nu vor fi inlaturati, nu va asteptati la libertate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii