EXCLUSIV - Ministerul Justitiei a luat teapa: Hayssam nu va veni cel putin 10 ani in Romania. E detinut de sirieni in inchisoarea Adra din Damasc!

Scris de:

12.11.2010 10:54
Vizualizari: 4803

Ministerul Justitiei a luat teapa in problema extradarii lui Hayssam chiar daca expertii din institutie au lucrat mai bine de un an la un tratat de extradare cu Siria care sa inlocuiasca conventia dintre cele doua state care dateaza din 1978. Cel putin zece ani, nu se pune problema aducerii acestuia in Romania pentru a-si ispasi pedeapsa de 20 de ani, pedeapsa in care se contopesc si celelalte condamnari mai mici date de instantele romanesti. Si in zece ani se intampla multe... Hayssam ar avea o condamnare de 12 ani in Siria si doi ani i-a executat deja, in inchisoarea Adra din Damasc.

Ministerul Justitiei a anuntat, cu mare pompa, dar intarziata fata de declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale presedintelui Siriei, Bashar Al Assad, ca au fost semnate recent doua instrumente de cooperare judiciara intre cele Siria si Romania: unul privitor la extradare si altul privitor la trasferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate. Comunicatul, insa, secretizeaza partea cea mai importanta a subiectului, si anume noutatile sau modificarile din tratatul de extradare, pana la publicarea lui in Monitorul Oficial. Surse confidentiale arata, insa, ca acea prevedere din Conventia de extradare dintre Romania si Siria, care dateaza din 2 decembrie 1978, care stipula interdictia ca cetateni ai Siriei, daca au afaceri judiciare neincheiate cu tara respectiva, sa fie extradati pana nu se finalizeaza acea afacere judiciara cu statul caruia i se solicita extradarea cetateanului respectiv, ar fi cuprinsa, in continuare, in acest nou tratat.

 

Ca atare, este evident ca Omar Hayssam nu va veni in Romania prea curand. Se vorbeste de 12 ani de detentie, pedeapsa care ar fi fost data la Damasc fugarului sirian. Condamnarea in Siria a lui Hayssam a fost confirmata, intr-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu chiar de catre presedintele Siriei, Bashar Al Assad. "Problema este ca opinia publica are impresia ca aceasta persoana e libera in Siria. Daca ar fi fost liber, lucrurile ar fi stat altfel. Acum doi ani a fost condamnat si va sta inchis, deci e in inchisoare, unde va ramane cativa ani. Dupa ce acesta isi va ispasi pedeapsa, vom putea relua discutia", a spus al-Assad. Asta inseamna ca cel putin zece ani nu se va pune problema ca Romania sa-l vada la fata pe Omar Hayssam, care a fost incarcerat la Damasc in urma cu doi ani, sub acuzatia de tradare a intereselor Siriei prin activitati de spionaj.

Ministerul Justitiei s-a zbatut de mama focului sa realizeze acest nou tratat, pentru ca Romania sa beneficieze de revenirea in tara a lui Hayssam. Nu s-a putut. Autoritatile siriene au fost foarte abile in toate rundele de negocieri cu partea romana. Mai mult, Lumeajustitiei.ro a aflat ca, pana la aceasta ora, desi instanta timisoreana, unde se afla pe rol dosarul ”Fuga sirianului”, a depus toate eforturile necesare realizarii unei comisii rogatorii in Siria cu Omar Hayssam, au fost primite doar raspunsuri ambigue si tot felul de balarii de la sirieni care spuneau ba ca-l cauta, vorba ca nu l-au localizat, numai adevarul nu!

Comentarii

# pompiliu bota date 12 November 2010 15:09 +6

Aceasta este dovada incompetenţei marelui jurist Predoiu, de care nu a auzit nimeni, în niciun proces ca avocat!

# al babauiwi date 12 November 2010 15:48 0

hai ca- i plac sirienii, baieti destepti! OH asta o fi spionizat pentru noi si i-au tras-o fix ai lui. mda!

# racaceanu catalin date 12 November 2010 16:25 +12

:D :D Nu cred ca e vorba de nici o teapa. Baselu stia ca OH e condamnat in Siria si nu poate fi extradat. Praf in ochii fraierilor care s-au minunat de ''dorinta'' presedintelui meu de a se face dreptate. Tzeapa fraierilor... :P

# sandy date 12 November 2010 18:51 0

da cine credea ca vine? prostii?

# DOREL date 15 November 2010 07:47 +4

O sa-l aduca in Romanica pe Omar Hayssam cand o inchide la non-stop ! Bravo d-le Racaceanu (si de data asta) !

# racaceanu catalin date 17 November 2010 15:54 +4

:D Cred ca cineva ar trebui sa aiba mari nelinisti...in Romania OH a fost pus in libertate pe motive de sanatate...o boala incurabila parca. Probabil ajuns in Siria s-a insanatosit indeajuns incat sa suporte puscaria. S-au poate nu :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii