Este posibila suspendarea presedintelui Iohannis?

Scris de: Adrian NASTASE

05.02.2020 20:18
Vizualizari: 5212

In seara asta, Klaus Werner Iohannis a anuntat ca, dupa caderea guvernului Iohannis I, va anunta maine un nou guvern – guvernul Iohannis II. Dupa un simulacru de consultari cu partidele politice. Va dori sa faca aceeasi smecherie pe care a facut-o, in mai multe randuri, Basescu, desemnandu-l pe primarul Negoita sau pe consilierul de la BNR – Lucian Croitoru – candidati de premier. Nu vreau sa merg si mai in urma…


 

Astazi, in Parlament, prin adoptarea cu un vot zdrobitor a motiunii de cenzura, s-a evidentiat o noua majoritate. O majoritate care poate, in mod legitim, sa propuna un candidat de premier. Inteleg ca PSD, Pro Romania si Alde ar dori sa faca o astfel de propunere (poate sprijiniti de UDMR). Iohannis vorbeste de democratie dar ignora pozitia partidelor in criza pe care el a creat-o si se ante-pronunta in legatura cu rezultatul consultarilor. In plus, face acuzatii si jigneste un partid politic. Jigneste si actualul parlament.

In aceste conditii, se poate afirma ca el isi incalca prerogativele constitutionale. Exista remedii? Bineinteles. Unul din ele este prevazut in art. 95 din Constitutie – suspendarea presedintelui. Propunerea de suspendare poate fi initiata de o treime din parlamentari iar suspendarea poate fi decisa cu majoritatea acestora, dupa consultarea CCR. Presedintele, in aceasta situatie, poate da explicatii Parlamentului cu privire la faptele ce i se imputa.

Dupa aprobarea suspendarii, in 30 de zile se organizeaza (sau nu) un referendum pentru demitere.

Este important articolul 98 din Constitutie care precizeaza ca in cazul suspendarii presedintelui, interimatul functiei este asigurat de presedintele Senatului sau de presedintele Cameri Deputatilor. Iar acest interimar poate face, la randul lui, dupa consultari, desigur, propuneri de candidat de premier!


Sursa: adriannastase.ro

Comentarii

# Ciolanis si nsdap date 5 February 2020 20:59 +11

Mein prezident se crede un fel de mein kampf al vremurilor noastre iar pnl un fel de nsdap care asculta orbeste de ordinul furherului....Sieg heil!

# Neanae date 5 February 2020 22:04 +8

PERFECȚIUNEA (!!!) e SUSPENDAREA ALUIA DE LA COTROCENI SIIIII ROEXIIIIT! WOW

# DODI date 5 February 2020 23:59 +6

O fi werner neamț dar din păcate pentru el este mult mai prost decât... Hitler. Ăla a condus o țară, neamțul nostru nu e în stare să se conducă singur fără ajutorul SRI. Chiar dacă numitorul comun al celor doi nemți este acela că ambii și-au dus țările lor spre dezastru. Poate asta încearcă și hitlerică-salam de Sibiu. N-ar strica o suspendare a tembelului și să-l obligăm să mai pună mâna pe carte. Respectiv pe Constituție. Și să o citească acum dacă nu a reușit în 5 ani. Și apoi să o respecte. Și cartea și țara și mai ales pe noi românii.

# Pintea date 6 February 2020 13:18 +3

Cred ca suspendarea acestui individ, pentru care nu contează nici Constituția, nici legea, este imperativă in acest moment! Să se meargă in continuare, pe firul constituțional, ca sa zic așa, si după moțiune, sa vina si SUSPENDAREA! Sa stea pe tușă pentru ca aroganța cu care trateaza cetatenii si liberul arbitru cu care acționează au devenit de netolerat in societate. Pas cu pas ce a făcut băsescu urmează si el cu aceeași detașare si ignorare a legii, cu același venin împroșcat asupra Parlamentului si asupra PSD. Nu inteleg cum parlamentarii nu au mândria instituției pe care o reprezintă si suportă toate mojiciile pe care le aruncă țăranul de Sibiu asupra lor si indirect asupra votanților acestora, adică asupra noastră. Si până la urmă, el cui se mai adresează când apare la TV plin de mânie? Ca electoratul i s-a cam disipat...s-au închis si tabletele, nu mai are decât niste troglodiți ici -colo.

# escu date 6 February 2020 17:36 +3

Fii serios, bade Adiță, cine să-l suspende? Pesedeii nu au făcut asta atunci când aveau majoritate parlamentară, dar acum. Totul, atunci, s-a finalizat cu Dragnea la pușcărie. Acum? Este greu, mai cu seamă că majoritatea creată este destul de fragilă, Johannis ascunzându-se în spatele voturilor luate la alegerile prezidențiale, cu largul concurs al PSD.

# Ce ar fi sa respectati poporul si alegerea presedintelui lor date 6 February 2020 20:22 -9

Ori nu credeti in democratie si doriti ca totul sa fie aranjat pe la spate in functie de ce vor parlamentarii in legatura cu fiecare subiect .Sunt sigur ca motivul caderii au fost pensile speciale la care saliveaza majoritatea incropita de PSD .Ce conteaza ce vrea populatia important e ce vreti voi halal democratie cu fundul in sus .Eu unul nu am votat niciodata la parlamentare fiindca nu pot sa-mi pun votul pe o lista de insi in care 90% au alte planuri si nici macar nu ii cunosc .L-am votat pe Basescu ,Iohannis fiindca sunt mai deschisi spre vest .

# Baran Gheorghe date 7 February 2020 13:19 +5

Suspendati-l pe Klaus! Macar o luna sa-l vad ca sta in Sibiu, in Bucuresti nu are unde pe perioada suspendarii, trebuie sa inchirieze un partament sau sa stea in gazda la neicanimeni. Poate poporul isi revine si voteaza demiterea in referendum . E o sansa, trebuie jucata.

# romanul date 8 February 2020 09:42 +2

perfect adevarat! Dar pentru a fi suspendat impostorul de la Cotroceni, este nevoie ca acest lucru sa se vrea de catre opozitie, adica de catre PSD, ori Ciolacu, seful pesedistilor, a spus raspicat ca o suspendare nu se pune in discutie! Cu alte cuvinte nu va exista o suspendare orice ar faca nemernicul!

# nuibai date 11 February 2020 22:21 +1

Nu. Este obligatorie, dar în România nici cei buni şi corecţi nu aplică legea şi Constituţia.

# romanul date 14 February 2020 08:18 +1

Nu stiu daca e posibila suspendarea, dar stiu ca este necesara!!!!!!!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii